Pages

torstai 22. elokuuta 2019

SAVULOHI-CHORIZOPASTA, VALMISTA 15 MINUUTISSA



Mitä ruokaa valmistat viidessätoista minuutissa?


No ainakin helppoa ja herkullista savulohi-chorizopastaa.


Ja tosiaan tämä herkullinen ateria on pelastus arkipäivän ja miksi ei myös viikonlopun pelastajaksi.


Se tosiaan valmistuu 15 minuutissa eikä ole vaikea edes ruuanlaitosta innostuneelle lapselle.


Suurin työ on ehkä savulohen perkaaminen ja jos senkin ostaa fileenä, niin riittää kun paloittelet sen.

Enempiä jaarittelematta käydään siis ohjeen kimppuun.

  
Ja koska nopeita ja herkullisia arkiruokia on välillä vaikea löytää tai ainakin pää lyö tyhjää usein, niin osallistuin tällä ohjeella Parhaat Ruokablogit syyskilpailu 2019, johon sinä pääset antamaan äänesi 14.09. alkaen.


SAVULOHI-CHORIZOPASTA 4:lle


Raaka-aineet:

  • 400g savulohta
  • 100g chorizo makkaraa
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 1 sipuli
  • 1-2 rkl voita
  • 1 dl vettä/valkoviiniä
  • 2 dl kuohukermaa
  • ½-1 sitruunan mehu
  • 2-3 rkl tomaattipyrettä
  • 70g pinaattia
  • suolaa, pippuria, chiliä
  • 100g spagettia/syöjä


OHJE:

Mittaa vesi kattilaan, lisää suola ja keitä spagetti paketin ohjeen mukaan. Valmista pastakastike tällä välillä.

Paloittele chorizo kuutioiksi, silppua sipuli ja valkosipulinkynnet.

Lisää voi pannulle ja paista ensin muutama minuutti chorizokuutioita, lisää sitten sipulit ja valkosipulinkynnet. Anna hautua reilu 5 minuuttia niin, että sipulit pehmenevät.

Lisää sitten pannulle 1 dl vettä (valkoviiniä) sekä 2 dl kuohukermaa. Anna kiehahtaa ja pienennä sitten lämpöä.

Lisää lopuksi pinaatti, sitruunamehu, tomaattipyre sekä savulohi paloina.

Maista ja lisää tarvittaessa suolaa, pippuria sekä chiliä.

Kun pasta on valmis ja valutettu, sekoita kastike sekaan ja kaada päälle vielä hyvää oliiviöljyä.

HYVÄÄ RUOKAHALUA!!!



HERKULLISET LISUKKEET JUUSTOILLE JA ATERIOILLE, KONJAKKI-ROSE-PIHLAJANMARJAHYYTELÖ SEKÄ TIMJAMI-LIME-LUUMUMARMELADI




Ooh! Vaikka paras kesä on eittämättä takanapäin, niin mä rakastan tätä elokuuta, sillä se tarjoaa kaikkea hyvää ja herkullista ruokapöytään.


Tarjolla on marjoja ja hedelmiä yllin kyllin talven varalle. Oman kasvimaan perunat ja kesäkurpitsat sekä yrtit ovat kohta korjattavissa.


Unohtamatta metsien sienisatoja, tosin melko niukasti on vielä löytynyt, johtuen kuivasta kesästä, mutta eiköhän tuokin pian korjaannu, pidetään peukkuja sille.


Meidän luumu- sekä pihlajapuu ovat kummatkin tehneet tänä kesänä aivan uskomattoman ison sadon, en muista ikinä nähneeni samanmoista. Ja mikä parasta, puutarhan pikku pirulaiset (kirvat ym.) ovat jättäneet ne rauhaan, joten säilöttävää on riittänyt yllin kyllin.


Tässä sinulle pari ohjetta hyytelöistä, jotka sopivat mainiosti niin juustojen kuin aterioiden kanssa nautittavaksi.


Ja tuo pihlajanmarjahyytelö on riistaruokien kruunu.



ROSEPIPPURI-KONJAKKI PIHLAJANMARJAHYYTELÖ



  • 2,5 l pihlajanmarjoja (ilman terttua)
  • 7 dl vettä
  • 1 kg hillosokeria
  • 3 rkl rosepippurirouhetta
  • 4 rkl konjakkia tai brandya (voi toki jättää myös pois)


OHJE:

Irrota pihlajanmarjat tertuista, poista huonot ja pese hyvin kuumalla vedellä pienissä erissä.

Mittaa 7 dl vettä kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää marjat ja keitä 15 minuuttia. Poista mahdollista vaahtoa.

Kaada mehu ja marjat siivilän läpi.

Kaada siivilöity mehu takaisin kattilaan sekä puolet marjoista ja kilo hillosokeria, anna kiehua hiljalleen vielä noin 20 minuuttia, poista vaahtoa.

Jos haluat ihan kirkasta hyytelöä, jätä marjat kokonaan pois, mielestäni ne antavat kuitenkin niin paljon makua sekä suutuntumaa, jotta itse en niitä halua pois kokonaan jättää.

Tee hyytelöitymistesti, laita lautaselle ohut/pieni määrä hyytelöä ja lautanen jääkaappiin minuutiksi, kun vedät hyytelön keskelle viivan ja se ei enää umpeudu, niin hyytelö on valmis purkitettavaksi.

Lisää lopuksi 3 rkl rosepippurirouhetta ja 4 rkl konjakkia, anna hetki jäähtyä, purkita hyytelö steriloituihin puhtaisiin purkkeihin.





TIMJAMI-LIME-LUUMUMARMELADI

  • 1 kg luumuja
  • 1 dl vettä
  • 1 pkt marmeladisokeria
  • 1 lime
  • noin 15-20 timjamin oksaa


OHJE:

Pese luumut hyvin kuumalla vedellä (isoimmat voit puolittaa).

Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää luumut kuorineen ja kivineen. Keitä hiljaisella lämmöllä noin puoli tuntia.

Kaada luumut siivilän läpi ja ravistele/painele siivilää niin, että pohjalle jäävät enää luumun kivet.

Kaada mehu takaisin kattilaan ja lisää joukkoon limen mehu sekä marmeladisokeri. Keitä vielä noin 15 minuuttia. Kuori mahdollinen vaahto pois.

Riivi timjamin oksista lehdet pois ja lisää ne loppuvaiheessa marmeladin joukkoon.

Purkita puhtaisiin steriloituihin purkkeihin.