Pages

keskiviikko 4. heinäkuuta 2018

Luotto-ohje gluteenittomalle piirakkapohjalle, TOMAATTI-MOZZARELLAPIIRAKKA




Viikonlopun jäljiltä oli jäänyt melkoinen määrä pikku tomaatteja. Niitä oli ollut tarkoitus grillata muun ruuan kaveriksi, mutta olivatkin unohtuneet vihanneslokeroon.

No puolta kiloa tomaatteja emme me kahdestaan saisi kyllä nopeasti syötyä,  paitsi jollei siitä keittäisi keittoa tai leipoisi herkullista piirakkaa.


Vaikka itse en kärsi keliakiasta, niin läheisille gluteenittomia leivonnaisia valmistan melko usein.  Mun makuun ainakin suolaisen piirakan pohja on ihan paras jollei parhain piirakkapohja, kun sen leipoo Semperin Grov Mix – karkeasta jauhoseoksesta. Jauhot ovat mm. runsaskuituisia, jonka maistaa hyvin piirakkaa nauttiessa.


Juuri tällä samalla pohjalla leivon melkein kaikki suolaiset piiraat. Pohja on miellyttävän murea ja sitä on helppo syödä pelkällä haarukalla. Se on myös ihanan täyteläinen, niin herkullinen,  että piirakan reunatkin tulee syötyä ahmien.




Tässä siis sinulle oma luotto-ohjeeni, laitahan piirakka tulemaan!


TOMAATTI-MOZZARELLAPIIRAKKA, GLUTEENITON


Taikina:

  •  3,5 dl Semper Grov Mix – karkea jauhoseos
  •  150 g voita kuutioina
  •   2 dl emmental/mozzarella juustoraastetta
  •  3 rkl kylmää vettä
  •  vuokasprayta voiteluun


Täyte:

  •  500 g minitomaatteja
  •  2 pkt Pirkka mozzarellapaloja (yht. 250 gr)
  •  1 prk kermaviiliä
  •  3 kpl kananmunia
  •  3 tl   Pesto Arrabbiata tai tavallista punaista pestoa
  •  2 dl  emmental/mozzarella juustoraastetta


OHJE:

Kuutioi kylmä voi ja sekoita jauhot joukkoon. Lisää 3 rkl kylmää vettä sekä juustoraaste. Muotoile taikina palloksi ja laita tuorekelmussa jääkaappiin odottamaan.

Aseta uunin lämpötilaksi 180 -190 astetta.

Pese ja leikkaa tomaatit kolmeen osaan.

Viipaloi kumpikin  mozzarellapallo 5-6 siivuksi ja laita talouspaperin päälle, jotta liika neste imeytyy pois.

Kaada kermaviili kulhoon ja riko 3 munaa  joukkoon. Lisää 3 tl pestoa (pesto arrabbiatalla saat pikantin maun) sekä 2 dl juustoraastetta.

Voitele piirakkavuoka vuokaspraylla ja painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. 
Tarvittaessa jauhota sormenpäät etteivät ne tartu liiaksi taikinaan.

Kaada täyte taikinan päälle ja lisää seuraavaksi mozzarellaviipaleet.

Lisää lopuksi tomaattisiivut ja paista piirakkaa noin 40-50 minuuttia.

Anna hetki jäähtyä ja silppua päälle tuoretta basilikaa.  Tarjoa lisäksi rucolaa, itu- tai vihreää salaattia.




13 kommenttia:

  1. Ihanan värikäs ja herkullisen näköinen piirakka! Minä olen aina ajatellut niin, että jos yksikin vieras on erityisruokavaliolla, niin silloin valmistan kaikki niin, että kaikki syödään samaan ruokaa. Kyse siis alle 10 henkilön illanistujaisista esim. Mutta juu, söisin mielelläni tuota piirakkaa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu Outi, olet ihan oikeassa tuon ruokavalion suhteen, siihen minäkin pyrin aina, että kaikille tarjotaan samaa ruokaa, joten allergikon mukaan ruoka valmistetaan jos vain mahdollista.
      Mukavaa loppuviikkoa sinulle ihana <3.

      Poista
  2. Onpas herkun kuuloinen, ja näköinen piiras. Testiin menee :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaunis kiitos Kaura <3, piirakka maistui kyllä meidän porukan suussa hyvältä.
      Kävin vastavierailulla sun herkullisessa blogissa ja taidanpa tehdä tuota raparpericurdia, nam.

      Poista
    2. :) Raparperi on namia varsinkin makeassa leivonnassa. Kannattaa kokeilla curdia, tosi monikäyttöistä. Kivaa viikonvaihdetta sinulle <3

      Poista
  3. Hyvältä näyttää. Niin kuin sun jutut aina ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihanainen Maiju kauniista sanoistasi <3.
      Mukavaa lomanjatkoa sinulle :).

      Poista
  4. Nyt on pakko tehdä tätäkin! Aivan ihanan näköistä nam! Aurinkoista päivää Sari :) <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon ystäväiseni <3.
      Mukavaa ja toivottavasti aurinkoista loppuviikkoa sinulle!
      Ja hei sitä sun piirakkaa on kans ehdottomasti kokeiltava, haluan maistaa tuon tattarijauhon :).

      Poista
  5. VAU! Nyt on piirakka mun makuun. Mozista syön päivittäin ja miniluumutomaatit ovat karkkejani. Mitenköhän vihreä pesto sopisi joukkoon, pitääpä kokeilla sellainenkin versio.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi miten kiva kuulla, että piirakka kolahti. Ihan varmasti tuo vihreä pestokin käy, värin ja pienen chilin takia valitsin itse tuon pesto Arrabbiatan.
      Mukavaa kesän jatkoa sinulle <3.

      Poista
  6. Hyvä, että joku muukin huomaa vasta syömisen jälkeen osan ruoista unohtuneen jääkaappiin! Mulle käy aika usein niin. Meiltä puolen tomaattikilon syöminen sellaisenaankin onnistuu, mutta tässä on kyllä ihana tomaattipiirakkaohje.

    VastaaPoista
  7. Hyvännäköinen ohje ja piirakka! Olen saanut kasvamaan basilikaa, joten nämä tomaatti ja mozzarella ohjeet etenkin kiinnostavat ja olen niitä googlaillut.

    VastaaPoista