Ooh! Vaikka paras kesä on eittämättä takanapäin, niin mä
rakastan tätä elokuuta, sillä se tarjoaa kaikkea hyvää ja herkullista
ruokapöytään.
Tarjolla on marjoja ja hedelmiä yllin kyllin talven
varalle. Oman kasvimaan perunat ja kesäkurpitsat sekä yrtit ovat kohta
korjattavissa.
Unohtamatta metsien sienisatoja, tosin melko niukasti on
vielä löytynyt, johtuen kuivasta kesästä, mutta eiköhän tuokin pian korjaannu,
pidetään peukkuja sille.
Meidän luumu- sekä pihlajapuu ovat kummatkin tehneet tänä
kesänä aivan uskomattoman ison sadon, en muista ikinä nähneeni samanmoista. Ja
mikä parasta, puutarhan pikku pirulaiset (kirvat ym.) ovat jättäneet ne rauhaan,
joten säilöttävää on riittänyt yllin kyllin.
Tässä sinulle pari ohjetta hyytelöistä, jotka sopivat
mainiosti niin juustojen kuin aterioiden kanssa nautittavaksi.
Ja tuo pihlajanmarjahyytelö on riistaruokien kruunu.
ROSEPIPPURI-KONJAKKI PIHLAJANMARJAHYYTELÖ
- 2,5 l pihlajanmarjoja (ilman terttua)
- 7 dl vettä
- 1 kg hillosokeria
- 3 rkl rosepippurirouhetta
- 4 rkl konjakkia tai brandya (voi toki jättää myös pois)
OHJE:
Irrota pihlajanmarjat tertuista, poista huonot ja pese hyvin
kuumalla vedellä pienissä erissä.
Mittaa 7 dl vettä kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää
marjat ja keitä 15 minuuttia. Poista mahdollista vaahtoa.
Kaada mehu ja marjat siivilän läpi.
Kaada siivilöity mehu takaisin kattilaan sekä puolet marjoista
ja kilo hillosokeria, anna kiehua hiljalleen vielä noin 20 minuuttia, poista
vaahtoa.
Jos haluat ihan kirkasta hyytelöä, jätä marjat kokonaan pois,
mielestäni ne antavat kuitenkin niin paljon makua sekä suutuntumaa, jotta itse
en niitä halua pois kokonaan jättää.
Tee hyytelöitymistesti, laita lautaselle ohut/pieni määrä
hyytelöä ja lautanen jääkaappiin minuutiksi, kun vedät hyytelön keskelle viivan
ja se ei enää umpeudu, niin hyytelö on valmis purkitettavaksi.
Lisää lopuksi 3 rkl rosepippurirouhetta ja 4 rkl konjakkia,
anna hetki jäähtyä, purkita hyytelö steriloituihin puhtaisiin purkkeihin.
TIMJAMI-LIME-LUUMUMARMELADI
- 1 kg luumuja
- 1 dl vettä
- 1 pkt marmeladisokeria
- 1 lime
- noin 15-20 timjamin oksaa
OHJE:
Pese luumut hyvin kuumalla vedellä (isoimmat voit puolittaa).
Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää luumut kuorineen ja
kivineen. Keitä hiljaisella lämmöllä noin puoli tuntia.
Kaada luumut siivilän läpi ja ravistele/painele siivilää niin, että
pohjalle jäävät enää luumun kivet.
Kaada mehu takaisin kattilaan ja lisää joukkoon
limen mehu sekä marmeladisokeri. Keitä vielä noin 15 minuuttia. Kuori mahdollinen
vaahto pois.
Riivi timjamin oksista lehdet pois ja lisää ne loppuvaiheessa
marmeladin joukkoon.
Purkita puhtaisiin steriloituihin purkkeihin.
No täällä tämä sinun luumumarmeladisi nyt on! Vau! Näyttää ja suorastaan tuoksuu mahtavalle (niin kuin pihlajamarjahyytelösi). Nyt laitan reseptisi ajatuksiini hautumaan ja palaan siihen uudelleen ensi syksynä. Tältä vuodelta luumut on nyt hillottu - onneksi :D.
VastaaPoistaHeissan Minna, voi miten mahtavaa kuulla, että sinäkin kokeilit tätä reseptiä.
PoistaJa suur kiitos lisä luumuista, nyt on mitä antaa hyville ystäville, kyllä noita hilloja, hyytelöitä ja marmeladeja onkin tullut tehtyä jääkaapin täydeltä :D.