Pages

torstai 29. marraskuuta 2018

PANIMOMESTARIN RIISTAPATA SEKÄ NELJÄ HYVÄKSI TODETTUA RIISTARESEPTIÄ LINKKINÄ



Tutkin ja siivoilin pakkasta pari päivää sitten ja käsiin osui viimeinen peuran paisti. Kyseessä oli kulmapaisti, josta kokemukseni mukaan on parasta keitellä lihapata. Yleensä ottaen peuran palat ovat melko mureita, mutta tätä juuri kyseistä ruhon osaa kannattaa kyllä haudutella pidempään, jos ei sitten ihan ohuiksi siivuiksi (käristys) sitä leikkaa.


Halusin yllättää mieheni hiukan erikoisemmalla padalla ja niin päätyi tummaa olutta, stouttia, tähän peurapataan ja nimikin valikoitui sen mukaan... Panimomestarin riistapadaksi.


Olutta en ole itse paljon ruuanlaitossa käyttänyt. Merimiespihvit taitaa olla se ainoa ruoka, johon sitä yleensä on lisätty.



Mutta turhaan olen pelännyt sitä riistan kanssa käyttää, padasta tuli niin herkullista, että sitä syötiin ja santsattiin ihan liikaa jälleen kerran.


Uskon, että voit huoletta tehdä tätä pataa myös hirvestä tai porosta, fondia ehkä kannattaa lisätä hiukan enemmän, koska nuo kyseiset riistat ovat maultaan hiukan voimakkaampia.



PANIMOMESTARIN RIISTAPATA 6:lle


Raaka-aineet:

  • n. 700g peuran kulmapaistia/hirven/poron
  • 1 pkt pekonia
  • 2 porkkanaa
  • 250g salottisipuleja (mielellään pieniä)
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2-3 laakerinlehteä
  • 5 kokonaista mustapippuria
  • 10-15 viherpippuria
  • 1 tl suolaa
  • 2 dl Murphy`s Stouttia tai vastaavaa
  • 3 1/2 dl vettä
  • 1 beef fondi
  • tuoretta timjamia muutamia oksia
  • voita paistamiseen
  • 2 rkl vehnäjauhoja suurustamiseen
  • 1-2 dl kuohukermaa (ei pakollinen)


OHJE:

Aseta uunin lämpötilaksi 200 astetta.

Ota liha huoneenlämpöön. Huuhtele kevyesti ja kuivaa pinta. Poista kalvot ja leikkaa paisti suuhun sopiviksi kuutioiksi.

Kuori porkkanat ja pilko suupaloiksi.

Kuori salottisipulit, jätä ne kokonaisiksi.

Kuori valkosipulinkynnet ja leikkaa siivuiksi.

Leikkaa pekonisiivut neljään osaan ja lisää ne kylmälle paistinpannulle. Kun pekonit alkavat kypsyä, lisää sekaan porkkanapalat, salottisipulit sekä valkosipulisiivut. Jatka paistamista noin viitisen minuuttia, kunnes ne saavat hiukan väriä pintaan. Kaada ne sitten uunivuokaan.

Älä huuhtele pannua, vaan lisää hiukan voita pannuun ja paista seuraavaksi lihapaloja (yhdessä tai kahdessa erässä, riippuen pannun koosta) niin kauan, että ne ruskistuvat kauniisti, ripottele päälle 1 tl suolaa. Lisää ruskistuneet lihakuutiot uunivuokaan.

Laita paistinpannu takaisin liedelle, kaada seuraavaksi 2 dl olutta pannulle ja kun se kiehahtaa lisää seuraavaksi 3 dl vettä ja 1 beef fondi sekä kokonaiset pippurit, muutama timjamin oksa sekä laakerinlehdet. Kun liemikuutio on sulanut, kaada liemi uunivuokaan.

Hauduta uunivuokaa ensin 20-30 minuuttia, kunnes se kiehuu kunnolla, käännä sitten uuni 160 asteeseen ja jatka hauduttamista noin tunnin verran.

Sekoita 2 rkl vehnäjauhoja 1 dl vettä, ota uunivuoka pois uunista ja lisää suuruste vuokaan sekoittaen. Laita vuoka takaisin uuniin vielä puoleksi tunniksi.

Ota uunivuoka pois uunista, halutessa voit sekoittaa 1-2 dl kuohukermaa pehmentämään makua (ei kuitenkaan tarpeellinen).

Tarjoa perunamuussin ja hillon kera.

RIISTARUOKA  ON  NIIN  PARASTA

Täältä löydät muita riistareseptejä:













tiistai 27. marraskuuta 2018

Crostineja kahdella tapaa, possunfileestä ja herkkusienistä, pieneen ja isompaankin juhlaan



Nyt eletään taas niitä aikoja, kun lähestulkoon joka viikonloppu on jotain menoa ja meininkiä.


Pikkujouluja järjestetään niin kotona kuin työpaikoilla. Eikä sovi unohtaa kohta vietettävää itsenäisyyspäivää tai sitä suurinta juhlaa eli joulua.


Itse tykkään tehdä pieniä suolaisia tarjottavia pelkästään viikonlopun kunniaksi ja varsin usein ne ovat crostineja (italialaisia alkupalaleipiä) tai vastaavia. 


Mutta on näistä kyllä isompaankin juhlaan tai alkupalaksi päivälliselle.



Lisäksi lopusta löydät Kulinaarin maukkaita ohjeita juhlapyhiin. 

CROSTINEJA KAHDELLA TAPAA, POSSUNFILEELLÄ SEKÄ HERKKUSIENILLÄ




POSSUNFILEE CROSTINIT
  • n. 600g porsaan sisäfileetä
  • öljyä paistamiseen


Maustesekoitus:

  • 1,5 tl suolaa
  • ½ tl mustapippurirouhetta
  • 2 tl rosepippuria rouhittuna (esim. huhmareessa tai muovipussia ja lihanuijaa apuna käyttäen.
  • 2 tl kuivattu salviaa
  • 1 kourallinen pistaasipähkinää rouhittuna(tee kuten edellä mainitut rosepippurit)


Ota possunfilee ½ tuntia aikaisemmin huoneen lämpöön.

Valmista tällä välin mausteseos.

Poista kalvot lihan pinnasta.

Aseta uunin lämpötila 170 asteeseen.

Lisää paistinpannulle öljyä ja paista filee kuumalla pannulla nopeasti joka sivulta.

Laita uunivuokaan ja hiero fileen ympärille puolet mausteseoksesta.

Aseta lämpömittari 65 asteeseen ja paista fileetä kunnes se on valmis. Siirrä filee alumiinifolion päälle, hiero loput mausteseoksesta päälle ja kääri filee vetäytymään noin 10 minuutiksi. Leikkaa ohuita siivuja.

Lisäksi:

  • 1 Ciabatta
  • 1/2 dl hyvää oliiviöljyä
  • 1 valkosipulinkynsi
  • Salaatinlehtiä esim. rukolaa, mangoldia tai pinaattia.
  • Puolukkasinappia, ohjeita löytyy googlettamalla (voit korvata puolukka/karpalohyytelöllä)
  • Puolukoita
  • Tuoretta timjamia


Aseta uunin lämpötilaksi 200-220 astetta.

Mittaa ½ dl oliiviöljyä kippoon.
Kuori ja raasta valkosipulinkynsi pieneksi, lisää öljyn sekaan ja sekoita.

Leikkaa ciabattasta ohuita siivuja ja voitele ne öljyseoksella. Aseta leivinpaperin päälle uunipellille.
Paista noin 3-5 minuuttia tai kunnes ne ovat kauniin kullankeltaisia.

Anna leipien jäähtyä hetki.

Laita ensin salaatinlehti, sitten siivu possunfileetä. Päälle vajaa teelusikallinen puolukkasinappia/hyytelöä ja tuoreita puolukoita sekä timjamin oksia.





HERKKUSIENI CROSTINIT

  • 350g herkkusieniä
  • 1 iso sipuli
  • 3-4 valkosipulinkynttä
  • 1 tl suolaa
  • 1-1,5 dl persiljasilppua
  • öljyä paistamiseen
  • 1 ciabatta
  • ½ dl hyvää oliiviöljyä
  • 1 valkosipulinkynsi
  • Halutessa Violan yrttituorejuustoa (ei tarpeellinen)


Puhdista ja viipaloit sienet pieneksi.

Silppua sipuli sekä valkosipulinkynnet.

Kaada öljyä paistinpannulle, kuumenna ja paista sieniä noin pari minuuttia. Lisää sipulit ja jatka paistamista kunnes herkkusienet ovat kauniisti ruskettuneet. Mausta suolalla ja lisää persiljasilppu.

Aseta uunin lämpötilaksi 200-220 astetta.

Sekoita ½ dl oliiviöljyä ja yksi raastettu valkosipulinkynsi.

Leikkaa ciabatta ohuiksi siivuiksi ja voitele siivut öljyseoksella.
Aseta leivinpaperin päälle uunipellille, paista 3-5 minuuttia.

Jos haluat käyttää tuorejuustoa, voitele jäähtyneet siivut ohuelti tuorejuustolla ja lusikoi päälle herkkusienipaistosta.

Tässä vielä muutama kiva ja herkullinen  vinkki Kulinaari -blogista.

Samurailohta Kulinaarin tapaan





MUKAVIA   JUHLAHETKIÄ  SINULLE <3 <3 <3


maanantai 19. marraskuuta 2018

Ravintola Penélope, Helsingin keskustan uusi helmi






Hei, olisiko tämä uusi ravintola myös sinun seuraavan käyntisi 
kohde?


Aivan Helsingin keskustaan on avattu uusi ja rento, mutta erittäin viihtyisä ravintola Penélope.




Paikan  perustajat Arto Rastas ja Hans Välimäki ovat tuttuja huippukokkeja monelle. Ravintolasta löytyy 60 asiakaspaikkaa ja avokeittiö, jonka edessä olevalla baaritiskillä myös itse pääsin maistelemaan ja samalla katselemaan kokkien työskentelyä ja mikä parasta samalla vaihdoimme leppoisasti sanasen jos toisenkin. Harvoin sitä pääsee niin lähelle tällaisia ikoneja, mutta nämä herrat halusivat jo ravintolaa miettiessään tarjota asiakkailleen keittiönsä kuin kotinsa ja lupaavat itse työskennellä siellä mahdollisimman paljon, joten myös sinä voit päästä vaihtamaan ajatuksia heidän kanssaan samalla kun nautit annoksen tai pari.




Heidän uusi konseptinsa on tarjota tapaksia moderniin tyyliin.  Menulla komeilevat annokset eivät kuitenkaan ole varsinaisia tapaksia, jotka mielletään pelkästään Espanjaan, vaan ne ovat saaneet vaikutteita ympäri maailman. Tuoreista ja hyvistä raaka-aineista valmistetaan pieniä annoksia, joiden hinnat ovat varsin kohtuullisia.



Oma vierailuni alkoi kivasti, kun hymyilevät ja ystävälliset Katja Rastas ja Maria Välimäki toivottivat tervetulleeksi pressitilaisuuteen.  Hauskinta ehkä kuitenkin oli se, että pääsin itse Arton kanssa pyörittämään kuuluisaa *Berkel  siivutuskonetta. Tiedä vaikka olisin saanut maistella omin käsin leikattuja kinkunsiivuja. Eipä taida monelta ravintolalta tällaista punaista työkalua löytyä, syyttä ei ollut Arto siitä silmin nähden ylpeä.



Maistelumme alkoi kinkku – ja makkaralautsella, jonka kylkeen tarjottiin talon itse leivottuja leipiä sekä loistavia dippejä. Enpä ollut niin herkullista kinkkua saanut sitten viime Italian reissun jälkeen.

Tässä jatkoa toinen toistaan herkullisimpia annoksia:

Talon "näkkileipää" ja muikun mätitoast, voi mahoton miten hyvää!

Haukipulla hummerikastikkeessa ja mummonkurkkuja, peukku!

Piri piri chicken, mehukasta kananpoikaa!

Tässä ihan mielettömän herkullinen hyydytetty kananmuna, puikulaa sekä tryffeliä, voi nam!

Grillattuja maatiaispossun kylkeä, kuva ei kerro läheskään siitä, miten herkullista tämä oli!

Talon leipiä


Popcorneja, juusto ja tryffeliä

tässä tärkeä maistaminen käynnissä

Maistelimme vielä muutamia muita annoksia, kuten falafellejä, grillattua härän T-luu pihviä ja tietty grillatuja vihanneksia, kuvat kuitenkin näistä annoksista olivat liian pimeitä, joten päätin jättää ne julkaisematta. Tilaisuus päättyi kuinkas muutenkaan, herkkulisiin churroihin.


Penelope on todella vierailun arvoinen paikka, joka on auki aamusta iltaan. Tarjolla aamiaista, brunsseja sekä myös ala cartea.

Kiitos paljon vieraanvaraisuudesta @ravintola Penélope, minä ainakin tiedän minne suuntaan seuraavalla Helsingin vierailulla ystävien kanssa.

Tässä vielä linkki heidän sivuilleen linkki heidän sivuilleen



tiistai 13. marraskuuta 2018

LÄMPIMÄT TONNIKALA- KERROSLEIVÄT



Ou nou…. nythän meitin ruokavalio on menny ihan sekaisin. Viikonloppuna syötiin pannupizzaa ja heti maanantai-iltana piti saada täytettyjä kerrosleipiä iltapalaksi.


Kyllä se varmaan on niin, kun pirulle antaa pikkusormen, niin viepi se mennessään koko käden :D  :D.


No onneksi päivisin ollaan kaidalla tiellä ja suuhun laitetaan salaattia tai keittoa.

No mutta mistä ihmeestä mä sain sitten idean näihin leipiin? No instastapa tietenkin.  Vastaan tuli niin hienon nimiset leivät,  ”Croque Madame”, never heard before, ootko sä kuullut moisista ennen?


Piti oikein googlettaa näiden leipien perään ja sieltähän se sitten selvisi. Leivät ovat alun perin saaneet nimensä ranskalaisten kahviloiden ja baarien tarjoamana pikaruokana eli vähän kuin toastit, grillatuja kinkku-juustoleipiä.


Eipä löytynyt jääkaapista kinkkua eikä ollut niin väliksikään, sillä meille maistuu tonnikala melkein paremmin. Ei se kinkun vaihtuminen tonnikalaksi kylläkään tehnyt näistä yhtään sen terveellisempiä, sillä juustossa löytyy :D.


Mut arvaat varmaan….. nää kerrosleivät sulivat suuhun!

GRILLATTU TONNIKALAKERROSLEIPÄ  (kolme isoa leipää)


  • 6 siivua hyvän kokoista esim. maalaisleivän siivua
  •  210 g Mutti tomaattimurskaa
  • 1 prk tonnikalaa öljyssä
  • 1 pieni sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 100 g tuorejuustoa (itseltä löytyi ruohosipulin makuista)
  • 70 g pinaattia
  • 1 pussi  mozzarella juustoraastetta
  • suolaa, pippuria ja sitruunamehutiivistettä sekä voita
  • 3 kananmunaa



OHJE:

Valmista ensin täyte.

Valuta tomaattimurska siivilässä (liika neste pois) ja laita kulhoon.

Lisää silputtu sipuli sekä valkosipulinkynnet.

Valuta tonnikalapurkista öljy pois ja lisää kulhoon.

Lisää lopuksi 100 g tuorejuustoa sekä 1,5 dl mozzarella juustoraastetta.

Sekoita täyte ja mausta ripauksella suolaa, pippuria sekä 1-2 tl sitruunamehutiivistettä.

Laita kattilaan vajaa litra vettä, kuumenna kiehuvaksi ja lisää pinaatinlehdet. Ryöppää nopeasti ja kaada siivilään. Purista vielä kämmenessä ylimääräinen vesi pois ja leikkaa pienemmäksi, lisää sekoittaen täytteeseen.

Aseta uunin lämpötilaksi 180-200 astetta.

Laita (parila) pannu lämpiämään, nokare voita pannuun ja paahda leivän siivut, riittää kun paahdat vain toiselta puolen.

Laita paahdetut leipäsiivut leivinpaperin päälle uunipellille.

Voitele leivät  ohuelti paistamattomalta puolelta ja jaa täyte  kolmelle siivulle.

Laita kanneksi jäljelle jääneet leipäsiivut.

Ripottele lopuksi päälle mozzarella juustoraastetta.

Paista uunissa noin 10 minuuttia, kunnes juustoraaste on sulanut ja leivät näyttävät kullankeltaisilta.

Paista tällä välin kananmunista häränsilmät.

Lisää paistetut kananmunat leipien päälle ja laita leivät tarjolle.

BON APPETIT!

Kommenttisi ilahduttaa minua kovasti ja aina voi myös toiveita esittää <3

lauantai 10. marraskuuta 2018

Olisiko tästä Pizza Hutin kilpailijaksi, kotona tehty herkullinen pannupizza

 Olisiko tässä sun seuraava pizzaperjantain pizza?

Tässä hiukan erillainen blogijulkaisu, mutta kuitenkin maukas sellainen.

Eilen tosiaan herkuteltiin miehen kanssa ja moni kamuista kiinnostui myös tästä Pizza Hutin "kilpailijasta". Mies vaan hyrisi onnesta ja viittoile suu täynnä pizzaa, että nyt oot muru onnistunut täydellisesti. Hyvät täytteetkin tietty teki oman osansa.



Voi pojat  tätä ohjetta tässä aamusella kirjoittaessani, mulla on vieressä vielä pieni pala pizzaa eiliseltä, että se on hyvää, joten toivotan sulle herkullista tulevaa pizzapäivää 😋🍕     
Oispa muuten kiva saada sulta kuva sitten valmiista pizzasta ja jos käytät instaa niin tägäähän se kuvasi #saaranlautasella



SE HERKULLINEN PANNUPIZZA

Pohja:

  • 1,5 dl vettä
  • 1 rkl öljyä
  • ½ tl suolaa
  • ¼ tl sokeria
  • 3-3,5 dl vehnäjauhoja
  • 1,5 tl kuivahiivaa
  • 1 tl leivinjauhetta

Lämmitä vesi + 42 asteiseksi ja mittaan joukkoon öljy, suola ja sokeri.
Sekoita keskenään 3 dl vehnäjauhoja 1,5 tl kuivahiivaa sekä 1 tl leivinjauhetta. Lisää nesteeseen ja sekoita. Jos taikina jää liian löysäksi, lisää joukkoon vielä 0, 5 dl venhäjauhoja.
Peitä taikina liinalla ja anna kohota ½ tuntia.
Helpon tomaattikastikkeen teet Mutti tomaattimurskasta (se pienempi 210 g riittää). Kaada tomaattimurska siivilään ja ravista ylimääräinen neste pois. Laita murska kulhoon ja sekoita joukkoon ripaus suolaa sekä sokeria ja raasta sekaan yksi valkosipulinkynsi. Voit lisätä joukkoon myös yrttejä.
Aseta uunin lämpötilaksi 250 astetta.
Voitele valurautapannu tai piirakkapohja vuokaspraylla tai muulla rasvalla.
Tuosta määrästä taikinaa tuli eilen yksi normikokoinen valurautapannullinen ja yksi blinipannullinen pizzaa, joten määrä on sopiva yhdelle isolle piirakkapohjalle.
Ota vehnäjauhot viereen ja painele jauhotetuin sormin taikina pannun pohjalle. Laita tomattimurskaseos ja suurin osa juustoraasteesta pizzan pohjaan ennen muita täytteitä.
Paista pizzaa 15 minuuttia uunin keskitasolla.
Tässä vielä eilisen pizzan täytteet. Paista 400g broilerin jauhelihaa, mausta suolalla, mangocurrylla sekä valkosipulilla. Lisää joukkoon 1,5 dl sieniä (suppilovahverot on herkkua tässä), täyte pizzapohjaan ja päälle vielä suippopaprikan viipaleita. Lopuksi loput juustot ja kaveriksi vielä vähän murusteltua sinihomejuustoa.

keskiviikko 7. marraskuuta 2018

HEDELMÄINEN KANASALAATTI SEKÄ PERSIMONKASTIKE




Heissan, mitä sulle kuuluu? Toivottavasti tästä harmaudesta ja pimeydestä huolimatta kaikkea hyvää <3.


Koska elämme vuoden pimeintä aikaa, niin laitetaanpa ruokaan sitä iloa ja aurinkoa.


Nyt on parhammillaan persimonien aika ja satsumatkin ovat saapuneet kauppojen hyllyille. Kummatkin hedelmät ovat kuin pikku aurinkoja, varsinaisia värilähteitä ruokaan kuin ruokaan.


Koska edelliseltä päivältä oli jäänyt grillattua broileria yli, niin päätin tuunata siitä hedelmäisen kanasalaatin.


Salaattipohjan halusin violetista lehtikaalista, sillä violetin ja keltaisen kontrasti on mielestäni niin kaunis,  mukaan frisee salaattia ja suippo paprikaa. Pettymys oli kuitenkin suuri, kun ryöppäsin lehtikaalin, niin se upea violetin väri jäikin kattilaan, olisi pitänyt varman höyryttää se, kokeilepa sinä tuota jälkimmäistä keinoa.


Herkullisen vivahteen salaattiin antaa myös sinihomejuusto (sen voit halutessa korvata vaikka fetalla tai vuohenjuustolla, päätä itse) sekä purutuntumaa lisäsi pistaasipähkinät (nämäkin voi korvata saksanpähkinöillä tai vaikka manteleilla).


Salaattikastike on tehty turkkilaisesta jogurtista sekä puolikkaasta persimonista. Tämä sopi ihan täydellisesti ja antoi lisää luonnetta itse salaatille.


HEDELMÄINEN KANASALAATTI PERSIMONKASTIKKEELLA 4:lle


RAAKA-AINEET:

  • ½ grillattua kanaa (toki voi käyttää vaikka kanasuikaleita)
  • 100 g lehtikaalia
  • friseesalaattia
  • 1 suippopaprika
  • 1 satsuma
  • 2 persimonia (1/2 käytetään salaattikastikkeeseen)
  • sinihomejuustoa
  • pistaasipähkinöitä murskattuna (kourallinen)


SALAATTIKASTIKE

  • 1 dl turkkilaista jogurttia
  • ½ persimonia
  • ½ tl suolaa
  • 1 rkl sitruunamehutiivistettä
  • 1 rkl öljyä
  • ½ tl currya
  • ripaus chilijauhetta sekä sokeria


OHJE:

Aloita valmistamalla kastike ensin, tällöin maut kerkiävät tiivistyä ja se ehtii myös jäähtyä.

Kuori persimon ja halkaise kahtia. Leikkaa toinen puolikas pienemmiksi paloiksi (toinen puolikas käytetään salaatissa) ja soseuta mixerillä.

Lisää joukkoon loput aineet eli 1 dl jogurttia, ½ tl suolaa, 1 rkl sitruunamehutiivistettä sekä öljyä ja ripaukset chilijauhetta ja sokeria. Sekoita hyvin ja laita jääkaappiin odottamaan.

Huuhtele lehtikaalin lehdet ja revi lehtiä pienemmiksi samalla poistaen ruoti. Laita revityt lehdet kattilaan ja lisää vettä niin, että ne juuri ja juuri peittyvät. Lisää keitinveteen hiukan suolaa. Keitä pienittyjä lehtiä 4 minuuttia ja kaada lävikön läpi, huuhtele kylmällä vedellä. Taputtele kuivaksi pyyhkeellä tai talouspaperilla.

Revi friseesalaatti tarjoilulautaselle ja sekoita sekaan jäähtyneet ja kuivatut lehtikaalit.

Pese ja leikkaa suippopaprikasta renkaita ja lisää salaattiin.

Kuori myös toinen persimon ja siivuta se, kastikkeesta yli jäänyt persimonin voit vaikka kuutioida, tulee lisää muotoja salaattiin, lisää ne sitten salaattiin.

Kuori satsuma ja poista kaikki valkoinen minkä voit, lisää salaattiin.

Puhdista grillattu broileri luista ja nahasta, siivuta ja lisää salaattiin.

Nostele salaattia käsin (kaikki sekaisin) ja lisää lopuksi päälle aurajuustoa sekä murskatut pistaasipähkinät.

Kaada salaattikastiketta päälle ja nauti.




HYVÄÄ RUOKAHALUA!