Pages

torstai 20. joulukuuta 2018

LINDSTRÖMIN PIHVIT TUOREJUUSTOLLA



Joko olet valmistellut joulua? Aika paljonhan se vaatii työtä, jos perhe on iso tai jos sukulaiset kerääntyvät yhteen. Meillä ratkaistiin homma niin, että sisko menee äidin luokse auttamaan jouluaaton tarjottavissa (keräännymme sinne kaikki silloin) ja minä lupasin hoitaa joulupäivän tarjottavat, tosin jotain ihan muuta kuin jouluruokaa.


Rosollia kuitenkin päätin myös kotiin laittaa ja kun pienemmän salaatin tein, niin siitähän jäi ylimääräisiä punajuuria. Joten mikäpä olisi kätevämpää, kuin tehdä Lindströmin pihvejä lopuista punajuurista. Ja koska tuorejuustoa oli jääkaapissa, niin päätin yhdistää myös sen jauhelihataikinaan.


No näistähän tulikin varsin meheviä punajuuripihvejä. Ja kun uunissa ne paistoin, niin helpolla pääsin.


LINDSTRÖMIN  PIHVIT TUOREJUUSTOLLA


Raaka-aineet:

  • 700g jauhelihaa
  • ½ dl etikkapunajuurien lientä
  • ½ dl korppujauhoja
  • 1 iso sipuli
  • 150g (2 isoa) etikkapunajuuria raastettuna
  • 200g tuorejuustoa (itsellä sipuli-paprika)
  • 1 ½ tl suolaa
  • ½ tl pippuria (jauhettuna/rouhittuna)
  • 1 kananmuna
  • voita/öljyä sipulin paistamiseen


OHJE:

Mittaa punajuuriliemi kulhoon ja lisää korppujauhot turpoamaan.

Silppua sipuli ja paista se kevyesti pannulla.

Raasta punajuuret.

Lisää kulhoon suola, pippuri, tuorejuusto, jäähtynyt paistettu sipulisilppu sekä jauheliha. Sekoittele taikinaa hyvin. Sekoita joukkoon lopuksi kananmuna. Laita massa jääkaappiin hetkeksi odottamaan.

Aseta uunin lämpötilaksi 200 astetta.

Laita leivinpaperi uunipellille.

Leivo kostein käsin massasta noin 100-120 g pihvejä ja laita ne pellille.

Paista pihvejä uunissa noin 20 minuuttia.

Tarjoa vaikka perunamuussin kera.






Koska mulla oli vielä ylimääräisiä punajuuria, viipaloin punajuuret siivuiksi ja paahdoin uunissa ja koristelin pihvit niillä sekä punajuuriliemeen vatkatulla kermavaahdolla (rosollivaahto).

Tässä vielä Kulinaarin Hasselbackan punajuuret





torstai 13. joulukuuta 2018

SITRUUNASIRKKIKSET JA PAAHDETUT ENDIIVIT





                                      *yhteistyössä Entis

Syötiin miehen ja siskon kanssa eilen kyllä melkoista gourmeeta, että harvoin arkisin sellaista suuhun laitetaan.  Toki ruuanlaittoon piti panostaa astetta tai jopa kahta enemmän, mutta lopputulos todellakin palkitsi kaiken vaivannäön.

Raaka-aineet aterialla olivat suurimmaksi osaksi ihan peruskauraa, mutta yllätyksen virkaa ruoassa toimitti erittäin proteiinipitoiset (maksimissaan peräti 70%) lihan korvikkeet eli Sirkkikset.


Olin erittäin iloinen, kun kuuden nuoren perustama turkulainen hyönteisalan yritys, Entis (Entomophagy Solution Oy),  tarjosi minulle kokeiltavaksi  näitä tuottamiaan jauhelihan korvikkeita.

Ensipuraisu kylmää grillimaustettua sirkkistä ei kyllä herättänyt minkäänlaista intoa tai himoa tuotetta kohtaan, tosin eihän se jauhelihakaan miltään maistu ennen kuin se on maustettu ja valmistettu. Onneksi grillimauste ei kuitenkaan maistunut, pikemminkin suuhun tuli jauhomainen ja oikeastaan melko mitäänsanomaton maku.


Mutta sitten pienen tuumailun jälkeen sain oivan ajatuksen, mitä tästä kasvisproteiinia ja sirkkajauhoa sisältävästä tuotteesta kokkaisin.

Pitkän aikaa oli täytetyt endiivit olleet mielessä (olihan edellisten syömisestä mennyt jo tovi) ja Sirkkikset toimivat tässä vallan mainiosti, lisäksi vielä muita kasviksia, niin monipuolinen, terveellinen ja oikeasti tosi herkullinen ateriakokonaisuus oli valmistumassa.


Aterian ytimenä ja kokonaisuuden sitovana makuna toimi sitruuna. Ensin keittelin porkkanat al denteksi, jonka jälkeen paahdoin ne vielä uunissa. Pohjaksi valmistin sitruuna-voivaahdon, endiivit keitin mausteliemessä ja nekin vielä paahdettiin pannulla. Sirkat paistoin voi-öljyseoksessa ja mausteeksi ne saivat niin sitruunamehua kuin sitruunapippuria ja toki ripauksen suolaa. Punasipulin lehdet pikkelöin nopesti ja parsat kiehautin pienellä suolalla maustetussa vedessä. Pikantin maun antoi vielä uunissa paahdetut valkosipulinkynnet, joista valmistin smetanan kanssa tahnan.

Sitruuna sopi vallan mainiosti Sirkkoihin ja antoi raikkaan sekä täyteläisen maun, hassua, mutta näin pienellä maustamisella tämä tuote nousi uusiin sfääreihin.  Ja voisin jopa väittää, että moni ei arvaisi edes syövänsä sirkkoja.


Sirkat tulevat varmasti olemaan tulevaisuuden ruokaa, sillä niiden kasvatus tuottaa paljon vähemmän kasvihuonepäästöjä ja kuluttaa paljon vähemmän vettä kuin lihantuotanto.
Näitä grillimaustettuja sirkkoja löydät parhaiten Prismoista ja yhdestä paketista riittää useampaan annokseen.

Muihin Etniksen tuotteisiin voit tutustua täällä ja samalla lukea enemmän myös yrityksestä.

Myös paljon reseptejä miten käyttää sirkkiksiä löydät googlettamalla.



SITRUUNASIRKKIKSET JA PAAHDETUT ENDIIVIT


  • 4 Endiiviä (salaattisikuri)
  • 1 pkt grillimaustettuja sirkkiksiä
  • 1 punasipuli
  • 2 porkkanaa
  • 1 valkosipuli
  • 3-4 rkl smetanaa
  • voita
  • 2 sitruunaa
  • hunajaa
  • 1 dl kuohukermaa
  • 1 fond du chef kanafondi/vegetable


SITRUUNA-VOIVAAHTO

  • 100g voita
  • 1,2 dl vettä
  • 1 fond du chef kanafondi
  • 1 sitruunan kuori ja mehu
  • 1,5 dl kuohukermaa
  • suolaa tarvittaessa


Sulata voi kattilassa ja anna sen hetki hautua. Kuumenna vesi mikrossa ja liuota kanafondi siihen, sekoita voin sekaan. Raasta sitruunan kuori ja purista sitruunan mehu (ensin puolikas)kastikkeeseen. Lisää kerma ja mausta tarvittessa tilkalla suolaa. Kiehauta ja ota syrjään. Ennen tarjoilua kuumenna kastike pikaisesti uudelleen ja vaahdota se sauvasekoittimella.

ENDIIVIT

  • 4 endiiviä
  • 1,5 l vettä
  • 1 rkl hunajaa
  • 50g voita
  • 2-3 rkl sitruunamehua


Mittaa vesi kattilaan, lisää hunaja, voi ja sitruunamehu.
Kun vesi kiehuu lisää puolitetut endiivit joukkoon ja keitä noin 4-5 minuuttia. Nosta reikäkauhalla paperin päälle kuivumaan. Paahda endiivejä ennen tarjoilua tilkassa voita sisäpuolelta.

PAAHDETTU VALKOSIPULI-SMETANA

  • 1 Valkosipuli
  • 3-4 rkl smetanaa
  • öljyä, suolaa


Aseta uunin lämpötilaksi 180 astetta. Kuori valkosipulinkynnet, laita pieneen uunivuokaan ja pirskota hiukan öljyä päälle. Paahda kynsiä noin 8-10 minuuttia, jäähdytä ja soseuta mikserillä. Lisää smetana ja mausta tilkalla suolaa. Laita kylmään odottamaan.

SITRUUNASIRKKIKSET

  • 1 pkt grillimaustettuja sirkkiksiä
  • voita ja öljyä
  • noin puolikkaan sitruunan mehu
  • suolaa ja sitruunapippuria


Lisää pannulle nokare voita sekä pari rkl öljyä. Kun pannu on kuuma lisää sirkkikset ja paahda niitä hetki, kunnes pinta on rapea. Purista sitruunan mehua ja mausta suolalla ja pippurilla.

PIKKELÖITY PUNASIPULI

  • Punasipuli
  • 2 rkl punaviinietikkaa
  • 4 rkl sokeria
  • 6 rkl vettä


Kuori sipuli ja leikkaa ensin puoliksi ja puolikkaat vielä puoliksi, irrota lehdet toisistaan. Kiehauta etikka, sokeri ja vesi ja lisää sipulin lehdet, anna jäähtyä ja laita kylmään odottamaan.
Keitä porkkanat nippa nappa kypsiksi ja paahda ne pikaisesti grillivastuksen alla, pirskota ennen sitä hiukan öljyä pintaan. Keitä parsoja muutama minuutti.
Kokoa annos
Laita sitruuna-voivaahto ensin lautaselle, nosta endiivin puolikas tai kaksi lautaselle kastikkeen päälle. Annostele sirkkiset endiiveille. Lisää pikkelöidyt sipulit ja laita nokare valkosipuli-smetanaa muutamalle lehdelle. Asettele porkkanat ja parsat lautaselle.

HYVÄÄ RUOKAHALUA, TOIVOTTAVASTI MYÖS SINÄ KOKEILET SIRKKOJA!

tiistai 11. joulukuuta 2018

SUKLAA-KIRSIKKATORTTU (gluteeniton), KUN KONVEHDIT EI RIITÄ



Voi mitä herkkuja joulun aikaan syödäänkään!  Ja nyt puhun niistä makeimmista suupaloista eli suklaista, marmeladeista ja kaikenlaisista leivonnaisista. Oi, oi olisipa joulu jo…mmmmm.

Mun lempisuklaa jouluisin on kirsikka suklaakonvehti. Yksi rasia onkin jo valmiiksi piilotettu kaapin perällä ja onneksi vielä se on saanut pysyä rauhassa. Paras hetki on silloin, kun saa yksin istahtaa sohvan nurkkaan nauttimaan niistä, ai miten niin perso makealle :).


Mutta juuri tuosta kyseisestä suklaasta johtuen halusin leipoa tulevan joulun viettoon suklaisen kirsikkatortun, joka on kiva tarjota vaikka vaniljajäätelön kera. Olin niin onnellinen kun löysin kaupan pakasteesta kirsikoita (Pirkka) ja hintakin oli varsin kohtuullinen (alle kolme euroa).

Tein tortun pitkulaiseen irtopohjavuokaan (riittää 6-8:lle), joten jos leivot tämän 22 cm kakkuvuokaan, niin tuplaa ohjeessa olevat määrät.



Tämä torttu on gluteeniton, kun muistat vielä tarkistaa käyttämäsi suklaan.

SUKLAA-KIRSIKKATORTTU


Raaka-aineet:

50g tummaa suklaata (70%)
50g voita
2 kananmunaa
1 dl sokeria
1,2 dl maizzenaa
½ tl leivinjauhetta
½ tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
250g Pirkka pakastekirsikoita, torttutaikinaan noin 10-12 kpl ja koristeluun loput.
vuoka sprayta voiteluun


OHJE:

Aseta uunin lämpötilaksi 200 astetta.

Ota 10-12 kpl kirsikkaa sulamaan.

Sulata voi kattilassa ja ota pois liedeltä. Paloittele suklaa ja sulata kuuman voin joukkoon. Anna jäähtyä.

Mittaa 1,2 dl maissitärkkelystä astiaan ja sekoita joukkoon ½ tl leivinjauhetta sekä vaniljasokeria ja veitsenkärjellinen suolaa.

Riko kananmunat kulhoon ja lisää 1 dl sokeria. Vaahdota kunnon vaahdoksi.

Siivilöi maizzenaseos taikinan joukkoon, kääntele kauhalla ja kaada lopuksi jäähtynyt suklaa-voiseos.

Voitele irtopohjavuoka vuokaspraylla.

Kaada taikina vuokaan. Tiputa sulaneet ja hiukan paperilla kuivatut kirsikat sinne tänne torttuun.

Laita leivinpaperia tai foliota vuuan alle (näin säästyt uunin pesulta).

Paista torttua uunin alatasolla 20-30 minuuttia.

Kokeile tikulla. 

Tarjoiluun:

hilloa, vaniljajäätelöä, tomusokeria, sitruunamelissaa sekä loput kirsikat.

Voit annostella suoraan lautasille, hiukan hilloa pohjalle, pala torttua päälle, koristeeksi kirsikoita ja tomusokeria sekä sitruunamelissaa.

TÄSSÄ VIELÄ HERKULLINEN LEIVOS TÄYNNÄ PERINTEISIÄ JOULUN MAKUJA, käy ihmeessä kurkkaamassa.

 TINSKUN KEITTIÖN GLÖGI-TAATELIKAKKULEIVOS




perjantai 7. joulukuuta 2018

Bloggaamisen tähtihetki - #blogiperjantai18




Valtakunnallista #blogiperjantai18-päivää vietetään perjantaina 7.12. 



Otin tämän haasteen mielelläni vastaan ihanalta blogikolleegalta sekä Keski-Uudenmaan alias Kubloblogit toiselta perustajajäseneltä Minna Luomalta, jonka mielenkiintoinen ja avartava oma blogi kantaa nimeä Rouva Sana. Tämä iloinen Rouva Sana osaa neuvoa ja järjestää myös kursseja bloggaamisen saralta, vink vink.

Keski-uusmaalaisten Kublon kivassa porukassa olen ollut kohta pari vuotta, yhteisössä on voimaa ja apua saa pyytäessä.



Blogini keskittyy puhtaasti ruokaan ja reseptiikkaan, se on mun harrastus ja suuri innoittaja nro 1.
Ensin mietin pitkään, mitkä ovat olleet ne 2,5 vuotta kestäneen ”Saaranlautasella” tähtihetkiä, sillä olen nauttinut blogin kirjoittamisesta täysin sydämin alusta asti.

Tosin ajanjakso viime vuoden lokakuusta heinäkuun loppuun tänä kesänä, oli varsin raskasta ja söi resursseja jaksamisen suhteen. Mutta nyt kun tauti on selätetty, niin virtaa ja ideoita taas riittää.

Välillä tuntuu siltä, että voisin vaihtaa varsinaisen työnteon kokonaan blogin työstämiseen.



Blogin kirjoittamista ehdotti moni niissä facebookin ruokaryhmissä, joissa jaoin kuviani sekä reseptejä, mutta varsinaisen sysäyksen siihen antoi rakas ystävä Tiina Varjus, ”Tinskun keittiössä”. Kuvitelkaa! Hän tuli tapaamaan minua henkilökohtaisesti työpaikalle ja tarjosi apuaan sivujen avaamiseen. No eihän tällaisesta voinut tietenkään kieltäytyä ja niin me tyttäret istuimme 12.03.2016 lauantaina läppäreiden ääreen ja rupesimme työstämään ensimmäistä postaustani. Olipa se erittäin jännittävä ensimmäinen tähtihetki.

Moni on kysynyt jälkikäteen mistä nimi Saaranlautasella oikein tulee, no siihen vaikutti toki se, että Sari nimi oli jo aiemmin varattu muualle, joten tuo lempinimeni nuoruudesta oli sitten varsin helppo valinta.

Seuraavaan tähtihetkeen ei mennyt kauaa, sillä blogi otettiin mielenkiinnolla vastaan ja lukijoita/postaus alkoi olla ihan kiitettävä määrä. Hämmästykseni oli suuri, kun muistaakseni Martat Itä-Suomesta ottivat kurkku-avokadosalaatin yleisötapahtumaansa yhdeksi ruokalajiksi, reseptiä luettiin tuolloin viikon sisällä runsaat 6000 kertaa, olin pyörtyä.


Eikä tästä mennyt kuin tovi, kun kesäkuussa 2016 voitin Arla Apetinan pohjoismaisen juustokilpailun ensimmäisen sijan kylmäsavulohikakulla ja palkinnoksi sain leipomistani vauhdittamaan Kitchen Aid -yleiskoneen. En olisi tuota konetta raaskinut ehkä koskaan itse ostaa.

Mutta juuri te ihanat lukijani ja seuraajani, kuulutte tähtihetkiin numero kaksi, siis ihan kärkisijoille, teidän mahtavat palautteenne ja kommenttinne ovat tuntuneet syvällä sydämessä ja tuoneet suuren ilon.



Kolmas tähtihetki oli se, kun pääsin mukaan +40-blogiyhteisöön. Tässä yhteisössä sain tutustua moniin erialojen bloggaajiin, joista muutamasta on tullut minulle erittäin hyviä ystäviä, muutamia mainitakseni Kulinaarin Kimmon (nyttemmin Foodlover), Marjonmatkassa Marjon, Lumo Lifestyle Tuulin sekä Outislife Outin.

Tästä yhteisöstä erosin kuitenkin viime vuoden maaliskuussa, en uskaltanut luvata jatkoa blogille, väsymys syöpähoitojen kanssa vei niin pohjalle enkä ollut kuin vasta puolessa välissä parantumisen tiellä.



Neljäs tähtihetki on ne kaikki kutsut ja tapahtumat, joihin olen blogin ansiosta päässyt. Näissä tapahtumissa olen tutustunut tuoteuutuuksiin sekä aivan super ihaniin ihmisiin kuten Kakkuviikarin vispailuja Miaan ja Annin uunissa  Anniin. Nämä kaksi ovat erittäin taitavia leipureita, mutta myös äärimmäisen sydämellisiä ja rakastettavia naisia, suosittelen sydämestäni tutustumaan heihin, jos eivät vielä ole sinulle tuttuja.

Minuun vahvasti vaikuttaneista blogeista on pakko myös mainita Sweet Food O`Mine kaimani Sari, emme ole koskaan nenäkkäin tavanneet, mutta hänen ystävällisyyttään sekä kannustusta en voi kuin ihmetellä ja olla syvästi kiitollinen, toivottavasti pian tapaamme ihan livenä.



Enkä voi unohtaa niitä kutsuja herkullisiin tilaisuuksiin ja ravintoloihin, joista erityisesti haluan mainita Fisken på Diskenin ja vasta perustetun Penelopen.

Viides tähtihetki ja ehkä tärkein kaikista on oma mieheni sekä lähimmäiseni. Olen saanut heiltä niin paljon kannustusta sekä apua. Voisin jopa väittää, että aktiivisuuteni sekä innostukseni on ollut myös heidän ansiota.

Kiitos siis pitkäjänteiselle ukkokullalleni, joka on joutunut syömään useat kerrat kylmää ruokaa, raivaamaan keittiötä sen ollessa kaaosmaisen sekaisin sekä toiminut mallina kuvauksissa.

Iso kiitos myös äidilleni ja siskoilleni, jotka ovat reseptejäni suositelleet eteenpäin sekä auttaneet kuvauksissa ja lainanneet astioitaan.




Mukavalta tuntui myös se kun Keski-Uusimaa -lehti halusi tehdä jutun blogistani tänä syksynä.

Se mitä eniten tällä hetkellä kaipaan, olisi kunnon kamera ja valokuvauskurssi

Tässä muutamia tähtihetkiä, jotka ovat vaikuttaneet eniten nuoren blogini taipaleella. Innolla odotan mitä kaikkea vielä tulee tapahtumaan ja samalla toivon sydämestäni, että sinä rakas lukijani pysyt siinä vierellä, yhdessä on kiva jatkaa tätä makumatkaa <3.



Ja samalla kannustan myös sinua, jolla blogia ei vielä ole, niin vakavasti harkitsemaan sellaisen perustamista.
Paljon positiivista tulet bloggaamisen kautta saamaan.


#blogiperjantai18 on kaikille avoin ja ilmainen
verkossa ja somessa tapahtuva bloggaamisen teemapäivä, 
jota vietetään kahdesti vuodessa: kesäkuun ja joulukuun ensimmäisenä perjantaina. 

Tapahtuma järjestetään nyt toisen kerran, ja sen on ideoinut Sisältötoimisto Rouva Sana.

tiistai 4. joulukuuta 2018

JOULULEIVONTAA, MUHKEA SÄMPYLÄKUUSI





Kaikenlainen leipominen liittyy joulun aikaan vahvasti ja mikäs sen ihanampaa kuin piparien, torttujen ja muiden leivonnaisten tuoksu, joka levittäytyy keittiöstä koko kotiin.


Halusin yllättää ja herättää perheen aamupalalle leipomalla jouluisen sämpyläkuusen. Saahan sitä tällaista vanhaa rouvaakin lapsettaa ja tehdä vähän erilailla asioita joulukuussa, eikö vain J.



Mikään ei estä leipomasta sämpylöistä vaikka tähden muotoista, se on vain omasta mielikuvituksesta kiinni.


Sämpylät ovat briossimaisen kuohkeita sekä pehmeitä ja säilyvät vastaleivotun oloisina pari päivää, mutta pussittaa ne kannattaa vasta seuraavana päivänä leipomisesta (pidä ne liinan alla siihen asti).

Koristeiksi tähän sämpyläkuuseen valitsin focaccialle tyypillisiä kasviksia, kuten oliivia ja paprikaa sekä voiteluun sulatettua voita ja rosmariinin lehtiä ja siemeniksi pistaasipähkinää sekä seesaminsiemeniä.



Jokainen voi tietysti koristella sämpyläkuusen omien mieltymysten mukaan.

Ja tuosta kuusenjalasta sen verran, että kannattaa pyörittää se yhdestä sämpylästä, ettei se näytä "kulkusilta", jos ymmärrät mitä tarkoitan......hah hah haaa



Ja nyt ohjeen pariin...


SÄMPYLÄKUUSI, JOSTA RIITTÄÄ ISOMMALLEKIN PORUKALLE


Raaka-aineet:

  • 5 dl maitoa
  • 1 pkt hiivaa
  • 2 tl suolaa
  • 2 tl sokeria
  • 4 dl Myllärin luomu hurjan viljainen sämpyläjauho
  • 7 dl vehnäjauhoja
  • 100g sulatettua voita taikinaan
  • (50 g sulatettua voita valmiin kuusen voiteluun)
  • 1 kananmunan valkuainen sämpylöiden voiteluun

Koristeluun:
oliiveja, juustotäytettyjä paprikoita, fetajuustoa, rosmariinia, seesaminsiemeniä, pistaasipähkinää tai oman mielen mukaan



OHJE:

Lämmitä maito 37 asteiseksi. Kaada kulhoon.
Murenna hiiva sekä 2 tl suolaa ja sokeria kulhoon, sekoita.

Alusta taikinaa ensin 4 dl myllärin luomu sämpyläjauhoilla.

Sulata 100g voita ja anna jäähtyä.

Lisää vehnäjauhoja 7 dl, desilitra kerrallaan, kokoajan taikinaa vaivaten.

Lisää lopuksi sulatettu voi vähitellen taikinan joukkoon.
Laita liina kulhon päälle ja kulho vedottomaan paikkaan (esim uuniin).

Anna taikinan nousta noin 30-45 minuuttia.

Laita leivontapöydälle hiukan vehnäjauhoja ja jaa taikina kahteen noin 50 cm pitkään pötköön.

Leikkaa kämmenellä noin 5 cm pitkiä paloja (tarvitset kuusta varten vähintään 15 sämpylää ja yhden sämpylän jalaksi) ja pyörittele sämpylöiksi.

Aseta sämpylät leivinpaperin päälle uunipellille kuusen muotoon ja peitä liinalla. Anna nousta vielä noin puoli tuntia.

Aseta uunin lämpötilaksi 220 astetta.

Paina pieni kolo sämpylöihin ja täytä oliiveilla, täytetyillä pikku paprikoilla ja fetajuustolla (ota piparimuoteilla halkaistusta fetajuustosta erilaisia paloja).

Voitele kananmunan valkuaisella ja ripottele päälle seesaminsiemeniä ja pistaasipähkinämurua.

Paista sämpyläkuusta uunin keskitasolla noin 20 minuuttia.

Sulata 50g voita ja voitele sillä sämpyläkuusi. Ripottele päälle muutama rosmariinin lehti.


TUOKSUVAA  JOULUN  ODOTUSTA  SINULLE  <3

torstai 29. marraskuuta 2018

PANIMOMESTARIN RIISTAPATA SEKÄ NELJÄ HYVÄKSI TODETTUA RIISTARESEPTIÄ LINKKINÄ



Tutkin ja siivoilin pakkasta pari päivää sitten ja käsiin osui viimeinen peuran paisti. Kyseessä oli kulmapaisti, josta kokemukseni mukaan on parasta keitellä lihapata. Yleensä ottaen peuran palat ovat melko mureita, mutta tätä juuri kyseistä ruhon osaa kannattaa kyllä haudutella pidempään, jos ei sitten ihan ohuiksi siivuiksi (käristys) sitä leikkaa.


Halusin yllättää mieheni hiukan erikoisemmalla padalla ja niin päätyi tummaa olutta, stouttia, tähän peurapataan ja nimikin valikoitui sen mukaan... Panimomestarin riistapadaksi.


Olutta en ole itse paljon ruuanlaitossa käyttänyt. Merimiespihvit taitaa olla se ainoa ruoka, johon sitä yleensä on lisätty.



Mutta turhaan olen pelännyt sitä riistan kanssa käyttää, padasta tuli niin herkullista, että sitä syötiin ja santsattiin ihan liikaa jälleen kerran.


Uskon, että voit huoletta tehdä tätä pataa myös hirvestä tai porosta, fondia ehkä kannattaa lisätä hiukan enemmän, koska nuo kyseiset riistat ovat maultaan hiukan voimakkaampia.



PANIMOMESTARIN RIISTAPATA 6:lle


Raaka-aineet:

  • n. 700g peuran kulmapaistia/hirven/poron
  • 1 pkt pekonia
  • 2 porkkanaa
  • 250g salottisipuleja (mielellään pieniä)
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2-3 laakerinlehteä
  • 5 kokonaista mustapippuria
  • 10-15 viherpippuria
  • 1 tl suolaa
  • 2 dl Murphy`s Stouttia tai vastaavaa
  • 3 1/2 dl vettä
  • 1 beef fondi
  • tuoretta timjamia muutamia oksia
  • voita paistamiseen
  • 2 rkl vehnäjauhoja suurustamiseen
  • 1-2 dl kuohukermaa (ei pakollinen)


OHJE:

Aseta uunin lämpötilaksi 200 astetta.

Ota liha huoneenlämpöön. Huuhtele kevyesti ja kuivaa pinta. Poista kalvot ja leikkaa paisti suuhun sopiviksi kuutioiksi.

Kuori porkkanat ja pilko suupaloiksi.

Kuori salottisipulit, jätä ne kokonaisiksi.

Kuori valkosipulinkynnet ja leikkaa siivuiksi.

Leikkaa pekonisiivut neljään osaan ja lisää ne kylmälle paistinpannulle. Kun pekonit alkavat kypsyä, lisää sekaan porkkanapalat, salottisipulit sekä valkosipulisiivut. Jatka paistamista noin viitisen minuuttia, kunnes ne saavat hiukan väriä pintaan. Kaada ne sitten uunivuokaan.

Älä huuhtele pannua, vaan lisää hiukan voita pannuun ja paista seuraavaksi lihapaloja (yhdessä tai kahdessa erässä, riippuen pannun koosta) niin kauan, että ne ruskistuvat kauniisti, ripottele päälle 1 tl suolaa. Lisää ruskistuneet lihakuutiot uunivuokaan.

Laita paistinpannu takaisin liedelle, kaada seuraavaksi 2 dl olutta pannulle ja kun se kiehahtaa lisää seuraavaksi 3 dl vettä ja 1 beef fondi sekä kokonaiset pippurit, muutama timjamin oksa sekä laakerinlehdet. Kun liemikuutio on sulanut, kaada liemi uunivuokaan.

Hauduta uunivuokaa ensin 20-30 minuuttia, kunnes se kiehuu kunnolla, käännä sitten uuni 160 asteeseen ja jatka hauduttamista noin tunnin verran.

Sekoita 2 rkl vehnäjauhoja 1 dl vettä, ota uunivuoka pois uunista ja lisää suuruste vuokaan sekoittaen. Laita vuoka takaisin uuniin vielä puoleksi tunniksi.

Ota uunivuoka pois uunista, halutessa voit sekoittaa 1-2 dl kuohukermaa pehmentämään makua (ei kuitenkaan tarpeellinen).

Tarjoa perunamuussin ja hillon kera.

RIISTARUOKA  ON  NIIN  PARASTA

Täältä löydät muita riistareseptejä: