Pages

keskiviikko 28. joulukuuta 2016

PINAATTI-BRIEJUUSTO KOLMIOLEIVÄT SEKÄ KUPPI KUUMAA LIHALIENTÄ




Oooh ja Uuuh…..voi apua kun on vatsa turvoksissa ja siltikään sormet eivät pysy irti suklaarasiasta. Miksi mä en osaa lopettaa, roskiin pitäisi heittää kaikki, mutta kun en raaski. Voi kun joku tulisi edes käymään, että saisin pakattua mukaan. Ihana ja kauhea joulun aika J

Tänään ei kyllä tullut pieneen mieleenkään syödä mitään tukevaa tai liian täyttävää. Vaikka ruoat maistuivat niin herkullisilta teki mieli jotain ihan muuta.




Jostain aivosoluista piirtyi nostalginen muisto 80-luvulta mieleen, jolloin usein iltapalaksi lämmitettiin lihalientä ja syötiin muutama kolmioleipä.

Ihan vesi herahti kielen päälle ja juu maistuihan se. Silloin myytiin huoltoasemilla ja kahviloissa niitä lihaliemi annospusseja, joita sekoitettiin kuumaan veteen. Onkohan niitä vielä?

Joulusta oli jäljellä briejuustoa, lisäksi tarvittiin vain tuoretta pinaattia ja paahtoleipää. Fazerin Taikaruisleipä toimii näissä mainiosti. Ja jos omistat leipägrillin se helpottaa kummasti.




PINAATTI-BRIEJUUSTO KOLMIOLEIVÄT SEKÄ KUPPI KUUMAA LIHALIENTÄ 2-4:lle

Raaka-aineet:

  • 8 siivua paahtoleipää (Fazer taikaruis)
  • 1 ps väh. 70 g tuoretta pinaattia  
  • briejuustoa 150-200 g eli 8 paksuhkoa siiivua
  • voita
  • vajaa litra vettä
  • suolaa
  • lihalientä


OHJE:

Mittaa vesi kattilaan ja lisää hippu suolaa veteen.

Kuumenna vesi kiehuvaksi ja ryöppää pinaatinlehdet nopeasti siinä.
Kaada lävikköön (voit huuhdella kylmällä vedellä keitetyt pinaatit, että väri säilyy vihreänä) ja puserra kämmenen sisällä kaikki vesi pois.

Leikkaa briejuustosta kunnon siivuja, vähintään 8 kappaletta.

Laita leipägrilli kuumenemaan.

Voitele leivät kevyelti ja asettele ne lautaselle voi pinta ulospäin.

Laita 2 briejuustosiivua/leipä ja jaa pinaatti leipien päälle. Jos haluat ruokaisammat, voi lisätä vielä kinkun tai kalkkunan leikkelettä leipien päälle. Nosta nyt loput leivät kanneksi, niin että voi puoli jää päälle. Tarkoituksena on, että voi rapeuttaa leivän pintaa.

Nosta leipä/leivät grilliin, mutta älä paina kantta tiukasti kiinni (anna kannen levätä leivän päällä).

Leivät ovat valmiit, kun juusto valuu ja pinta on kauniin ruskea.

Lämmitä lihalientä kattilassa ja kaada kuppiin.Leikkaa leivät kolmioiksi ja nautiskele :)


TALVISEN METSÄN MARENKIKAKKU LUUMUSIIRAPILLA





Marenkikakku eli pavlova mielletään helposti kesäiseksi kakuksi, mutta se sopii myös mainiosti talvella juhlapöytään.

Valmistaminen on oikeastaan erittäin helppo, kunhan jaksaa vaahdottaa valkuaiset kiinteäksi ja malttaa paistaa pohjaa tarpeeksi matalalla lämmöllä. Aikaa kuluu uunissa noin 2 tuntia.








Talvisen marenkikakun koristelet pienillä piparkakuilla sekä itse tehdyllä luumuhillolla/siirapilla. Kermainen mascarponevaahto antaa pehmeyttä kakulle ja näyttää ihan lumelta kakun pinnalla.

TALVINEN MARENKIKAKKU JA MARENKIKUUSET


Raaka-aineet marenkikakulle:

  • 5 kanamunan valkuaista (huoneenlämpöisiä)
  • 2,5 dl sokeria
  • 1 ¼  tl vaniljasokeria
  • 1 ¼ tl maissi/perunatärkkelystä
  • 1 tl etikkaa
  • veitsenkärjellinen suolaa


OHJE:

Aseta kiertoilmauuni 100 asteeseen ja laita leivinpaperi uunipellille. Piirrä leivinpaperille halutun kokoinen ympyrä. Voit halutessasi öljytä hiukan leivinpaperia. Ota toinen pelti kuusia varten ja laita siihen myös leivinpaperia.

Riko valkuaiset kuivaan kulhoon ja vatkaa ne vaahdoksi. Jos käytät monitoimikonetta, aloita vaahdotus pienellä nopeudella ja nosta kierroksia vähitellen.

Sekoita sokeri, vaniljasokeri sekä maissitärkkelys ja suola yhteen.

Kun valkuaisvaahto on melko kovaa, lisää sokeri-maissisekoitus vähitellen valkuaisvaahtoon. Vatkaa niin kauan kunnes vaahto ei enää irtoa pohjasta, vaikka kääntäisit kulhon ylösalaisin.

Lisää lopuksi etikka vaahtoon.

Lusikoi marenkitaikinaa ympyrän päälle (26-30 cm) noin 5 cm korkeaksi. Jätä pieni määrä taikinaa marenkikuusia varten.

Nostele ruokalusikalla marenkikakun reunoja ylöspäin.

Laita loppu marenkitaikina pursotinpussiin ja pursota ”kuusia” toiselle leivinpaperille.

Laita marenkipohja uunin alimmalle tasolle ja kuuset keskitasolle.
Paista marenkeja noin 45 minuuttia. Tarkkaile uunia etteivät marengit tummu.

Alenna uuni 75 asteeseen ja jatka marenkien paistoa. Paista kuusia vielä noin 15 minuuttia, kokeile irtoavatko pohjasta ja ota pois uunista.

Jatka pohjan paistamista vielä noin 40-50 minuuttia. Kokeile irtoaako pohja leivinpaperista. Voit jättää pohjan vielä jälkilämpöön uuniin liesi raollaan.

Täyte:

  • 3 dl kuohukermaa
  • ½ prk mascarponejuustoa
  • 1 tl vaniljasokeria

Vaahdota kerma ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon mascarponejuusto.

Luumuhillo/siirappi:

  • 10 kpl tummia luumuja
  • 1 dl hillosokeria
  • vajaa 0,5 dl vettä

Pese ja halkaise luumut. Poista kivet. Mittaa vesi ja sokeri kattilaan. Lisää luumut joukkoon. Keitä hilloa noin 15 minuuttia, jäähdytä.

Koristeluun:

pieniä piparikuusia ja tomusokeria (vadelmia)

Marenkikakun ja luumuhillon voit valmistaa jo muutamia päiviä etukäteen. Säilytä kakkupohjaa kuivassa paikassa ja hilloa kylmässä (hillo säilyy useita viikkoja)


Kokoa kakku. Aseta pohja lautaselle ja lusikoi päälle kerma-mascarponevaahtoa. Asettele marenki ja piparikuuset kakun päälle. Lusikoi luumuja ja siirappia kakun päälle, halutessasi voit lisätä vielä vadelmia. Laita pieneen sihtiin muutama lusikallinen tomusokeria ja koristele kakku. Melkoisen kivan säväyksen kakulle antaisivat myös sädetikut!

Tämä marenkikakku maistui niin herkulliselta, että sitä piti santsata peräti 3 kertaa :).



keskiviikko 21. joulukuuta 2016

BROCCOLIINI-TOMAATTIPASTAA JA YLIKYPSÄÄ PEKONIA, kuin tuulahdus italiasta




Oletko jo maistanut broccoliinia eli suomalaisittain varsiparsakaalia?

Eilen kaupan heviosastolla pyöriessäni, kärrättiin sinne isot kasat juuri tuota meille varsin uutta kasvista. Oli pakko muuttaa suunnitelmia ilta-aterian suhteen ja nappasin pussin tätä herkkua ostoskoriin.

Voi että, mitä herkkua broccoliinit ovatkaan. Maultaan ne muistuttavat kovasti vihreää tankoparsaa (tosin miedompia) ja ovat yhtä helppoja valmistaa kuin parsatkin. Kevyt 2 minuutin keittäminen tai  5 minuutin grillaaminen pannulla/uunissa riittää kypsyttämään tämän herkun. Toki voit käyttää kasvista myös sellaisenaan suoraan pussista.





Meillä nämä pikkuruiset broccoliinit päätyivät pastan sekaan yhdessä miniluumutomaattien ja pekonin. Loraus hyvää oliiviöljyä sekä limen kuorta ja mehua raikastivat aterian erittäin herkulliseksi. Ruoka maistui ihan siltä, kuin olisimme istuneet pienessä italialaisessa tavernassa.




Eikä huono asia ole sekään, että ruoka on pöydässä noin 10 minuutissa. Yksinkertaista, mutta niin hyvää.

BROCCOLIINI-TOMAATTIPASTAA SAVUPEKONILLA 4:lle


Raaka-aineet:

  • 300 g Barilla Bavette nro 13 (littana spagetti)
  • 1 ps broccoliinia (250 g)
  • 1 rs miniluumutomaatteja
  • 1 pkt Snellmanin ylikypsää pekonia (150 g)
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 limen kuori ja mehu
  • suolaa, pippuria
  • oliiviöljyä
  • pecorinoa/parmesanjuustoraastetta


OHJE:

Keitä pasta ohjeen mukaan 8 minuuttia. Kaada vesi pois ja jätä odottamaan kattilaan.

Valmista sillä välin muut ainesosat.

Huuhtele broccoliinit ja miniluumutomaatit.
Kuori ja silppua valkosipulinkynnet.
Pilko pekonisiivut 4-5 osaan.

Pilko broccoliinin varret noin 2 cm pituisiksi, jätä kukinnot kokonaisiksi.

Kiehauta pieni määrä vettä kattilassa ja lisää pilkotut broccoliinit. Anna kiehua 1-2 minuuttia. Jäähdytä kylmän veden alla.

Laita hiukan oliiviöljyä pannulle. Lisää miniluumutomaatit sekä pekonipalat ja anna niiden ottaa vähän väriä.

Lisää pannulle keitetyt broccoliinit ja silputut valkosipulinkynnet. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Kaada paistos keitetyn pastan sekaan kattilaan ja sekoita hyvin.

Raasta limen kuori ja purista mehu pastan sekaan.

Kaada kunnon loraus hyvää oliiviöljyä sekaan.

Annostele lautaselle ja raasta pinnalle pecorino/parmesanjuustoa.


Sulje silmät, istahda tavernan tuolille ja herkuttele J



keskiviikko 14. joulukuuta 2016

Broilerinleikettä ja paahdettua paprikakastiketta




Paprikoita syödään meillä melkoisen paljon, varmaan enemmän kuin kurkkua tai tomaattia. Kaikillehan tuo paprika ei oikein sovi sellaisenaan, mutta paahdettuna se muuttuu pehmeämmäksi ja kuorikin jätetään pois kokonaan.

Paahdetusta paprikasta saa herkullisen kastikkeen, vaikka broilerin pihvin kanssa tarjottavaksi.

Kaupassa oli ihan huippu tarjous 3 kpl Planti:n chili kaurakermaa eurolla (Y). Jo vain kelpaa.



Olen tutustunut vuoden aikana useamman eri valmistajan kaurakermaan ja vallan ihastunut niihin. Niistä on jo monet kastikkeet sekä keitot keitelty. Hyvin harva vieraskaan on huomannut mitään eroa ja mikä parasta nämä eivät sisällä lainkaan laktoosia.

Vaikka tämä kaurakerma on tällä kertaa chilillä maustettu, on se erittäin mieto sinänsä eli jos kaipaat lisää potkua, lisää chiliä omaan annokseesi.












Ostin muuten pitkästä aikaan broilerin leikkeitä nahkoineen ja luineen (rintalasta) ja juu suosittelen, mehevämpiä ovat kuin esimerkiksi minuuttileikkeet. Eikä ole iso työ niitä renssata.

Ensin vain nahka pois ja peukalo lihan ja rintalastan väliin, niin helposti rintaleike irtoaa luusta.



BROILERIN FILEEPIHVIT JA PAAHDETTU PAPRIKA-CHILIKASTIKE


Raaka-aineet:

  • 1 kg broilerinleikettä (4 isoa, jos yhdestä riittää kahdelle)
  • 2 isoa punaista paprikaa
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 sipuli
  • 2 kpl Planti chili creamy cooking kaurakermaa/ 4 dl kuohukermaa
  • 1 kanaliemikuutio
  • paprikajauhetta ja suolaa
  • muuta rosmariinin lehti
  • öljyä paistamiseen



OHJE:

Aseta uunin lämpötilaksi 200 astetta.

Pese, kuivaa ja halkaise paprikat. Laita ne uunipellille kuori puoli ylöspäin. Voit ripotella hiukan öljyä pintaan. Paista paprikoita noin puoli tuntia, kunnes pinta on tummunut ja kuori irtoaa helposti. Anna jäähtyä ja ota kuori pois ja aja paprikat mixerillä soseeksi.

Valmista rintaleikkeet. Poista nahka ja rintalasta.

Laita rintaleikkeet esim muovipussiin ja nuiji niitä ohuemmaksi.
Leikkaa rintaleikkeet kahteen osaan. Voit käyttää toki valmiita broilerin fileepihvejä.

Kuumenna paistinpannu/parilapannu ja lisää hiukan öljyä.

Paista rintaleikkeitä noin 2 minuuttia/puoli.

Aseta paistetut leikkeet uunivuokaan ja ripottele pinnalle hiukan suolaa sekä paprikajauhetta.

Valmista kastike.

Kuori ja pilko sipuli sekä valkosipulinkynnet.

Kuullota sipuleita pienessä määrässä öljyä pannulla. Kun sipulit ovat pehmenneet lisää pannulle paahdettu paprikasose, chili-kaurakermat sekä kanaliemikuutio. Keitä kiehuvaksi. Revi muutama rosmariinin lehti kastikkeeseen. Kaada kastike broilerin leikkeiden päälle.

Laita vuoka uuniin ja paista noin 20 minuuttia 200 asteessa.


Tarjoile esimerkiksi keitetyn riisin kera tai pelkästään vihanneksilla.




maanantai 12. joulukuuta 2016

Muistojen lihapata, se rakkaudella tehty




Ou nou, joko siitäkin on jo 20 vuotta, kun ovet suljettiin. Tai oikeammin myimme liiketoimintamme seuraavalle yrittäjälle.

Meillä oli äitini kanssa yhteinen yritys Keravalla, Cafe Frendi nimeltään. Pyöritimme kahdestaan tuota yritystä reilun 9 vuotta, tosin sisko tuurasi minua vuoden verran, kun rakas tyttäreni syntyi tuona aikana.

Lounaskahvilana meidät tunnettiin ja ennen tuota 90-luvun lamaa meillä oli ns. sopimusasiakkaita melkoisen paljon. No lama vei paljon rakennusfirmoja nurin, mutta me tyttäret taisteltiin laman kourista kaikesta huolimatta. Kovaa työtä ja pitkää päivää, mutta niiden ihanien asiakkaiden myötä sen jaksoi.

Parhaimpina aikoina meillä oli 5-6 eri lounasta tarjolla päivittäin ja voi pojat minkälainen se keittiö oli missä ruoat valmistettiin. Oikeastaan keittiöstä ei voi puhua, vaan keittokomerosta, olisikohan neliöitä ollut ihan 6 yhteensä, hah hah haa.






Päivittäin piti ajaa tukkuun, koska mitään varastointi mahdollisuuksiakaan ei ollut. Yrittäjyys, sisu ja ennen kaikkea rakkaus ruoanlaittoon kuitenkin antoivat virtaa.

Ainutlaatuisia ja ihan huikeita muistoja jäi tuosta ajasta ja monesta asiakkaasta tuli myös pysyviä ystäviä.

Siskon kanssa tuota aikaa muisteltiin muutama päivä sitten sekä samalla niitä suosittuja ruokia, jotka pyörivät usein lounaslistalla.

Yksi pidetyimmistä ruoista oli tämä herkullinen ja täyteläinen lihapata. Nimettäköön se tässä postauksessa muistojen lihapadaksi.






MUISTOJEN LIHAPATA 6:lle


Raaka-aineet:

  • 600-700 g possun ulkofilettä
  • 1 ps (350 g) salottisipulia
  • 2-3 valkosipulinkynttä
  • 7 dl vettä
  • 2 kpl fond du chef naudanliha
  • 2,5 rkl tomaattipyrettä
  • 6-7 kpl kokonaista mautepippuria
  • 1 tl mustapippurirouhetta
  • 2 rkl soijaa
  • 2 laakerinlehteä
  • 1 iso paprika (200g)
  • 1 pkt tuoreita kokonaisia herkkusieniä
  • tuoretta timjamia (silloin taidettiin käyttää kuivattua)
  • öljyä paistamiseen


Suurustamiseen:

  • 1,5 rkl vehnäjauhoja
  • 1 dl vettä


Lisäksi:

  • 1,5 dl kuohukermaa
  • rosepippuria ja timjamin lehtiä


OHJE:

Puhdista possun filee kalvoista ja leikkaa liha kuutioiksi.

Kuori salottisipulit. Jätä ne kokonaisiksi. Pilko valkosipulinkynnet pieneksi.

Lämmitä pannu ja lisää öljyä. Paista lihakuutioille pinnat pannulla ja siirrä ne pataan tai kattilaan.

Kuullota samalla pannulla myös salottisipulit ja pienityt valkosipulinkynnet. Lisää pataan.

Mittaa pataan vesi, pippurit, tomaattipyre, soija, laakerinlehdet sekä fondit. Laita mukaan myös muutama oksa timjamia.

Kuumenna pata kiehuvaksi ja jatka hauduttamista pienemmällä lämmöllä kansi kiinni noin tunnista puoleentoista tuntia minuuttia.

Pese ja leikkaa paprika sopivan kokoisiksi paloiksi. Puhdista herkkusienet talouspaperilla, jätä kokonaisiksi. Lisää ne pataan ja jatka hauduttamista vielä noin 30 minuuttia.

Mittaa 1,5 rkl vehnäjauhoja desiin vettä ja sekoita niin että jauhot sulavat nesteeseen.

Kuumenna pata ja lisää vehnäjauho-vesiseos. Anna kiehua noin 10 minuuttia.

Lisää lopuksi kuohukerma, rosepippuria sekä timjamin lehtiä.


Tarjoa lihapataa perunoilla tai keitetyllä riisillä. 

lauantai 10. joulukuuta 2016

GLUTEENITTOMAT PERUNAVOHVELIT ja kylmäsavulohta smetakastikkeella




No pakkohan se on heti kokeilla myös suolaisia versioita vohveleista, nyt kun tuo rauta kerran löytyy kotoa.

Tällä kertaa valmistettiin perunavohveleita ja voi hitsit, miten hyviä niistä tulikin.

Perunan virkaa toimitti Mummon pekonin makuinen perunamuussi (gluteeniton). Kivaa ja täyteläistä makua antoi tuo pekoni vohveleihin.

Semperin Fin Mix jauhoja sekä muutama lusikallinen juustoraastetta ja avot siinä maidon ja kananmunien kanssa tuo taikina suurin piirtein on.








Viikonlopun alun kunniaksi vohvelit tarjottiin kylmäsavulohella ja smetanakastikkeella, mutta voit yhtä hyvin tarjota näitä, vaikka pelkästään puolukkahillolla.

GLUTEENITTOMAT PERUNAVOHVELIT 


Raaka-aineet:

  • 5,5 dl maitoa
  • 1 ps Mummon pekonin makuista muussia
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1,5 dl Semper Fin Mix gluteeniton hieno jauhoseos
  • ½ dl juoksevaa margariinia
  • 3 kanamunaa
  • 4 rkl juustoraastetta


OHJE:

Kaada maito ja Mummon muussi kulhoon. Sekoita.

Mittaa gluteenittomat jauhot ja sekoita suola sekä leivinjauhe niihin. Lisää maito-muussi seokseen.

Lisää juokseva margariini massaan.

Riko kananmunat joukkoon yksitellen, sekoita hyvin.

Lisää Lopuksi juustoraaste.

Anna taikinan seistä noin 30 minuuttia.

Taikina on melko paksuhkoa älä pelästy.

Lämmitä vohvelirauta kuumaksi.

Käytä tarvittaessa hiukan rasvaa (itse en käyttänyt)

Annostele kauhalla taikina vohveliraudalle (pienennä hiukan lämpöä) ja paista vohveleita noin 5 minuuttia.

Tarjoa vohveleita haluamallasi täytteellä tai pelkästään puolukkahillolla.


SMETAKASTIKE

  • 2 dl Deliciest smetanaa
  • 2 keitettyä kananmunaa
  • 1 pieni sipuli silppuna
  • 2-3 rkl sitruunan mehua
  • ripaus suolaa ja valkopippuria
  • tilliä
  • Sekoita kaikki kastikkeen aineet yhteen


LISÄKSI:

  • kylmäsavulohisiivuja
  • kokonaisia kapriksia
  • tuoretta pinaattia silputtuna




Mukavia herkutteluhetkiä J


torstai 8. joulukuuta 2016

TERIYAKI BEEF SANDWICHES




Yksi lempi maustekastikkeistani on Teriyakikastike. Se sopii mainiosti niin lihalle, kanalle kuin kalallekin.

Teriyaki tulee japanista ja sillä tarkoitetaan ruoan marinoimista soijapohjaisella kastikkeella ennen paistamista, teri (kiiltää) ja yaki (paistaa, grillata).

Mielestäni kaupasta ostamani teriyakikastikkeet ovat melko mietoja, joten pienellä tuunaamisella niihin saa kivaa potkua ja  aterian raaka-aineisiin enemmän syvyyttä.





Lihana käytin tällä kertaa peuran kulmapaistia, aivan uskomattoman mureaa. Pelkkä nopea parilapannulla paisto riittää eikä mitään hauduttamisia tarvita.

Jos sinulla ei löydy peuraa, niin suosittelen ostamaan mureaa naudan ulko- tai sisäfilettä.






Leiväksi kannattaa valita isohko leipä tai limppu.

TERIYAKI BEEF SANDWICHES (4-5:LLE)


Raaka-aineet:

500-600 g peuran paistia/mureaa naudan ulko- tai sisäfilettä

Marinadi:

  • ½ dl teriyakikastiketta
  • 2 valkosipulinkynttä raastettuna
  • ½ rkl sambal oelak/sriracha kastiketta
  • ½ tl suolaa
  • 1 tl sokeria
  • 1 chilipalko siivuina


Lisäksi:

Leipää, salaattia, punasipulia, cheddarjuustoa, ananasrenkaita, majoneesia/smetanaa, sweet chilikastiketta sekä kotijuustoa (ei välttämätön) tai oman mielen mukaan.


OHJE:

Kuivaa lihan pinta ja poista kalvot.
Leikkaa liha ohuiksi siivuiksi (korkeintaan ½ cm) ja laita astiaan.

Valmista marinadi.
Sekoita kaikki aineet yhteen ja kaada valmis marinadi lihojen päälle.

Anna lihan marinoitua vähintään 2 tuntia välillä sekoittaen.
Jos laitat lihan jääkaappiin, muista ottaa se tuntia ennen paistamista huoneenlämpöön.

Kuumenna (parila)pannu, lisää hiukan öljyä ja grillaa lihan siivuja kuumalla pannulla nopeasti ja laita lautaselle odottamaan leipien kokoamista.

Grillaa samalla pannulla myös ananasrenkaat.

Leikkaa leivästä reilut siivut ja paista kummaltakin puolelta.

Sekoita reiluun ½ dl majoneesia/smetanaa 1-2 rkl sweet-chilikastiketta.

Siivuta punasipuli renkaiksi.

Kokoa leivät ja herkuttele J


Parmesanperunoille löydät ohjeen täältä.

Bogistani löytyy myös muita Teriyaki ohjeita esim. lohta