Ihana viikonloppu takana niin säiden kuin seurankin
ansiosta. Rakas opiskeluaikainen ystäväni puolisoineen tuli mökille vieraaksi. Edellisestä
tapaamisestamme olikin jo kulunut hiukan aikaa, peräti 22 vuotta.
Jutun aiheita ei tarvinnut miettiä, tarinaa riitti ja niin
kuin hyvän ystävän kanssa, ei tuo 22 v ollut meitä mitenkään vieraannuttanut,
ihan kuin olisimme olleet vain muutaman viikon erossa. Toki paljon oli
tapahtunut, mutta kuitenkin elämä on meitä kumpaakin sillä välin hyvin
kohdellut eikä mitään hirvittävän traagista ollut tapahtunut.
Saunottiin, paljuiltiin, syötiin ja laulettiin karaokea
pikku tunneille asti. Hauskaa oli myös huomata, että kummankin puolisot
viihtyivät hyvin yhdessä ja ralliradio Neste rallin ansiosta oli aika ajoin
päällä.
Tervetuliaiskahville leivoin suolaisen piirakan kinkusta ja
pekonista. Päälle halusin tavallisuudesta poiketen kesäkurpitsasta ”punotun”
kannen. Kivan näköinen piirakasta tulikin, vaikka itse sen sanon eikä
maussakaan ollut mitään huomauttamista. Herkullinen ja kaunis piirakka laittaa
esille niin arkeen kuin juhlaankin.
SUOLAINEN KINKKU-PEKONIPIIRAKKA KESÄKURPITSALLA (iso vuoka 24 cm)
Raaka-aineet:
POHJA:
- 170 g huoneenlämpöistä voita
- 2,5 dl vehnäjauhoja
- 1,5 dl juustoraastetta
- 3 rkl kylmää vettä
TÄYTE:
- 300 g kinkkusuikaleita
- 1 pkt pekonisiivuja
- 150 g tuorejuustoa (itse laitoin valkosipulilla maustettua)
- 2 kananmunaa
- 2 dl kuohukermaa
- 2 dl juustoraastetta
- 1 iso vähintään 24 cm pitkä kesäkurpitsa
- Lisäksi vuokasprayta (voita) piirakkavuoan voiteluun.
OHJE:
Aseta uunin lämpötilaksi 200 astetta.
Laita leivinpaperi uunipellille ja laita pekoninsiivut
päälle. Voit laittaa jo heti kylmään uuniin, paista kunnes pekonit ovat
rapeita. Laita talouspaperin päälle niin liika rasva imeytyy pois.
Valmista ensin pohja.
Paloittele voi kulhoon ja lisää sekaan vehnäjauhot.
Sekoita hyvin joko koneella tai käsin.
Lisää sekaan juustoraaste ja sekoita.
Lisää lopuksi 2-3 rkl kylmää vettä.
Pyöritä palloksi ja laita tuorekelmuun ja hetkeksi
jääkaappiin odottamaan.
Ota kulho ja kaada kinkkusuikaleet sinne sekä revi tai
leikkaa pekonisiivut pieneksi sekaan.
Kaada kuohukerma ja riko kananmunat kulhoon, sekoita.
Lisää lopuksi tuorejuusto sekä juustoraaste.
Pese kesäkurpitsa ja kuivaa se.
Ota juustohöylällä siivuja kesäkurpitsasta. Leikkaa leveät
siivut kahtia.
Puno kesäkurpitsa siivuista piirakkavuoan kokoinen ristikko leivinlaudan päällä. Ripottele päälle hiukan suolaa, kun neste irtoaa, niin kuivaa ristikko
talouspaperilla.
Voitele piirakkavuoka ja painele taikina pohjalle ja
reunoille.
Kaada täyte piirakkavuokaan.
Nosta kahta lastaa apuna käyttäen kesäkurpitsa ristikko
piirakan päälle. Leikkaa ylimääräiset suikaleet pois saksilla.
Paista piirakkaa 200 asteisessa uunissa noin 40-45
minuuttia uunin alatasolla. Katso uuniin 30 minuutin jälkeen ja laita foliopaperi
piirakan päälle, ettei se liikaa tummu.
Piirakan lisänä voi tarjota vihersalaattia.