Pages

lauantai 30. syyskuuta 2017

Omarin Omenahyve, toffeella maustettu kinuskin makuinen omenapiirakka


Oma äitini on innokas, kokeilunhaluinen ja hyvä kotikokkaaja, liekö häneltä periytynyt osa noista geeneistä mullekin.  Äiti taitaa kokeilla 2-3 kertaa viikossa jotain uutta löytämäänsä reseptiä. On muuten kiva päästä niitä välillä maistelemaan, meillä on sellainen  hassu tapa maistattaa toisillamme ruokia :D.


Mennä viikolla piipahdin häntä moikkaamassa ennen töihin menoa ja sain maistaa juuri leivottua omenakakkua. Vähän siinä kummatkin ihmeteltiin, miksi niin vähän oli reseptiin laitettu omenaa, olisi voinut olla kosteampi tuo kakku, muuten ihanan pehmeää ja kuohkeaa se oli.


No ne omenat jäivät kummittelemaan mieleen ja pakko oli seuraavana päivänä koukata kaupan kautta kotiin. Ostin kilon kiinteitä ja tavallisia omppuja, taisivat olla niitä kaupan halvimpia.


Ja koska halusin paljon omppuja sisältävän sekä mehukkaan piirakan, niin lisäsin sekaan Fazerin Omar nameja, niin kuin kinuskiksi leipomukseen ja näin syntyi Omarin Omenahyve.



OMARIN OMENAHYVE


Piirakkataikina:

  • 4 dl Sunnuntai Anni Helena kakkuvehnäjauhoja
  • 150 g huoneenlämpöistä voita
  • 2 rkl sokeria 
  • 5 rkl kylmää vettä
  • 1 kananmuna


Ohje:

Mittaa jauhot, sokeri ja pehmeä voi kuutioina kulhoon. Sekoita monitoimikoneella tai käsin. Lisää vesi ja sekoita muna taikinaan. Pyöritä palloksi ja laita tuorekelmuun/muovipussiin käärittynä jääkaappiin odottamaan.




Täyte:
  • n. 800g kiinteitä omenoita (mielellään hapahkoja)
  • ½ tl kanelia
  • ½ tl suolaa
  • 2-3 rkl ruokosokeria/tummaa sokeria
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 20 Fazerin Omar karkkia
  • 1 rkl Tapioka/Maizzena/perunajauhoa  piirakan pohjalle
  • Vuokasprayta irtopohjavuoan voiteluun


OHJE:

Kuori ja poista siemenkota, kuutioi omenat kulhoon.

Mittaa joukkoon kaneli, suola, sokeri ja sitruunamehu, sekoita.

Pilko Omar karkit 2-3 osaan ja lisää omenakuutioiden joukkoon.

Aseta uunin lämpötilaksi 200 astetta.

Voitele irtopohjavuoka vuokaspraylla.

Ota taikina kylmästä ja jaa se kahteen osaan niin, että toinen osa on hiukan suurempi.

Ota isompi osa ja painele se piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

Lisää 1 rkl tärkkelysjauhoa siivilän kautta pohjan päälle (sitoo nestettä ettei pohja vety liikaa) ja lusikoi täyte vuokaan.

Laita vehnäjauhoja leivonta-alustalle (tarvittaessa jauhota myös kaulin) ja kauli loppu taikina ohueksi levyksi, noin ½ cm.

Ota kaulitusta taikinasta ronskinsti käsin kansi piirakalle (ei tarvitse peittää koko piirakkaa ja piparimuotilla loput koristeeksi kannen päälle. Kun reunoille jää aukot,  ei kantta tarvitse haarukalla reiittää. Piirakka saa näyttää rustiikkiselta.

Paista piirakkaa uunin alaosassa noin 35-40 minuuttia. Kun käytät irtopohjavuokaa, muista laittaa leivin/foliopaperi uunipellin/ritilän alle, ettei mitään valu uunin pohjalle.


Anna jäähtyä rauhassa (vähintään 4 tuntia) ja siivilöi tomusokeria  päälle ennen tarjoilua.


keskiviikko 27. syyskuuta 2017

GALETTE, latva-artisokan sydämiä, pinaattia ja punasipulia


Mieli teki vaihteeksi jotain kasvisruokaa iltapalaksi, mutta ei kuitenkaan keittoa tai paistosta. No sitten mieleeni juolahti ajankohtaa sopiva galette.

Tämä on varmaan ainoa leivonnainen, jonka taikinan muistaisin vaikka unissani ulkoa.



Sen verran helppo ja nopea on ohje, mutta kuitenkin niin taivaallisen herkullinen.

Raaka-aineetkin löytyvät yleensä kaapista, joten ei muuta kuin tuumasta toimeen.


Taikinan voi tehdä käsin tai yleiskoneella muutamassa minuutissa.


Löysin kaupasta poistomyynnistä alle kahdella eurolla vaahteranlehden muotoiset muotit ja niitähän piti päästä testaamaan, joten otin taikinasta noin nyrkin verran talteen ja otin muoteilla galetteen lehtikoristeita.





SYKSYINEN KASVISGALETTE  4:lle


Taikina:

  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl ruisjauhoja
  • ½ tl suolaa
  • 100g huoneen lämpöistä voita (voit myös lämmittää mikron kautta)
  • ½ dl kylmää vettä



Täyte:

  • 100g pakastepinaattia
  • 1 dl ranskankermaa/smetanaa
  • 1 dl parmesan juustoraastetta
  • 1 prk latva-artisokan sydämiä öljyssä (sisällys n. 200g)
  • 1 punasipuli
  • 1 rkl öljyä kuullotukseen
  • 1 rkl vaahterasiirappia/muuta siirappia
  • suolaa, pippuria
  • 1 kananmuna voiteluun



OHJE:

Ota voi pöydälle ja pakastepinaatti sulamaan.

Aseta uunin lämpötilaksi 200 astetta.

Sekoita vehnä- ja ruisjauhot ja suola taikinakulhoon.

Lisää kuutioitu voi ja vaivaa taikinaksi.

Lisää lopuksi kylmä vesi.

Pyöritä taikina palloksi ja laita tuorekelmussa/pussissa jääkaappiin odottamaan täytteen valmistumista.

Kuori punasipuli ja leikkaa se ensin halki ja sen jälkeen puolikkaat 2-3 osaan, niin että sinulle jää reilun kokoiset sipulilohkot, irrota siivut (kerrokset) toisistaan.  Mittaa öljy pannulle ja kuullota siivuja miedolla lämmöllä, lisää lopuksi vaahterasiirappi ja jätä pannulle jäähtymään.

Purista pakastepinaattista ylimääräinen vesi pois ja sekoita se sekä parmesan juustoraaste ranskankerman joukkoon. Mausta pienellä  suolalla ja pippurilla.

Valuta artisokan sydämistä öljy pois (älä kaada hukkaan, voit käyttää salaattikastikkeissa tai muussa ruoanvalmistuksessa) ja leikkaa ne 2-3 osaan.

Ota taikina kylmästä ja kauli leivinpaperin avulla,  ylä-  ja alapuolella, ohueksi pohjaksi.

Jaa pinaatti-ranskankermatäyte pohjan päälle, mutta jätä reunat noin 3-4 cm ilman täytettä.  Käännä reunat ja asettele nyt myös artisokan sekä punasipulin palat piiraan päälle.

Riko muna ja voitele sillä piirakan reunat.


Paista galettea uunissa noin 35 minuuttia kunnes piiras on kauniin kullanruskea.

HERKULLISTA PIIRAKKA HETKEÄ JA KAUNISTA SYKSYÄ MYÖS SINULLE!




TÄÄLTÄ LÖYDÄT MYÖS RUKIISEN LOHIGALETTEN




SEKÄ KESÄKURPITSAGALETTEN




torstai 21. syyskuuta 2017

Marja-aronia, ihan huippu marja, jota todella kannattaa hyödyntää



Kasvaako pihallasi marja-aroniaa, tuota marjojen kuninkaaksi sanottua superfoodia?

Marja-aronilla on todettu useita terveysvaikutuksia.  Sen fenoliyhdisteiden määrän kerrotaan olevan ylivoimainen muihin marjoihin nähden. 

Marja-aronia sisältää C- ja E-vitamiinia, karotenoideja (nostaa immuniteettia ja ehkäisee masennusta), folaattia (B-ryhmän vitamiini) sekä mineraaleja (kalium, rauta ja magnaani).


Sen kerrotaan suojaavan tehokkaasti virtsatietulehdukselta, vieläpä paremmin kuin puolukka tai karpalo. Samalla se parantaa silmien hiusverisuonten verenkiertoa tehokkaammin kuin mustikka. Aronialla on myös verenpainetta alentava vaikutus.

Joten kiireesti poimimaan nämä ihmemarjat talteen!

Omalla pihalla en marjapensaita halua kasvattaa, johtuen vilkkaasta liikenteestä aidan toisella puolen, mutta ihana ystäväni on jo useamman vuoden lahjoittanut oman aronian marjoja myös meidän hyödynnettäväksi.

Niistä olen valmistanut niin mehuja kuin hilloja. Onpa tullut tehtyä myös likööriä, jouluksi sinappia ja jopa simaa vapuksi.


Tästä postauksesta löydät ohjeet niin mehumaijalla keitettyyn mehuun, luumu-aronia marmeladiin ja kuivattuihin marjoihin.

MARJA-ARONIA MEHUA MEHUMAIJALLA

  • 5 kg aronian marjoja (noin ämpärillinen)
  • 1-1,5 kg sokeria (riippuen miten makeaa mehusta haluat)


Nosta mehumaija liedelle ja kaada alaosaan tarvittava vesi.
Laita mehustimen lävikkö tiskialtaaseen ja huuhdo marjat, nosta paikalleen. Irroitin marjat tertuista, mutta se ei  ole välttämätöntä.

Sekoita haluamasi määrä sokeria marjojen joukkoon (1 kg vain vähän sokeria sisältävää, 1,5 kg hiukan makeampaa).

Keitä marjoja noin 30-40 minuuttia ja anna alakattilan veden kiehua voimakkaasti, niin että marjat pehmenevät.

Valuta ensimmäinen mehuerä (noin 1-2 litraa) kattilaan ja kaada se takaisin marjojen päälle, näin tulevan mehun sokeripitoisuus tasoittuu. Jatka keittämistä vielä puolesta tunnista tuntiin (tein itse tuon ”koe-erän” laskemisen kahteen kertaan, jotta saisin mahdollisimman paljon mehua marjoista).

Valuta mehu steriloituihin pulloihin ja sulje korkilla/kannella. Jäähdytä ja laita kylmään. Puhtaat ja pestyt pullot  steriloidaan uunissa 100-125 asteessa vähintään 15 minuuttia.

Voit toki pullottaa elintarvikkeille sopiviin muovipulloihin ja pakastaa mehun.


Mehua voi nauttia pienen määrän ihan sellaisenaan C-vitamiinin lähteenä tai juoda laimentamalla sitä kuumalla tai kylmällä vedellä, sopii myös drinksuihin lantrinkiksi.



LUUMU-ARONIAMARMELADI

  • 600g  kivettömiä luumuja
  • 600g  marja-aroniaa
  • 1,6 dl vettä
  • 1 pkt (330g) hillo-marmeladisokeria

Pese luumut, halkaise ja poista kivet. Leikkaa luumun puolikkaat vielä 2-3 osaan ja laita kattilaan.

Pese aronian marjat ja lisää kattilaan.
Mittaa myös vesi ja kaada sokeri kattilaan.

Keitä hitaasti lämmittäen noin 15 minuuttia. Kuori vaahto (hyvä keino on taputella talouspaperilla hillon pintaan). Purkita marmeladi kuumana steriloituihin purkkeihin ja sulje kansi. Jäähdytä ja säilytä kylmässä.

Luumuista irtoavat kuoret haarukoin pois suurimmaksi osin marmeladin kiehuessa, tosin ei niistä mitään haittaakaan ole.


Marmeladi sopii niin leivän päälle kuin leipomuksiin. Se on herkullista myös kana- ja liharuokien lisukkeena.



KUIVATUT MARJA-ARONIAT

Kokeilin aronian marjojen kuivatusta kahdella eri tavalla, ensin käyttäen kiertoilmauunia ja toiseksi kuivuria. Kummallakin tavalla kuivatut marjat näyttivät ja maistuivat samalta, mutta kuivaukseen kulunut aika oli hyvin erilainen.



Kiertoilma uunissa aikaa kului melkein 1,5 vuorokautta ja kuivurilla aikaa kului vain murto-osa siihen nähden, noin 9 tuntia.

Kuivatus kiertoilmauunissa

Pese ja puhdista marjat hyvin sekä kuivaa ne pyyhkeen sisällä.  Aseta kiertoilmauunin lämmöksi maksimissaan 50 astetta (aluksi on hyvä käyttää vielä alhaisempaa lämpötilaa). Laita marjat ohuena kerroksena leivinpaperilla suojatun uuniritilän päälle (voit laittaa 2 ritilää samanaikaisesti). Laita ritilä(t) uuniin ja jätä kansi hiukan raolleen. Vaihda puolessa välissä ritilöiden paikkaa. Kuivaus on riittävä, kun marjat tuntuvat kovilta. Purkita ja säilytä kuivassa paikassa.

Kuivatus kuivurilla

Pese ja puhdista marjat hyvin, kuivaa pyyhkeellä.
Asettele marjat kuivurin ritilöille ohuelti, kannattaa käyttää vain puolia ritilöistä yhtä aikaan. Laita kuivuri päälle. Vaihda ritilöiden paikkaa noin 2 tunnin välein (alimmainen päällimmäiseksi jne.). Jatka kuivatusta kunnes marjat tuntuvat kovilta, kuivattujen marjojen paino on noin 10% tuoreiden painosta. Purkita ja säilytä kuivassa paikassa.


Kuivattuja aronian marjoja voit syödä sellaisenaan tai nauttia esim. jogurtin, viilin tai puuron kera.

Tässä yksi meidän perheen ehdoton suosikki aamupalaksi.


Tarvitset turkkilaista jogurttia, 1 rkl kuivattuja aronian marjoja sekä puolukoita, muutama kivetön luumu sekä loraus vaahterasiirappia, väitän että maistuisi myös perheen pienimmille.

MUKAVAA SYKSYN JATKOA SINULLE, MUISTA KERÄTÄ SATO TALTEEN NIIN KOTIPUUTARHASTA KUIN METSÄSTÄKIN!

keskiviikko 20. syyskuuta 2017

Ravintola Skøgul, herkkuja jumalten juomasarvien täyttäjältä


Harvemmin sitä pääsee tutustumaan ravintolaan sen sulkemisajan jälkeen, mutta näin hyvin siinä nyt kävi.

Saavuimme paikalle neljän muun bloggaaja kollegan kanssa Victoria kortteliin, Helsingin Jätkäsaaressa sijaitsevaan Ravintola Skøgul:iin ilta seitsemän aikoihin.

Mielenkiintoinen paikka tuo Victoria kortteli, sen kerrotaan olevan Jätkäsaaren kulttuurin ja monimuotoisen taiteen keskus, jonka keskiöstä löytyy teatteri Viirus.



No ulkopuolelta ravintolaa katsoessa, sitä koristi vielä ”hiekkadyynit” ja muut mukavat esteet, mutta sisällä ravintolassa kaikki näytti valmiilta, olihan se ollut avoinna jo toukokuusta lähtien.



Ravintola on Aalto-yliopiston opiskelijoiden omistama sekä heidän itsensä alusta asti suunnittelema  ja rakennettu talkoovoimin. Sisutus on pohjoismaisen minimalistinen,  koska sillä on haluttu antaa tilaa ravintolassa tarjottaville annoksille.


                             tämä seinä oli toteutettu todella hyvin

Ravintolassa on tarjolla arkisin varsin edullinen lounas ja salaattipöytä  10,-  € hintaan. Vaihtoehtoja löytyy päivittäin kolme ja niistä suurin osa käy kaikille, sillä listalla on aina laktoositon, gluteeniton ja vegetaarinen vaihtoehto. Kuulimme myös kokilta, että ruokia voidaan aina soveltaa syöjän mukaan, erinomaista vai mitä!




                          nämä aterimet olisi saatava kotiinkin

Mutta nyt itse iltaan ja sen herkullisiin tarjottaviin.

Saimme valita aperitiivit oman maun mukaan, seinältä olevalta listalta.





Niitä nauttiessa kokkimme Niklas Kamila kertoi illan menusta ja samalla saimme kuulla lisää ravintolan historiasta, opiskelija osuuskunnasta ja nimen historiasta hallituksen jäsen Sebastian Sigridsiltä.





Nimensä ravintola on saanut skandinaavien mytologiasta, hän on ollut Valhallan Valkyria, jonka tehtävänä oli täyttää jumalten juomasarvet. Nimi viittaa myös omistajiin, Teknologförendingeniin ja heidän osakuntataloon Urdskjallariin, joka tarkoittaa jumalten juomasarvea.


      tässä illalliseen kuuluvat juomat







Herkulliset alkupalat, Graavattu porkkana tomaattitartar, pikkelöityjä sieniä ja kroppkakku puolukoiden kera.



Ai että miten hyvää!



Maa-artisokkakeitto ja ravunpyrstöjä. Arvaat varmaan kuinka nautin.



Kanasalaatti paahdetulla punajuurella ja kurpitsalla.





Täyteläistä sienirisottoa, vei muuten kielen mennessään.





Päivän kala oli lohta kukkakaalisoseella, paahdettuja porkkanoita ja lehtikaalisipsejä. Ja juu, luojan kiitos syömämme annokset olivat pienennettyjä normaali annoksista, muuten olisin ihan varmalla räjähtänyt kahtia.



Koska eräs bloggaajista oli kala-allerginen, tarjottiin hänelle tässä vaiheessa  Skøgulin hampurilainen, 150g naudanlihapihvillä (voi myös valita papupihvin) pikkelöidyn sipulin, coleslawin ja bataattiranujen kera.



Ja tässä vielä illan pääruoka. Karitsan paahtopaistia porkkanasoseella, papupaistosta ja karpalokastiketta. Voit vain kuvitella oliko vatsa täynnä, kaikki piti syödä lautaselta, niin ihania annoksia, joissa todella maistui aidot raaka-aineiden maut, ihan täydellistä.



Illan päätti kermaviilipannukakku, päärynöillä ja vaniljakastikkeella.



Jos olisin kehdannut. olisin varmaan nuollut lautasen ihan puhtaaksi.

Tuhannet kiitokset Ravintola Skøgulille ja ammattitaitoisille sekä ystävällisille isännille. Mitä parhainta jatkoa tulevaisuuteen!

Ja niin mukavasta seurasta rakkaille kollegoilleni blogien Marjon matkassa, Tinskun keittiössä, Aitoa arkiruokaa sekä Kulinaari takana.

Yhteistyössä Ravintola Skøgulin kanssa.