Voi miten ihana ja tämän kevään ensimmäinen
lämmin sunnuntai eilen olikaan. Meidän lasitetulla terassilla oli peräti 18
astetta lämmintä. Arvaa vaan houkuttiko se istumaan ja nauttimaan auringon
säteistä.
Josko se tästä alkaisi, nimittäin se oikea
kevät, johan eletään pääsiäisviikkoa eikä huhtikuun alkuunkaan ole kuin vajaa
viikko.
Eilen keitin kevään vihreää parsakaalikeittoa
ja lauantaina illalla herkuttelimme parsapiirakalla. Kummastakin ateriasta tuli
kyselyjä reseptin suhteen, joten tokihan ne laitan teille ihanat seuraajani.
Kuvat on näpsitty puhelimen kameralla ja melko hätäisesti, mutta
kyllä niistä selvää saa. Jos ihmettelet tuon piirakan kanssa kuvassa olevia
vihreitä laseja, niin ne löysin perjantaina kirpparilta. Olen melkoinen lasifriikki (niitä on siis
kotona jo liikaakin), mutta en voinut olla ostamatta näitä. Onneksi myös kotiväki
piti näistä.
KEVÄINEN PARSAKAALIKEITTO PAAHDETULLA
BROILERILLA (6:lle)
- iso parsakaali (reilu 400 g)
- 2 perunaa
- pala purjoa
- 1 kanafondi
- 1,5 l vettä
- 200 g ruohosipulituorejuustoa
- suolaa, pippuria
- 400 g broilerin fileesuikaletta
- 2-3 rkl curry madras jauhetta/parhaiten korvaat tämän mangocurrylla
- 3 rkl öljyä
- persiljaa tai muuta yrttiä
OHJE:
Kuori perunat ja pilko ne melko pieniksi
kuutioiksi. Laita kattilaan.
Viipaloi purjo ohuiksi renkaiksi, lisää
kattilaan.
Mittaa 1,5 l vettä kattilaan, lisää kanafondi ja
laita kiehumaan.
Paloittele parsakaalin varsi pieneksi ja
samalla myös loppu parsa. Kun muut aineet kiehuvat kattilassa, lisää myös parsan
palat joukkoon. Anna kiehua niin kauan, että kaikki vihannekset ovat pehmenneet
(n. 10 minuuttia).
Laita sillä välin pannulle muutama
ruokalusikallinen öljyä, anna kuumentua ja kaada broilerin fileesuikaleet
pannulle. Anna paahtua pannulla noin 5 minuuttia. Pienennä lämpöä ja mittaa 2-3
rkl curry madras/mangocurry jauhetta pannuun ja sekoita. Anna vielä paahtua 5
minuuttia hiljaisella lämmöllä.
Kun vihannekset ovat pehmenneet, soseuta
keitto ja laita takaisin liedelle.
Kuumenna keitto ja sekoita
ruohosipulituorejuusto keittoon. Maista suola ja pippuri, lisää maun mukaan.
Annostele keitto lautaselle, lisää päälle
paahdettua broileria sekä persiljaa.
Voit toki sekoittaa paahdetut broilerin
fileesuikaleet suoraan keiton sekaan.
IHAN PARAS KAHDEN JUUSTON
PARSAPIIRAKKA
Pohja:
- 2.5 dl vehnäjauhoja
- 1/2 tl suolaa
- 100 g huoneenlämpöistä voita
- 1 dl parmesan juustoraastetta
- 3 rkl kylmää vettä
Täyte:
- nippu parsaa
- 1 prk kermaviiliä
- 1 dl parmesan juustoraastetta
- 100 g aura juustoraastetta
- 2 kananmunaa
Lisäksi:
vihreää salaattia tarjoiluun sekä
hyvää öljyä (kurpitsansiemen öljyä) ja hiukan
sitruunamehua
OHJE:
Sekoita suola vehnäjauhoihin ja nypi jauhoseos
huoneenlämpöisen voin kanssa.
Raasta parmesan juustoa ja sekoita taikinaan.
Lisää lopuksi kylmää vettä 3 rkl.
Pyöritä taikina pötköksi ja kääri
tuorekelmuun. Anna olla jääkaapissa noin 30 minuuttia.
Valmista sillä välin täyte.
Puhdista parsat, leikkaa noin 2 cm pois
päästä ja kuori kovat kuore pois ohuelti. Leikkaa parsat puoliksi keskeltä. Keitä
parsoja noin 3 minuuttia, kaada lävikköön, huuhtele nopeasti kylmällä vedellä,
jotta kypsyminen loppuu. Jätä odottamaan.
Aseta uunin lämpötilaksi 200 astetta.
Sekoita kermaviilin joukkoon 2 kananmunaa.
Lisää sekä parmesan että aurajuustoraaste.
Voitele irtopohjavuoka vuokaspraylla.
Painele taikina sekä vuoan pohjaan että
reunoille.
Kaada täyte piirakkapohjan päälle.
Laita foliota uunipellin päälle ja nosta
piirakkavuoka päälle. Laita uuniin.
Paista piirakkaa ensin 15 minuuttia uunin
keskiosassa.
Ota piirakka pois uunista ja lisää ne parsat,
joissa on kukinto, piirakan täytteen päälle. Laita takaisin paistumaan vielä
noin 20-25 minuutiksi.
Anna jäähtyä ainakin 15 minuuttia.
Paloittele ylijääneet parsat ja sekoita
vihreän salaatin joukkoon. Mausta salaattia kurpitsansiemen öljyllä ja
sitruunanmehulla. Tarjoa salaatti piirakan kera.
IHANAA PÄÄSIÄISVIIKKOA SINULLE <3