Pages

maanantai 27. helmikuuta 2017

Suklaa-appelsiinipikkuleivät, herkkua joka suupalalla



Suklaata, voi nam todellakin!

Suklaa itsessään sulattaa monen sydämen, mutta siitä saa myös mainioita jälkiruokia ja leivonnaisia.


Olin saanut äidiltä kotitekoista appelsiinimarmeladia ja koska en sitä paahtoleivällä osaa nauttia, niin tuli ajatus suklaan sekä appelsiinin yhdistämisestä . Niin syntyi tämän sunnuntain jälkiruoka nautittavaksi kahvin kera.





 


SUKLAA-APPELSIINIPIKKULEIVÄT 18-20 kpl


Raaka-aineet:

  • 2 ½ kaurahiutaleita
  • ½ vehnäjauhoja
  • ½ mantelijauhoja
  • 1 dl sokeria
  • 1 ½ tl leivinjauhetta
  • 1 ½ rkl kaakaojauhetta
  • 1 tl kanelia
  • 2  dl appelsiinimarmeladia
  • kananmuna
  • 1 rkl öljyä leivinpaperin voiteluun
  • 70 g suklaata keksien päälle


OHJE:

Aseta uunin lämpötilaksi 220 astetta.

Sekoita keskenään kaurahiutaleet, vehnäjauhot, mantelijauhot, leivinjauhe,  kaakaojauhe, sokeri ja kaneli (jos marmeladi on kovin makeaa, puolita sokerin määrä).

Lisää joukkoon appelsiinimarmeladi sekä kananmuna. sekoita tasaiseksi taikinaksi.

Voitele leivinpaperit ohuelti öljyllä pullasutia apuna käyttäen.

Ota taikinaa ruokalusikallinen ja laita nokare voidellulle leivinpaperille. 

Muista jättää tilaa. Yhdelle pellille mahtuu noin 9 keksiä.

Paista pikkuleipiä uunin keskitasolla noin 8-10 minuuttia. Varo etteivät pala pohjasta.

Anna keksien jäähtyä kokonaan.

Sulata suklaa pienessä muovipussissa mikrossa (kannattaa aloittaa 30 sekunnilla ja laita seuraavaksi 20 sekuntia, jatka kunnes suklaa on sulaa).

Leikkaa pieni reikä pussin kulmaan ja pursota ohuelti suklaata pikkuleipien päälle.

Odota, että suklaa jähmettyy uudelleen.


Pikkuleivät ovat pehmeitä sisältä.




Suussa sulava
Unohtumaton nautinto
Kiireesti nappaan toisen palan                  
Laitan sen kielen päälle                            
Annan sen sulaa
Aaah, kyllä elämä on herkullista


lauantai 25. helmikuuta 2017

80/20 ruokavaliotyökirja, Energiaa, iloa ja makua elämääsi



Kädessäni on tämän kevään yksi uutuus kirjoista, joka on kirjoitettu meille painonsa kanssa kamppaileville ja muutosta haikaileville ikuisiin laihdutuskuureihin kyllästyneille.

80/20- ruokavaliotyökirja on Mia Karlssonin ja Marika Venäläisen kirjoittama teos, joka on syntynyt halusta auttaa suhtautumisessa tasapainoiseen ja järkevään syömiseen sekä elämään itseensä.
Kirjassa 80:llä tarkoitetaan järkeviä valintoja ja loput 20 on omien makumieltymysten mukaisia. Eli kun teet 80 % järkeviä valintoja ei silloin tällöin herkuttelusta tarvitse luopua. Jokapäiväinen herkuttelu on asia erikseen.





Teos toimii nimensä mukaisesti työkirjana, johon voit kirjoittaa niin tavoitteistasi, onnistumisista, oivalluksista ja omasta 80/20 päivästäsi.



Kirjan ohella tarjotaan myös ilmaista ja maksullista See How You Eat Coach –sovellusta, joka helpottaa havainnollistamaan, mitä olet päivän aikana nauttinut. Monta kertaa se kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Ohjelma myös pisteyttää ja kertoo miten pärjäsit, aika helppoa vai mitä.


Sain kirjan reilu kuukausi sitten arvosteltavaksi ja samalla olen pikkuhiljaa perehtynyt omiin ruokailutottumuksiini.
Ruokarytmini nyt ainakin on yksi niistä asioista, johon on ollut syytä puuttua. Itse asiassa minähän syön oikeastaan vain iltaisin ja silloinkin melko myöhään (joskus jopa yöllä). Olen ilmeisesti myös liikuntarajoitteinen, siis todella vaikea on saada itsensä ulos edes pikku kävelylle. No eipä se paljoa muuta enää tarvitsekkaan, kun energiat on alhaalla, väsyttää ja ottaa päähän.

Onneksi noita ihania uusia tuotteita on tullut kauppoihin, niin kuin Härkis, johon olen hurahtanut ja saanut miehenikin mukaan. Myös uusia kasvisreseptejä on tullut kokeiltua ja kehiteltyä. Nämä jos mitkä helpottavat niiden järkevien valintojen suhteen.



Mukavaa luettavaa kirjassa on ollut myös muiden samojen asioiden kanssa kamppailevien tarinat, joihin kirjan kirjoittajat ovat etsineet ratkaisuja. Tietoa ja neuvoja tarjotaan niin asenteisiin, herkutteluun, terveyteen kuin liikuntaankin.



Kirjan lopussa löytyy myös kivoja ja helposti muokattavia reseptejä, joista muutamaa on tullut kokeiltuakin. Tosin hiukan taitoa ja mielikuvistusta vaatii sisäistää ja toteuttaa samankaltaisia ohjeita itsenäisesti, varsinaisia pääruokia kun löytyy vain neljää erilaista.

Ihastuin kirjan ulkoasuun ja siinä käytettyihin väreihin, vaalean vihreä merkitsee ainakin minulle uuden alkua, jotain joka on syntymässä. Muutenkin opas sisältää helposti ymmärrettävää ja luettavaa tekstiä.



Nyt pitäisi vaan osata keskittyä niihin olennaisiin asioihin ja tämän kirjan opein selvittää itselleni minkälaisia muutoksia haluan omaan elämääni ja mihin asetan tavoitteeni. Onneksi eväitä on runsaasti tarjolla tämän kirjan myötä.

Lopuksi laitan tähän oman reseptini, joka on sillä 80 puolella ja säästää sen 20 % viikonloppuun.







KVINOA-VIHANNESPAISTOS

Raaka-aineet:


  • 2 dl kvinoaa
  • 4 dl vettä
  • 1 fond du chef vegetable kasvisliemikuutio
  • 300 g parsakaalia
  • 300 g kesäkurpitsaa
  • 1 tlk linssejä suolavedessä (400/260g)
  • 1 tlk tomaattimurskaa (390g)
  • 1/2 tl cayennepippuria
  • 1/2 tl korianterijauhetta
  • 1/2 tl juustokuminaa
  • 4 kananmunaa
  • 100 g fetajuustoa
  • öljyä vuoan voiteluun


OHJE:

Aseta uunin lämpötilaksi 180 astetta.

Huuhdo kvinoa kuumalla vedellä ja laita kattilaan. Lisää joukkoon 4 dl vettä sekä kasvisliemikuutio. Keitä noin 10 minuuttia.

Huuhtele parsakaali sekä kesäkurpitsa. Pilko kasvikset.

Lisää kvinoan joukkoon tomaattimurska, pilkotut kasvikset, linssit sekä kuivamausteet ja jatka keittämistä vielä 5 minuuttia.

Kaada kvinoa-kasvispata öljyllä voideltuun vuokaan.

Tee lusikalla tai kauhalla kolot kananmunia varten.

Leikkaa fetajuusto kuutioiksi ja lisää paistoksen pinnalle.

Laita vuoka uuniin ja paista noin 20 minuuttia, kunnes kananmunat ovat kypsyneet.



Kommentoimalla tähän postaukseen olet mukana tämän huikean oppaan arvonnassa.

Kirjan loppu sanoin: ”Energiaa, iloa ja makua elämääsi” J

torstai 23. helmikuuta 2017

Nyhtölihaa peuranpaistista sekä itsetehtyjä tortilloja



Viikonloppuisin on aikaa viettää keittiössäkin vähän pidemmän aikaa. Minäkin olen töissä normaalisti maanantaista lauantaihin, ei sitä iltaisin enää jaksa keittiössä kökkiä montaa tuntia. Sunnuntain voi hyvin pyhittää leipomiseen ja tehdä ruokaa pitkän kaavan mukaan.



Tytär ja hänen avopuolisonsa olivat katsomassa tulevaa koiranpentuaan Itä-Suomessa ja päätin yllättää heidät tekemällä nyhtöpeuraa kotitekoisten tortillojen kanssa. Onhan se mukava tulla valmiiseen pöytään pitkän ajomatkan jälkeen.




Peurasta olen aiemmin laittanut niin pataa kuin paistiakin, mutta ajatus nyhtöpeurasta koukutti.

Halusin maustaa peuran, en niin perinteisillä mausteilla, vaan aasialaisen keittiön makumaailmaan kuuluvilla chilillä, makealla soijalla ja hunajalla.

Vaikka peuranliha ei vaadi niin pitkää haudutusta kuin normi possun tai naudanliha niin nyhtölihana pidin kuitenkin sitä reilut 4 tuntia uunissa matalassa lämmössä.





Nyhtöpeuran ollessa uunissa valmistin tortillat. Oli muuten ensimmäinen kerta, mutta ei todellakaan viimeinen. Nämä hakkaavat mennen tullen kaupasta ostetut. Resepti on Myllyn Paras sivuilta ja durumvehnäjauhoilla tehty.

NYHTÖPEURAA JA KOTONA TEHTYJÄ TORTILLOJA


Raaka-aineet:

Nyhtöpeura:

  • 1300 g peuranpaistia
  • 6-7 salottisipulia
  • 1 rkl sambal oelak maustekastiketta
  • ½ dl ketjap manis kastiketta (makea soija)
  • ½ dl soijakastiketta
  • 3 valkosipulinkynttä raastettuna
  • 1 chilipalko viipaloituna
  • ½ limen mehu
  • 1,5 rkl tummaa sokeria (myös tavallinen käy)
  • lopuksi 1/4 - ½ dl hunajaa (kun paisti on kypsä)



OHJE:

Huuhtele paisti kylmällä vedellä ja kuivaa se. Jos paistissa on kalvoja poista ne.

Laita paisti uunivuokaan ja anna olla vähintään ½ tuntia huoneen lämmössä.

Kuori ja halkaise salottisipulit ja lisää ne paistin kanssa vuokaan.

Sekoita kipossa sambal oelak, soijakastikkeet, limen mehu, sokeri ja raasta sekaan valkosipulinkynnet. Lisää vielä viipaloitu chilipalko.

Kaada maustekastike paistin päälle.

Aseta uunin lämpötilaksi 200 astetta.

Paista peuranpaistia ensin ½ tuntia ilman foliota, niin että kastike alkaa porista. Ota pois uunista lisää folio kanneksi ja alenna uunin lämpötila 120 asteeseen. Jatka paistamista tässä lämmössä 4 tuntia. Voit kääntää lihan ympäri puolessa välissä.

Kun liha on valmis ota se uunista, anna hiukan jäähtyä ja revi se sitten haarukoilla nyhtölihaksi.

Sekoita nyt hunajaa lihan sekaan ja maista suola, lisää tarvittaessa. Jätä odottamaan.


Tortillat:
  • 5 ½ durumvehnäjauhoja
  • ½ tl suolaa
  • ½ dl öljyä
  • 2 dl vettä


OHJE:

Sekoita suola vehnäjauhoihin, lisää vesi ja öljy. Vaivaa taikinaksi.

Leivo taikinasta noin 20 cm pitkä tanko ja jaa se 10 osaan.

Pyöritä palloiksi. Laita liinan tai muovin alle etteivät ne kuiva.

Kauli pallot ohuiksi letuiksi (paistinpannun kokoisiksi). Pidä vielä liinan alla.

Paista letut yksi kerrallaan kuivalla pannulla (älä pidä liettä täysillä) Käännä kun ne saavat hiukan väriä.

Jatka samoin kunnes kaikki on paistettu.



Valmista vihreä salaatti ja guacamole tai voit käyttää vaihtoehtoisesti vaikka ranskankermaa.

Kuumenna nyhtöpeura kattilassa, täytä tortillaletut sillä sekä salaatilla ja valitsemallasi kastikkeella.




Hyvää ruokahalua J

Meillä jäi tuota nyhtölihaa ihan reilusti yli, joten seuraavana päivänä heitin sekaan kookosmaitotölkin ja keitin riisiä, siitähän tuli sitten vielä uusi ateria.


keskiviikko 22. helmikuuta 2017

Rukiinen galette savulohesta ja broccoliineista




Helppo ruispiirakka syntyy ranskalaisesta galetesta. Tämä piirakka on ihanan ronski ja rouhea. Taikinasta kaulitaan iso ympyrä, täytteet päälle ja reunat käännetään täytteen päälle.

Galetesta riittää useammalle syöjälle vaikka iltapalaksi.



Täytteeksi valitsin savulohta sekä broccoliineja (niitä ihania pikkuruisia parsakaaleja). Vielä muutama kananmuna ja ripaus juustoraastetta, joka ei ole kuitenkaan välttämätöntä.

Monitoimikoneella ruistaikina valmistuu muutamassa minuutissa eikä käsinkään tehtynä vie kuin hetken.



Laitoin tuon oman pohjan ulos odottamaan siksi aikaa, kun putsasin lohen ruodoista, no hitsiläinen siellähän oli jo melkoisesti pakkasta, joten tuo reunojen taittelu ei sitten mennytkään kuin Strömsössä (älä siis tee samaa virhettä). Onneksi kaikki reunat eivät haljenneet eikä se vaikuttanut makuun mitenkään.


 

RUKIINEN SAVULOHI-BROCCOLIINI GALETTE


Raaka-aineet:

Pohja:

  • 2,5 dl ruisjauhoja
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • ½- 1 tl suolaa
  • 100 g voita
  • 1 dl vettä


Täyte:

  • 400 g savulohta
  • 1 ps broccoliineja (150-200g)
  • vettä keittämiseen
  • 3-4 rkl kylmäsavulohi tuorejuustoa
  • 3-4 kananmunaa
  • 1 dl juustoraastetta
  • mustaa pippuria
  • sormisuolaa tarjoiluun


OHJE:

Puhdista lohi nahasta ja ruodoista.

Keitä broccoliineja pienessä määrässä vettä noin 5 minuuttia.

Aseta uuni 200 asteeseen.

Sekoita jauhot sekä suola keskenään.

Sulata voi ja sekoita se sekä vesi taikinaan tasaisesti.

Muotoile taikina palloksi.

Ota leivinpaperia ja kauli taikinapallo ohueksi levyksi. Siirrä galette uunipellille.

Levitä kylmäsavulohi tuorejuustoa piirakan pohjalle.

Levitä lohenpalat ja broccoliinit tuorejuuston päälle (jätä reunoihin noin 2-3 cm tyhjää).

Tee kolot kananmunia varten ja riko ne niihin.

Pyöräytä pippuria myllystä.

Lisää lopuksi juustoraaste.

Paista galettea noin 30-40 minuuttia uunin alatasolla.


Nauti lämpimänä, tarvittaessa  käytä sormisuolaa ja limen viipaleita.

Blogista löytyy myös kesäkurpitsasta tehty galette, ohje täältä

torstai 16. helmikuuta 2017

Lehtisellerikeittoa saksanpähkinöillä, oikea terveyspommi lautasella


Lehtiselleriä, juu ei kiitos tai ainakaan tuoreena. Tämä on varmaan yksi niistä kasviksista, joka jakaa niin vahvasti mielipiteitä.

Itse kuulun niihin syöjiin, jotka eivät välitä tästä dippaamalla ja suoraan suuhun, vaan lehtiselleriä pitää kypsentää.




Lehtiselleri on erittäin terveysvaikutteinen, joten sitä kannattaa ehdottomasti nauttia. Sen kerrotaan alentavan verenpainetta, nopeuttavan ruoansulatusta, laskevan kolestrolia ja tehoaa se kuulemma miesten hedelmällisyyteenkin.

Olet varmaan huomannut, että meillä on vuodenvaihteesta asti opeteltu keventämään ja siirrytty jokapäiväisestä lihasta kasviksiin ja joo siitä härkiksestä on tehty vaikka ja mitä J. Keittoa kuitenkin teki mieli ja lehtisellerikeitto on ihan hirmu hyvää.




Keitto sai lisätwistiä saksanpähkinöistä ja porkkanoista sekä Oatly kaurakermaa pehmentämään ja pyöristämään makua.



LEHTISELLERIKEITTOA SAKSANPÄHKINÖILLÄ (4-6:lle)


Raaka-aineet:

  • 400 g lehtiselleriä
  • 3-4 porkkanaa
  • 1 sipuli
  • 8 dl vettä
  • 2 kpl fond du chef kasviliemikuutiota
  • 1 valkosipulinkynsi raastettuna
  • 1 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
  • ½ tl valkopippuria
  • 1 dl saksanpähkinöitä
  • 1 Oatly ruokaan (250 ml) tai kermaa


Pinnalle:

  • murskattuja saksanpähkinöitä
  • lusikallinen turkkilaista jogurttia/smetanaa
  • tuoretta timjamia



OHJE:

Huuhtele lehtiselleri ja viipaloi noin 1 cm siivuiksi.

Kuori ja viipaloi porkkanat. Silppua sipuli.

Mittaa vesi kattila ja lisää sinne siivutetut lehtisellerit, porkkanat ja sipuli.

Raasta joukkoon valkosipulinkynsi ja inkivääri.

Laita keittoon myös kasvisliemikuutiot sekä ½ tl valkopippuria.

Voit lisätä saksanpähkinät heti tai kun keitto on kiehunut noin 10 minuuttia.

Anna keiton kiehua kunnes kasvikset ovat pehmentyneet (reilu 20 minuuttia).

Soseuta keitto ja laita takaisin liedelle. Kaada Oatly-kerma joukkoon ja kiehauta.

Annostele keitto ja lisää pinnalle smetanaa, saksanpähkinä rouhetta ja timjamia.


HYVÄÄ RUOKAHALUA J



Härkisreseptejä löydät täältä piirakka, samosat, curry, paistos,                                


lisää kasvisruokia löydät blogin tunnistelaatikon kasvisruokaa alta

tiistai 14. helmikuuta 2017

Nepalilainen pinaatti-inkivääricurry Härkiksestä, kasvisruokaa parhaimmillaan



Kävin pari viikkoa sitten meidän kylälle tulleessa Nepalilaisessa ravintolassa KASTURIssa syömässä. Ruoka oli hyvää ja se paikan naan leipä ihan taivaallista.

Nepalilainen keittiö muistuttaa kovasti Intialaista ja kummassakin maassa syödään paljon kasviksia tähän vaikuttaa myös Hindulaisuus.

Kasviksista tärkeimpiä ovat palkokasvit kuten esimerkiksi linssit, mustasilmäpavut, mungopavut ja kikherneet. Niistä valmistetut curryt ovat suosituimpia aterioita.



No mikäpä sen parempaa olisikaan kuin Härkiksestä valmistettu pinaatti-inkivääricurry. Ravintolassa nauttimassani ateriassa käytettiin myös lammasta, mutta sitä tämä ruoka ei kaipaa. Tarkkaa reseptiä en mukaani saanut, raaka-aineita vain lueteltiin, mutta aika ihanan autenttinen tästä mielestäni tuli. Uskallan siis suositella lämmöllä myös sinulle.





NEPALILAINEN PINAATTI-INKIVÄÄRICURRY HÄRKIKSESTÄ


Raaka-aineet:

  • 250 g härkistä
  • 1 tlk (390g) tomaattimurskaa
  • 1 ½ sipulia (kelta tai puna)
  • 2-3 valkosipulinkynttä raastettuna
  • 1 cm pätkä inkivääriä raastettuna
  • ¼ tl chilijauhetta
  • 1 tl korianterijauhetta
  • 1 ½ tl suolaa
  • ¼  tl kanelia
  • ¼ tl sokeria
  • 1 tl kurkumaa
  • 1 tlk kookosmaitoa (400 ml)
  • ½ limen mehu
  • 100-150 g pinaatinlehtiä
  • 4 rkl öljyä


OHJE:

Huuhtele pinaatinlehdet lävikössä ja jätä valumaan.

Kuori sipulit ja halkaise ja siivuta ohuiksi viipaleiksi.

Kuori ja raasta valkosipulinkynnet kuppiin tee samoin inkiväärille.

Lisää loput mausteet (chili, korianteri, suola, kaneli, sokeri ja kurkuma) kuppiin.

Mittaa öljy paistinpannulle ja lisää maustesekoitus kupista pannulle. Kuumenna sitä hetki, mutta älä anna paistua.

Lisää nyt sipuliviipaleet ja jatka paistamista noin minuutti.

Kaada pannulle seuraavaksi tomaattimurska ja sekoita. Keitä noin 3-5 minuuttia.

Lisää lopuksi kookosmaito ja pinaatti sekä härkis. Anna hautua noin 3-5 minuuttia.

Maista suola ja purista ½ limen mehu joukkoon.

Tarjoa pinaatti-inkivääri-härkiscurry keitetyn riisin ja naanleivän kera.

Itse en tällä kertaa kerennyt naanleipää leipoa, mutta tässä alla sinulle nopea ja helppo naanleivän ohje.



NOPEA JA HELPPO NAAN LEIPÄ

Raaka-aineet:

  • 2 dl vettä
  • 2 dl turkkilaista jogurttia
  • 1 kuivahiivapussi
  • 1 tl suolaa
  • 6-7 dl vehnäjauhoja
  • 2 rkl öljyä


Pinnalle:

vettä ja seesaminsiemeniä/kuminansiemeniä

Paiston jälkeen:

50 g voisulaa
n 2-3 valkosipulinkynttä


OHJE:

Sekoita kuivahiiva noin 3 dl vehnäjauhoja. Lämmitä vesi 42-45 asteiseksi, lisää joukkoon suola ja hunaja. Lisää se osa vehnäjauhoista, johon on sekoitettu kuivahiiva. Lisää huoneen lämpöinen jogurtti ja jatka vehnäjauhojen lisäämistä. Vaivaa taikinaa hyvin käsin.
Jätä taikina kohoamaan liinan alle vähintään 30 minuutiksi.
Aseta uunin lämpötilaksi 250 (kiertoilmauuni)
Lisää öljy taikinaan ja vaivaa taikinaa leivonta-alustalla. Tee taikinasta pötkö ja jaa taikina palloiksi, joko 4 tai 8 osaan, riippuen siitä haluatko isompia tai pienempiä leipäsiä. Paina taikina pallot litteäksi ja aseta ne leivinpaperin päälle ja liinan alle vielä 15 minuutiksi.
Ripottele leipien päälle siemenet ja vettä. Paista leipiä noin 5 minuuttia uunin keskitasolla.

Sulata voi ja raasta valkosipulinkynnet joukkoon. Voit lisätä myös tuoreita yrttejä voisulaan. Voitele leivät runsaalla kädellä ja nautiskele joko sellaisenaan tai intialaisen ruuan lisäkkeenä.

  
HYVÄÄ RUOKAHALUA!