Pages

perjantai 24. toukokuuta 2019

IHANAN RAPEAT KESÄKURPITSA-AURAJUUSTO DIPPALEIVÄT



Vappu meni jo, mutta meillä syötiin toissa päivänä ah niin herkullisia kesäkurpitsa-aurajuusto ”dippaleipiä”.


Ai miten niin dippaleipiä, no koska nämä friteeratut palluraiset näyttävät ulkomuodoltaan sekä maistuvat suussa yhtä rapeilta kuin tippaleivät. Tosin täytyy myöntää, että sisältä ne ovat kuitenkin pehmeitä ja kuohkeita, toisin kuin makeat tippaleivät. Kutsutaan niitä siis dippaleiviksi.


Nämä suolaiset makuhermoja kutkuttavat dippaleivät valmistuvat erittäin nopeasti ja helposti eikä raaka-aineitakaan tarvita kuin muutama, lähinnä kesäkurpitsaa, aurajuustoa, kananmunaa, vehnäjauhoja ja oliiviöljyä friteeraukseen.


Eniten aikaa ehkä vie kesäkurpitsan valuttaminen ylimääräisestä nesteestä.  Raastamisen jälkeen ripotellaan päälle suolaa ja laitetaan kesäkurpitsaraaste lävikköön 15 minuutiksi, jonka jälkeen se vielä puristellaan nyrkissä. Näin varmistetaan, ettei taikinasta tule liian märkää.

Sitten vain sekoitellaan kananmunat, vehnäjauhot, aurajuustoraaste, silputtu kevätsipuli ja persilja samassa kulhossa sekaisin ja ruvetaan paistohommiin.

Mulla ei ollut kotona kuin kakkuvehnäjauhoja, joten jouduin laittamaan niitä peräti 4,5 dl taikinaan, mutta luulen että reilu 3 dl tavallisia karkeita vehnäjauhoja riittää. Taikina saa kuitenkin olla melko löysähköä.


Lämmitä öljy ensin kuumaksi ja pienennä lämpöä, kun aloitat paistamisen, itse alensin lämpöä yhdeksästä seiskaan, näin ne eivät vain pala päältä, vaan kypsyvät kauttaaltaan.

Ota lusikalla sopiva määrä taikinaa ja käytä toista lusikkaa apuna ja ”pudota” varovasti  öljykattilaan. Paista dippaleipiä noin 2 minuuttia/puoli, kunnes ne näyttävät kauniin ruskeilta ja rapeilta. Paista noin 3 tai 4 samaan aikaan. Laita valmiit pallerot talouspaperin päälle paiston jälkeen, niin ylimääräinen öljy valuu siihen.


Dippaleipiä voit dippailla oman maun mukaan mihin vain. Itse tein creme fraichesta sekä majoneesista mintun kanssa toisen kastikkeen ja toinen oli suoraan pullosta sweet-chilisoossia. Helppoa, vai mitä?

Mieheni ilmoitti haluavansa näitä pian uudelleen, joten meillä taidetaan syödä dippaleipiä jo heti tänä viikonloppuna.

BTW, jokohan sitä uskaltaisi laittaa omat kesäkurpitsat avomaalle?


 KESÄKURPITSA-AURAJUUSTO DIPPALEIVÄT


Raaka-aineet:

  • 2 isohkoa kesäkurpitsaa raastettuna
  • 1,5 tl suolaa
  • 2 kananmunaa
  • 1 aurajuusto (170g) raastettuna
  • 3-4,5 dl vehnäjauhoja
  • 2 kevätsipulia silputtuna
  • ½ nippu persiljaa silputtuna
  • ripaus pippuria


Helppo dippikastike

noin 1,5 dl creme fraichea
2 rkl valkosipulimajoneesia
muutama mintunlehti silputtuna





keskiviikko 22. toukokuuta 2019

BROILERISALAATTIA APRIKOOSEILLA JA VIINIRYPÄLEILLÄ



Olipa kiva palata tänne lämpöiseen ja aurinkoiseen Suomeen viiden päivän myrskyisestä ja sateisesta Baskimaasta. Itse maa niinä sadettomina hetkinä näytti erittäin kauniilta ja vehreältä.
Myös paikalliset ihmiset olivat erittäin ystävällisiä.


Vähän kyllä harmittaa, kun nähtävyyksiä piti katsella auton ikkunoiden läpi, sillä jo vajaan tunnin kävelyn jälkeen sateenvarjot rikkoutuivat, vaatteet ja kengät kastuivat läpimäriksi. Haluan kuitenkin palata tuonne joskus myöhemmin uudelleen, vain ajankohta pitää valita paremmin.


Pintxoksia (paikallisia tapaksia) tuli muuten syötyä varmaan reilu 50 erilaista ja kaikki yhtä hyviä, niihin palaan myöhemmin toisessa postauksessa.


Kun kesä koittaa, niin ainakin meillä ruokavalio muuttuu paljon kevyemmäksi. Silloin maistuvat kevyet keitot ja salaatit.



Tein eilen meille hedelmäisen broilerisalaatin tuoreiden aprikoosien ja viinirypäleiden kera ja maistuipa se raikkaalta.


Tämä salaatti valmistuu nopeasti ja nopeutuu, jos ostat kaupasta valmiiksi grillattua kanaa.


Salaatin voi nauttia myös leivän päällä ja mikään ei estä keittämästä siihen vaikka pienen määrän simpukkamakaronia, jolloin siitä tulee vieläkin ruokaisampi.



HEDELMÄINEN BROILERISALAATTI 4:lle

Raaka-aineet:

  • 400g broilerin fileeleikkeitä/grillattua kanaa
  • 8 kpl tuoreita aprikooseja (valitse pehmeitä ja kypsiä)
  • 200g viinirypäleitä
  • rapeaa salaattia
  • ½ nippu lehtipersiljaa
  • 3-4 rkl mantelilastuja



KASTIKE:

  • 100g Creme Fraichea
  • 1-2 rkl majoneesia (voit käyttää myös valmiiksi maustettua)
  • 1 tl curryjauhetta tai jos haluat mausteisemman niin käytä curry madras -jauhetta
  • 1 tl savupaprikajauhetta
  • 2 rkl sitruunan mehua
  • ½ tl suolaa
  • 1 tl sokeria



OHJE:

Valmista kastike sekoittamalla kaikki aineet yhteen ja laita sen jälkeen jääkaappiin maustumaan.

Pese ja halkaise aprikoosit, poista kivet.

Nuiji broilerinleikkeitä ohuemmiksi ja grillaa ne kypsiksi, mausta currylla, suolalla ja pippurilla. Nosta sivuun jäähtymään, jonka jälkeen paloittele ne.

Jos käytät valmiiksi grillattua broileria, poista nahka sekä luut ja paloittele lihat sopiviksi suupaloiksi.

Grillaa myös halkaistut aprikoosin puolikkaat ja leikkaa ne sen jälkeen vielä puoliksi.

Huuhtele viinirypäleet ja revi irti tertusta, jos rypäleet ovat kovin isoja, niin puolita ne.

Leikkaa lehtipersilja silpuksi.

Kaada kaikki salaatin (muista myös mantelilastut) aineet kulhoon ja revi joukkoon rapeaa salaattia. Lisää joukkoon kastike ja sekoita salaatti.

Tarjoa salaatti paahdetun leivän kera.

AURINKOISIA  PÄIVIÄ  SINULLE

keskiviikko 8. toukokuuta 2019

PARMESAANILLA JA KEVÄTSIPULILLA PANEROITUA KUHAFILETTÄ



Paras palata äkkiä ruotuun, ainakin muutamaksi päiväksi tuon syömisen suhteen. Pääsi hiukan mopo karkamaan käsistä pääsiäisen jälkeen, kun siskokin pyrähti suomeen muutamaksi viikoksi. Oltiin mökillä ja syötiin kaikkia mahdollisia grilliherkkuja jälkiruokineen.


Ollaan kuitenkin lähdössä viikon päästä Pohjois-Espanjaan Baskimaahan, Bilbaoon ja San Sebastianoon ja kuten olen etukäteen antanut itseni ymmärtää, se on oikea kulinaristien paikka. Maltan tuskin odottaa mitä kaikkea meren antimia sieltä löytyykään.


Kala on aina hyvä valinta, kun haluaa syödä kevyemmin ja koska sain kuhaa melko edullisesti, oli herkullinen ateria vain valmistusta vailla valmis.


Kotona meillä on itse rakennettu grilli, ihan toimiva, mutta melko työläs, sillä sitä pitää lämmittää puilla ainakin tunti. Joten valmistin kuhat uunissa grillivastuksien alla.


Itse tämän ruuan tekoon ei kulunut aikaa kuin ehkä 15 minuuttia kokonaisuudessaan (parsakaalin keittäminen sekä salaatin teko), koska kuhafileet kypsyivät uunissa vain noin 5 minuuttia, nopeaa vai mitä?


Parmesaani, kevätsipuli sekä sitruuna antoivat kuhalle upean säväyksen kuitenkaan peittämättä tuon herkän kalan omaa makua.

PARMESAANILLA JA KEVÄTSIPULILLA PANEROITUA KUHAFILETTÄ


Raaka-aineet:

  • 2 kuhafilettä (150-200g)
  • 50g parmesaania raastettuna
  • 2 kevätsipulia
  • 1 luomusitruunan kuori ja mehu
  • suolaa ja pippuria, tilkka öljyä
  • keitettyä parsakaalia
  • vihersalaattia hedelmillä ja balsamicolla sekä smetanaa


OHJE:

Aseta uunin grillivastukset kuumenemaan 250 asteeseen. 

Raasta parmesaani sekä sitruunan kuori, viipaloi kevätsipulit ohuiksi siivuiksi ja sekoita ne kulhossa keskenään.

Leikkaa leivinpaperista sopiva pala uunivuoan pohjalle ja laita kuhafileet päälle. Mausta suolalla sekä pippurilla ja purista sitruunanmehu päälle (kala vaatii melko reilun suolan).

Ripottele lopuksi päälle vielä hiukan öljyä ja juustoraastesekoitus. Grillaa fileitä noin 4-5 minuuttia kunnes juusto on sulanut.

Tarjoa parmesaani kuhafileet keitetyn parsakaalin ja vihreän salaatin kera ja sitruunalla sekä persiljalla maustetulla smetanalla.