Pages

tiistai 31. toukokuuta 2016

Kevyttä kesään, Aasialainen nyhtökalkkuna, monipuolinen herkku





Näillä helteisillä kesä keleillä tekee mieli väkisinkin kevyempää ruokaa. Maustettua se toki saa olla.






 Nyt kun talvi syötiin innolla pullet porkia (nyhtöpossua) niin voisihan tuota tehdä myös vähemmän rasvaisesta lihasta. Vaikka nyhtölihan valmistus vie aikaa uunissa valmituessaan, niin jo kilon palasesta saa montakin erilaista ruokaa valmistettua.






Ensimmäiseksi tulee mieleen täytetty sämpylä tai burritos, kiva lounaspala ottaa mukaan vaikka töihin. Sitten siitä saa helpon nuudelikeiton ja kevyen salaatin illaksi.  Loistava ja monipuolinen herkku siis kyseessä.





Tämä nyhtökalkkuna on saanut vaikutteita idästä. Mausteina käytetään red curry pastea valkosipulia ja kookosmaitoa sekä limen mehua. Aikaa pullet turkeyn valmistus uunissa vie vain puolet verrattuna pullet porkiin eli 3 ja puoli tuntia. Siinäpä se lyhykäisyydessään, no kärsivällisyyttä toki, sillä odottavan aika on aina liian pitkä J





Valmistin tämän eilen illalla (ihana tuoksu keittiössä) ja sain tänään lounassämpylät mukaan.





AASIALAINEN NYHTÖKALKKUNA, PULLET TURKEY


Raaka-aineet:

  • n. kilo kalkkunafilettä (näin kesäaikaan se on kuulemma aina tuoresuolattua, joten suolaa ei tarvita)
  • 2 rkl öljyä
  • 5 tl red curry paste (n. 50g)
  • 3-4 valkosipulinkynttä
  • 1 tölkki (400g) kookosmaitoa
  • 4 tl tummaa sokeria
  • 1 limen mehu
  • Korianteria
  • Foliopaperia



OHJE:


Aseta uunin lämpötilaksi 200.

Huuhtele ja kuivaa kalkkuna.

Laita file uunivuokaan.

Mittaa öljy paistinpannulle, anna lämmetä ja lisää curry paste, anna lämmetä.

Lisää pilkotut valkosipulinkynnet pannulle, anna tulla hiukan väriä pintaan.

Kaada kookosmaito pannulle ja sekoita.

Lisää sokeri ja limen mehu. Kun sokeri on sulannut kaada liemi kalkkunan päälle uunivuokaan.

Silpu joukkoon korianterin lehtiä (voit käyttää myös kuivattua)

Peitä vuoka foliopaperilla ja laita uuniin.

Paista kalkkunaa ensin ½ tuntia 200 asteessa ja tiputa lämpö 130 asteeseen.

Jatka paistamista 3 tuntia.

Anna kalkkunan hetki jäähtyä ja riivi siitä haarukoilla nyhtölihaa.

Ota liemi talteen myöhempää käyttöä varten, esim nuudelikeittoon.

Vinkki: kaupasta löytyi creme Bonjourin inkivääri-sitruunaruoho tuorejuusto, sopii mainiosti levitteeksi evässämpylöihin








keskiviikko 25. toukokuuta 2016

Kesäsalaatti mansikoista, vuohenjuustosta, häränfileestä sekä herkullinen mansikka-vuohenjuustovinaigrette




Lähdin taas aamulla ruokakauppaan ilman pienintäkään ajatusta mitä meillä illalla  syötäisiin. Kaupan porteista sisään astuessa huomasin heti ihanat rivistöt mansikkaa, ne olivatkin tarjouksessa. Ulkolaisia, mutta ne ovat mielestäni tänä keväänä maistuneet hyviltä ja makeilta.







No siinäpä olikin heti ruokaidea valmis. Meillä syötäisiin tänään kesän ensimmäinen mansikkasalaatti. Nappasin vihannesosastolta vielä salaattisekoituksen ja kesäkurpitsan sekä tuoretta basilikaa.






Jotain piti vielä salaattiin saada. Helposti ja nopeasti pitäisi tänä ilta töiden jälkeen aterian valmistua, joten päädyin mureaan häränfilee leikkeleeseen. Pala juustoa vielä ja siinähän se oli, oikein huusi kirkkaan keltaisena pienenä kompaktina pakettina. Vuohenjuustoa pieninä palleroina… For creative cooking… (mainio nimi,  niin tähän ajankohtaan sopiva) …  cheese crumbles. Makuja oli valittavana kaksi, valkosipuli ja hunaja.  Päädyin hunajaan, se varmasti olisi hyvä kaveri mansikoille ja leikkeleelle.






Illalla kotiin töistä ajellessa sain vielä idean kokeilla salaattikastiketta samoista salaatin aineksista. Näin syntyi siis maukas mansikkavinaigrette






MANSIKKASALAATTI VUOHENJUUSTOLLA JA HÄRÄN LEIKKELEELLÄ SEKÄ HERKULLINEN MANSIKKA-VUOHENJUUSTOVINAIGRETTE


Raaka-aineet:

  • 2 rasiaa mansikoita (500 g)
  • salaattisekoitusta
  • 1 pieni kesäkurpitsa
  • saksanpähkinöitä
  • 1 pkt hK:n kultapaahdettua mureaa härän leikkelettä
  • 1 prk  hunaja- cheese crumbles, for creative cooking
  • ¼ dl oliiviöljyä
  • 2 rkl rajamäen vaaleaa balsamikastiketta
  • tuoretta basilikaa
  • suolaa, pippuria


OHJE:


VALMISTA ENSIN MANSIKKAVINAIGRETTE.





Laita mixeriin n. 200 g mansikoita.

Mittaa öljy ja balsamikokastike mixeriin.

lisää n. puolet (50g) vuohenjuustopalleroita sekä 10-13 isompaa basilikan lehteä.

aja kastike sileäksi ja  mausta suolalla ja pippurilla.
laita jääkaappiin odottamaan.

Annostele salaattisekoitus kulhoon tai valmiiksi lautasille.

Pese kesäkurpitsa ja ota siitä kuorimaveitsellä pitkiä suikaleita ja kieritä ne rullalle. lisää salaattiin.

Lisää härän filee leikkeleet sekä jäljelle jääneet vuohonjuustopallerot

Lisää lopuksi mansikoita ja saksanpähkinöitä sekä basilikanlehtiä

Tarjoa salaatti kastikkeen ja paahdetun leivän kera









tiistai 24. toukokuuta 2016

Teriyaki lohinyytit grillissä yhdessä parsojen kera





Kevyttä, nopeaa ja maistuvaa grilliruokaa saat myös lohinyyteistä. Ne voit aamupäivällä maustaa ja kääriä folioon ja helposti grillata kun nälkä yllättää.





Folioon käärittynä kala ei kuivu grillatessa, vaan säilyy mehukkaana, kuitenkin kannattaa olla tarkkana paistoajasta.





Itse paistoin nyytit kaasugrillissä keskilämmöllä (asteita oli n. 170) hyllyllä ja kansi kiinni 15 minuuttia. Lohi jäi sisältä ihanan punertavaksi ja mehukkaaksi.




Samaan nyyttiin pääsi myös parsat, jotka kypsyivät nekin pehmeiksi.





TERIYAKI LOHINYYTIT YHDESSÄ VIHREÄN PARSAN KERA 4:LLE



Raaka-aineet:

  • 800 g lohi- tai kirjolohifilettä (nahalla tai ilman)
  • ½ dl teriyakikastiketta
  • 2 rkl soijaa
  • ¼ tl cayennepipuria
  • 1 lime tai sitruuna siivutettuna
  • 2 kevätsipulia silputtuna
  • nippu parsaa varret kuorittuna
  • öljyä
  • suolaa, pippuria
  • foliopaperia


OHJE:

Leikkaa parsojen kova osa pois ja kuori parsat.

Leikkaa lohi 4 osaan. Mausta hiukan pippurilla ja suolalla.

Yhdistä teriyakikastike, soija ja cayennepippuri.

Leikkaa foliopaperista 8 sopivan kokoista palaa niin, että parsat mahtuvat.

Aseta kaksi foliopaperia päällekkäin.

Voitele päällimmäistä paperia öljyllä.

Aseta parsat (3-4 kpl) voidellun paperin päälle.
Ripottele parsoille hiukan suolaa.

Laita seuraavaksi lohi parsojen päälle ja jaa kastike kaloille.

Ripottele kevätsipulisiivut kalojen päälle ja lopuksi limesiivut.

Sulje nyytit. Voit tehdä ne jääkaappiin valmiiksi odottamaan. Muista nostaa pois kylmästä n. 20 minuuttia ennen grillaamista.

Kuumenna grilli keskilämmölle (n. 170 asteiseksi).

Aseta nyytit grillihyllylle  ja anna kypsyä n. 15 minuuttia.

Tarjoa nyytit esim. salaatin, kuskusin tai perunoiden kera.







maanantai 23. toukokuuta 2016

RAPARPERIPIIRAKKAA PURKISSA, VANILJAINEN TUOREJUUSTOKERMA JA TUOREITA MANSIKOITA





Raparperi aika on parhaimmillaan, ainakin täällä etelä-suomessa.

meillä siitä keitetään kiisselit, hillot, mehut, siirapit ja tietysti myös leivotaan herkkuja.



mökillä oli viikonloppuna maalaustalkoot ja tokihan talkooväkeä oli hemmoteltava.




juhlavan tarjottavan saa ihan peruspiirakasta , kun tarjoat piirakan palasina lasissa yhdessä vaniljatuorejuustokerman ja tuoreiden mansikoiden kera.




 RAPARPERIPIIRAKKAA PURKISSA , 
 VANILJAINEN TUOREJUUSTOKERMA JA TUOREET MANSIKAT



 

RAPARPERIPIIRAKKA UUNIPELLILLÄ

RAAKA-AINEET:

3 dl ruokosokeria (voit käyttää myös tavallista hienosokeria)
2 tl vaniljasokeria
2 kanamunaa
6 dl vehnäjauhoja
1 ½ tl  ruokasoodaa
4 dl piimää
150 g sulatettua voita
päälle:
reilu litra raparperia pieneksi leikattuna
1 tl kanelia
2 ½ dl ruokosokeria (myös tavallinen hienosokeria käy)

OHJE:


keitä hetki pätkittyjä raparperin paloja  yhdessä sokerin ja kanelin kera (niin, että raparperi hiukan pehmenee) ja jäähdytä.

aseta uunin lämpötilaksi 200 astetta.

Vaahdota sokerit ja kananmunat vaahdoksi.
sekoita ruokasooda vehnäjauhojen joukkoon.
lisää jauhot, piimä ja voisula ja sekoita.
kaada taikina  leivinpaperin päälle uunipellille.
lusikoi keitetyt raparperin palat päälle.
paista piirakkaan. n. 30 minuuttia uunin keskitasolla (kokeile tikulla)
jäähdytä.


tarjoiluun:

3  dl kuohukermaa vispattuna
100-150  g  vaniljatuorejuustoa
 prk maitorahkaa (200g)
sokeria maun mukaan

yhdistä tuorejuusto ja rahka vispattuun kermaan ja mausta sokerilla.
tuoreita mansikoita  viipaloituna.

Leikkaa jäähtyneestä piirakasta sopivan kokoisia paloja lasin pohjalle.
lusikoi tuorejuustokermaa päälle sekä mansikan viipaleita (sokeria mansikoiden päälle jos ne ovat happamia)

Tee samoin vielä toinen kerros. tarjoa heti tai laita jääkaappiin odottamaan.




torstai 19. toukokuuta 2016

RULLAPANNARI, wasabimaustetulla broilerin jauhelihalla






Näin kesän kynnyksellä riittää hommaa niin kotona kuin pihallakin. Aurinko paistaa suloisesti sisään pitkän pimeän jakson jälkeen, paljastaen ihan kaiken kauheuden. Siis villakoiria pitkin nurkkia, tummia sormen ja käden jälkiä ovissa, puhumattakaan niistä laseista, joista se ihana valo tulvii tai tulvisi jos pääsisi läpi. Mä olen siirtänyt ja siirtänyt ja taidan vielä odottaa sitä siitepölyajan loppumista tai oikeasti inspiraatiota.





Mutta pihalla olen yrittänyt kukkapenkkejä siistiä, rikkaruohoja ja voikukkia nyppien. Onneksi meillä on pieni piha J.  Illat työpäivän jälkeen ovat niin lyhyitä.





Eilen taas kuopsuteltiin pihalla. Piti sitten kehitellä helppoa ja nopeaa iltaruokaa, ettei aika kuluisi vaan keittiössä.





Jääkaapissa odotti broilerin jauheliha, pöydällä kanamunia. Tänään ei keiteltäisi riisiä, makaroneja eikä edes perunoita. Mehän syötäisiinkin…

RULLAPANNARIA,  WASABI-MAUSTETULLA BROILERIN JAUHELIHALLA



 Raaka-aineet: 

4 kananmunaa
n. 3 dl vehnäjauhoja
5 dl maitoa
ripaus suolaa, sokeria
n. 50 g voita paloina
400 g broilerin jauhelihaa
öljyä paistamiseen
1 sipuli
½ kesäkurpitsaa
3 kevätsipulia
½ - 1 tl wasabitahnaa
1 kanaliemikuutio
1 tl kurkumaa
2 dl juustoraastetta
salaattisekoitusta, tomaatin siivuja


OHJE:

Riko kananmunien rakennetta kulhossa.

Kaada maito ja vehnäjauhot vähitellen joukkoon. Taikina ei saa olla liian paksua.

Mausta ripauksella suolaa ja sokeria.

Aseta uunin lämpötilaksi 200 (kiertoilma)

Pilko sipuli, kesäkurpitsa ja kevätsipulit.

Paista broilerin jauhelihaa paistinpannulla öljyssä.
Lisää joukkoon pilkotut sipulit ja kesäkurpitsa.

Kun liha näyttää melko kypsältä, lisää joukkoon kanaliemikuutio sekä wasabitahna ja kurkuma.
Sekoittele paistosta kunnes se on kypsää.

Ota pois liedeltä ja lisää pilkotut kevätsipulit.

Laita voipalat korkeareunaiselle uunipellille (itsellä 60 cm uuni) ja pelti uuniin niin kauaksi aikaa, että voi sulaa ja hiukan ruskistuu.

Ota pelti pois uunista ja kaada pannaritaikina ruskistuneen voin päälle.

Lisää nyt juustoraaste paistokseen ja kaada paistos taikinan päälle.

Paista pannaria uunin keskitasolla n. 20 minuuttia.

Anna pannarin hiukan jäähtyä ennen kuin leikkaat sitä.

Leikkaa pannari ensin poikittain ja sitten 10-5 cm leveitä siivuja.

Laita kullekkin siivulle salaattisekoitusta ja muutama tomaatin siivu.

Rullaa pannari ja tarvittaessa voit laittaa sen coctailtikulla kiinni. 
Halutessa voit koristella yrtein.

Itse olen kastike hullu, joten omiin pannareihin lisäsin vielä guacamolea ja ranskankermaa (ei siis välttämätöntä)







keskiviikko 18. toukokuuta 2016

Juhlava Moilas kakku, tuunattu perinnepiirakka gluteenittomana




Vähänkö jännittää ja toisaalta olen niin otettu. Ensimmäinen isompi haaste edessä johon minutkin uusi siipiään kokeileva bloggari, on valittu mukaan.  Iso kiitos siitä Moilas Leipomolle ja Ruoka.fi sivustolle.





Olen siis ottanut osaa Moilas gluteeniton riisipiirakan tuunauskisaan. Ai miksikö piirakkaa pitäisi tuunata ?





No tuota samaa ihmettelin ensin minäkin. Gluteenittomia  tuotteita on vaan ollut niin vähän tarjolla ja niiden hinnatkin aika ylhäällä. Ehkäpä juuri tällä tavalla saisimme niille enemmän tietoisuutta ja sitä kautta voisimme yhdessä vaikuttaa myös hintoihin.





Keliakia on yleistynyt selvästi myös suomessa, jopa joka 50:s suomalainen aikuinen sairastaa sitä, osa tietämättäänkin. Syitä tähän ei vielä tarkkaan tiedetä, joten tutkimustyötä jatketaan edelleen.

On hienoa kuitenkin huomata, että meillä välitetään kuluttajista. sillä eihän tänä päivänä voi järjestää kotonakaan juhlia ilman, että olisi huomioinut myös keliaakikon. Valikoima kaupoissa on onneksi jo melko suuri niin jauhoista valmiisiin leivonnaisiin.





Oma ehdotukseni lähti ihan riisipiirakan juurille. Perinteisesti sitä on nautittu  voilla tai munavoilla. Halusin kuitenkin tehdä piirakoista juhlavan kakun ja mikä olisikaan parempaa kuin muikku, mäti ja kananmuna yhdistettynä smetanaan.  Siitä tuli siis ”Juhlava Moilas kakku”



 Äänestämään pääset tästä. myös sinua voi onnistaa ja palkinto osua kohdallesi, onnea äänestykseen :)






JUHLAVA MOILASKAKKU GLUTEENITON

Raaka-aineet:
  • 4 kpl valmiiksi paistettuja Moilasen gluteenitttomia riisipiirakoita
  • 1 prk kotitilan savumuikkuja 210g/150g
  • 200 g tuorejuustoa
  • 2 ½ kuohu- tai vispikermaa
  • 200 g smetanaa
  • 1 tl sitruunapippuria
  • ½ tl suolaa
  • 1 ½ dl tillisilppua
  • 5 liivatelehteä
  • 113 g merenmäti punaista mätiä (voit käyttää mitä mätiä haluat)
  • 2 rkl punajuurimehua
  • 2 rkl sitruunan mehua
  • 4 keitettyä kananmunaa
  • Koristeluun:
  • limeä
  • syötäviä kukkia


Ohje:


Leikkaa irtopohja kakkuvuokaan (n. 20-22 cm) leivinpaperi pohjalle.

Puolita gluteenittomat karjalanpiirakat kakkuvuoan reunoille.

Yhdistä tuorejuusto ja smetana.

Vispaa kerma vaahdoksi ja lisää se massaan.

Mittaa mausteet sekä tillisilppu massaan.

Puolita massa kahteen astiaan. Laita toinen astia jääkaappiin.

Laita 2 ½ liivatetta kylmään veteen vähintään 5 minuutiksi.

Kuumenna punajuurimehu ja sulata siihen liivatteet.

Sekoita liivateliemi 1. astiaan massan joukkoon ja kaada massa kakkuvuoan pohjalle. Laita kakkuvuoka ½ tunniksi pakkaseen.

Kuori ja pilko kananmunat. Kaada öljy pois savumuikuista ja lisää kananmunien joukkoon. Pieni haarukalla muikkuja.

Lisää muikku-kananmunahakkelus jähmettyneen kakun päälle ja laita kakku jääkaappiin.

Laita loput liivatteet (2 ½) kylmään veteen väh. 5 minuutiksi.

Kiehauta puristettu sitruunan mehu ja sulata liivatteet joukkoon.

Ota jääkaapista 2. astia ja sekoita massan joukkoon ensin merenmäti ja seuraavaksi liivateliemi.

Ota kakkuvuoka jääkaapista ja kaada nyt päällikerros kakkuvuokaan.

Laita  juhlava Moilaskakku takaisin jääkaappiin. Anna jähmettyä vähintään 4 tuntia.
Koristele kakku limellä ja syötävillä kukilla.