Pages

keskiviikko 4. heinäkuuta 2018

Luotto-ohje gluteenittomalle piirakkapohjalle, TOMAATTI-MOZZARELLAPIIRAKKA




Viikonlopun jäljiltä oli jäänyt melkoinen määrä pikku tomaatteja. Niitä oli ollut tarkoitus grillata muun ruuan kaveriksi, mutta olivatkin unohtuneet vihanneslokeroon.

No puolta kiloa tomaatteja emme me kahdestaan saisi kyllä nopeasti syötyä,  paitsi jollei siitä keittäisi keittoa tai leipoisi herkullista piirakkaa.


Vaikka itse en kärsi keliakiasta, niin läheisille gluteenittomia leivonnaisia valmistan melko usein.  Mun makuun ainakin suolaisen piirakan pohja on ihan paras jollei parhain piirakkapohja, kun sen leipoo Semperin Grov Mix – karkeasta jauhoseoksesta. Jauhot ovat mm. runsaskuituisia, jonka maistaa hyvin piirakkaa nauttiessa.


Juuri tällä samalla pohjalla leivon melkein kaikki suolaiset piiraat. Pohja on miellyttävän murea ja sitä on helppo syödä pelkällä haarukalla. Se on myös ihanan täyteläinen, niin herkullinen,  että piirakan reunatkin tulee syötyä ahmien.




Tässä siis sinulle oma luotto-ohjeeni, laitahan piirakka tulemaan!


TOMAATTI-MOZZARELLAPIIRAKKA, GLUTEENITON


Taikina:

  •  3,5 dl Semper Grov Mix – karkea jauhoseos
  •  150 g voita kuutioina
  •   2 dl emmental/mozzarella juustoraastetta
  •  3 rkl kylmää vettä
  •  vuokasprayta voiteluun


Täyte:

  •  500 g minitomaatteja
  •  2 pkt Pirkka mozzarellapaloja (yht. 250 gr)
  •  1 prk kermaviiliä
  •  3 kpl kananmunia
  •  3 tl   Pesto Arrabbiata tai tavallista punaista pestoa
  •  2 dl  emmental/mozzarella juustoraastetta


OHJE:

Kuutioi kylmä voi ja sekoita jauhot joukkoon. Lisää 3 rkl kylmää vettä sekä juustoraaste. Muotoile taikina palloksi ja laita tuorekelmussa jääkaappiin odottamaan.

Aseta uunin lämpötilaksi 180 -190 astetta.

Pese ja leikkaa tomaatit kolmeen osaan.

Viipaloi kumpikin  mozzarellapallo 5-6 siivuksi ja laita talouspaperin päälle, jotta liika neste imeytyy pois.

Kaada kermaviili kulhoon ja riko 3 munaa  joukkoon. Lisää 3 tl pestoa (pesto arrabbiatalla saat pikantin maun) sekä 2 dl juustoraastetta.

Voitele piirakkavuoka vuokaspraylla ja painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. 
Tarvittaessa jauhota sormenpäät etteivät ne tartu liiaksi taikinaan.

Kaada täyte taikinan päälle ja lisää seuraavaksi mozzarellaviipaleet.

Lisää lopuksi tomaattisiivut ja paista piirakkaa noin 40-50 minuuttia.

Anna hetki jäähtyä ja silppua päälle tuoretta basilikaa.  Tarjoa lisäksi rucolaa, itu- tai vihreää salaattia.