Pages

keskiviikko 28. joulukuuta 2016

TALVISEN METSÄN MARENKIKAKKU LUUMUSIIRAPILLA





Marenkikakku eli pavlova mielletään helposti kesäiseksi kakuksi, mutta se sopii myös mainiosti talvella juhlapöytään.

Valmistaminen on oikeastaan erittäin helppo, kunhan jaksaa vaahdottaa valkuaiset kiinteäksi ja malttaa paistaa pohjaa tarpeeksi matalalla lämmöllä. Aikaa kuluu uunissa noin 2 tuntia.








Talvisen marenkikakun koristelet pienillä piparkakuilla sekä itse tehdyllä luumuhillolla/siirapilla. Kermainen mascarponevaahto antaa pehmeyttä kakulle ja näyttää ihan lumelta kakun pinnalla.

TALVINEN MARENKIKAKKU JA MARENKIKUUSET


Raaka-aineet marenkikakulle:

  • 5 kanamunan valkuaista (huoneenlämpöisiä)
  • 2,5 dl sokeria
  • 1 ¼  tl vaniljasokeria
  • 1 ¼ tl maissi/perunatärkkelystä
  • 1 tl etikkaa
  • veitsenkärjellinen suolaa


OHJE:

Aseta kiertoilmauuni 100 asteeseen ja laita leivinpaperi uunipellille. Piirrä leivinpaperille halutun kokoinen ympyrä. Voit halutessasi öljytä hiukan leivinpaperia. Ota toinen pelti kuusia varten ja laita siihen myös leivinpaperia.

Riko valkuaiset kuivaan kulhoon ja vatkaa ne vaahdoksi. Jos käytät monitoimikonetta, aloita vaahdotus pienellä nopeudella ja nosta kierroksia vähitellen.

Sekoita sokeri, vaniljasokeri sekä maissitärkkelys ja suola yhteen.

Kun valkuaisvaahto on melko kovaa, lisää sokeri-maissisekoitus vähitellen valkuaisvaahtoon. Vatkaa niin kauan kunnes vaahto ei enää irtoa pohjasta, vaikka kääntäisit kulhon ylösalaisin.

Lisää lopuksi etikka vaahtoon.

Lusikoi marenkitaikinaa ympyrän päälle (26-30 cm) noin 5 cm korkeaksi. Jätä pieni määrä taikinaa marenkikuusia varten.

Nostele ruokalusikalla marenkikakun reunoja ylöspäin.

Laita loppu marenkitaikina pursotinpussiin ja pursota ”kuusia” toiselle leivinpaperille.

Laita marenkipohja uunin alimmalle tasolle ja kuuset keskitasolle.
Paista marenkeja noin 45 minuuttia. Tarkkaile uunia etteivät marengit tummu.

Alenna uuni 75 asteeseen ja jatka marenkien paistoa. Paista kuusia vielä noin 15 minuuttia, kokeile irtoavatko pohjasta ja ota pois uunista.

Jatka pohjan paistamista vielä noin 40-50 minuuttia. Kokeile irtoaako pohja leivinpaperista. Voit jättää pohjan vielä jälkilämpöön uuniin liesi raollaan.

Täyte:

  • 3 dl kuohukermaa
  • ½ prk mascarponejuustoa
  • 1 tl vaniljasokeria

Vaahdota kerma ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon mascarponejuusto.

Luumuhillo/siirappi:

  • 10 kpl tummia luumuja
  • 1 dl hillosokeria
  • vajaa 0,5 dl vettä

Pese ja halkaise luumut. Poista kivet. Mittaa vesi ja sokeri kattilaan. Lisää luumut joukkoon. Keitä hilloa noin 15 minuuttia, jäähdytä.

Koristeluun:

pieniä piparikuusia ja tomusokeria (vadelmia)

Marenkikakun ja luumuhillon voit valmistaa jo muutamia päiviä etukäteen. Säilytä kakkupohjaa kuivassa paikassa ja hilloa kylmässä (hillo säilyy useita viikkoja)


Kokoa kakku. Aseta pohja lautaselle ja lusikoi päälle kerma-mascarponevaahtoa. Asettele marenki ja piparikuuset kakun päälle. Lusikoi luumuja ja siirappia kakun päälle, halutessasi voit lisätä vielä vadelmia. Laita pieneen sihtiin muutama lusikallinen tomusokeria ja koristele kakku. Melkoisen kivan säväyksen kakulle antaisivat myös sädetikut!

Tämä marenkikakku maistui niin herkulliselta, että sitä piti santsata peräti 3 kertaa :).



4 kommenttia:

  1. Kaunis valkoinen marenkikakku. Mulla meinaa aina tulla vähän ruskeaa marenkia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kaunis :)... onkohan sinun uunisi liian tehokas, kannattaa kokeilla pienemmällä lämmöllä

      Poista
    2. Kiitos avusta! Piti oikein palata kertomaan, että nyt sain aikaiseksi valkoista marenkia. En paistanut kiertoilmalla ja lämpöä oli vain vajaa 100.

      Poista
    3. Jeeee !!!! Hienoa ja nyt teillä syödään sitten marenkia vähän aikaa :). Loistavaa päivänjatkoa sinulle <3

      Poista