Viikonlopun jäljiltä oli jäänyt melkoinen määrä pikku
tomaatteja. Niitä oli ollut tarkoitus grillata muun ruuan kaveriksi, mutta
olivatkin unohtuneet vihanneslokeroon.
No puolta kiloa tomaatteja emme me kahdestaan saisi kyllä
nopeasti syötyä, paitsi jollei siitä
keittäisi keittoa tai leipoisi herkullista piirakkaa.
Vaikka itse en kärsi keliakiasta, niin läheisille
gluteenittomia leivonnaisia valmistan melko usein.
Mun makuun ainakin suolaisen piirakan pohja on ihan paras jollei parhain
piirakkapohja, kun sen leipoo Semperin Grov Mix – karkeasta jauhoseoksesta. Jauhot ovat mm. runsaskuituisia, jonka maistaa hyvin piirakkaa nauttiessa.
Juuri tällä samalla
pohjalla leivon melkein kaikki suolaiset piiraat. Pohja on miellyttävän
murea ja sitä on helppo syödä pelkällä haarukalla. Se on myös ihanan
täyteläinen, niin herkullinen, että piirakan reunatkin tulee syötyä ahmien.
Tässä siis sinulle oma luotto-ohjeeni, laitahan piirakka
tulemaan!
TOMAATTI-MOZZARELLAPIIRAKKA, GLUTEENITON
Taikina:
- 3,5 dl Semper Grov Mix – karkea jauhoseos
- 150 g voita kuutioina
- 2 dl emmental/mozzarella juustoraastetta
- 3 rkl kylmää vettä
- vuokasprayta voiteluun
Täyte:
- 500 g minitomaatteja
- 2 pkt Pirkka mozzarellapaloja (yht. 250 gr)
- 1 prk kermaviiliä
- 3 kpl kananmunia
- 3 tl Pesto Arrabbiata tai tavallista punaista pestoa
- 2 dl emmental/mozzarella juustoraastetta
OHJE:
Kuutioi kylmä voi ja sekoita jauhot joukkoon. Lisää 3 rkl
kylmää vettä sekä juustoraaste. Muotoile taikina palloksi ja laita
tuorekelmussa jääkaappiin odottamaan.
Aseta uunin lämpötilaksi 180 -190 astetta.
Pese ja leikkaa tomaatit kolmeen osaan.
Viipaloi kumpikin
mozzarellapallo 5-6 siivuksi ja laita talouspaperin päälle, jotta liika
neste imeytyy pois.
Kaada kermaviili kulhoon ja riko 3 munaa joukkoon. Lisää 3 tl pestoa (pesto
arrabbiatalla saat pikantin maun) sekä 2 dl juustoraastetta.
Voitele piirakkavuoka vuokaspraylla ja painele taikina vuoan
pohjalle ja reunoille.
Tarvittaessa jauhota sormenpäät etteivät ne tartu
liiaksi taikinaan.
Kaada täyte taikinan päälle ja lisää seuraavaksi
mozzarellaviipaleet.
Lisää lopuksi tomaattisiivut ja paista piirakkaa noin 40-50
minuuttia.
Anna hetki jäähtyä ja silppua päälle tuoretta
basilikaa. Tarjoa lisäksi rucolaa, itu- tai
vihreää salaattia.