Pages

perjantai 29. maaliskuuta 2019

JUUSTOLEIPÄSET SPELTTIJAUHOISTA




Olin selaillut keittokirjoja taas sillä silmällä, että saisin jonkinlaisen inspiraation, mitä meillä syötäisiin tulevina päivinä.

No pahus sentään, mun on pakko tunnustaa, että ruuanlaitto on viimeisinä viikkoina tuntunut melko työläältä ja suurin syy siihen on se, ettei juuri mikään maistu.

Makkara, jauheliha, pastat ovat ihan nou nou, koska en halua kärsiä sitten montaa päivää vatsakivuista. Vihanneskeitot tulevat jo korvista ulos. Apuva, tulis jo kesä, että pääsis edes grillamaan niitä vihanneksia, kaloja ja kanaa!

No aasialainen keittiö on täynnä herkullisia kasvisruokia, joten pinaatticurrylla mentiin (siitä taitaa olla jokin postauskin).

Mutta illaksi piti vielä jotain keksiä.



Hatsapurileivästä (Georgialainen ”pizza”) olin lukenut viime syksynä ja koska naapurin emäntä oli mulle joululahjaksi tuonut spelttijauhoja, niin lähdinpä sitä sitten toteuttamaan, mutta totean jo heti alkuun, että tämä ohje EI OLE AUTENTTINEN, ei edes sinnepäin, joten jos sitä kaipaat, niin siirry googlaamaan.


Nämä juustoleipäset ovat helppoja ja nopeita tehdä.  Leivän ohje on jonkinlainen naanleivän ohje eikä kuitenkaan sitäkään, mutta tuo juustotäyte on hatsapurileivästä, ääh korjaan eipäs olekaan, sillä mä käytin myös aurajuustoa näissä. Mutta lopuksi kuitenkin totean, että hyviä leipäsiä saatiin syödäksemme ja olivathan ne melko ruokaisia J. Auran tilalle voit valita fetan ja käytä muutenkin vahvempia juustoja makua antamaan.


 Leivät kannattaa syödä saman tien tai jos niitä jää seuraavaksi päiväksi, ne kannattaa lämmittää mikron kautta pöytään.


JUUSTOLEIPÄSET SPELTTIJAUHOISTA 


Raaka-aineet:

  • 2 dl vettä
  • 1 ps kuivahiivaa (11g)
  • 1 rkl hunajaa
  • 1 tl suolaa
  • 2 dl turkkilaista jogurttia
  • 8-9 dl spelttivehnäjauhoja
  • 2-3 rkl öljyä


Täyte:

  • 175 g juustoraastetta (itse käytin quatrosekoitusta)
  • 170 g aurajuustoa
  • 2 kananmunaa


Voiteluun kananmuna

Valmiille leipäsille
voisulaa, valkosipulinkynsiä sekä persiljasilppua

OHJE:

Sekoita kuivahiiva noin puoleen (4 dl)spelttijauhojen määrästä. Lämmitä vesi 42 asteiseksi ja lisää joukkoon hunaja sekä suola.

Lisää nesteeseen seuraavaksi se osa vehnäjauhoista, joihin olet sekoittanut kuivahiivaan.

Lisää joukkoon seuraavaksi huoneenlämpöinen jogurtti ja vaivaa joukkoon myös loput vehnäjauhot (jauhoissa on varmasti paljon eroja ja omaan taikinaan meni tuo reilu 9 dl, älä kuitenkaan tee liian kovaa taikinaa).

Anna taikinan nousta reilu puoli tuntia liinan alla (uuni on paras ja vedoton paikka).

Tee tällä välin täyte eli yhdistä juustoraaste, raasta aurajuusto ja sekoita joukkoon 2 kananmunaa.

Kun taikina on noussut tarpeeksi (yli puolella), niin lisää joukkoon 2-3 rkl öljyä.

Aseta uunin lämpötilaksi 220 astetta.

Tee taikinasta pötkö leivinalustalla ja jaa se kuuteen tai kahdeksaan osaan palloksi.

Laita leivinpaperia kahdelle uunipellille ja leivo pallot soikion muotoisiksi. Käännä reunat rullalle, niin että täyte ei valu piiraan päältä.

Jaa täyte piiraiden päälle ja voitele reunat kananmunalla.

Paista piiraita noin 15-20 minuuttia uunista riippuen.
Itse paistoin kiertoilmauunissa ja vaihdoin peltien paikkaa puolessa välin.

Kun piiraat ovat jäähtyneet voit valella halutessa niiden päälle voisulaa, valkosipulisilppua ja persiljaa.

Meillä nautittiin nämä teen kanssa, miten sinä meinasit tarjota näitä?

maanantai 25. maaliskuuta 2019

Esikoiskirjan Annin Uunissa julkkarit ja kurkistus itse leivontakirjaan



Viime torstai oli eräs makeimmista tilaisuuksista, joissa olen ollut. Tilaisuus oli siis sitä ihan sanan varsinaisessa merkityksessä, sillä vietimmehän Annin uunissa Annin esikoiskirjan julkkareita.

Paikaksi oli valittu hurmaava karkkikauppa Helsingin keskutassa, -  Sweetheart nimeltään.

                                     kuva @camillabloom

Kauppa oli yhtä söpöinen kuin hurmaava leipoja/kirjailija Anni itse.


Itse tilaa koristi useat vaalenpunaisena hehkuvat kukkakimput sekä niin herkullinen kakkubuffet.




Nämä julkkarit olivat ihan Annin näköiset, herkät, kauniit ja lämpimät.

                                         kuva  @camillabloom

Kuplivan juoman jälkeen saimme käydä heti maistelemaan itse herkkuja.


Ja voi miten herkullisia ne tarjottavat olivatkaan. Itse ihastuin suuresti vegaaniseen oreokakkuun, jota pitikin heti leipoa viikonlopuksi.




No sunnuntaina, kun irroitin kakkua vuuasta, niin otteeni lipesi ja kakku tipahti lattialle, voit uskoa sitä sadatuksen määrää. Onneksi puolet kakusta oli vuuassa, joten saimme syödäksemme sitten lasiin kauhottua kakkua, kuvaa tosin en halunnut siitä ottaa.



Rakastan eri vuodenaikojen tarjoamaa inspiraatiota, mutta mielestäni kirsikkapuut saisivat kukkia ympäri vuoden”

Näin kuvailee Anni, jonka kirja: IHANIMMAT LEIVONNAISET JOKAISEEN VUODENAIKAAN, onkin toteutettu juuri tämän mukaan.


Kirjasta löytyy reilut kuusikymmäntä etupäässä makeaa leivonnaista. Mutta mikä hienointa, teoksesta löytyvät niin opastukset työvälineille,  kuin muille tarvikkeille. Ohjeet täydellisen kakkupohjan valmistukseen sekä erilaisten täytteiden ja kuorutuksien valmistamiseen. 

Kirjan reseptit aloittaa kevät ja ensimmäisenä pääsiäinen, niin söpöisen linnunmunakakun kera. Vapun perinteiset munkit ja passionsima ohjaavat toukokuun ja äitienpäivän tarjottaviin. Ja sittten tulemmekin jo päättäjäisjuhliin ja kirjan mielestäni kauneimman kakun, Syreeni-mustaherukkakakun ohjeeseen. Tulisipa pian jo syreeniaika.


Kirjan reseptit jatkuvat sesongin mukaan raparperista, mansikoista, kirsikoista ja ym. marjojen mukaan tehtyihin ohjeisiin.

Syksyn tullen ohjeet vievät metsän kautta esimerkiksi sienipiirakkaan sekä ihaniin omenasadoista luotuihin ohjeisiin..



Talven pimeys ei Annia pelota.

Onneksi on kynttilät, kotisohva, lämpimiä huopia ja ihania lohtuherkkuja”


Kirja on täynnä  katseltavaa sekä luettavaa ja kuvat niin hengeäsalpaavan kauniita. Tämä kirja luo ihania tunnelmia ja varmasti paljon iloa lukijalleen. Ohjeet ovat melko helposti toteutettavia ihan tavalliselle Maija tai Matti Meikäläiselle.


Tähän loppuun kehoitan sinua vielä tutustumaan Annin uunissa blogiin, jos et sitä vielä ole tehnyt, itse olen ainakin koukussa siihen. 

Paljon onnea ja menestystä sinulle Anni ja esikoisteos <3.

keskiviikko 20. maaliskuuta 2019

PAAHDETTU TAHINI-KUKKAKAALI, KASVISRUOKA, JOKA MAISTUU TAIVAALLISELTA




Eilen syötiin tämän viikon ensimmäinen kokonaan kasviksista tehty ateria ja voi pojat miten herkulliselta tämä ruoka maistuikaan. Onneksi ruoka on keksitty! Tai no niitä elämän pikku nautintoja saa helposti lunastettua, kun ateria on maustettu hyvin ja se vie kielen mennessään.


Paahdettua kukkakaalia on syöty ennenkin, mutta kyllä tämä tahinilla maustettu menee ihan ykköseksi. Siippakin totesi, että jos kasvisruoka maistuisi aina tältä, hän voisi jättää lihan pois kokonaan. Juu ..u, tuohon yhdyn helposti.


Tahinista mulla on ensimmäiset kokemukset jo -80 luvun lopusta, kun ystäväpiiriimme liittyi Libanonista kotoisin tuleva George. Hän halusi järjestää meille Lähi-idän illallisen, jossa tarjoiltiin lammasta, pitaleipiä, tahinia ja jonkinlaista salaattia (nimeä en enää muista). Ihastuin jo silloin tähän pähkinältä maistuvaan kastikkeeseen. Silloin Georgin piti tehdä tahini itse, ei sitä löytynyt kaupoista ja me muut katseltiin valmistusta silmät pyöreinä ja ehkä vähän epäuskoisinakin, koska tämä oli meille muille niin uutta.


Tällä kertaa tahini oli Sevanin valmistamaa ja sitä voin lämpimästi suositella myös sinulle.

Näin Sevan kertoo tahinista tai tahinasta niin kuin he nimittävät sitä:
 
Tahini tai paahdetut murskatut seesaminsiemenet, rakkaalla raaka-aineella on monta nimeä. Öljyinen tahna, jota käytetään leivällä, kastikkeena falafeleille (lisää vain vähän sitruunaa ja vettä, niin sinulla on taratorkastike). Tahina sisältää paljon E-vitamiinia ja enemmän kalsiumia kuin maito! Tahinaa käytetään paljon jälkiruokiin, kuten esimerkiksi halvaan. Yhdessä taatelisiirapin kanssa saat tahinasta herkullisen makean dipin, joka syödään pitaleivän kanssa.


Pientä tulisuutta maustekastike sai harissatahnasta, mutta jos sitä ei sinulta löydy niin voit korvata sen jollain muulla chilitahnalla, lisää ensiksi 1 tl ja maista, ettei kastikkeesta tule liian voimakasta.

PAAHDETTU TAHINI-KUKKAKAALI

Raaka-aineet:
  • 1 kukkakaali (mielellään kilo)
  • 6 rkl tahinia (reilu ½ dl)
  • 3 valkosipulinkynttä
  • ¼ tl kanelia
  • ¼ tl jauhettua korianteria
  • 2 sitruunaa
  • 2 tl harissatahnaa /srirachaa /chilitahnaa /sambal oelak
  • 1 tl suolaa
  • noin 1 dl hyvää oliiviöljyä
  • 1 nippu/ruukku persiljaa
  • kourallinen mantelilastuja ja muita pähkinöitä

OHJE:
Aseta uunin lämpötilaksi 180-200 astetta.
Keitä kukkakaalia (suolattomassa vedessä)  ensin noin 5 minuuttia ja laita se sen jälkeen kevyesti öljyllä voideltuun uunin kestävään pannuun/vuokaan.
Valmista seuraavaksi tahini maustekastike. Kuori valkosipulit.
Mittaa tehosekoittimeen 6 rkl tahinia, lisää 3 valkosipulinkynttä, 1 sitruunanmehu, ¼ tl kanelia sekä saman verran jauhettua korianteria, 1 tl suolaa, 2 tl harissaa/chilitahnaa, 4 rkl oliiviöljyä sekä noin 6 oksaa persiljaa. Aja tahnaksi. Jos seos jää kovin kiinteäksi, lisää 1 rkl vettä.
Lusikoi tahini maustekastike kukkakaalin päälle, paras tapa levittää se tasaisesti,on tehdä se käsin.
Laita kukkakaali uuniin alatasolle paahtumaan noin 20-30 minuuttia. Voit kokeilla haarukalla kypsyyttä. Ota pois uunista ja lisää vielä päälle manteleita ja pähkinämurskaa, jatka paahtamista muutama minuutti niin että mantelit saavat kauniin värin.
Valmista sitruunainen yrttiöljy valmiin kukkakaalin päälle.
Tehosekoittimeen yhden sitruunanmehu, loput persiljapuntista ja reilu ½ dl öljyä sekä ripaus suolaa ja halutessa 1 valkosipulinkynsi.
Kaada sitruunainen yrttiöljy paahtuneen kukkakaalin päälle ennen tarjoilua.
TOIVOTTAVASTI  SINÄ NAUTIT TÄSTÄ  ATERIASTA  YHTÄ PALJON  KUIN  ME,  HYVÄÄ  RUOKAHALUA!


tiistai 12. maaliskuuta 2019

Yllärisynttärit, joita vahingossa juhlittiin jo eilen, PAAHDETUT PARSAT KINKULLA JA JUUSTOLLA


          mansikka-pitayasmoothie paahdettu mantelimaito

Ou nou, joko siitä on kolme vuotta, kun ensimmäinen postaus näki päivän valon. Blogin synttäripäivä tuli kuin vahingossa esille, sillä ystäväni pyysi reseptiä siitä ensimmäisestä reseptistä, Savulohikeitosta, jonka olin silloin blogiin kirjoittanut.


Paljon kivaa, jännää ja mielenkiintoista on tämän blogin ansiosta tapahtunut. Olen saanut kutsuja ravintoloihin, kirjajulkkareihin jopa risteilyille. Tutustunut uusiin ja varsin mielenkiintoisiin ihmisiin sekä päässyt maistelemaan tuoteuutuuksia ja testailemaan uusia keittiövälineitä.

Olenpa osallistunut kokkausnäytökseenkin What`s cooking Helsinki –tapahtumassa ja tiedätkö mitä, se oli tosi kivaa, vaikka ensin se jännittikin melkoisesti. Kyseessä oli silloin kesäkurpitsa-pinaattivohvelit, joita maistattelin yleisölle.


Tarkistin bloggerista ja kyllä,  peräti 271 kirjoitusta on nähnyt päivän valon ja tiedätkös mitä ihana lukijani ja paras mahdollinen kannustajani, tämä kaikki on myös sinun ansiota <3. Ilman sinua en varmasti olisi jaksanut tai kokenut tätä kaikkea niin mielenkiintoiseksi ja tärkeäksi. Sinun kommenttisi niin täällä blogin kuin Instankin puolella ovat olleet mieltä ylentäviä ja välillä olen ihan punastunutkin niistä kauniista sanoista mitä olet kirjoittanut.

Synttäreillähän herkutellaan ja kuin vahingossa me herkuteltiin eilen illalla miehen kanssa tämän kevään ensimmäisellä parsa-aterialla. Siitä tuli kyllä sen verran namia, että haluan jakaa reseptin myös sinulle.



PAAHDETUT PARSAT KINKULLA JA JUUSTOLLA

Raaka-aineet:

  • nippu tuoretta parsaa (mhdollisimman kookkaita)
  • hyvää kinkkua
  • fetajuustoa
  • aurinkokuivattuja tomaatteja ja niiden öljyä
  • parmesanjuustoa
  • pippuria myllystä


OHJE:

Aseta uuni 180-200 asteeseen.

Puhdista parsat leikkaamalla kova kanta pois (noin 2 cm) sekä kuorimaveistä apuna käyttäen kuori parsatanko puoleen väliin. Laita uunipellille leivinpaperin päälle.

Leikkaa kinkusta kuutioita tai suikaleita ja laita parsojen päälle. Murskaa sitten fetajuustoa parsojen päälle. Pieni aurinkokuivattuja tomaatteja ja asettele nekin parsojen päälle. Ota ruokalusikalla tomaattien öljyä purkista ja pirskottele sitä (noin 2-3 rkl riittää). Lopuksi raasta vielä parmesanjuustoa.

Paahda parsoja noin 10 minuuttia, kunnes juusto on kauniisti sulanut ja parsat saaneet hiukan väriä.Rouhi päälle pippuria.

Jos haluat oikein tosissaan juhlistaa ruokaasi, niin näiden parsojen seuraksi maistuu helmeilevä Riesling ja Prosecco.


Mua vähän harmittaa nyt, sillä nää synttärit tuli niin yllärinä, enkä näin ollen ole varautunut minkäänlaiseen arvontaan (niin kuin tapana on), mutta lupaan korjata asian vielä kevään kuluessa.


Kiitos kun olet kokkailemassa kanssani  <3 <3 <3.

maanantai 11. maaliskuuta 2019

ARRABBIATA BROILERIA UUNISSA



Huh huh… tämä päivä oli yksi niistä maanantaista, joiden en toivo toistuvan. Aamu sinänsä alkoi hyvin ja kävin nyt viimeisen kerran osteopaatilla, selkä tuntuu oikein hyvältä, onneksi.


No päästyäni töihin, niin ensin ulko-ovi temppuli ja avainta kääntelin ja vääntelin reiässä, niin että hiki virtasi ja tais siinä muutama ärräpääkin lentää. No seuraavaksi tappelin läppärin kanssa muutaman tunnin. Meinasin heittää sen jo ovesta ulos, just siitä ovesta joka kiukutteli jo aiemmin... ei oo kiva päivä, EI!


Joten nyt kun tämä pahuksen kone vielä toimii, niin laitanpa sinulle sen lupaamani Arrabbiata broilerin ohjeen. Ateria on helppo ja melko nopea valmistaa ja maistuu yhtä hyvältä kuin näyttääkin J. Lämpimät ja mehukkaat tomaatit ovat ihan parhautta tässä ruuassa yhdessä tuon arrabbiatan sekä tuoreen basilikan kera. 

Hyvä ruoka parempi mieli <3.



ARRABBIATA BROILERIA UUNISSA 6:lle


Raaka-aineet:

  • 6 broilerinleikettä
  • 6-10 isoa herkkusientä/sieniä esim. pakkasesta
  • 6 isoa terttutomaattia/pieniä ainakin 4/syöjä
  • 1 iso sipuli
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 4 tl Arrabbiata pestoa
  • 2 dl kuohukermaa
  • 3 dl kuumaa vettä
  • 1 kana fondi
  • ½ sitruunan mehu
  • ½ nippua tuoretta basilikaa
  • suolaa, pippuria
  • öljyä paistamiseen


OHJE:

Aseta kiertoilmauunin lämpötilaksi 180 (tavallinen 200).

Puhdista ja viipaloi herkkusienet. Viipaloi myös sipuli. Kuori valkosipulinkynnet ja leikkaa viipaleiksi.

Laita öljyä pannulle ja paista leikkeitä noin 1,5 minuuttia/puoli. Aseta leikkeet uunivuokaan. Ripottele päälle hiukan suolaa ja pippuria myllystä.

Lisää öljyä paistinpannulle ja paista nyt herkkusienet ja sipulit. Kun olet saanut niihin kauniin paistopinnan, kaada ne vuokaan broilerin leikkeiden sekaan.

Älä huuhtele pannua, vaan kaada seuraavaksi kuuma vesi ja kanafondi pannulle ja kun se kiehuu, niin lisää kuohukerma. Anna kastikkeen kiehua ja lisää lopuksi 4 tl arrabbiata pestoa. Leikkaa muutama basilikan oksa silpuksi ja sekoita kastikkeeseen. Kaada kastike vuokaan.

Huuhtele tomaatit ja asettele uunivuokaan.

Anna vuoan hautua uunissa noin 20-30 minuuttia, kunnes tomaatit ovat pehmenneet.

Tarjoa ateria perunoilla, riisillä, pastalla ja ihan vain keitetyn kukkakaalin ja parsakaalin kera.

Lisää vielä päälle tuoretta basilikaa.

tiistai 5. maaliskuuta 2019

ENGLANTILAISTYYLINEN SIENI-PEURAPIIRAKKA ALTA PUOLEN TUNNIN



Voi onnen päivää, olemme odotelleet jo pari kuukautta peuranlihaa. Vihdoin sitä sitten saatiin ja monen monta herkkuateriaa siitä varmasti valmistuu.





Koska oli melko myöhäinen ilta ja hirveän työlästä en viitsinyt enää siinä vaiheessa alkaa kokkailemaan, niin tulipa mieleeni kokeilla tällaista englantilaistyylistä piirakkaa.


Pakkasesta löytyi vielä joulusta jääneitä lehtitaikinalevyjä ja nehän ajoivat asiansa tosi hyvin.


Ei oikein helpommin ja kuitenkin niin herkullista piirasta voisi alle puolessa tunnissa valmistaa.


Samalla sain käytettyä pakkasesta sieniä (lampaankääpää) ja jääkaapista löytyi keittoon varaamani koskenlaskijajuusto (savuporo), joka sopi kuin nenä päähän tähän iltapalaan. Siitä tulikin varsin ruokaisa, joten saadaan herkutella vielä tänään saunan jälkeen.


Kylkeen vielä ihan perus vihersalaattia, ei se muuta kaivannut.


PEURAPIIRAKKA ALLE PUOLESSA TUNNISSA

Raaka-aineet:

  • 400-500g peuranjauhelihaa (toki mikä vaan jauheliha käy)
  • 2 punasipulia
  • 200g sieniä (lampaankääpä, suppilovahverot tai mikä vaan)
  • suolaa, mustapippuria
  • 1 kpl koskenlaskija savuporojuustoa
  • ½-1 dl kermaa
  • timjamia
  • voita tai öljyä lihan paistamiseeen
  • 5 kpl lehtitaikinalevyjä/voitaikinaa

        
OHJE:

Aseta kiertoilmauunin lämpötilaksi 200 astetta.

Ota lehtitaikinalevyt sulamaan.

Leikkaa sipulit puoliksi ja siivuta.

Ota uunin kestävä pannu (toki voit kaataa täytteen myös uunivuokaan).

Paista jauhelihaa hetki ja lisää sipulit ja sienet sekaan, paista kypsäksi.

Mausta suolalla ja pippurilla (muista, että juustossa on myös suolaa).

Lisää kerma pannulle (mulla ei ollut kuin ½ dl kermaa, se riitti just ja just, ehkä parempi olisi lisätä se koko desi) sekä juusto nokareina, sekoittele niin kauan, että juusto sulaa.

Laita päälle vielä timjamia. Ota pois levyltä.

Leikkaa taikinapyörällä levyistä kannet (4 kpl) ja yhdestä levystä voi tehdä koristeet piiraalle.

Paista uunissa noin 10-15 minuuttia, kunnes piiras on kauniin värinen ja kypsä.

Anna jäähtyä hetki ja tarjoa vihersalaatin kera.



Merkkaa maaliskuussa puolessa tunnissa valmistuvat ruoat Instagramissa hästägillä #kuukaudenruokahaaste tai fiilistele pikana valmistuvia ruokia ihan vaan kotikeittiössäsi. Semmoinen tämä uusi kuukauden ruokahaaste on – kunhan pidetään hauskaa keittiössä!

maanantai 4. maaliskuuta 2019

KAALIKEITTO AASIALAISIN MAUSTEIN



Kaalista saa kunnon aterioita ja vieläpä melko edullisesti. Kaali sopii myös hyvin laihduttajalle. En tiedä muistatko mennä vuosilta sitä kuuluisaa sairaalan kaalikeittoa, jota syötiin 2 viikkoa niin paljon kuin vain maha veti. No tulipa sitä silloin itsekin keiteltyä, tosin vuoteen en sitten syönytkään mitään kaalista valmistettua :).

No ne ajat ovat menneet ja itsekin olen heittänyt ihmedieetit romukoppaan.

Parempi vaihtoehto on lisätä kasviksia ruokavalioon ja syödä kohtuullisesti, vähän hiilareita silmällä pitäen. Sokereita ja vehnäjauhoja olen vältellyt pari kuukautta ja aika monta ateriaa on tehty pelkistä kasviksista.


Koska olen ihastunut aasialaisiin mausteisiin ja varsinkin thairuokaan, niin päätin kokeilla miltä kaalikeitto maistuisi tällä tavalla tehtynä.


Ja usko pois, kyllä kaalikeitto kohosi ihan uusiin sfääreihin. Mitään ihmeellisiä mausteita ei tämä keitto vaadi. Inkivääri, valkosipuli, chili sekä kalakastike ja kookosmaito riittävät limen ja korianterin kanssa makua antamaan.


Paistoin mukaan 400g broilerin jauhelihaa, mutta jos haluat pelkän kaali-kasviskeiton, niin voit jättää lihan hyvin pois ja toki voit käyttää naudan jauhelihaa.


KAALIKEITTO AASIALAISITTAIN


Raaka-aineet:

  • pieni kaali
  • 400g broilerin jauhelihaa
  • 3 rkl öljyä
  • 1 sipuli
  • 1,5 rkl raastettua inkivääriä
  • 3-4 valkosipulinkynttä raastettuna
  • 1-2 chilipalkoa (hiukan voimakkaampi keitto tulee 2:sta)
  • 1 paprika
  • 200g herkkusieniä/tai muita sieniä
  • 8 dl vettä
  • 1 kanafondi
  • 2 rkl kalakastiketta
  • 1 limen mehu ja kuori
  • 1 tlk kookosmaitoa
  • nippu korianteria silputtuna


OHJE:
Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi. Pilko sipuli pieneksi ja raasta inkivääri sekä valkosipulinkynnet. Viipaloi chili(t).

Mittaa 3 rkl öljyä kasarin/kattilan (3litran) pohjalle ja lisää mausteet (inkivääri, valkosipulinkynnet, chili). Anna niiden lämmetä ja lisää jauheliha sekä silputtu sipuli. Paista kypsäksi.
Kun jauheliha on kypsää, lisää joukkoon kaalin suikaleet ja sekoita niitä hetki.

Mittaa 8 dl vettä kattilaan, niin että kaalit juuri ja juuri peittyvät. Lisää 1 kanafondi ja 2 rkl kalakastiketta ja anna kiehua 20 minuuttia.

Siivuta sillä välin herkkusienet ja paprika ja lisää ne kattilaan.
Anna keiton kiehua vielä 15 minuuttia.

Lisää lopuksi kookosmaito ja limen kuori sekä mehu. Kiehauta. Maista suola, lisää tarvittaessa.

Silppua keiton päälle korianteria.