Pages

maanantai 26. helmikuuta 2018

SYDÄNSIMPUKKAA SITRUUNAISESSA KANTTARELLIKERMASSA JA RUMMOPASTAA 4:lle




Mä olen hulluna mereneläviin, voisin varmasti syödä päivät päästätysten vain simpukoita, rapuja, hummereita, ostereita ja kaiken maailman kaloja. Miksi ihmeessä en syntynyt kalastajaksi johonkin ihanalle lämpimälle rannikolle, jossa noita kaikkia voisi saalistaa päivittäin.


No tällä hetkellä mun saalistusreissut päätyvät kaupan kalatiskeille, vailla mitään eksotiikkaa. Onneksi kuitenkin meidän kylillä (Järvenpää) noita kalatiskejä löytyy kaksi ja kumpaakin hoidetaan varsin moitteettomasti. Valikoimissa eikä laadussa ole ollut valittamista ja varsin usein olen saanut nauttia myös tarjouksista.


Lauantaina aamupäivällä kaupassa piti oikein hieraista silmiä, niin paljon oli valikoimaa merenherkuista. Päädyin valitsemaan kilon pussin sydänsimpukoita, koska niistä en ollut itse vielä aiemmin mitään laittanut. Kilohinta oli sama kuin broilerinfileetä olisin ostanut, joten sekään ei hirvittänyt.


Nämä ostamani sydänsimpukat (Cockles) olivat kotoisin Hollannista ja niitä kerrotaan käytettävän ruoaksi ympäri maailman. Simpukoiden kerrotaan elävän merenpohjaan hienoon soraan kaivautuneina ja erityisen paljon niitä löytyy Pohjanmerestä. Ilmankos Walesilaiset käyttävät niitä perinteisen aamiaisen yhteydessä yhdessä munakokkelin, pekonin ja papujen kanssa.


Koska eräs facebook kaverini heitti jo viime kesänä mulle pikku haasteen laittaa merenherkuista ruokaa italialaiseen tapaan eli pastan kanssa, niin nämähän sopivat kuin nenä päähän siihen. Tuloksena piti syntyä herkullinen ateria, vähän kuin ”Linguine alle vongole” -tyyliin J.


Ja muuten lopputulos oli vielä parempi kuin mitä ikinä osasin odottaa. Tervetuloa vaan Berlusconit sun muut italian saappaan ruokakriitikot, nyt on mitä tarjota pahimmillekin ruokahifistelijöille. Ja sitten asiaan...


Ennen ruoan valmistamista huuhtele simpukat hyvin kylmässä vedessä ja heitä pois kaikki rikkinäiset sekä ne, jotka ammottavat avoimena eivätkä pienen kopautuksen jälkeenkään suostu menemään kiinni.

Osta simpukat mieluiten valmistuspäivänä, jos joudut säilyttämään jääkaapissa niin korkeintaan yön yli äläkä peitä niitä.




SYDÄNSIMPUKKAA SITRUUNAISESSA  KANTTARELLIKERMASSA JA RUMMOPASTAA 4:lle



Raaka-aineet:

  • 1 kilo sydänsimpukoita tai muita pieniä simpukoita
  • 50 g voita
  • 4 kevätsipulia pilkottuna
  • nippu parsaa 1 sentin paloina
  • 2 valkosipulinkynttä murskattuna
  • 1-1 ½ dl valkoviiniä (itse päädyin Gazzeraan, pinot grigioon, luomuviiniin)
  • 3 dl vettä
  • 1 kanafondi kuutio
  • 200 g kanttarellituorejuustoa
  • 2 (luomu) sitruunaa, joista toisen kuori raastettuna
  • 2 dl kuohukermaa
  • 200 g miniluumutomaatteja/miniterttutomaatteja
  • ½ nippu persiljaa hienonnettuna
  • 300-350g Rummo spagettia eli noin 80-100g kuivapaino/ruokailija, valmiiksi keitettynä (löytyy myös gluteenittomana) ja miksi Rummoa, no koska se on vain niin hyvää!


OHJE:

Simpukoiden esivalmistuksen jälkeen, kuori parsojen varret ja pilko ne sentin mittaisiksi. Tee samoin kevätsipuleille. Murskaa myös valkosipulin kynnet.

Mittaa vesi kattilaan, keitä ja liuota kanafondi.

Pese sitruunat ja raasta niistä toisen keltainen kuori. Halkaise kummatkin sitruunat ja poista siemenet.

Silppua puolikas persiljanippu ja huuhtele minitomaatit.

Laita tässä vaiheessa myös pastavesi kiehumaan runsaassa suolassa.

Valitse korkealaitainen pannu simpukka-aterian valmistukseen ja sulata voi siinä.

Lisää pilkotut kevätsipulit, parsat ja valkosipulimurska. Paista niitä muutama minuutti.

Lisää pannulle seuraavaksi simpukat ja kääntele niitä hetki.

Lisää valkoviini ja anna kiehahtaa.

Lisää seuraavaksi kanaliemi, raastettu sitruunan kuori sekä kanttarellituorejuusto. Anna kiehahtaa.

Lisää sitten  kuohukerma, minitomaatit ja valmiiksi keitetyt spagetit. Anna kiehahtaa.

Lisää lopuksi sitruunat siten, että puristat ensin niiden mehut liemeen ja sitten nakkaat myös puserretut kuoret liemeen, sekoita. Viimeistele ateria persiljalla ja maista suola.

Tarjotaan heti ruokailijoille hyvän vaalean leivän kera!


16 kommenttia:

  1. Voi miten kaunista ruokaa. Välillä oikein harmittaa tämä kala-/äyriäisallergiani, niin paljon menetän, kun en tällaisia herkkuja voi syödä.
    Ihanaa alkanutta viikkoa sinulle ihana Sari <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi harmillinen juttu tuo allergiasi, harmitus sentään. En tiedä miten mä pystyisin elämään ilman näitä merenherkkuja, kaipa siihen olisi vain tyydyttävä. Kiitos paljon kauniista sanoistasi Outi ja mukavaa uutta vaikkakin melko viileää viikkoa <3.

      Poista
  2. Näyttääpä hyvältä, kauniin värikäs esillepano <3

    Mereneläviä pitäisi syödä enemmänkin ja vähän laajemmalla skaalalla, eilen tosin kaadoin "pakastimen parhaat"-keittoon katkarapupussin loput.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauska nimi tuo "pakastimen parhaat" pitääpä muistaa itsekin tuo nimi :). Ja parasta on löytää juuri sellainen kalakauppa missä sitä tarjotaan löytyy.

      Poista
  3. Mä rakastan simpukoita! Ihanan näköinen annos - taidanpas tietää mitä meillä syödään viikonloppuna <3

    -Heidi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon Heidi <3 ja totta simpukat on niin herkkuva!

      Poista
  4. Herra mun vereni mitä herkkuja oot laittanu! Noita sydänsimpukoita pitää kyllä koittaa. Harmi vaan ettei oma muruy voi niitä sietää, mutta jääpä enemmän mulle ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hah hah haaa Kimmo, sait mut niin hyvälle tuulelle <3. Ja pakkohan se on myöntää niin sai tämä ruokakin.

      Poista
  5. Wau, jotenkin maagiset kuvat - simpukat ovat niin kauniita. En ole muuten ikinä kokannut itse mitään simpukoista! Mieheni rakastaisi tällaista ruokaa. Laitan mietintämyssyyn :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaunis kiitos sanoistasi Anni <3.... olet ihana. Nyt jos koska on sitten korkea aika kokata simpukoita, ei oo mitään rakettitiedettä ja kaiken lisäksi nopeaa kokattavaa ja se syöminen.... aaaah, niiiiiin herkullista :)

      Poista
  6. Mulla on yksi Walesin tikru kotona, joka ei tykännyt mistään kala/äyriäis ruokiin liittyvistä vivahteistakaan kun tavattiin. Nykyään tykkää todella paljon, sainpas käännettyä pään :D Ruokasi näyttää niin hyvältä, melkein tuoksu tulee kuvasta läpi <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika jännää, että suomeen asti piti hänenkin tulla oppimaan oman maan tavoille :D. Ja kiitos paljon Peggy <3.

      Poista
  7. No nyt on ruokaa minun makuuni! Näyttää kerrassaan ihanalta <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaunis kiitos Minna <3 ja simpukat on kyllä niiiiiiiin hyviii!

      Poista
  8. Vastaukset
    1. Kaunis kiitos Kaura <3 ja simpukat on vaan niin herkullisia, taas tekis mieli :)

      Poista