Pages

torstai 7. helmikuuta 2019

KULTAINEN KUKKAKAALIKEITTO, KEITTO JOKA HURMAA JO TUOKSULLAAN




Kukkakaalista kokkailtua ruokaa oli jo pidemmän ajan tehnyt mieli. No sitä piti sitten varta vasten lähteä kaupasta ostamaan.

Olin törmännyt netissä jo aiemmin kultaiseen keittoon. Nimi kuulosti niin hienolta, että se herätti silloin mielenkiintoni. Tuolla kultaisella viitataan curryyn ja sen sisältämään kurkumaan, joka värjää ruuat kauniin keltaisiksi, melkein kultaisiksi. No sehän sopii J.


Valmiita currytahnoja saa kaupasta ja niitä onkin helppo käyttää. Tällä kertaa päädyin siis keltaiseen tahnaan.

Lisäsin keittoon vielä kurkumaa extra värin saamiseksi sekä inkivääriä, valkosipulia ja cayennepippuria pientä ”lämpöä” tuomaan sekä kookosmaitoa pehmentämään ja pyöristämään makua.


Usko tai älä, makuhermot heräsivät jo heti kun aloin lämmittämään mausteita kattilan pohjassa. Sitten vain perään kukkakaalin palat ja lisäksi vielä ½ purkkia kikherneitä (toisen puolen paahdoin uunissa keiton päälle).

Keitto maistui niin herkulliselta ja menee vihanneskeittojen kärkeen heittämällä. Ihanan vahvat, mutta kuitenkin samalla niin pehmeät vivahteet maistuvat tässä keitossa. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan.



KULTAINEN KUKKAKAALIKEITTO

Raaka-aineet:

  • Kokonainen kukkakaali
  • 1 omena
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä raastettuna
  • 1 tl inkivääriä raastettuna
  • 4 tl keltaista currytahnaa
  • 1 tl kurkumaa
  • veitsenkärjellinen cayennepippuria tai jos pidät tulisemmasta niin ¼ tl niin kuin meillä maistuu.
  • 1 kasvis/kana fondi (itse käytin kanafondia)
  • 6 dl vettä
  • 1 tlk/prk kikherneitä (vähintään 380g/230g) voit toki ostaa kaksikin purkkia, joista toisen paahdat uunissa.
  • 1 tlk kookosmaitoa
  • 3 rkl öljyä sekä tilkka tarjoiltaessa


OHJE:

Aseta uunin lämpötilaksi 200 astetta.

Kaada kikherneet lävikköön ja huuhtele kylmällä vedellä. Ota puolet talteen keittoa varten. Ja laita toinen puoli leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaa/uunipellille. Ripottele päälle hiukan öljyä ja ripottele päälle paprikajauhetta, juustokuminaa, cayennepippuria sekä suolaa. Paahda uunissa noin 20-30 minuuttia.

Jos haluat jättää tämän vaiheen pois, niin käytä koko tölkki kikherneitä keitossa.

Pilko kukkakaali, omena ja sipuli paloiksi.

Mittaa 3 rkl öljyä kattilaan, lämmitä ja lisää samalla 4 tl currytahnaa, 1 tl kurkumaa,tilkka cayennepippuria, 2 raastettua valkosipulinkynttä sekä 1 tl raastettua inkivääriä. Anna mausteiden lämmetä ja lisää sitten paloitellut kukkakaalit, kikherneet, omena sekä sipuli. Pyörittele niitä hetki mausteseoksessa koko ajan sekoittaen.

Lisää 6 dl vettä sekä kasvisfondi ja laita kansi päälle, anna kiehua noin 10 minuuttia. Lisää sitten kookosmaito ja anna kiehahtaa. Maista keittoa, lisää suolaa tai cayennepippuria jos tarpeen. Aja keitto soseeksi. Keitto saa jäädä melko paksuksi.

Koristele annos paahdetuilla kikherneillä, yrteillä ja lorauksella hyvää öljyä.

12 kommenttia:

  1. Rakastan kukkakaalia eli taidanpa jossain vaiheessa testata tätä. :)

    Ihanaa loppuviikkoa sinulle Sari!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo sama täällä, kukkis on niiiin hyvää 😋.
      Mukavaa loppuviikkoa myös sinulle 😘

      Poista
  2. Voi nam mitä keittoa. Tänään olisikin ollut oikein oiva keittopäivä, mutta me päädyttiin tekemään itse pizzaa...ei nyt ihan sama :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No mutta itsetehtyä pizzaa, kuullostaa tosi hyvältä sekin!
      Mut sitte ku teille tulee se keittopäivä, niin suosittelen kokeilemaan, oli tää niin hyvvee.
      Mukavaa loppuviikkoa Outi <3.

      Poista
  3. Sari vaikka aina täällä kehun sun kuvia ja herkkuja. Varmaan vielä samoilla sanoilla, niin teen sen taas. Tämä keitto näyttää taivaalliselta. Tätä mä haluan, vaikka keitot on välillä ei niin houkuta <3 Nams! Jos tuut mun luo joskus kahville niin mä haluan sinne illalliselle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Anni <3 voi että oot niin ihana... tiedätkös tällaiset palautteet saa uskomaan, että kannattaa jatkaa, vaikka välillä jopa turhauttaa, ymmärrät ja tietänet sen itsekin.
      Mutt joo tää keitto oli kyllä yksi parhaimmista mitä olen keitellyt ja kiinni veti nuo ruokatreffit! Ens kesänä piknik-korit mukaan ja istumaan johonkin puistoon :). Tulispa jo KESÄ!!!!

      Poista
  4. Oi että! Mä rakastan just tällaisia ruokia. Ja niin kauniin värinenkin on.
    Ja nuo paahdetut kikherneet on kuin piste i:n päällä, nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heissan kaimani <3.
      Tiedätkös mä kun olen nyt kohta kuusi viikkoa ollut tällä elämäntavan muutos kurssilla itseni kanssa, mä oon huomannut rakastuneeni ihan eri ruokiin kuin aiemmin.
      Tää keitto kyllä oli ihan erityisen hyvää ja varmasti tullaan keittämään usein.
      Mukavaa loppuviikkoa sulle <3 ja toivottavasti alatte olemaan kunnossa <3.

      Poista
  5. Missä vaiheessa fondi laitetaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, vastasinkin sinulle jo tuolla facebookissa. Kiitos kun huomasit puutteen, korjailin sen uumoilta ohjetta.
      Mukavaa päivän jatkoa sinulle :)

      Poista
  6. Moikka! Vihdoin sain kokeiltua tätä reseptiä ja maku on kyllä ihana! :) Keittoni jäi tosin melko vetiseksi, eli kysyisinkin tuota kookosmaidon määrää kun tölkkejäkin on eri kokoisia - 200, 250 vai 400 ml? Itse käytin 400 ml, lieneekö syy se. Ja entä kanafondin määrä? Laitoin vajaa 2 rkl ottaen huomioon veden määrän.

    Kiitos etukäteen! :)

    VastaaPoista
  7. Hei, kiitos viestistäsi. Kuten huomaat kuvasta, keitto on melko paksuhkoa ja tuo 1 kpl knorr kanafondikuutio, on hyvä määrä tähän keittoon. Itse lusikoi kookosmaito purkista sen kaikkein "paksumman" keittoon tai toki voi käyttää 2 dl kookoskermaa, joka on paksumpaa.
    Kiitos kysymyksistä ja mukavaa joulunalus aikaa 😊

    VastaaPoista