Oma äitini on innokas, kokeilunhaluinen ja
hyvä kotikokkaaja, liekö häneltä periytynyt osa noista geeneistä mullekin. Äiti taitaa kokeilla 2-3 kertaa viikossa jotain
uutta löytämäänsä reseptiä. On muuten
kiva päästä niitä välillä maistelemaan, meillä on sellainen hassu tapa maistattaa toisillamme ruokia :D.
Mennä viikolla piipahdin häntä moikkaamassa
ennen töihin menoa ja sain maistaa juuri leivottua omenakakkua. Vähän siinä
kummatkin ihmeteltiin, miksi niin vähän oli reseptiin laitettu omenaa, olisi
voinut olla kosteampi tuo kakku, muuten ihanan pehmeää ja kuohkeaa se oli.
No ne omenat jäivät kummittelemaan mieleen ja
pakko oli seuraavana päivänä koukata kaupan kautta kotiin. Ostin kilon
kiinteitä ja tavallisia omppuja, taisivat olla niitä kaupan halvimpia.
Ja koska halusin paljon omppuja sisältävän sekä
mehukkaan piirakan, niin lisäsin sekaan Fazerin Omar nameja, niin kuin
kinuskiksi leipomukseen ja näin syntyi Omarin Omenahyve.
OMARIN OMENAHYVE
Piirakkataikina:
- 4 dl Sunnuntai Anni Helena kakkuvehnäjauhoja
- 150 g huoneenlämpöistä voita
- 2 rkl sokeria
- 5 rkl kylmää vettä
- 1 kananmuna
Ohje:
Mittaa jauhot, sokeri ja pehmeä voi kuutioina
kulhoon. Sekoita monitoimikoneella tai käsin. Lisää vesi ja sekoita muna
taikinaan. Pyöritä palloksi ja laita tuorekelmuun/muovipussiin käärittynä
jääkaappiin odottamaan.
Täyte:
- n. 800g kiinteitä omenoita (mielellään hapahkoja)
- ½ tl kanelia
- ½ tl suolaa
- 2-3 rkl ruokosokeria/tummaa sokeria
- 2 rkl sitruunamehua
- 20 Fazerin Omar karkkia
- 1 rkl Tapioka/Maizzena/perunajauhoa piirakan pohjalle
- Vuokasprayta irtopohjavuoan voiteluun
OHJE:
Kuori ja poista siemenkota, kuutioi omenat
kulhoon.
Mittaa joukkoon kaneli, suola, sokeri ja
sitruunamehu, sekoita.
Pilko Omar karkit 2-3 osaan ja lisää
omenakuutioiden joukkoon.
Aseta uunin lämpötilaksi 200 astetta.
Voitele irtopohjavuoka vuokaspraylla.
Ota taikina kylmästä ja jaa se kahteen osaan
niin, että toinen osa on hiukan suurempi.
Ota isompi osa ja painele se piirakkavuoan
pohjalle ja reunoille.
Lisää 1 rkl tärkkelysjauhoa siivilän kautta
pohjan päälle (sitoo nestettä ettei pohja vety liikaa) ja lusikoi täyte
vuokaan.
Laita vehnäjauhoja leivonta-alustalle
(tarvittaessa jauhota myös kaulin) ja kauli loppu taikina ohueksi levyksi, noin
½ cm.
Ota kaulitusta taikinasta ronskinsti käsin
kansi piirakalle (ei tarvitse peittää koko piirakkaa ja piparimuotilla loput
koristeeksi kannen päälle. Kun reunoille jää aukot, ei kantta tarvitse haarukalla reiittää. Piirakka saa näyttää rustiikkiselta.
Paista piirakkaa uunin alaosassa noin 35-40
minuuttia. Kun käytät irtopohjavuokaa, muista laittaa leivin/foliopaperi uunipellin/ritilän alle, ettei mitään valu uunin pohjalle.
Anna jäähtyä rauhassa (vähintään 4 tuntia) ja
siivilöi tomusokeria päälle ennen
tarjoilua.