Pages

torstai 20. helmikuuta 2020

VÄHÄHIILIHYDRAATTINEN SITRUUNA-TUOREJUUSTOPIIRAKKA





Ystävänpäivä oli ja meni, tosin ystävää tai omaa perhettä voi mielestäni juhlia ympäri vuoden ihan ilman syytäkin.

Yritin kovasti ehtiä julkaisemaan tämän maistuvan ja raikkaan vähähiilihydraattisen tuorejuustopiirakan ohjeen jo viikko sitten, mutta läppärini on temppuillut (ilmeisesti syönyt liikaa kuvia) ja tässä sitä olen yrittänyt putsata ja ottaa kuvia talteen ulkoiseen muistiin (14867 kpl) ja kaiken kukkuraksi hukkasin reseptin, joka löytyikin tulevan remontin suunnitelmien seasta eilen illalla.


Sitruunaisen tuorejuustopiirakan pohja on mantelijauhoista ja se on paistettu valmiiksi. Lisäksi tarvitaan mascarponea, kuohukermaa, sitruunaa ja muutama teelusikallinen liivatejauhoa sekä hiukan karppisokeria.


Juustopiirakka on helppo ja nopea valmistaa, jääkapissa tekeytymiseen menee 4 tuntia, mutta pakkasessa saat sen valmiiksi parissa tunnissa.





SITRUUNAINEN VHH TUOREJUUSTOPIIRAKKA

Pohja:

  • 4 dl mantelijauhoja
  • 60g voita
  • 2 rkl karppisokeria
  • 1 tl psyllium jauhetta
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 kananmuna
  • ripaus suolaa


OHJE:

Sekoita mantelijauhojen sekaan 2 rkl karppisokeria, 1 tl psylliumia, 1 tl leivinjauhetta sekä ripaus suolaa.

Sulata 60 g voita ja jäähdytä.

Riko 1 kananmuna jauhojen ja mausteiden sekaan, sekoita hyvin.

Lisää lopuksi jäähtynyt, sulatettu voi. Laita taikina pussiin/tuorekelmuun ja vetäytymään jääkaappiin noin 30 minuutiksi.

Aseta uunin lämpötilaksi 200 astetta.

Voitele tarvittaessa piirakkavuoka (20-22 cm) ja painele sormin taikina ohuelti pohjaan ja reunoille. Pistä haarukalla reikiä pohjaan.

Paista piirakkaa n. 10 minuuttia uunin keskitasolla. Anna jäähtyä.


TÄYTE:

  • 1 prk mascarponejuustoa
  • 2 dl kuohukermaa
  • 2 sitruunan kuori ja mehu
  • 1-2 tl vaniljauutetta
  • 3 rkl karppisokeria (jos haluat makeampaa lisää 1 rkl enemmän)
  • 3 tl liivatejauhetta (voi korvata liivatelevyillä)
Koristeluun marjoja ja sitruunan/limen viipaleita


OHJE:

Pese sitruunat hyvin (käytä mieluiten luomu), raasta kummankin sitruunan kuori ja purista mehu.

Laita mascarponejuusto kulhoon ja sekoita joukkoon sitruunan kuoret sekä vaniljauute.

Kaada sitruunamehu mikron kestävään astiaan ja mittaa joukkoon 3 tl liivatejauhoa, annan hetki turvota.

Vispaa 2 dl kuohukermaa yhdessä 3 rkl karppia sokeria kanssa vaahdoksi.

Laita turvonnut liivate-sitruunamehu mikroaaltouuniin 20 sekunniksi ja lisää sitten mascarponen joukkoon hyvin sekoittaen.

Yhdistä lopuksi mascarponeseos vaahdotetun kermavaahdon sekaan ja täytä piirakkapohja. Anna vetäytyä jääkaapissa 4 tuntia (pakkasessa 2 tuntia).

Koristele piirakka marjoin ja sitruunan/limen viipalein.



keskiviikko 12. helmikuuta 2020

VHH/KETO, 2 x VÄHÄHIILIHYDRAATTINEN JA HERKULLINEN PASTA, PEKONI SEKÄ PINAATTI




Joskus se onnistuu heti, joskus se vaatii paljon työtä. Tällä kertaa mentiin vaikeimman kautta, mutta kun lopputulos oli tämä, siis jumalaisen hyvää vähähiilihydraattista pekoni- ja pinaattipastaa, niin ei se enää niin harmita.

Olen kyllä miettinyt paljon, olenko peräti masokisti, kun illalla töiden jälkeen, kellon ollessa jo 19.00, ryntään keittiöön moneksi tunniksi (välillä jopa puoleen yöhön) keittelemään ja kokeilemaan uutta reseptiä.
 
Eikä siinä vielä kaikki, sillä arvaa vaan miltä se keittiö näyttää kymmenien likaisten astioiden, avattujen purkkien ja pussien jälkeen. Jälki on kuin maanjäristyksen jäljiltä ja sitten ennen nukkumaan menoa, se kaikki on siivottava ja laitettava paikat kuntoon, huoh!


Mun oli tehnyt mieli jo pidemmän aikaa pastaa, olihan viimeisestä  pasta-ateriasta jo yli 5 kk.

  ensimmäinen yritys:  pinaattipastaa kanapullia ja juustokastiketta,   kuten huomaat liian paksua ja kumimaista  (ohjeessa liikaa psylliumia)


Netti on pullollaan vähähiilihydraattisia ketopastoja, mutta kokeiltuani niistä useita eri versioita, en sitä omaa, itselleni maistuvaa reseptiä löytänyt. Joku oli ihan mautonta, joku maistui liikaa munalta, jotkut liian paksuja ja kumimaisia. Meinasin jo lopettaa kokeilut, sillä ajatus pastasta parin illan jälkeen ei enää kauheasti innostanut, se tuli jo korvista ulos!


Olen kuitenkin sellainen ihminen, joka ei helposti jätä leikkiä kesken ja onneksi tällä kertaa tuo kaikki vaiva palkittiin.

Lopputuloksena syntyi erittäin maukasta, ohutta ja vähähiilihydraattista pastaa kahdella tapaa eli  pekoni- ja pinaattipastaa. 



Kummatkin ketopastat maistuvat tosi hyviltä ihan sellaisenaan, mutta enemmän niistä kuitenkin saa irti, kun paistat kylkeen joko sieniä tai miniluumutomaatteja.


Pasta valmistuu n. 20 minuutissa lautaselle, joten mikään työläs ruoka ei ole kyseessä. Yhdestä pellillisestä riittää kahdelle ja kaksinkertaistamalla ohjeen, niin siitä ruokailee jo 4 kertaa. Paista pasta myös silloin kahdessa erässä, että se on oikean paksuista ( uunipelti  40 x 35).


Valmis pasta säilyy jääkapissa pari päivää hyvänä, joko tiiviiseen purkkiin tai pussiin pakattuna (olen kuullut joidenkin myös pakastaneen, mutta itse en ole vielä kerennyt kokeilla).


Valmista vähähiilihydraattista pastaa ei enää keitetä, vaan lämmitys tapahtuu joko mikrossa tai nopeasti pannulla kastikkeen seassa lämmittäen.



Ja sitten ohjeeseen, että pääset sinäkin pian näitä nauttimaan.



VÄHÄHIILIHYDRAATTINEN PEKONIPASTA


Raaka-aineet:

  • 2 munaa
  • 120g (n. 4 rkl) philadelphia tuorejuusto (mielestäni maustetut eivät toimineet)
  • paketti pekonia, josta 4-5 siivua paahdettua pekonia pastataikinaan
  • 2 rkl parmesan juustoraastetta
  • ripaus pippuria, valkosipulijauhetta, suolaa
  • 10g psylliumia (n. 1 rkl)
  • öljyä


OHJE:

Aseta uunin lämpötilaksi 170 astetta.

Levitä pekonisiivut leivinpaperin päälle uunipellille, laita lämpiävään uuniin ja paista rapeiksi.

MUISTA PEKONIEN JÄLKEEN ALENTAA UUNIN LÄMPÖTILA 150 ASTEESEEN!

Riko munat kulhoon ja sekoita rakenne rikki.

Lusikoi tuorejuusto, mausteet, jäähtyneet pienityt pekonipalat sekä parmesan juustoraaste tehosekoittimeen (tarvitset terällisen mixerin) ja aja seos sileäksi massaksi, jos jostain syystä terä ei jaksa leikata pekonia pieneksi, lisää tilkka kermaa joukkoon. Lisää se sitten sekoittaen munien joukkoon.

Lisää lopuksi psyllium ja anna taikinan levätä n. 5 minuuttia, että se turpoaa.

Laita leivinpaperi uunipellille ja levitä oliiviöljyä kevyesti paperin päälle. Kaada pastataikina keskelle peltiä ja öljyä toinen leivinpaperi kanneksi päälle (öljytty puoli alaspäin).

Painele taikina käsin (paperin päältä) koko pellin kokoiseksi, ohueksi levyksi. Paista pastataikinaa 10 minuuttia uunin keskitasolla ja annan jäähtyä. Ota päällimmäinen paperi pois ja rullaa pastalevy tiiviiksi rullaksi. Leikkaa sitten rullasta 1/2 - 1 sentin levyisiä pastarullia.

LISUKE PEKONIPASTALLE

  • 1 dl pienittyjä sieniä (mm.suppilovahveroita, sekasieniä,herkkusieniä, itse käytin shimeji sieniä)
  • 1 silputtu sipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • loput pekonisiivut (taikinasta yli jääneet)
  • valkopippuria, suolaa, persiljaa
  • voita paistamiseen


Lisää nokare voita pannulle ja anna sienten sekä silputun sipulin  ruskistua ja pehmetä. Lisää lopuksi hienonnettu valkosipulinkynsi sekä mausteet, pekonisilppu ja persilja. Sekoita pekonipasta paistoksen sekaan ja anna hiukan lämmetä.




VÄHÄHIILIHYDRAATTINEN PINAATTIPASTA



Raaka-aineet:

  • 2 munaa
  • 60g (n. 2 rkl) philadelphia tuorejuustoa (valmiiksi maustetut eivät mielestäni toimi)
  • 1 rkl majoneesia (30g)
  • 40g tuoretta pinaattia (pieni kahvikupillinen)
  • ripaus suolaa ja sitruunapippuria
  • 20g psylliumia (n. 2 rkl)
  • öljyä voiteluun


OHJE:

ASETA UUNIN LÄMPÖTILAKSI 150 ASTETTA

Riko munat kulhoon ja vispaa rakenne rikki.

Mittaa tuorejuusto, majoneesi, pinaatinlehdet ja mausteet mixeriin ja aja seos sileäksi massaksi. Sekoita massa munien kanssa ja lisää lopuksi 2 rkl psylliumia. Anna taikinan seistä n. 5 minuuttia.

Laita leivinpaperi uunipellille ja voitele kevyesti oliiviöljyllä. Kaada pastataikina keskelle peltiä ja öljyä toinen leivinpaperi kanneksi päälle (öljypinta alaspäin).

Painele taikina käsin (paperin päältä) koko pellin kokoiseksi, ohueksi levyksi. Paista pastataikinaa 8 minuuttia uunin keskitasolla ja annan jäähtyä. Ota päällimmäinen paperi pois ja rullaa pastalevy tiiviiksi rullaksi. Leikkaa sitten rullasta korkeintaan sentin levyisiä pastarullia.

LISUKE PINAATTIPASTALLE

Miniluumutomaatteja, pieni silputtu sipuli, 1 valkosipulinkynsi, yrttejä, voita.

Laita nokare voita pannulle ja lisää sipulisilppu, hienonnettu valkosipulinkynsi sekä miniluumutomaatit.

Anna tomaattien ja sipulin paistua pehmeiksi (painele tomattien rakennetta hieman rikki lastalla. Mausta kevyesti suolalla, pippurilla sekä yrteillä.

Sekoita valmiin paistoksen sekaan pinaattipasta, anna lämmetä, varo sekoittamasta pastaa rikki.



perjantai 7. helmikuuta 2020

KASVISRUOKAA KOKO PERHEELLE, UUTUUSKIRJA, JOSTA LÖYTYY PALJON TIETOA JA RESEPTEJÄ TERVEELLISEEN RUOKAILUUN




*kirja on saatu arvostelukappaleena

Jo yhä useammassa perheessä on tehty tai ainakin mietitty isoja muutoksia, mitä tulee kasvisruokaan sekä ruokakorimme  sisältöön.

Kasvisruoka on ilmastoystävällistä ja sen hiilijalanjälki pieni.

Ja varsin kiitollista se on myös terveydellisistä syistä, nimittäin vihannekset ja juurekset sisältävät paljon suolistolle tarpeellisia kuituja sekä vitamiineja.



Mutta mitä niistä kasviksista voisi sitten tehdä?

Monelta meistä menee sormi suuhun miettiessä, miten valmistaa muutakin kuin sosekeittoa.




Onneksi apu löytyy Sari Spåran uutuskirjasta:

”KASVISRUOKAA  KOKO  PERHEELLE”




Sari on perheineen halunnut olla mahdollisimman omavarainen viljelemällä omia kasviksia. Myös ruokatuotanto sekä ilmastonmuutos ovat vaikuttaneet suuresti hänen ajattelutapaansa.



Kirjan resepteissä (yli 100) on käytetty mahdollisimman suurelta osin kestävyyden kannalta edullisia sekä vähemmän kuormittavia ruoka-aineita.

Ilmiselvästi ohjeissa on suosittu kotimaisia satokauden kasviksia.




”hyvin toteutettuna kasvisruokavalio edistää terveyttä”

- verenpaine, kolesteroli, sydänystävällisyys

Kirjassa on tuotu esille myös vinkkejä, joilla jokainen voi vähentää omaa ruokahävikkiä niin uusiokäytön kuin tähteiden hyväksi käytössä.




Saatuani tämän reseptikirjan käteeni olin ihastunut varsin monista asioista, mitä tulee kirjaan.

Ensinnäkin ihastuin kirjan kokoon, sillä tämä on niin käteen sopiva, rakastan myös kovia kansia, koska näin kirja säilyy hyvänä (ainakin itselläni).



Kirjan kansi on hurmaava, sillä se on kuin suoraan koulun kasvistaulusta ja sisällöstä löytyy varsin kattava tietopläjäys ympäristöystävällisestä ruuasta, hävikin kautta hyvien ruokavalintojen tekemiseen.

Reseptejä löytyy aamupaloista päivälliseen, unohtamatta välipaloja.



Monet kasvikset, juurekset sekä palkokasvit ovat saaneet oman osionsa, joten ne ovat helposti löydettävissä kirjan sivuilta. Ostat sitten kesäkurpitsaa, kaalia, bataattia tai vaikka linssejä, niin sisällysluettelosta löydät helposti reseptin, jonka mukaan voit valmistaa niistä ruokia.



Kirjan ohjeet ovat erittäin selkeitä ja kuvat niin herkullisia, joten ne varmasti ihastuttavat ja edesauttavat myös sinua kokeilemaan uusia kasvisruokia. Ja mikä upeaa, niin jokaiselle reseptille on laskettu kalorimäärät (hyvä pohja ravinnon saannille) sekä ohjeiden yllä on ilmoitettu valmistustavat kypsennysaikoineen, tämä helpotta kovasti, kun näet mitä ja miten kauan ruoanlaitto kestää.

Voit tilata kirjan täältä.

Itse ihastuin todella moneen reseptiin, kuten mm. ratatouille, caponata, kaalicurry, mutta ihan ensimmäiseksi oli pakko tehdä tämä ”kolmen viikon salaatti”.



Siis oikeasti, näin helposti moneksi päiväksi salaattia, joka sopii myös mun vhh –ruokavalioon, JES!  Nyt ei tarvitse ainakaan salaattipuolta miettiä muutamaan päivään, tuskin tuo meillä 3 viikkoa säilyy, mutta tehdään sitten lisää, kun edelliset on syöty.

Muista desinfioida purkit ennen käyttöä.

KOLMEN VIIKON SALAATTI


Tämä upea lisukesalaatti on klassikkoainesta. Salaatin nimi juontaa juurensa siihen, että se säilyy jääkaapissa säilytettynä kolmisen viikkoa. 

Annoskoko 8 ja kalorimäärä 150 kcal

Raaka-aineet:


  • 1kg punakaalia/valkokaalia (laitoin kumpaakin)
  • 800g porkkanoita (vaihdoin vhh:n takia retikkaan)
  • 1 punasipuli (sipulinystävänä laitoin 2 kpl)
  • 1 punainen paprika
  • 1 vihreä paprika

Liemi:


  • 1,5 dl omenaviinietikkaa
  • 1/2 dl sokeria (vaihdoin karppisokeriin)
  • 1/2 dl rypsiöljyä (vaihdoin oliiviöljyyn)
  • 1/2 dl oliiviöljyä
  • n. 1 rkl suolaa tai maun mukaan
  • (lisäsin omaan salaattiin 2 valkosipulinkynttä ja seuraavaan satsiin laitan vielä chilipalkoja)

-koska itseltäni ei löytynyt tähän hätään yhtä isoa purkkia, purkitin ne 4 pienempään ja tein tuon liemen kaksinkertaisena

1. Raasta kaikki salaatin ainekset karkeaksi raasteeksi. Laita raasteet suureen kannelliseen purkkiin.

2. Lisää kaikki liemen ainekset kattilaan ja keitä kiehuvaksi. Anna kiehua kunnes sokeri ja suola sulavat, Tarkista maku.

3. Kaada liemi raasteiden päälle ja sulje kansi.

4. Anna purkin jäähtyä hetki huoneenlämmössä ennen kuin nostat sen jääkaappiin.

Toivottavasti sinä nautit kirjasta yhtä paljon kuin minä!

Tämän kirjan sivuja tullaan ainakin meillä kääntämään ahkerasti.


keskiviikko 5. helmikuuta 2020

VHH/KETO, MEHEVÄ VÄHÄHIILIHYDRAATTINEN SEKÄ GLUTEENITON TONNIKALAPIIRAKKA





Huvittaa, pitäisiköhän mua alkaa kutsumaan rouva Retikaksi, sillä viimeaikoina on tuota Daikon retikkaa  (edullinen ja monikäyttöinen, noin euron/kilo) tullut käytettyä  melkoisen paljon.

No kokeilut vain jatkuivat viikonloppuna, sillä niin vain sai piirakkapohjakin retikkaa taikinaansa.


Ja pakko sanoa, etten taida enää toisia piirakkapohjia tehdäkään!


Samoilla linjoilla oli muu perhe, tämä oli kertakaikkisen onnistunut, herkullinen ja mehevä pohja. Ihan paras gluteeniton ja vähähiilihydraattinen suolainen piirakkapohja.


Täytteeseen valitsin vaaleat tonnikalapalat öljyssä, sillä ne maistuvat mielestäni parhaimmilta (huom.valitse MSC  sertifioitua).


Pohjan valmistin jo aamulla ja vasta iltapäivän ulkoilun jälkeen valmistin tonnikalapiirakan loppuun asti. Toki sen voi valmistaa miltei siltä seisomalta, mutta pohja tulee kuitenkin jäähdyttää ennen täytteiden lisäämistä.



Ja sitten reseptiin….


VHH/KETO MEHEVÄ TONNIKALAPIIRAKKA



Pohja:

  • 100g raastettua daikon retikkaa
  • 3 dl mantelijauhoja
  • ½ dl psylliumia
  • 1 tl ruokasoodaa
  • 1 tl kuivayrttejä
  • ½ tl suolaa
  • 50g sulatettua voita

Moni kyseli mitä voisi käyttää tuon retikan tilalla, joten lisäsin tämän tänne reseptiin: Voit käyttää esim.kyssäkaalta, kesäkurpitsaa (muista hyvin puristaa kuivaksi) tai vaikkapa porkkanaa

OHJE:

Aseta uunin lämpötilaksi 200 astetta.

1.Kuori ja raasta retikkaa(noin 10cm pala), laita pyyhkeen sisään ja purista kuivaksi, jätä odottamaan pyyhkeen sisään.

2.Sekoita kulhossa kaikki kuiva-aineet (mantelijauhot, psyllium, ruokasooda, kuivayrtit, suola) ja lopuksi lisää raastettu retikka sekä sulatettu voi.

3.Painele taikina käsin piirakkapohjaan ja reunoille. Käytä irtopohjavuokaa, jos haluat saada piirakan lautaselle.

4. Paista uunin keskitasolla 10 minuuttia. Jäähdytä pohja.

Täyte:

  • 2 dl creme fraichea (itse käytän Lild:n koska mukavan paksua)
  • 2 kananmunaa
  • 240g vaaleaa tonnikalaa paloina öljyssä (kolmesta pienestä purkista tulee sopiva määrä)
  • 2 dl cheddar juustoraastetta
  • 1 tl sitruunapippuria
  • ½ tl suolaa
  • persiljasilppua, pari kevätsipulia koristeeksi


Riko kananmunien rakenne rikki kulhossa vispaamalla.

Lisää creme fraiche, valutetut tonnikalan palat, raastettu juusto sekä mausteet, sekoita.

Kaada täyte jäähtyneen piirakkapohjan päälle ja laita kevätsipulinvarsia koristeeksi täytteen pinnalle. 

Paista piirakkaa noin 30 minuuttia 180-200 asteisessa uunissa. Jos piirakka tummuu liikaa, laita lopussa alumiinifoliota päälle.

Tarjoa valmista tonnikalapiirakkaa vihersalaatin kera.