Olin selaillut keittokirjoja taas sillä silmällä, että
saisin jonkinlaisen inspiraation, mitä meillä syötäisiin tulevina päivinä.
No pahus sentään, mun on pakko tunnustaa, että ruuanlaitto
on viimeisinä viikkoina tuntunut melko työläältä ja suurin syy siihen on se,
ettei juuri mikään maistu.
Makkara, jauheliha, pastat ovat ihan nou nou, koska en
halua kärsiä sitten montaa päivää vatsakivuista. Vihanneskeitot tulevat jo
korvista ulos. Apuva, tulis jo kesä, että pääsis edes grillamaan niitä
vihanneksia, kaloja ja kanaa!
No aasialainen keittiö on täynnä herkullisia
kasvisruokia, joten pinaatticurrylla mentiin (siitä taitaa olla jokin
postauskin).
Mutta illaksi piti vielä jotain keksiä.
Hatsapurileivästä (Georgialainen ”pizza”) olin lukenut
viime syksynä ja koska naapurin emäntä oli mulle joululahjaksi tuonut
spelttijauhoja, niin lähdinpä sitä sitten toteuttamaan, mutta totean jo heti
alkuun, että tämä ohje EI OLE AUTENTTINEN, ei edes sinnepäin, joten jos sitä
kaipaat, niin siirry googlaamaan.
Nämä juustoleipäset ovat helppoja ja nopeita tehdä. Leivän ohje on jonkinlainen naanleivän ohje
eikä kuitenkaan sitäkään, mutta tuo juustotäyte on hatsapurileivästä, ääh
korjaan eipäs olekaan, sillä mä käytin myös aurajuustoa näissä. Mutta lopuksi
kuitenkin totean, että hyviä leipäsiä saatiin syödäksemme ja olivathan ne melko ruokaisia J. Auran tilalle voit valita fetan ja käytä muutenkin vahvempia juustoja makua antamaan.
Leivät kannattaa
syödä saman tien tai jos niitä jää seuraavaksi päiväksi, ne kannattaa lämmittää
mikron kautta pöytään.
JUUSTOLEIPÄSET SPELTTIJAUHOISTA
Raaka-aineet:
- 2 dl vettä
- 1 ps kuivahiivaa (11g)
- 1 rkl hunajaa
- 1 tl suolaa
- 2 dl turkkilaista jogurttia
- 8-9 dl spelttivehnäjauhoja
- 2-3 rkl öljyä
Täyte:
- 175 g juustoraastetta (itse käytin quatrosekoitusta)
- 170 g aurajuustoa
- 2 kananmunaa
Voiteluun kananmuna
Valmiille leipäsille
voisulaa, valkosipulinkynsiä sekä persiljasilppua
OHJE:
Sekoita kuivahiiva noin puoleen (4 dl)spelttijauhojen
määrästä. Lämmitä vesi 42 asteiseksi ja lisää joukkoon hunaja sekä suola.
Lisää nesteeseen seuraavaksi se osa vehnäjauhoista, joihin
olet sekoittanut kuivahiivaan.
Lisää joukkoon seuraavaksi huoneenlämpöinen jogurtti ja
vaivaa joukkoon myös loput vehnäjauhot (jauhoissa on varmasti paljon eroja ja
omaan taikinaan meni tuo reilu 9 dl, älä kuitenkaan tee liian kovaa taikinaa).
Anna taikinan nousta reilu puoli tuntia liinan alla (uuni
on paras ja vedoton paikka).
Tee tällä välin täyte eli yhdistä juustoraaste, raasta
aurajuusto ja sekoita joukkoon 2 kananmunaa.
Kun taikina on noussut tarpeeksi (yli puolella), niin lisää
joukkoon 2-3 rkl öljyä.
Aseta uunin lämpötilaksi 220 astetta.
Tee taikinasta pötkö leivinalustalla ja jaa se kuuteen tai
kahdeksaan osaan palloksi.
Laita leivinpaperia kahdelle uunipellille ja leivo pallot
soikion muotoisiksi. Käännä reunat rullalle, niin että täyte ei valu piiraan
päältä.
Jaa täyte piiraiden päälle ja voitele reunat kananmunalla.
Paista piiraita noin 15-20 minuuttia uunista riippuen.
Itse paistoin kiertoilmauunissa ja vaihdoin peltien paikkaa
puolessa välin.
Kun piiraat ovat jäähtyneet voit valella halutessa niiden
päälle voisulaa, valkosipulisilppua ja persiljaa.
Meillä nautittiin nämä teen kanssa, miten sinä meinasit
tarjota näitä?