Mä olen hulluna mereneläviin, voisin varmasti syödä päivät
päästätysten vain simpukoita, rapuja, hummereita, ostereita ja kaiken maailman
kaloja. Miksi ihmeessä en syntynyt kalastajaksi johonkin ihanalle lämpimälle rannikolle,
jossa noita kaikkia voisi saalistaa päivittäin.
No tällä hetkellä mun saalistusreissut päätyvät kaupan
kalatiskeille, vailla mitään eksotiikkaa. Onneksi kuitenkin meidän kylillä
(Järvenpää) noita kalatiskejä löytyy kaksi ja kumpaakin hoidetaan varsin moitteettomasti.
Valikoimissa eikä laadussa ole ollut valittamista ja varsin usein olen saanut nauttia myös tarjouksista.
Lauantaina aamupäivällä kaupassa piti oikein hieraista silmiä, niin
paljon oli valikoimaa merenherkuista. Päädyin valitsemaan kilon pussin
sydänsimpukoita, koska niistä en ollut itse vielä aiemmin mitään laittanut.
Kilohinta oli sama kuin broilerinfileetä olisin ostanut, joten sekään ei
hirvittänyt.
Nämä ostamani sydänsimpukat (Cockles) olivat kotoisin
Hollannista ja niitä kerrotaan käytettävän ruoaksi ympäri maailman. Simpukoiden kerrotaan elävän merenpohjaan hienoon soraan kaivautuneina ja erityisen
paljon niitä löytyy Pohjanmerestä. Ilmankos Walesilaiset käyttävät niitä
perinteisen aamiaisen yhteydessä yhdessä munakokkelin, pekonin ja papujen
kanssa.
Koska eräs facebook kaverini heitti jo viime kesänä mulle pikku
haasteen laittaa merenherkuista ruokaa italialaiseen tapaan eli pastan kanssa, niin
nämähän sopivat kuin nenä päähän siihen. Tuloksena piti syntyä herkullinen
ateria, vähän kuin ”Linguine alle vongole” -tyyliin J.
Ja muuten lopputulos oli vielä parempi kuin mitä ikinä osasin
odottaa. Tervetuloa vaan Berlusconit sun muut italian saappaan ruokakriitikot,
nyt on mitä tarjota pahimmillekin ruokahifistelijöille. Ja sitten asiaan...
Ennen ruoan valmistamista huuhtele simpukat hyvin kylmässä
vedessä ja heitä pois kaikki rikkinäiset sekä ne, jotka ammottavat avoimena eivätkä pienen kopautuksen jälkeenkään suostu menemään kiinni.
Osta simpukat mieluiten valmistuspäivänä, jos joudut säilyttämään jääkaapissa niin korkeintaan yön yli äläkä peitä niitä.
Osta simpukat mieluiten valmistuspäivänä, jos joudut säilyttämään jääkaapissa niin korkeintaan yön yli äläkä peitä niitä.
SYDÄNSIMPUKKAA SITRUUNAISESSA KANTTARELLIKERMASSA JA RUMMOPASTAA 4:lle
Raaka-aineet:
- 1 kilo sydänsimpukoita tai muita pieniä simpukoita
- 50 g voita
- 4 kevätsipulia pilkottuna
- nippu parsaa 1 sentin paloina
- 2 valkosipulinkynttä murskattuna
- 1-1 ½ dl valkoviiniä (itse päädyin Gazzeraan, pinot grigioon, luomuviiniin)
- 3 dl vettä
- 1 kanafondi kuutio
- 200 g kanttarellituorejuustoa
- 2 (luomu) sitruunaa, joista toisen kuori raastettuna
- 2 dl kuohukermaa
- 200 g miniluumutomaatteja/miniterttutomaatteja
- ½ nippu persiljaa hienonnettuna
- 300-350g Rummo spagettia eli noin 80-100g kuivapaino/ruokailija, valmiiksi keitettynä (löytyy myös gluteenittomana) ja miksi Rummoa, no koska se on vain niin hyvää!
OHJE:
Simpukoiden esivalmistuksen jälkeen, kuori parsojen varret ja
pilko ne sentin mittaisiksi. Tee samoin kevätsipuleille. Murskaa myös
valkosipulin kynnet.
Mittaa vesi kattilaan, keitä ja liuota kanafondi.
Pese sitruunat ja raasta niistä toisen keltainen kuori.
Halkaise kummatkin sitruunat ja poista siemenet.
Silppua puolikas persiljanippu ja huuhtele minitomaatit.
Laita tässä vaiheessa myös pastavesi kiehumaan runsaassa
suolassa.
Valitse korkealaitainen pannu simpukka-aterian valmistukseen
ja sulata voi siinä.
Lisää pilkotut kevätsipulit, parsat ja valkosipulimurska.
Paista niitä muutama minuutti.
Lisää pannulle seuraavaksi simpukat ja kääntele niitä hetki.
Lisää valkoviini ja anna kiehahtaa.
Lisää seuraavaksi kanaliemi, raastettu sitruunan kuori sekä
kanttarellituorejuusto. Anna kiehahtaa.
Lisää sitten kuohukerma, minitomaatit ja valmiiksi keitetyt
spagetit. Anna kiehahtaa.
Lisää lopuksi sitruunat siten, että puristat ensin niiden
mehut liemeen ja sitten nakkaat myös puserretut kuoret liemeen, sekoita. Viimeistele ateria persiljalla ja maista suola.
Tarjotaan heti ruokailijoille hyvän vaalean leivän kera!