Tutkin ja siivoilin pakkasta pari päivää sitten ja käsiin
osui viimeinen peuran paisti. Kyseessä oli kulmapaisti, josta kokemukseni
mukaan on parasta keitellä lihapata. Yleensä ottaen peuran palat ovat melko
mureita, mutta tätä juuri kyseistä ruhon osaa kannattaa kyllä haudutella pidempään,
jos ei sitten ihan ohuiksi siivuiksi (käristys) sitä leikkaa.
Halusin yllättää mieheni hiukan erikoisemmalla padalla ja
niin päätyi tummaa olutta, stouttia, tähän peurapataan ja nimikin valikoitui sen mukaan... Panimomestarin
riistapadaksi.
Olutta en ole itse paljon ruuanlaitossa käyttänyt. Merimiespihvit
taitaa olla se ainoa ruoka, johon sitä yleensä on lisätty.
Mutta turhaan olen pelännyt sitä riistan kanssa käyttää,
padasta tuli niin herkullista, että sitä syötiin ja santsattiin ihan liikaa jälleen
kerran.
Uskon, että voit huoletta tehdä tätä pataa myös hirvestä
tai porosta, fondia ehkä kannattaa lisätä hiukan enemmän, koska nuo kyseiset riistat ovat maultaan hiukan voimakkaampia.
PANIMOMESTARIN RIISTAPATA 6:lle
Raaka-aineet:
- n. 700g peuran kulmapaistia/hirven/poron
- 1 pkt pekonia
- 2 porkkanaa
- 250g salottisipuleja (mielellään pieniä)
- 2 valkosipulinkynttä
- 2-3 laakerinlehteä
- 5 kokonaista mustapippuria
- 10-15 viherpippuria
- 1 tl suolaa
- 2 dl Murphy`s Stouttia tai vastaavaa
- 3 1/2 dl vettä
- 1 beef fondi
- tuoretta timjamia muutamia oksia
- voita paistamiseen
- 2 rkl vehnäjauhoja suurustamiseen
- 1-2 dl kuohukermaa (ei pakollinen)
OHJE:
Aseta uunin lämpötilaksi 200 astetta.
Ota liha huoneenlämpöön. Huuhtele kevyesti ja kuivaa pinta.
Poista kalvot ja leikkaa paisti suuhun sopiviksi kuutioiksi.
Kuori porkkanat ja pilko suupaloiksi.
Kuori salottisipulit, jätä ne kokonaisiksi.
Kuori valkosipulinkynnet ja leikkaa siivuiksi.
Leikkaa pekonisiivut neljään osaan ja lisää ne kylmälle
paistinpannulle. Kun pekonit alkavat kypsyä, lisää sekaan porkkanapalat,
salottisipulit sekä valkosipulisiivut. Jatka paistamista noin viitisen
minuuttia, kunnes ne saavat hiukan väriä pintaan. Kaada ne sitten uunivuokaan.
Älä huuhtele pannua, vaan lisää hiukan voita pannuun ja
paista seuraavaksi lihapaloja (yhdessä tai kahdessa erässä, riippuen pannun
koosta) niin kauan, että ne ruskistuvat kauniisti, ripottele päälle 1 tl
suolaa. Lisää ruskistuneet lihakuutiot uunivuokaan.
Laita paistinpannu takaisin liedelle, kaada seuraavaksi 2 dl olutta pannulle ja kun se kiehahtaa lisää seuraavaksi 3 dl vettä ja 1 beef fondi sekä
kokonaiset pippurit, muutama timjamin oksa sekä laakerinlehdet. Kun liemikuutio
on sulanut, kaada liemi uunivuokaan.
Hauduta uunivuokaa ensin 20-30 minuuttia, kunnes se kiehuu
kunnolla, käännä sitten uuni 160 asteeseen ja jatka hauduttamista noin tunnin
verran.
Ota uunivuoka pois uunista, halutessa voit sekoittaa 1-2 dl
kuohukermaa pehmentämään makua (ei kuitenkaan tarpeellinen).
Tarjoa perunamuussin ja hillon kera.
RIISTARUOKA ON NIIN
PARASTA
Täältä löydät
muita riistareseptejä: