Pages

torstai 22. elokuuta 2019

HERKULLISET LISUKKEET JUUSTOILLE JA ATERIOILLE, KONJAKKI-ROSE-PIHLAJANMARJAHYYTELÖ SEKÄ TIMJAMI-LIME-LUUMUMARMELADI




Ooh! Vaikka paras kesä on eittämättä takanapäin, niin mä rakastan tätä elokuuta, sillä se tarjoaa kaikkea hyvää ja herkullista ruokapöytään.


Tarjolla on marjoja ja hedelmiä yllin kyllin talven varalle. Oman kasvimaan perunat ja kesäkurpitsat sekä yrtit ovat kohta korjattavissa.


Unohtamatta metsien sienisatoja, tosin melko niukasti on vielä löytynyt, johtuen kuivasta kesästä, mutta eiköhän tuokin pian korjaannu, pidetään peukkuja sille.


Meidän luumu- sekä pihlajapuu ovat kummatkin tehneet tänä kesänä aivan uskomattoman ison sadon, en muista ikinä nähneeni samanmoista. Ja mikä parasta, puutarhan pikku pirulaiset (kirvat ym.) ovat jättäneet ne rauhaan, joten säilöttävää on riittänyt yllin kyllin.


Tässä sinulle pari ohjetta hyytelöistä, jotka sopivat mainiosti niin juustojen kuin aterioiden kanssa nautittavaksi.


Ja tuo pihlajanmarjahyytelö on riistaruokien kruunu.



ROSEPIPPURI-KONJAKKI PIHLAJANMARJAHYYTELÖ



  • 2,5 l pihlajanmarjoja (ilman terttua)
  • 7 dl vettä
  • 1 kg hillosokeria
  • 3 rkl rosepippurirouhetta
  • 4 rkl konjakkia tai brandya (voi toki jättää myös pois)


OHJE:

Irrota pihlajanmarjat tertuista, poista huonot ja pese hyvin kuumalla vedellä pienissä erissä.

Mittaa 7 dl vettä kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää marjat ja keitä 15 minuuttia. Poista mahdollista vaahtoa.

Kaada mehu ja marjat siivilän läpi.

Kaada siivilöity mehu takaisin kattilaan sekä puolet marjoista ja kilo hillosokeria, anna kiehua hiljalleen vielä noin 20 minuuttia, poista vaahtoa.

Jos haluat ihan kirkasta hyytelöä, jätä marjat kokonaan pois, mielestäni ne antavat kuitenkin niin paljon makua sekä suutuntumaa, jotta itse en niitä halua pois kokonaan jättää.

Tee hyytelöitymistesti, laita lautaselle ohut/pieni määrä hyytelöä ja lautanen jääkaappiin minuutiksi, kun vedät hyytelön keskelle viivan ja se ei enää umpeudu, niin hyytelö on valmis purkitettavaksi.

Lisää lopuksi 3 rkl rosepippurirouhetta ja 4 rkl konjakkia, anna hetki jäähtyä, purkita hyytelö steriloituihin puhtaisiin purkkeihin.





TIMJAMI-LIME-LUUMUMARMELADI

  • 1 kg luumuja
  • 1 dl vettä
  • 1 pkt marmeladisokeria
  • 1 lime
  • noin 15-20 timjamin oksaa


OHJE:

Pese luumut hyvin kuumalla vedellä (isoimmat voit puolittaa).

Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää luumut kuorineen ja kivineen. Keitä hiljaisella lämmöllä noin puoli tuntia.

Kaada luumut siivilän läpi ja ravistele/painele siivilää niin, että pohjalle jäävät enää luumun kivet.

Kaada mehu takaisin kattilaan ja lisää joukkoon limen mehu sekä marmeladisokeri. Keitä vielä noin 15 minuuttia. Kuori mahdollinen vaahto pois.

Riivi timjamin oksista lehdet pois ja lisää ne loppuvaiheessa marmeladin joukkoon.

Purkita puhtaisiin steriloituihin purkkeihin.

2 kommenttia:

  1. No täällä tämä sinun luumumarmeladisi nyt on! Vau! Näyttää ja suorastaan tuoksuu mahtavalle (niin kuin pihlajamarjahyytelösi). Nyt laitan reseptisi ajatuksiini hautumaan ja palaan siihen uudelleen ensi syksynä. Tältä vuodelta luumut on nyt hillottu - onneksi :D.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heissan Minna, voi miten mahtavaa kuulla, että sinäkin kokeilit tätä reseptiä.
      Ja suur kiitos lisä luumuista, nyt on mitä antaa hyville ystäville, kyllä noita hilloja, hyytelöitä ja marmeladeja onkin tullut tehtyä jääkaapin täydeltä :D.

      Poista