Pages

maanantai 26. maaliskuuta 2018

KEVÄÄN VIHREÄT JA MAISTUVAT ATERIAT, parsakaalikeitto paahdetulla broilerilla sekä IHAN PARAS kahden juuston parsapiirakka




Voi miten ihana ja tämän kevään ensimmäinen lämmin sunnuntai eilen olikaan. Meidän lasitetulla terassilla oli peräti 18 astetta lämmintä. Arvaa vaan houkuttiko se istumaan ja nauttimaan auringon säteistä.

Josko se tästä alkaisi, nimittäin se oikea kevät, johan eletään pääsiäisviikkoa eikä huhtikuun alkuunkaan ole kuin vajaa viikko.



Eilen keitin kevään vihreää parsakaalikeittoa ja lauantaina illalla herkuttelimme parsapiirakalla. Kummastakin ateriasta tuli kyselyjä reseptin suhteen, joten tokihan ne laitan teille ihanat seuraajani.

Kuvat on näpsitty  puhelimen kameralla ja melko hätäisesti, mutta kyllä niistä selvää saa. Jos ihmettelet tuon piirakan kanssa kuvassa olevia vihreitä laseja, niin ne löysin perjantaina kirpparilta.  Olen melkoinen lasifriikki (niitä on siis kotona jo liikaakin), mutta en voinut olla ostamatta näitä. Onneksi myös kotiväki piti näistä.




KEVÄINEN PARSAKAALIKEITTO PAAHDETULLA BROILERILLA (6:lle)

Raaka-aineet:

  • iso parsakaali (reilu 400 g)
  • 2 perunaa
  • pala purjoa
  •  1 kanafondi
  • 1,5 l vettä
  • 200 g ruohosipulituorejuustoa
  • suolaa, pippuria
  • 400 g broilerin fileesuikaletta
  • 2-3 rkl curry madras jauhetta/parhaiten korvaat tämän mangocurrylla
  • 3 rkl öljyä
  • persiljaa tai muuta yrttiä


OHJE:

Kuori perunat ja pilko ne melko pieniksi kuutioiksi. Laita kattilaan.
Viipaloi purjo ohuiksi renkaiksi, lisää kattilaan.
Mittaa  1,5 l vettä kattilaan, lisää kanafondi ja laita kiehumaan.

Paloittele parsakaalin varsi pieneksi ja samalla myös loppu parsa. Kun muut aineet kiehuvat kattilassa, lisää myös parsan palat joukkoon. Anna kiehua niin kauan, että kaikki vihannekset ovat pehmenneet (n. 10 minuuttia).

Laita sillä välin pannulle muutama ruokalusikallinen öljyä, anna kuumentua ja kaada broilerin fileesuikaleet pannulle. Anna paahtua pannulla noin 5 minuuttia. Pienennä lämpöä ja mittaa 2-3 rkl curry madras/mangocurry jauhetta pannuun ja sekoita. Anna vielä paahtua 5 minuuttia hiljaisella lämmöllä.

Kun vihannekset ovat pehmenneet, soseuta keitto ja laita takaisin liedelle.
Kuumenna keitto ja sekoita ruohosipulituorejuusto keittoon. Maista suola ja pippuri, lisää maun mukaan.

Annostele keitto lautaselle, lisää päälle paahdettua broileria sekä persiljaa.
Voit toki sekoittaa paahdetut broilerin fileesuikaleet suoraan keiton sekaan.




IHAN PARAS KAHDEN JUUSTON PARSAPIIRAKKA

Pohja:

  • 2.5 dl vehnäjauhoja
  • 1/2 tl suolaa
  • 100 g huoneenlämpöistä voita
  • 1 dl parmesan juustoraastetta
  • 3 rkl kylmää vettä


Täyte:

  • nippu parsaa
  • 1 prk kermaviiliä
  • 1 dl parmesan juustoraastetta
  • 100 g aura juustoraastetta
  • 2 kananmunaa


Lisäksi:

vihreää salaattia tarjoiluun sekä
hyvää öljyä (kurpitsansiemen öljyä) ja hiukan sitruunamehua



OHJE:

Sekoita suola vehnäjauhoihin ja nypi jauhoseos huoneenlämpöisen voin kanssa.

Raasta parmesan juustoa ja sekoita taikinaan.

Lisää lopuksi kylmää vettä 3 rkl.

Pyöritä taikina pötköksi ja kääri tuorekelmuun. Anna olla jääkaapissa noin 30 minuuttia.

Valmista sillä välin täyte.

Puhdista parsat, leikkaa noin 2 cm pois päästä ja kuori kovat kuore pois ohuelti. Leikkaa parsat puoliksi keskeltä. Keitä parsoja noin 3 minuuttia, kaada lävikköön, huuhtele nopeasti kylmällä vedellä, jotta kypsyminen loppuu. Jätä odottamaan.

Aseta uunin lämpötilaksi 200 astetta.

Sekoita kermaviilin joukkoon 2 kananmunaa. Lisää sekä parmesan että aurajuustoraaste.

Voitele irtopohjavuoka vuokaspraylla.

Painele taikina sekä vuoan pohjaan että reunoille.

Kaada täyte piirakkapohjan päälle.

Laita foliota uunipellin päälle ja nosta piirakkavuoka päälle. Laita uuniin.
Paista piirakkaa ensin 15 minuuttia uunin keskiosassa.

Ota piirakka pois uunista ja lisää ne parsat, joissa on kukinto, piirakan täytteen päälle. Laita takaisin paistumaan vielä noin 20-25 minuutiksi.

Anna jäähtyä ainakin 15 minuuttia.

Paloittele ylijääneet parsat ja sekoita vihreän salaatin joukkoon. Mausta salaattia kurpitsansiemen öljyllä ja sitruunanmehulla. Tarjoa salaatti piirakan kera.

IHANAA PÄÄSIÄISVIIKKOA SINULLE <3

lauantai 24. maaliskuuta 2018

Kevään hempeä pinkki sima ihastuttaa



Sima kuuluu vahvasti kevääseen. Meillä ensimmäiset simat juodaan yleensä jo pääsiäisenä ja sitä jatketaan läpi kesän.

Ja mikäs sen parempaa kuin raikas sima (kuin kotoinen limsa) keskellä kesää.

Simaa on tullut vuosien varrella maustettua monellakin eri tavalla. Viime vuonna tein sitä mm. aroniamehutiivisteestä, jota tuntui riittävän kotona ihan kiitettävästi.



Näin blondina rakastan yli kaiken liilaa sekä vaaleanpunaista ja onhan ne ihanan tyttömäisiä ja samalla hempeitä värejä. Mutta vaaleanpunaisen siman valmistamiseen on myös toinen syy.



Talvitakkiani on tänä vuonna koristanut useampikin roosanauha ja niitä katsoessani halusin vielä muistuttaa sinua tästä tärkeästä asiasta.

Vaikka varsinaista Roosa nauha -päivää juhlitaan lokakuussa, on vuoden jokainen päivä hyvä päivä tehdä lahjoitus Syöpäsäätiön edistämän rintasyöpätutkimuksen, rintasyövän ehkäisyn, hoidon ja sairastuneen tukemisen hyväksi.

Ihan liian moni nainen sairastuu syöpään (yli 5000) tänäkin vuonna ja vaikka tämän päivän hyvien hoitojen vuoksi moni parantuu, niin liian moni menehtyy tämän vakavan sairauden uuvuttamana.



Siksi henkilökohtaisesti kehoitan sinua tutkimaan säännöllisesti rintasi ja käymään niissä ilmaisissa joukkotutkimuksissa. Mitä aikaisemmin syöpä löydetään, sitä parempi on yleensä ennuste. Jos innostuit lahjoittamaan, niin tässä suoralinkki sivustolle.

Mutta hei! Nyt itse siihen siman tekoon!

Tämä vaaleanpunaisena hehkuva sima on valmistettu verigreipistä ja maistuu ihan sille itselleen eli greipille. Suurena greipin ystävänä, suosittelen tätä  alkoholittomana greippijuomana sinulle, joka pidät esimerkiksi lonkeron mausta (niin paljon se muistuttaa myös sitä).

Ohjeessa käytän 600 g sokeria tuolle viidelle litralle, mutta jos pidät makeammasta juomasta, niin lisää sokeria 100-150 g enemmän ohjeeseen (ainakin lapsia varten kannattaa sokerin määrää lisätä).



Ihan näin pinkkiä ei juomasta tule ilman lisä väriä, joten värin voimistamiseksi käytin Confettin pinkkiä pastaväriä (atsoväritön ja geelimäinen väriä). Sitä löydät ihan markettien leivontatarvike hyllyiltä tai suoraan netistä tilaamalla. Juolahtipa mieleeni myös ruususiirappi, jota kuitenkaan ei kotoa löytynyt. Uskon että myös sillä pystyisi värjäämään tämän siman vaaleanpunaiseksi. Eli kesällä pakko testata, kun sitä ruususiirappia voi taas keitellä.

PINKKI VERIGREIPPI SIMA


Raaka-aineet:

  • 3 verigreippiä (myös tavallinen käy)
  • 600 g sokeria (makeampi sima 700-750g)
  • 5 l vettä
  • 6 g (nokare) hiivaa
  •  ½ -1 tl pinkkiä pastaväriä
  • kuivattuja karpaloita ja sokeria pullotukseen


OHJE:

Mittaa kattilaan 3 litraa vettä ja kuumenna kiehuvaksi.

Kaada sokeri puhtaaseen elintarvikkeille sopivaan sankoon.

Pese hyvin verigreipit. Kuori greippien värillinen osa ohuelti talteen ja leikkaa valkoinen osa pois. Viipaloi greipit ja lisää kummatkin sankoon.

Kaada kiehuva vesi päälle ja anna hetken tekeytyä (väh. 5 minuuttia). Lisää sitten 2 litraa kylmää vettä.
Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja lisää lopuksi nokare hiivaa.

Peitä astia harsolla ja anna käydä vähintään yön yli.

Kaada esikäynyt sima siivilän läpi toiseen astiaan.

Ota noin 3 dl simaa kannuun ja sekoita siihen n. ½ tl pinkkiä pastaväriä (myös punainen väri käy, mutta käytä sitä vähemmän) ja liuota se vispilää apuna käyttäen nesteeseen, kaada takaisin sankoon ja tarkista väri.

Lisää puhtaisiin pulloihin 1-2 tl sokeria sekä kuivattuja karpaloita.

Pullota sima ja laita kylmään tekeytymään muutamaksi päiväksi.

KUn 3-4 päivän jälkeen otat siman käyttöön, niin kaada pullo ylösalaisin niin väri sekoittuu taas kauniin pinkiksi :).


         
  Pinkillä simalla voit juhlistaa päivää, kun kaadat sen        juhlavaan lasiin <3.



HYVÄÄ KEVÄTTÄ JA VAALEANPUNAISIA AJATUKSIA SINULLE <3 

torstai 15. maaliskuuta 2018

MARINOITUA MOZZARELLAA JA PAAHDETTUA CHILIÄ




No sen siitä saa! Ai minkä, kysyt nyt varmaankin siellä ruudun toisella puolella tai ainakin luulen niin.

No sen siitä saa, kun on pakko olevinaan seurata television kaikki ruokaohjelmat, niin väkisin osa niistä tulee ihan uniin asti. Eivät ne jätä rauhaan edes päivällä ja sitten tuleekin se hetki, jolloin ne ruudussa nähdyt herkku annokset on ihan pakko toteuttaa myös omassa keittiössä.


No näin kävi jälleen kerran, mutta ilohan oli vain meidän puolellamme.

Olikohan se viime sunnuntai, kun Jamie Oliver kokkaili kavereilleen pikkuisia suupaloja, antipastoja. Herra valmisti mm. chilitahnaa ja marinoi buffalo mozzarellaa, ai että se näytti herkulliselta.




Kolme päivää nuo mielikuvat piinasivat, sitten annoin periksi ja kaupasta oli tarpeet haettava.

Sorry, nyt et kuitenkaan saa mitään autenttista Jamie O:ta, koska en edes kerennyt googlettaa hänen reseptiään, vaan rupesin tekemään antipastolautasta omia mielikuvia muistellen.


Sen verran on kuitenkin pakko hehkuttaa… ”MÄ EN OO VARMAAN IKINÄ SYÖNYT NÄIN HYVÄÄ MOZZARELLAA!” Eikä siihen vaikuttanut vähiten tuo Lidl:n ihana kurpitsansiemen öljy, jos et sitä vielä omista, niin käy ihmeessä sitä ostamassa. Se maustaa pelkän pastankin todella herkulliseksi.

Ja toinen bonus on se, että tämän valmistaminen vie vain hetken.

 MARINOITUA MOZZARELLAA JA PAAHDETTUA CHILIÄ (4:lle)



Raaka-aineet:

  • 8-10 kpl tuoretta chilipalkoa punaisia/vihreitä
  • 5 rkl hyvää öljyä (itse käytin Lidl:n Delux pinjansiemen- ja kurpitsansiemen öljyä, joista tuo viimeinen on ihan super buenoo)
  • 1 rkl vaaleaa balsamicokastiketta
  • 2 kpl buffalomozzarella palloa
  • 1 luomu sitruuna
  • suolaa ja pippuria


Lisäksi voit hankkia oliiveja, varrellisia kapriksia, ilmakuivattua kinkkua, maukasta leipää ja salaattisekoituspussin.

OHJE:

Aseta uunin grillivastus 230-240 asteeseen.
Pese ja kuivaa chilipalot ja laita leivinpaperin päälle uunipellille.

Grillaa chilejä ensin 5 minuuttia, kunnes ne ovat mustuneet, käännä ja tee samoin toiselle puolelle.

Laita sen jälkeen paahtuneet (mustuneet) chilit kulhoon ja peitä tuorekelmulla. Anna jäähtyä noin 5 minuuttia, jonka jälkeen palanut kuori irtoaa helposti.

Kun olet poistanut kuoret, leikkaa chilipalko halki ja ota veitsellä vetäen siemenet ja kanta pois.

Leikkaa chilit suikaleiksi ja laita tarjoiluastiaan.

Ripottele päälle suolaa ja mittaa öljy sekä balsamicokastike. Sekoita ja anna tekeytyä hetken.

Revi tai leikkaa mozzarellapallot pienemmiksi suupaloiksi. Aseta tarjoilulautaselle.

Pese luomu sitruuna ja raasta sen kuori mozzarellapalojen päälle.

Ripottele päälle pippuria/pippurisekoitusta mielellään myllystä.

Lopuksi annostele päälle marinoituja chilisuikaleita.

Laita samalle tarjoilulautaselle haluamaasi salaattisekoitusta sekä ilmakuivattua kinkkua rullina.

Leikkaa siivuja leivästä, voitele ne reippaalla kädellä ja paahda hetki uunissa.

Laita tarjolle myös oliiveja ja varrellisia kapriksia.

Mä uskon, että tämä lautanen hurmaa niin sinut kuin muut syöjät. Lisäksi voisi nauttia vaikka lasillisen jotain viiniä ja hetki olisi täydellinen.





perjantai 9. maaliskuuta 2018

MAISTUVA MIFU PAPRIKA-CHILI SUIKALE TOMAATTIKASTIKKEESSA



Koska meillä on päätetty melkoisen radikaalistiki vähentää syötävän lihan määrää, on tilalle tuotava enemmän kasviksia. Kalaa syömme 1-2 viikossa, mutta ihan puhtaasti vegetaarista ruokaa emme syö vielä tarpeeksi.


Härkis ja soija ovat tuttuja ja hyväksi todettuja vaihtoehtoja ja niistä löydät täältä blogistakin ohjeita.
Mifu rakeisiin tutustuin jo syksyllä, mutta ne eivät olleet oikein meidän juttu. Pari viikkoa sitten sai tyttäreni puhuttua minut ympäri ruokakaupassa ja ostokoriin päätyin Mifu paprika-chili suikaleet.



Onneksi niissä on pitkä voimassaolopäivä, sillä joka päivä ne päätyivät jääkaapin perälle, kunnes toissa päivänä päätin rohkeasti ottaa ”mifua” sarvista kiinni ja valmistaa niistä illallisen, jota sitten söimme dippaillen paahtoleivän kera. Toki ruokaisamman saat kun keität lisukkeeksi riisiä, pastaa, kvinoaa tai mitä ikinä haluatkin.

Mifu suikaleet ovat laktoosimattomia, gluteenittomia, kananmunattomia, soijattomia sekä hiivattomia ja sopii hyvin vegetariseen ruokavalioon proteiiniä tuomaan.


MAISTUVA MIFU PAPRIKA-CHILI SUIKALE TOMAATTIKASTIKKEESSA


RAAKA-AINEET:

  • 1 pkt Mifu paprika-chili suikaleita
  • 1 punasipuli
  • 3 valkoispulinkynttä
  • 1 tkl mutti tomaattimurskaa
  • 1 dl vettä
  • 1 kasvis/kana fondikuutio
  • ¼ tl chilijauhetta
  • 1 rkl kuivattua ruohosipulia
  • 1 tl kuivattua oreganoa
  • 200g mozzarella juustoa
  • 2-3 kevätsipulin vartta
  • 1 pkt tulinen silmusalaatti
  • 2-3 rkl öljyä paistamiseen


OHJE:

Aseta uunin lämpötilaksi 200 astetta.

Kuori ja silppua sipuli sekä valkosipulinkynnet.

Kuumenna pannu ja lisää öljy.

Hauduta sipuli- sekä valkosipulin kynsiä noin pari minuuttia, älä polta niitä.

Lisää pataan Mifu suikaleet ja jatka paistamista vielä noin 5 minuuttia, että niihin tuleen hiukan pintaa.

Kaada tomaattimurska pannulle ja lisää vettä noin desi samalla. Anna porista hiljalleen.

Lisää seuraavaksi fondi sekä kuivayrtit ja chilijauhe.
Anna porista muutama minuutti ja maista suola, lisää tarvittaessa.

Leikkaa mozzarellasta noin sentin paksuisia siivuja ja siivuta samalla myös kevätsipulit.

Siirrä paistos uunin kestävään vuokaan (jollet ole käyttänyt uunin kestävää pannua).

Laita puolet kevätsipuli siivuista vuoan päälle ja samalla myös mozzarella siivut.

Laita vuoka uuniin ja paista noin 15-20 minuuttia uunin keskiosalla, kunnes  juusto alkaa sulaa.

Ennen tarjoilua paahda leipää ja laita kunnon keko tulista silmusalaattia keskelle vuokaa sekä loput kevätsipulin siivut.

HYVÄÄ RUOKAHALUA!

TÄSSÄ HÄRKIS RESEPTEJÄ KOKEILTAVAKSI:















perjantai 2. maaliskuuta 2018

GRATINOIDUT RUUSUKAALIT, VIIKON HALPA, HELPPO JA HYVÄ ATERIA, KETO/VHH




Kiireisinä iltoina, kun on muutakin puuhaa kuin ruoanlaitto, tuo helpotusta nopeat ja helpot ateriat.

Tällainen on esimerkiksi gratinoitu ruusukaalivuoka. Eikä muuten ollut edes pahan hintaista, sillä Citymarketin euron markkinoilla näitä sai ostaa 400g pusseissa.


Vuoasta tuli varsin ruokaisa, kun lisäsin vielä mukaan Atrian Vuolu porsaanfilettä. Olen varsin ihastunut tähän kyseiseen leikkeleeseen, vai miksi sitä nyt kutsuisi. Oletko sinä jo sattunut maistamaan kyseistä tuotetta?

Myös Vuolu kanafileestä teen usein salaatteja, pizzoja, munakkaita jne. Tässä ruoassa voit käyttää kumpaa haluat.




Gratinoimalla vihanneksista tulee mielestäni astetta verran parempaa, sen takaa varmasti se juusto.


GRATINOIDUT RUUSUKAALIT


Raaka-aineet:

  • 400-500g ruusukaaleja
  • vettä keittämiseen, suolaa keitin veteen
  • 150-200 g Vuolu possua/kanaa
  • 2 sipulia
  • 2-3 rkl voita
  • 2 dl kuohukermaa
  • 150g juustoraastetta
  • 1 tl suolaa
  • ripaus valkopippuria
  • (sinihomejuustoa 50g, pakastepinaattia 50g)


OHJE:

Huuhtele ruusukaalit, poista kanta ja huonot lehdet.
Laita kaalit veteen, kaada vettä niin, että ne juuri ja juuri peittyvät, lisää ripaus suolaa keitin veteen ja keitä 5 minuuttia.

Kun kaalit ovat valmiit kaada vesi pois ja anna hiukan jäähtyä.

Aseta uunin lämpötilaksi 200 astetta.

Silppua sipulit.

Laita 2-3 rkl voita kattilaan ja kuullota siinä sipuleita noin 5 minuuttia.

Lisää kerma sekoittaen kastiketta, anna kiehua kasaan.

Jos käytät pakastepinaattia, lisää se nyt.

Lisää myös aurajuusto ja 2/3 juustoraasteesta pikku hiljaa juustokastikkeeseen (lisää vettä jos kastikkeesta tulee liian paksu).

Mausta suolalla ja pippurilla.

Ota kastike sivuun.

Halkaise ruusukaalit ja laita yhdessä Vuolu possun/kanan kanssa vuokaan.

Kaada juustokastike päälle ja lisää lopuksi jäljelle jäänyt juustoraaste.

Gratinoi vuokaa uunissa noin 15 minuuttia kunnes ruoka näyttää kauniin ruskealta.

Voit tarjota aterian rucolan tai vihersalaatin kera.



LISÄÄ VÄHÄHIILIHYDRAATTISIA RUOKIA LÖYDÄT TÄÄLTÄ:

http://saaranlautasella.blogspot.fi/2018/01/vhh-parsakaalikeitto-broilerin.html

http://saaranlautasella.blogspot.fi/2017/07/vahahiilihydraattinen.html

http://saaranlautasella.blogspot.fi/2017/01/se-oli-vaihteeksi-keittopaiva.html

http://saaranlautasella.blogspot.fi/2017/01/taytetty-kiinankaalimunakas.html

http://saaranlautasella.blogspot.fi/2016/11/kanaa-purjolla-ja-paprikalla.html

http://saaranlautasella.blogspot.fi/2016/11/paimenen-piiras-kukkakaalilla.html