Pages

maanantai 4. maaliskuuta 2019

KAALIKEITTO AASIALAISIN MAUSTEIN



Kaalista saa kunnon aterioita ja vieläpä melko edullisesti. Kaali sopii myös hyvin laihduttajalle. En tiedä muistatko mennä vuosilta sitä kuuluisaa sairaalan kaalikeittoa, jota syötiin 2 viikkoa niin paljon kuin vain maha veti. No tulipa sitä silloin itsekin keiteltyä, tosin vuoteen en sitten syönytkään mitään kaalista valmistettua :).

No ne ajat ovat menneet ja itsekin olen heittänyt ihmedieetit romukoppaan.

Parempi vaihtoehto on lisätä kasviksia ruokavalioon ja syödä kohtuullisesti, vähän hiilareita silmällä pitäen. Sokereita ja vehnäjauhoja olen vältellyt pari kuukautta ja aika monta ateriaa on tehty pelkistä kasviksista.


Koska olen ihastunut aasialaisiin mausteisiin ja varsinkin thairuokaan, niin päätin kokeilla miltä kaalikeitto maistuisi tällä tavalla tehtynä.


Ja usko pois, kyllä kaalikeitto kohosi ihan uusiin sfääreihin. Mitään ihmeellisiä mausteita ei tämä keitto vaadi. Inkivääri, valkosipuli, chili sekä kalakastike ja kookosmaito riittävät limen ja korianterin kanssa makua antamaan.


Paistoin mukaan 400g broilerin jauhelihaa, mutta jos haluat pelkän kaali-kasviskeiton, niin voit jättää lihan hyvin pois ja toki voit käyttää naudan jauhelihaa.


KAALIKEITTO AASIALAISITTAIN


Raaka-aineet:

  • pieni kaali
  • 400g broilerin jauhelihaa
  • 3 rkl öljyä
  • 1 sipuli
  • 1,5 rkl raastettua inkivääriä
  • 3-4 valkosipulinkynttä raastettuna
  • 1-2 chilipalkoa (hiukan voimakkaampi keitto tulee 2:sta)
  • 1 paprika
  • 200g herkkusieniä/tai muita sieniä
  • 8 dl vettä
  • 1 kanafondi
  • 2 rkl kalakastiketta
  • 1 limen mehu ja kuori
  • 1 tlk kookosmaitoa
  • nippu korianteria silputtuna


OHJE:
Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi. Pilko sipuli pieneksi ja raasta inkivääri sekä valkosipulinkynnet. Viipaloi chili(t).

Mittaa 3 rkl öljyä kasarin/kattilan (3litran) pohjalle ja lisää mausteet (inkivääri, valkosipulinkynnet, chili). Anna niiden lämmetä ja lisää jauheliha sekä silputtu sipuli. Paista kypsäksi.
Kun jauheliha on kypsää, lisää joukkoon kaalin suikaleet ja sekoita niitä hetki.

Mittaa 8 dl vettä kattilaan, niin että kaalit juuri ja juuri peittyvät. Lisää 1 kanafondi ja 2 rkl kalakastiketta ja anna kiehua 20 minuuttia.

Siivuta sillä välin herkkusienet ja paprika ja lisää ne kattilaan.
Anna keiton kiehua vielä 15 minuuttia.

Lisää lopuksi kookosmaito ja limen kuori sekä mehu. Kiehauta. Maista suola, lisää tarvittaessa.

Silppua keiton päälle korianteria.



4 kommenttia:

  1. Kylläpä näyttääkin tällainen kaalikeitto hyvältä. Enpä ole pitkään aikaan mitään kaaliruokaa tehnytkään.
    Ihanaa viikkoa sinulle Sari <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Outi ja pakko myöntää, että yksi lautasellinen ei riittänyt, piti santsata :).
      Aurinkoista tiistaita sinulle <3.

      Poista
  2. Oi miten ihana! Perinteinen valkokaali taipuu hienosti aasialaiseen siinä missä kiinankaalikin. Kiinankaali on nopea - valkokaali vaatii vähän hartaampaa keittoaikaa. Ja suur kiitos vinkistä. Kanaa ja kaalia en vielä ole yhdistänytkään... broiskun jauhelihaa on pakkasessa ja kaaliakin jääkaapissa ja kookosmaitoa varastossa. Taas yksi ilman kauppaa ateria tiedossa <3 Ps. Koitan pitää maltillista maaliskuuta. Käytän kaikkia varastoja ja kaapin kätköjä hyödyksi. Minimaalisesti kaupasta mitään. Ainoastaan ihan perus kamat.

    VastaaPoista
  3. Heissan Tiina, ja tosiaan kaalista tulee niin hyvää näinkin ja suhteellisen nopeasti, alta tunnin on soppa valmis. Pitäisi varmaan itsekin käydä läpi nuo kaapit ja pakkaset.
    Mukavaa tiistaita sinulle <3.

    VastaaPoista