Omistin viime viikonlopun totaalisesti leipomiselle ja
miksikö näin tein? No vastaukseksi saat, että syynä tähän oli Perinneruokaaprkl –blogin herkullinen Runebergin britakakku.
Tuo kakku on pyörinyt mielessäni ihan siitä asti, kun
ensimmäisen kerran bongasin sen instagramista. Kakussa on taidokkaasti yhdistetty kaksi herkullista leipomusta eli
Runebergin tortut sekä britakakku.
jos katsot tarkasti niin näet vaaleanpunaistasokeria tortun pinnalla, se on mun yritys tehdä karppisokerista ja pakastekuivatuista vadelmista pölysokeria, no yritystä ei ainakaan puutu :D
jos katsot tarkasti niin näet vaaleanpunaistasokeria tortun pinnalla, se on mun yritys tehdä karppisokerista ja pakastekuivatuista vadelmista pölysokeria, no yritystä ei ainakaan puutu :D
Kuten vallan hyvin tiedät, nuo kaksi leivonnaista ovat
totaalisen kiellettyjä vhh ja keto ruokavalion aikana, niiden runsaan sokerin
takia. Jotain oli siis tehtävä, jotta saisin maistaa tuota himoamaani kakkua.
Aloitin lauantaiaamuna aikaisin leipomisen. Käyttämäni raaka-aineet
olivat kaikki tuttuja, paitsi tuo sweet stevia sokeri (jostain olin lukenut,
että se toimisi paremmin makeissa leivonnaisissa), mutta väärin!
Ainakin tuo
ensimmäinen kakku meni minulla pieleen, sillä marenki ei kovettunut tai edes
kunnolla jämäköitynyt, joten sehän sitten tunnin päästä lässähti. Mielestäni juuri tuo sokerin väärä valinta oli suurin syy, sokeri ei sulanut marenkivaahtoon.
tässä ensimmäinen kakku ja kuten huomaat marenki on lässähtänyt, huoh!
nuo vadelmat tuossa päällä ovat muuten pakastekuivattuja (ostin Hollannista)
No ensimmäinen kakku lähti sitten miehen matkaan töihin
vietäväksi (sori vaan pojat) ja huolimatta tuosta pieleen menneestä marengista,
olivat työkaverit olleet tyytyväisiä. Muutenhan maku oli kohdillaan.
No sunnuntaiaamuna uusi yritys ja samalla tein
pikku säätöjä maustepuolella sekä ohjeistuksessa. Alkuperäistä ohjetta olen
yrittänyt noudattaa, missä vain pystyin.
pohja menossa uuniin paistumaan
pohja menossa uuniin paistumaan
Voi miten ilo oli suuri, kun tuo kakku nro 2 onnistui
niin marengin kuin pohjankin osalta. Tunsin lievää ylpeyttä itsekseni, mutta,
mutta. Kohtalo tai mikä lie, niin kasaus
vaiheessa tuli sitten takkiin.
Suuruudenhulluuksissa laitoin ihan turhan paljon niin hilloa kuin täytettä kakkupohjien väliin, joten ihan pirun ruma tuli luomuksesta (no yläkuvista sitä ei näe) ja taas mä petyin. No eihän se mennyt kuitenkaan mihinkään kauneuskisaan, heh heh… joten lusikka käteen ja kakun kimppuun.
nyt onnistui marenki
Suuruudenhulluuksissa laitoin ihan turhan paljon niin hilloa kuin täytettä kakkupohjien väliin, joten ihan pirun ruma tuli luomuksesta (no yläkuvista sitä ei näe) ja taas mä petyin. No eihän se mennyt kuitenkaan mihinkään kauneuskisaan, heh heh… joten lusikka käteen ja kakun kimppuun.
nyt onnistui marenki
Sen verran tuo viikonlopun leivonta kuitenkin ottaa
pattiin (koska en saanut täydellistä), jotta nyt saa makeat vhh/keto
leivonnaiset jäädä vähäksi aikaan syrjään, tulee sitten eteen minkälaisia
herkkuja vaan. Mutta leivo sinä ja herkuttele vähähiilihydraattisesti.
VHH/KETO RUNEBERGIN BRITAKAKKU
Pohja:
- 4 kananmunan keltuaista (valkuaiset käytetään marenkiin)
- ½ dl Sweet Steviaa tai karppisokeria
- 2 dl mantelijauhetta
- 1,5 dl kookosjauhoja
- 2 tl leivinjauhetta
- 1,5 tl piparkakkumaustetta
- ½ tl kardemummaa
- 1 dl mantelilastuja
- 2 dl kuohukermaa
- 100g sulatettua voita
OHJE:
Aseta uunin lämpötilaksi 175 astetta.
Vispaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi (niin, että
keltuaiset vaalenevat).
Sekoita mantelijauhe, kookosjauhot, leivinjauhe sekä
piparkakkumauste, kardemumma ja mantelilastut kulhossa ja vatkaa sitten
muna-sokerivaahtoon.
Lisää taikinaan lopuksi vähitellen kerma ja voi
vuoronperään.
Kaavi taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja
käytä toista leivinpaperia apuna, kun painelet taikinan ohueksi joko
käsin tai kaulimella.
Jätä odottamaan ja tee marenki.
MARENKI:
- 4 valkuaista
- 1,5 dl karppisokeria
- tippa tai kaksi etikkaa
Vispaa ensin valkuaisia niin, että ne alkavat vaahtoutua.
Lisää
sokeri vähitellen vaahtoon, jatka vaahdottamista ja lopuksi lisää tippa tai
kaksi etikkaa. Vatkaa siihen asti kunnes vaahto on kovaa (ei valu kulhosta alaspäin
käännettäessä) ja näyttää kiiltävältä.
Lusikoi marenki pohjan päälle ja ripottele päälle
mantelilastuja.
Paista pohjaa noin 30 minuuttia uunin alaosassa. Koita
marengin kovuutta ja jos marenki tuntuu märältä, käännä uunin asteet pois ja
jätä pohja uuniin vielä 10-15 minuutiksi.
Jäähdytä pohja.
HILLO:
- 125g mustikoita
- 125g vadelmia
- ½ dl karppisokeria tai sweet steviaa
- 1 rkl vettä
Laita hilloainekset kattilaan ja anna hillon kiehua noin 7
minuuttia. Kaada purkkiin jäähtymään ja lisää joukkoon 1,5 rkl chian siemeniä
(näin hillosta tulee paksumpi). Jos hillo tuntuu liian paksulta, lisäämällä
vettä notkistat sitä.
TÄYTE:
- 2 dl kuohu/vispikermaa
- ½ prk philadelphia tuorejuustoa
- 1 rkl karppisokeria/sweet steviaa
- Vispaa kerma, sokeri ja tuorejuusto vaahdoksi.
KORISTEEKSI:
tuoreita vadelmia, mantelilastuja ja sitruunamelissaa
KOKOAMINEN:
Leikkaa pohja kolmeen osaan (tee sabluuna).
Lusikoi alimmaisen pohjan päälle hilloa ja sitten
kermavaahtoa. Laita seuraava kerros päälle ja jatka täyttämistä. Koristele ylin
pohja tuoreilla vadelmilla, mantelilastuilla sekä sitruunamelissalla.
ooh, mikä resepti! Kiitos testailuista! Voisikohan kookosjauhot korvata jollain muulla jauholla? Mantelijauho, pofiber?
VastaaPoistaHei kiitos sinulle ja kiva kun vierailit täällä.
PoistaKäytin kookosjauhoja tarkoituksella makeutta tuomaan, mutta toki voit korvata ne mantelijauholla, käytä silloin 1,5 -2 dl mantelijauhoja tai jos korvaat sen Profiberillä niin luulisin sitä tarvittavan 0,5 dl - 1 dl. Kannattaa laittaa ensin noi pienemmät määrät. Kerro sitten miten onnistuit:).
no hitsit sori tuo kirjoitusvirhe, siis pofiber tietty :D
PoistaHyvältä näyttää ja varmasti maistui vaikka olikin lässähtänyt.
VastaaPoistaLeivonta ei ole keittiössä ihan se ykkösjuttuni, kun reseptejä on yleensä noudatettava tarkasti ettei kakku juuri vaikka lässähdä. Tykkään sooloilla, eikä se leivonnassa yleensä käy.
Hei Tuuli, tämä KETOLEIVONTA on kyllä astetta verran haasteellisempaa ja pelkän marengin saaminen onnistumaan ilman oikeaa sokeria oli se kompastuskivi, mutta onneksi loppu hyvin, kaikki hyvin 😊
PoistaVoi miten herkullinen resepti. Linkkaan tämän ystävälleni, hän kun on etsinyt keto leivontaohjeita.
VastaaPoistaIhanaa tiistaita sinulle Sari <3
Ihana kulla jos resepti menee tarpeeseen, kiitos Outi ja mukavaa illan jatkoa 😘
PoistaVoiko mantelilastut jättää pois tai korvata jollakin?
VastaaPoistaHei, toki voit jättää mantelilastut pois, ne vain oleellisesti kuuluvat britakakkuun, jos voit käyttää muita pähkinöitä, niin korvaa niillä, tulee kivaa purupintaa lisää kakulle.
Poista