Pages

lauantai 24. helmikuuta 2018

Työnimenä piiras kantaa nimeä MERIMIEHEN MUIJAN ANJOVISPIIRAKKA




Aina määrätyin ajoin makumuistoista putkahtaa mieleen  tuo mehevä ja ah niin ihanan suolainen ruoka eli Janssoninkiusaus.

Näin talvella se kutkuttaa mieltä vielä enemmän kun ulkona vihmoo oikein kunnon pakkanen.



Eihän silloin muu auta kuin ottaa tarvikkeet esille ja alkaa kokkailemaan.

Mutta, mutta ... jospa tällä kertaa jotain uutta ja hiukan erilaista.


Tuumasta toimeen ja lähdin tutuista aineista työstämään kiusauksesta piirakkaa.


Niin herkullinen ja makuhermoja hivelevä siitä syntyi, että haluaisin nyt tälle piiraalle ihan oman nimen.
Kiinnostaisiko sinua leipoa tätä ja keksiä piiraalle nimi? Pikku palkinnolla ajattelin voittajaa muistaa.



MERIMIEHEN MUIJAN ANJOVISPIIRAKKA


Raaka-aineet piiraspohja:

  • 250g voita huoneenlämpöisenä
  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 1,5 dl ruisjauhoja
  • 2 rkl kuivattua ruohosipulia
  • ¼ tl suolaa
  • 4 rkl kylmää vettä
  • vuokasprayta voiteluun


Raaka-aineet täyte:

  • 4 isoa keitettyä perunaa
  • 1 purjo
  • 1-1 ½ tl pippurisekoitusta
  • 2 dl kuohukermaa
  • 200g ruohosipulituorejuustoa
  • 150-200g ravintola-anjovista
  • 175g juustoraastetta
  • 3-4 rkl anjovislientä
  • 2-3 rkl sitruunamehua
  • 4 kananmunaa, valkuaiset ja keltuaiset erikseen


OHJE:

Valmistetaan ensin piirakkataikina.

Sekoita jauhot, kuivattu ruohosipuli sekä suola keskenään.
Lisää jauhoseokseen voi kuutioina ja nypi massa murumaiseksi. Lisää lopuksi kylmää vettä.

Voitele 25x25x5 vuoka vuokaspraylla ja painele taikina pohjalle ja reunoille. Laita kylmään noin 15-20 minuuttia.

Aseta uunin lämmöksi 190 astetta (kiertoilma).

Tehdään täyte tällä välin.

Kuori hyvin jäähtyneet perunat ja viipaloi ne.

Pese purjo ja leikkaa ohuiksi renkaiksi.

Sekoita kulhossa kuohukerma ja tuorejuusto. Lisää seokseen juustoraaste, anjovisliemi, sitruunanmehu sekä kananmunan valkuaiset.

Esipaista piirakkapohjaa noin 10 minuuttia uunissa.

Lado perunaviipaleet esipaistetun piirakka pohjan päälle ja ripottele päälle pippuria. Laita seuraavaksi päälle purjorenkaat.

Leikkaa anjovisfileistä ohuempia, jos käytät ravintola-anjoviksia, muuten laita ne seuraavaksi sinne tänne vuokaa.

Tee täytteeseen pieniä kuoppia ja kaada rikotut keltuaiset niihin.

Lopuksi kaada kerma-juustoseos vuokaan ja laita piirakka uunin alaosaan ja jatka paistamista noin 35 minuuttia, kunnes piirakka on valmis.

Nyt varmaan ihmettele tuota munien erottelua, mutta mielestäni piirakka jää kauniimman väriseksi ja se ei pala eikä tummu liikaa.

Anna piirakan hiukan jäähtyä ja voit tarjotessa laittaa tilliä, persiljaa, timjamia tai vaikka rucolaa piirakan päälle.

Voit myös viimeistellä piirakan muutamalla murskatulla viherpippurilla.



HYVÄÄ RUOKAHALUA JA OLISIPA KIVA JOS OSALLISTUT NIMIKILPAILUUN JA MUUTENKIN JÄTTÄISIT JOTAIN VIESTIÄ ALLEKIRJOITTANEELLE.

8 kommenttia:

  1. Kokeiluun. Nimi vois olla Janssonskan parempi piiras

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla Leena :) ja mukavaa sunnuntaita :). Kiitos nimi ehdotuksesta.

      Poista
  2. No näyttääpä ihan hitsin hyvältä ja ruoan nimikin on mitä hauskin. <3 Ihanaa viikonloppua <<3

    VastaaPoista
  3. Jos ei merimiehen muija kelpaa, niin olkoon sitten kalamiehen kaiho :)

    VastaaPoista
  4. No jopas on piirakka! Mielenkiintoinen kokeilu ja kuvat antavat ymmärtää, että tämä on todellista herkkua! Huono olen keksimään yhtä hauskaa tai kilpailevaa nimeä, mutta osallistun silti: Se parampi Janssoninpiirakka :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Anni ja kiva kun osallistuit nimikilpailuun. Loistavaa uutta viikkoa sinulle!

      Poista