Pages

maanantai 31. heinäkuuta 2017

KINKKU-PEKONIPIIRAKKA KESÄKURPITSALLA



Ihana viikonloppu takana niin säiden kuin seurankin ansiosta. Rakas opiskeluaikainen ystäväni puolisoineen tuli mökille vieraaksi. Edellisestä tapaamisestamme olikin jo kulunut hiukan aikaa, peräti 22 vuotta.



Jutun aiheita ei tarvinnut miettiä, tarinaa riitti ja niin kuin hyvän ystävän kanssa, ei tuo 22 v ollut meitä mitenkään vieraannuttanut, ihan kuin olisimme olleet vain muutaman viikon erossa. Toki paljon oli tapahtunut, mutta kuitenkin elämä on meitä kumpaakin sillä välin hyvin kohdellut eikä mitään hirvittävän traagista ollut tapahtunut.




Saunottiin, paljuiltiin, syötiin ja laulettiin karaokea pikku tunneille asti. Hauskaa oli myös huomata, että kummankin puolisot viihtyivät hyvin yhdessä ja ralliradio Neste rallin ansiosta oli aika ajoin päällä.


Tervetuliaiskahville leivoin suolaisen piirakan kinkusta ja pekonista. Päälle halusin tavallisuudesta poiketen kesäkurpitsasta ”punotun” kannen. Kivan näköinen piirakasta tulikin, vaikka itse sen sanon eikä maussakaan ollut mitään huomauttamista. Herkullinen ja kaunis piirakka laittaa esille niin arkeen kuin juhlaankin.


SUOLAINEN KINKKU-PEKONIPIIRAKKA KESÄKURPITSALLA (iso vuoka 24 cm)


Raaka-aineet:

POHJA:
  • 170 g huoneenlämpöistä voita
  • 2,5 dl vehnäjauhoja
  • 1,5 dl juustoraastetta
  • 3 rkl kylmää vettä


TÄYTE:
  • 300 g kinkkusuikaleita
  • 1 pkt pekonisiivuja
  • 150 g tuorejuustoa (itse laitoin valkosipulilla maustettua)
  • 2 kananmunaa
  • 2 dl kuohukermaa
  • 2 dl juustoraastetta
  • 1 iso vähintään 24 cm pitkä kesäkurpitsa
  • Lisäksi vuokasprayta (voita) piirakkavuoan voiteluun.



OHJE:

Aseta uunin lämpötilaksi 200 astetta.

Laita leivinpaperi uunipellille ja laita pekoninsiivut päälle. Voit laittaa jo heti kylmään uuniin, paista kunnes pekonit ovat rapeita. Laita talouspaperin päälle niin liika rasva imeytyy pois.

Valmista ensin pohja.

Paloittele voi kulhoon ja lisää sekaan vehnäjauhot.

Sekoita hyvin joko koneella tai käsin.

Lisää sekaan juustoraaste ja sekoita.

Lisää lopuksi 2-3 rkl kylmää vettä.

Pyöritä palloksi ja laita tuorekelmuun ja hetkeksi jääkaappiin odottamaan.

Ota kulho ja kaada kinkkusuikaleet sinne sekä revi tai leikkaa pekonisiivut pieneksi sekaan.

Kaada kuohukerma ja riko kananmunat kulhoon, sekoita.

Lisää lopuksi tuorejuusto sekä juustoraaste.

Pese kesäkurpitsa ja kuivaa se.

Ota juustohöylällä siivuja kesäkurpitsasta. Leikkaa leveät siivut kahtia.

Puno kesäkurpitsa siivuista piirakkavuoan kokoinen ristikko leivinlaudan päällä. Ripottele päälle hiukan suolaa, kun neste irtoaa, niin kuivaa ristikko talouspaperilla.

Voitele piirakkavuoka ja painele taikina pohjalle ja reunoille.

Kaada täyte piirakkavuokaan.

Nosta kahta lastaa apuna käyttäen kesäkurpitsa ristikko piirakan päälle. Leikkaa ylimääräiset suikaleet pois saksilla.

Paista piirakkaa 200 asteisessa uunissa noin 40-45 minuuttia uunin alatasolla. Katso uuniin 30 minuutin jälkeen ja laita foliopaperi piirakan päälle, ettei se liikaa tummu.


Piirakan lisänä voi tarjota vihersalaattia. 


maanantai 24. heinäkuuta 2017

MUISTOJEN PAELLA



Kohta on grillailtu lähes 2 kuukautta eikä siinä mitään, hyvältähän se ruoka on maistunut. Voipi olla, että vähän liiankin hyvältä, mutta ei murehdita sitä nyt.

Grillailun sijaan alkoi tehdä mieli paellaa enkä just muista milloin sitä olisin viimeksi laittanut.


Ihan autenttista espanjalaista ei kyllä nyt ole luvassa, mutta tällä ohjeella on syötetty monia ystäviä ja kavereita ja aina on kiitosta tullut.

Paella on espanjalainen ruoka, jonka alkujuuret johtavat Valenciaan. Sen pääruoka-aineet ovat riisi, mausteet sekä oliiviöljy ja se valmistetaan yleensä rautapannulla. Aluksi tätä herkullista, mutta arkista ruokaa valmistettiin sadonkorjuun aikaan ja mukaan laitettiin mitä milloinkin oli saatavilla esim. linssejä, papuja, paprikaa. Lihaksi valittiin kanaa tai kania. Nykyään paellaa tarjotaan myös äyriäisillä.


Tekemäni paella edustaa ns. ”sekapaellaa” eli aineksista löytyy kanaa, kalaa, sinisimpukoita, katkaravunpyrstöä ja paprikaa, herneitä sekä runsaasti valkosipulia.

Tämä paella perustuu omiin makumuistoihini, kun nuorena tyttönä sain maistaa tätä herkkua ensimmäistä kertaa.

MUISTOJEN PAELLA (4-6:lle)


Raaka-aineet:

  • 4 dl pitkäjyväistä riisiä
  • 2-3 rkl oliiviöljyä
  • 2 sipulia
  • 5-6 kpl valkosipulinkynsiä
  • 1 tl kurkumaa
  • 1 tl paahdettua paprikajauhetta
  • 1 l kanalientä (litra vettä ja 2 kpl kanaliemikuutiota)
  • 1 dl valkoviiniä
  • 300 g broilerin fileesuikaleita
  • 300 g pakaste kalakuutioita (seitä tai turskaa)
  • 250 g herne-maissi-papusekoitus
  • 1 punainen paprika
  • 1 keltainen paprika
  • 250 g pakaste valmiiksi kuorittuja sinisimpukoita (voit käyttää myös tuoreita)
  • 200 g pakaste tiikeri ravunpyrstöjä
  • 1 sitruunanmehu
  • persiljaa, limen tai sitruunan lohkoja


OHJE:

Silppua sipulit ja valkosipulinkynnet pieneksi.

Pese ja kuutioi paprikat.

Mittaa öljy isolle korkea laitaiselle pannulle ja lämmitä sitä.

Kaada pannulle riisit ja silputut sipulit sekä kurkuma ja paprikajauhe. Toki voit käyttää sahramia, jos sitä kaapista löytyy. Sekoita koko ajan.

Anna riisin hetken aikaa kuullottua pannulla, mutta varo polttamasta.

Lisää ensin desi valkoviiniä ja muutama desi kanalientä.
Anna kiehua hiljalleen noin 5 minuuttia.

Lisää pannuun seuraavaksi broilerin fileesuikaleet ja kalakuutiot.

Lisää kanalientä hiljalleen. Anna kiehua noin 8 minuuttia.

Lisää seuraavaksi kuutioidut paprikat sekä herne-maissi-papusekoitus. Jatka hauduttamista kunnes koko kanaliemi on kaadettu pannulle. Liemen ei ole tarkoitus kokonaan imeytyä riisiin.

Kun paella on melkein valmis (maista riisin kypsyys), maista suola ja lisää lopuksi sinisimpukat ja ravunpyrstöt. Kun ravunpyrstöt muuttuvat punaisiksi, on paella valmis.


Purista sekaan sitruunan mehu ja silppua sekaan persiljaa, sekoita.

Leikkaa sitruunan tai limen lohkoja pannun reunoille.

Tarjoa paellaa tuoreen patongin kera.


BUEN APETITO!


tiistai 18. heinäkuuta 2017

Vähähiilihydraattinen kesäkurpitsaspagetti juusto-pepperonikastikkeella



Kaunis ja lämmin kesäilta, joten tänään syötiin terassilla ja nautittiin illan viimeisistä auringonsäteistä töiden jälkeen.

Sain muutama viikko sitten kokeiltavaksi todella kätevän vihannesleikkurin, jolla tekee helposti vihanneksista spagettia. Voimia tähän spiraalileikkuriin ei tarvita eikä se vie liioin tilaa kaapista, mahtuu hyvin kauhojen kanssa samaan laatikkoon.



Koska lempivihannekseni näin kesäisin on kesäkurpitsa (sitä on varmaan joka ruoassa) niin siitä valmistui tämän iltainen ateria.

Löysin kaupasta uutta Tammisen ilmakuivattua pepperonia, olipa se maukasta, mutta voit toki käyttää jotain muuta tai vaihtaa sen vaikka salamiin.


Ateriasta tuli ihan huikean hyvää ja vain vaivoin pystyin lopettamaan syömisen.



KESÄKURPITSASPAGETTIA JA JUUSTO-PEPPERONIKASTIKE (4:lle)


Raaka-aineet:

2 isoa kesäkurpitsaa (n. 650g)

Kastike:

  • 2 dl juustokermaa/kuohukermaa
  • 2 valkosipulinkynttä
  • ½ aurajuusto palasta (n. 85g)
  • 100 g pepperoni makkarasiivuja (Tamminen ilmakuivattu)
  • raastettua parmesani tai pecorino juustoa


OHJE:

Pese ja kuivaa kesäkurpitsat.

Raasta kesäkurpitsa keittiöliinan päälle ja ripottele hiukan suolaa, että ylimääräinen vesi irtoaa spagettinauhoista (anna olla noin 15 minuuttia), purista nauhoja hiukan.

Kaada juustokerma kattilaan ja raasta sekaan valkosipulinkynnet.

Suikaloi pepperonisiivuja pienemmäksi ja lisää kattilaan yhdessä murennetun aurajuuston kera. 

Kuumenna kastike ja anna kiehua noin 5 minuuttia koko ajan sekoittaen, niin että juusto on kokonaan sulanut. 

Itse en kaivannut suolaa tai pippuria, koska raaka-aineista tuli riittävät mausteet. Toki yrttejä esim. ruohosipulia tai persiljaa voit laittaa sekaan.


Voit tarjota kesäkurpitsaspagettia kylmänä tai lämmittää sitä tilkassa öljyä pannulla.

Sekoita juusto-pepperonikastike kesäkurpitsaspagettiin ja laita halutessasi päälle parmesan tai pecorino juustoa raasteena.

Hyvää ruokahalua!

Jos haluat tutustua tarkemmin käyttämääni HAND-HELD SPIRALIZER vihannesleikkuriin, niin löydät sen helposti täältä.





Seuraavaksi taidan kokeilla bataatin ja porkkanan raastamista tällä. Kiitos Kitchentimelle.

keskiviikko 12. heinäkuuta 2017

HAUKIFILETTÄ LIME-KOOKOSKERMASSA



Kaupunkimme paras kalatiski löytyy K-Supermarket Pajalasta. En tiedä johtuuko se kauppiaan intohimosta tarjota asiakkailleen tuoretta ja valikoimaltaan laajaa kalatiskiä vai onko kalaosaston hoitaja omistautunut työlleen ihan tosissaan. Mene tiedä, mutta en ole vielä koskaan pettynyt, enkä valita!







Meillä tuota kalapäivää vietetään vähintään kerran viikossa ja osoite on aina sama. Maanantaiaamuna tiskiltä tarttui mukaan reilu puolitoista kiloinen hauki. Pidämme järvikaloista ja vaikka hauki mielletään kovin ruotoiseksi, niin pikku putsaamisella sen voi nauttia yhtä hyvin fileenä. Hintaa kalalla oli vain 5,95/kilo ja samaan hintaan sen sai fileroituna ja nahattomana.

Opiskeluaikoina hauki taisi olla ainoa kala mitä syötiin, varaa silloin ei ollut ostaa kalaa, vaan senaikainen poikaystäväni kävi ne pöytään kalastamassa. Aika usein se päätyi fileenä uunipellille suolan, pippurin ja juustoraasteen kera. Eipä ole tullut sitä noin valmistettua enää vuosikymmeniin, pitäisiköhän kokeilla J.







Tällä kertaa kuitenkin isommat ruodot nypittyäni, haukifileet saivat aasialaiset maut pintaansa. Pitihän sitä päästä kokeilemaan kyläpäiviltä löytämääni vietnamilaista korianteria. Aika jännä uusi yrtti tämä itselleni oli. Lehdet eroavat kokonaan tutusta korianterista ja jälkimaku on pippurimainen. Tuo yrtti lämmetessään kuitenkin muistutti sitä tavallista.




Ihan pienten lasten ruokaa hauki ei ehkä kuitenkaan fileenä ole, sillä niitä ruotoja väkisinkin jää vielä putsaamisenkin jälkeen, mutta hyvää kalaa, jota valmistetaan ihan liian vähän tänä päivänä.


HAUKIFILETTÄ LIME-KOOKOSKERMASSA



Raaka-aineet:

  • n. 1 kg haukifilettä nahattomana
  • suolaa ja pippuria
  • öljyä vuoan voiteluun
  • 1 tlk kookoskermaa (hyvää kermaista ilman vettä)
  • 2 limeä
  • 1-2 uutta sipulia varsineen
  • korianterin lehtiä


OHJE:

Kokeile haukifileen pintaa ja nypi pois kaikki (isoimmat) kädellä tuntuvat ruodot.

Voitele uunivuoka ja leikkaa haukifileet sopiviksi annospaloiksi.

Mausta kalan palat reilusti suolalla ja pippurilla kummaltakin puolelta ja aseta ne vuokaan.

Pese hyvin limet ja raasta toisen kuori kalan palojen päälle.

Leikkaa uudet sipulit varsineen siivuiksi ja ripottele nekin vuokaan.

Purista raastetun limen mehu kookoskerman joukkoon.

Leikkaa toinen lime siivuiksi ja asettele haukipalojen päälle, lisää samalla korianterin lehtiä.

Kaada lopuksi limellä maustettu kookoskerma kalan palojen päälle ja laita vuoka 200 asteiseen uuniin noin 20 minuutiksi.




Nauti uusien perunoiden kera.

tiistai 11. heinäkuuta 2017

SUOLAISET PANNUKAKKU PALLEROT MOZZARELLA JUUSTOLLA




Voi onnea ja iloa, joka johtui viime viikonlopun upeasta auringonpaisteesta, ystävien ex tempore vierailusta mökillä sekä Kalkkisten kyläpäivillä tekemästä kirpputorilöydöstä.
                  
Olin jo pitkään haaveillut tästä valurautapannusta, joka ehkä parhaiten tunnetaan tanskalaisena pannukakku ja munkki pannuna. Sen kunto oli melkein priima ja hinta erittäin kohtuullinen. Kaverit eivät oikein ymmärtäneet mun voiton tanssia :D. Onko sinua viime aikoina onni potkinut?





Pannussa on tavalliseen lettupannuun verrattuna syvät kuppimaiset kolot, joten sillä saa mm. varsin kivan näköisiä pallomaisia pannukakkuja aikaan.

                 kuva lainattu googlesta

Meillä kun tykätään enemmän suolaisista kuin makeista leivonnaisista, niin halusin kokeilla juustolla ja pinaatilla täytettyjä pannukakkuja. 






Juustoksi valitsin tällä kertaa tuoreen mozzarella juuston, joka toimikin näissä hyvin.

Ohjeen määrästä tulee noin 18 kappaletta.

Jos kaipaat tällaista pannua niin googlettamalla munkkipannu valurautainen pitäisi löytyä.




SUOLAISET PANNUKAKUT MOZZARELLALLA JA PINAATILLA


Raaka-aineet:


  • 3 dl piimää
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 0,5 tl ruokasoodaa
  • 0,5 tl suolaa
  • ¼ tl sokeria
  • 2 kananmunaa (keltuaiset ja valkuaiset eroteltuina)
  • 4 rkl kirkastettua voita
  • 1 mozzarella pallo
  • reilu kourallinen pinaatin lehtiä silputtuna
  • 2 puutikkua paistamiseen



OHJE:

Sulata mikrossa tai kattilassa noin 50 g voita ja anna jäähtyä. Käytä taikinassa sitä kirkasta voita, joka jää pinnalle, lopun voit käyttää paistamiseen.

Sekoita leivinjauhe, ruokasooda, suola ja sokeri vehnäjauhoihin.

Erottele munan keltuaiset ja valkuaiset.

Vispaa ensin keltuaiset vaahdoksi. Kaada joukkoon piimä ja lisää vehnäjauhoseos vähitellen sekaan samalla vispaten.

Lisää 4 ruokalusikallista kirkastettua voita.

Vatkaa lopuksi valkuaiset vaahdoksi ja nostele taikinan sekaan kauhalla.

Anna taikinan seistä pöydällä vähintään puoli tuntia.

Leikkaa mozzarella juusto paloiksi ja silppua pinaatinlehdet.

Lämmitä pannu ja lisää koloihin voita (käytä sitä, joka jäi yli kirkastetusta voista).

Lisää noin ruokalusikallinen taikinaa jokaiseen kuoppaan ja heti perään mozzarella juuston pala sekä silputtua pinaattia. Lisää päälle vielä taikinaa, korkeintaan reunoihin asti.

Anna pannukakkujen paistua ja käännä pallot puutikkuja apuna käyttäen ja paista myös toinen puoli. Kokeile tikulla pannukakkua ja kun taikinaa ei jää enää siihen niin pallero on valmis (tikkua ei kannata painaa syvälle, ettet erehdy luulemaan sulanutta mozzarellaa taikinaksi).

Jatka kunnes kaikki pannukakut ovat paistettu.

Tarjoa palleroisia hillolla tai vaahterasiirapilla.



Ensi viikonloppuna ajattelin tarjota näitä herkkuja vanhemmilleni aamupalaksi, saas nähdä mitä pitävät.

Taidanpa vaihtaa juustonkin cheddariksi :).

Mukavia pannukakku hetkiä myös sinulle!

Ai niin ja tällä pannulla voit paistaa mainiosti (myös grillissä) vaikka pekoni-kanamuna pesiä.


torstai 6. heinäkuuta 2017

HERKULLISET TÄYTETYT PATONGIT



Miten sinun kesäsi on sujunut, oletko jo lomaillut? Minusta tuntuu kuin kesä ei oikein olisi vielä alkanutkaan. Muistan yhden lämpimän ja aurinkoisen viikonlopun kesäkuulta, taisi olla kesäkuun alussa. Niin on ikävä sitä oikeaa kesää, nyyh. Avomaalla kesäkurpitsat vasta alkoivat kukkimaan, en muista koska näin hidasta olisi kasvu ollut aiemmin. Täytyy vaan toivoa, että kerkeävät kuitenkin vielä ja että se kauan kaivattu kesä alkaisi jo!


   kukat onneksi kukkivat vielä sateenkin jälkeen

Totesin juuri miehelleni, että pitää aloittaa Möllerin Tuplat uudelleen (yleensä  jätämme ne kesäksi tauolle), nimittäin kummatkin olemme väsyneitä niin illasta kuin aamusta, mikään uni ei tunnu riittävän.  Vai ollaankohan me tultu vanhoiksi :D.

    meidän kotipuutarhuri eli leppis hommissa ruusuorapihjajassa

Mieheni on viettänyt kesälomaa, tosin painaen muita hommia ja minulla ei tuota lomaa ole, sekin vähän harmittaa, mutta nyt tulevana viikonloppuna mennään mökille nauttimaan eikä taatusti tehdä mitään!  Saunanlämmitys ja ehkä muutama erä mökkitikkaa saa riittää.




No kun väsyttää niin silloin ei oikein jaksa ihmeitä vääntää keittiössä,  nälkä pakottaa kuitenkin jotain valmistamaan J.



Pöydällä oli pari esipaistettua patonkia ja jääkaapista löytyi loput tarvikkeet.  Näin syntyi herkullinen iltapala,  jota varmasti jokainen meistä on jonkinlaisena versiona tehnyt. 


TÄYTETYT HERKKUPATONGIT

Raaka-aineet:

2 esipaistettua patonkia

Täyte:

100 g tuorejuustoa
100 aurajuustoa muruina
100 g kinkkua/leikkelettä/salamia /valmista kanaa tai pekonia
100 g mozzarellajuustoraastetta
2 kourallista (n. 30g) tuoretta pinaattia silputtuna
halutessa voi leikata muutaman chili ja valkosipulin siivun vielä päälle.

OHJE:

Paista patongit uunissa ohjeen mukaan, mutta jätä hiukan vaaleaksi, ettei pinta kovetu liikaa.

Tee sillä välin täyte.

Mittaa kulhoon tuorejuusto, aurajuustomuru, mozzarellajuustoraaste, silputut pinaatinlehdet ja pieneksi leikattu  kinkku (tai mitä valitset).

Sekoita massa hyvin keskenään.

Anna patonkien hiukan jäähtyä ja leikkaa ne puoliksi. Jätä uunipellille.

Lusikoi täyte patonkien päälle ja paista leipiä vielä noin 5-8 minuuttia 200 asteessa kunnes pinta on kauniisti ottanut väriä.


Tarjoa leivät vihreän salaatin kera.