Pages

maanantai 31. lokakuuta 2016

RAIKAS SAVUSIIKASALAATTI, PAAHDETTUA FENKOLIA, VIINIRYPÄLEITÄ JA PARSAKAALIA






Siitä onkin jo kulunut pidempi aika, kun on tullut tehtyä savusiiasta ateriaa. Oikein kaipasinkin jo kevyempää ruokaa.

Savustettu siika on melko edullinen kala ja helppo perattava.

Ostoskoriin päätyi myös upean kokoinen fenkoli. Voi sitä ihanan tuoksun tuomaa aromia, minkä fenkoli antoi paahtuessaan pannulla.

Kivan säväyksen salaattiin antoi myös uunissa paahdetut tummat viinirypäleet sekä parsakaali.

Lisäksi vielä salaatinlehtiä ja raikas sitruskastike.












Nopeasti valmistui herkullinen ja ruokaisa kala-ateria.



SAVUSIIKA SALAATTI, PAAHDETTUA FENKOLIA, RYPÄLEITÄ JA PARSAKAALIA (4:lle)



Raaka-aineet:

  • 700-800 g savusiikaa
  • 1 iso fenkoli (450 g)
  • 350 g parsakaalia
  • 300 g tummia viinirypäleitä
  • 1 ps salaattia
  • 1 rkl hunajaa
  • 1-2 rkl Rajamäen balsamikastiketta
  • öljyä
  • ruohosipulia/tilliä


Salaattikastike:

  • 4 rkl hyvää öljyä
  • ½ sitruunan mehu
  • ½ appelsiinin mehu
  • ¼ tl suolaa
  • ¼ tl pippuria
  • ½ tl sokeria
  • ¼ aniksen siemeniä


OHJE:

Aseta uunin lämpötilaksi 220 astetta.
Perkaa savusiika, poista nahka ja ruodot. Ota kalasta isoja paloja lautaselle.
Pese viinirypäleet ja laita leivinpaperin päälle uunipellille.
Pilko parsakaali pienemmäksi samalle uunipellille.
Lorauta viinirypäleiden päälle hunajaa ja parsakaaleille vaaleaa balsamikastiketta.
Paahda niitä n. 15 minuuttia uunin keskiosassa (varo polttamasta).
Voit halutessasi lisätä parsakaalien päälle hiukan suolaa.
Leikkaa fenkoli siivuiksi. Lorauta öljyä pannulle ja grillaa fenkoli siivuja, kunnes ne saavat väriä ja pehmenevät hiukan.
Valmista salaattikastike. Purista sitruunan ja appelsiinin mehut lasiin tai pieneen kulhoon. Lisää suola, pippuri ja sokeri. Murskaa huhmareessa aniksen siemeniä ja lisää ne kastikkeeseen. Anna kastikkeen tekeytyä jääkaapissa.
Revi salaattia kulhoon, lisää grillatut fenkolin siivut ja niiden päälle savusiikapaloja. Nosta viinirypäleet päällimmäiseksi ja parsakaalit reunoille.
Silppua ruohosipulia tai tilliä koristeeksi.
Kaada salaattikastiketta.








Hyvää ruokahalua!

torstai 27. lokakuuta 2016

PITKÄÄN HAUDUTETTUA POSSUN PAAHTOLAPAA



Olen aina ihaillut ja jollain lailla kadehtinutkin jenkkien taidolla ja tyylillä laitettuja liharuokia. Heillä on pitkät perinteet aitojen barbeque aterioiden valmistukseen. Lihaa grillataan pienellä lämmöllä pitkään, unohtamatta savun ja grillikastikkeiden tuomia makuvivahteita.

Sianliha on Amerikoissa yleisin grillattava liha, mutta alueellisia erojakin löytyy, niin naudan, kanan, kalkkunan kuin äyriäistenkin käytössä.




Televisiosta olen kuola valuen seurannut ruokaohjelmia. Ihanaa rapeaksi pinnaltaan paistettua kylkeä, pihviä tai paistia, joka kuitenkin tihkuaa rasvaa ja on mehevää sisältä. Yleensä se saa hunnukseen vielä mausteita pursuavan kastikkeen. Voi nam, tämä olisi se syy, miksi minä matkustaisin Amerikkaan. Syömään ja varmistumaan, että ruoka maistuisi juuri siltä, miltä se näyttää ruudun toisella puolella.








Meillä oli lähikaupassa huipputarjouksessa porsaan lapaa, hyvää lihaa, joka kuitenkin vaatii juuri tuon pitkään hauduttamisen. Siitähän tämä ajatus sitten lähti. Paahtopossua jenkkiläiseen tyyliin, tosin se savun maku puuttuu tekemästäni reseptistä, sillä kaikki perheenjäsenet eivät siitä pidä.




 


PITKÄÄN HAUDUTETTUA POSSUN PAAHTOLAPAA


Raaka-aineet:

  • n. 1,5 kg porsaan lapaa
  • 1 ps (250 g) salottisipuli
  • 4-5 pikku porkkanaa
  • 1 kokonainen valkosipuli
  • 10 kpl kokonaista mauste/mustapippuria
  • 1 chilipalko
  • 3 laakerinlehteä
  • tuoretta timjamia
  • (tuoreita herkkusieniä)


Liemi:

  • 5 dl lihalientä
  • 1 rkl tummaa balsamicokastiketta
  • 2-3 rkl tummaa sokeria (esim. muscovado)
  • 1-2 rkl soijakastiketta
  • 1 rkl hunajaa

Pinnalle ennen uunia:

suolaa, pippuria ja paprikajauhetta

Glaseerauskastike:

  • 2 rkl hunajaa
  • 2 rkl ketjapmanis soijakastiketta
  • 1 rkl worchesterkastiketta
  • ½ tl cayennepippuri
  • 3 rkl sweetchilikastiketta


Liemen suurustaminen:

  • 1 rkl venhäjauhoja
  • ½ dl vettä








OHJE:

Ota porsaan lapa lämpenemään huoneen lämpöön ainakin ½ tuntia aikaisemmin.

Aseta uuni 200 asteeseen.

Kuori ja pilko porkkanat muutamaan osaan.
Kuori salottisipulit ja puolita valkosipuli.
Viipaloi chilipalko.

Keitä vesi ja lisää lihaliemi.
Lisää lihaliemen joukkoon balsamico, tumma sokeri, soija ja hunaja.

Paista kevyesti porsaan lapa paistinpannulla.

Hiero lavan lihapuolelle suola, pippuri ja paprikajauhe.
Siirrä liha uunivuokaan lihapuoli ylöspäin.

Lisää vuokaan salottisipulit, porkkanat, chiliviipaleet, valkosipulin puolikkaat, laakerinlehdet, maustepippurit ja muutamia timjamin oksia.

Kaada liemi vuokaan ja laita se uuniin.

Alenna uunin lämpötila 150 asteeseen, kun liemi alkaa poreilla.
Jatka paistamista noin 2 tuntia.

Käännä porsaan lapa ympäri (nahka puoli ylöspäin).
Jatka paistamista vielä reilu 2 tuntia.

Varmista, että liemi ei haihdu pois, voit laittaa foliopaperia uunivuoan päälle.

Valmista glaseerauskastike, yhdistä kaikki aineet.

Ota uunivuoka uunista ja siirrä liha toiseen vuokaan tai rautapannulle.

Käännä uuni 220 asteeseen.

Sivele possun lihapuolelle reilusti glaseerauskastiketta ja paista sen pinta paahteiseksi.

Kaada liemi paistinpannulle ja kuumenna kiehuvaksi. Sekoita 1 rkl vehnäjauhoja pieneen määrään vettä ja sakeuta kastike.

Lisää tuoreita herkkusieniä liemeen, jos haluat käyttää niitä.
Anna kiehua hiljalleen vajaa 10 minuuttia.

Siirrä porsaan paahtolapa takaisin uunivuokaan porkkanoiden ja sipulin sekaan ja kaada saostunut liemi vuokaan.

Koristele timjamin oksilla.

Tarjoa paahtolapa esimerkiksi vähähiilihydraattisena versiona kukkakaalimuhennoksen kera tai palsternakka-perunamuhennoksella tai miten itse haluat :). 



maanantai 24. lokakuuta 2016

GLUTEENITTOMAT PURJO-KANAPIIRASET








Sunnuntai on kyllä päivistä paras ja ainoa vapaapäiväni. Siitä pitääkin ottaa kaikki irti. Yleensä heräilen puoli kahdeksan aikaan, keittelen kahvia kaikessa rauhassa ja istuudun sohvalle.

Painan television kaukosäädintä kanavalle 1. Näin olen tehnyt jo yli 20 vuotta ja tuo ohjelma on ”Avara luonto”. Silmäni tapittavat ruutua ja ohjelma vie mukanaan kiehtoviin luontoelämyksiin. Mikä jännintä, aina vaan tuntuu löytyvän silläkin saralla uusia ja tutkimattomia eläimiä ja elinpiirejä.

Kun ohjelma loppuu, voi hyvillä mielin miettiä päivän tekemisiä. Yleensä aloitan pikku siivouksella, viikolla kun en jaksa enkä oikein kerkiäisikään. Sitten on kiva leipoa, joko suolaista tai makeaa.








Tällä kertaa päädyin suolaisiin gluteenittomiin purjo-kanapiiraisiin. Niistä tuli kyllä niin suun mukaisia. Sopivan suolaisia ja rapeita ja ne upposivat kuin kuumille kiville.

Itselläni ei ole todettua keliakiaa, mutta syötyäni vehnää tai ruista vatsani turpoaa, sitä kiertää ja kipujen kanssa juostaan hotellihelpotukseen. Samaa ei todellakaan tapahdu kun leivon gluteenittomilla jauhoilla. Kakuistakin tulee muuten paljon paremmin kohoavia näillä jauhoilla.













Iltapäivällä kerkesin vielä tyttären ja siskon kanssa elokuviin. Olipa hauska leffa, ”Bridget Jones`s Baby”, sai kyllä nauraa vatsa kippurassa ja ihailla niitä komeita miehiä, joita Bridget aina onnistuu vierellensä kokoamaan. Muutama tippakin tietty tuli silmäkulmaan, mutta joo, i love it!

Sunnuntaipäivä on kyllä viikon paras päivä <3.




PURJO-KANAPIIRASET GLUTEENITTOMAT

(ohje myös tavallisille jauhoille)

Raaka-aineet:

Pohja:
  • 75 g voita
  • 2 ½ vettä
  • 1 pkt kuivahiivaa (11g)
  • 1 ps mummon pekoninmakuista perunamuusijauhetta
  • 2 ½ sunnuntai gluteeniton jauhoseosta/semper mix fiber (tavallisia vehnäjauhoja 3 dl)


Täyte:

  • 400 g broilerin fileepihvejä
  • n. 20 cm pala purjoa
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1 tl valkosipulijauhetta
  • ½ tl inkiväärijauhetta
  • ½ cayennepippurijauhetta
  • 1 rkl hunajaa
  • 1 dl juustoraastetta
  • öljyä paistamiseen


Voiteluun:

  • 80 g voita sulatettuna
  • 1 dl tuoretta basilikaa silppuna


Päälle:

  • n. 100 g fetajuustoa
  • 150 g juustoraastetta


OHJE:

Alusta ensin taikina.
Sulata voi ja lisää vesi taikinakulhoon.
Sekoita hiiva perunamuusijauheisiin. Sekoita taikinakulhoon.
Anna turvota muutaman minuutin.
Lisää gluuteenittomat jauhot.
Kohota 1 tunti liinan alla lämpimässä paikassa.
Laita jauhoja leivontapöydälle ja vaivaa taikinaa.
Leivo taikinasta noin 35 cm pitkä pötkö ja jaa se 10 osaan.
Pyöritä ensin palloiksi ja painele sitten varovasti ½ cm paksuksi ympyräksi. Taikina on helposti hajoavaa, kannattaa käyttää lastaa apuna, kun nostat piiraset leivinpaperin päälle uunipellille.
Kohota vielä 30 minuutia liinan alla.
Sulata voi ja yhdistä basilikasilppu. Voitele piiraset.
Paista ensin uunin keskitasolla 200 asteessa 10 minuuttia.
Ota pois uunista.
(Itse paistoin pelti kerrallaan ja jaoin täytteen toiselle kun seuraava pelti meni uuniin)
Jaa täyte (n. 2 rkl/piiras) piirakoille, lisää fetajuustopalat ja juustoraaste päälle.
Paista vielä noin 10 minuuttia.
Jos voi-basilikasulaa on jäänyt yli, voit vielä voidella valmiiden piirasten reunoja sillä.

OHJE TÄYTTEELLE:

Tee täyte sillä välin kun taikina nousee.
Leikkaa broilerin fileepihvit melko pieniksi suikaleiksi tai paloiksi.
Yhdistä kaikki kuivamausteet.
Siivuta purjo.
Lisää öljyä pannulle.
Paista fileepaloja muutama minuutti.
Lisää purjosuikaleet ja kuivamausteet, jatka paistamista vielä jokunen minuutti.
Lisää lopuksi ruokalusikallinen hunajaa ja ota pannu liedeltä.

Kun täyte on hetken jäähtynyt sekoita 1 dl juustoraastetta täytteeseen. Jätä odottamaan.

Piiraset ovat melko täyttäviä ja käyvät hyvin vaikka ilta-aterialle salaatin kera.



perjantai 21. lokakuuta 2016

PEHMEÄN PÄHKINÄINEN KANAKASTIKE







Välillä pää lyö tyhjää, mitä sitä laittaisi illalla ruoaksi. Ja kun kysyt perheeltä neuvoja, niin vastaus on ”ihan sama”. Just joo! Minä en ainakaan tiedä mitä se on tai miten sitä valmistetaan. Tämä on varmaan melko yleistä useissa perheissä.





Olen huomannut, että varsinkin silloin, kun ei oikein jaksaisi panostaa aikaa vieviin ruokiin, näitä tilanteita tulee eteen.  





Onneksi kana-ateriat valmistuvat melko vaivattomasti ja lisukkeeksi maistuu keitetty nuudeli tai pasta.





Sitä siis tarjoiltiin tänään.





Pehmeän pähkinäinen kastike sekä aavistus chiliä on takuu varma menestys ruokapöydässä.





Montaa raaka-ainettakaan ei tarvita.





PEHMEÄN PÄHKINÄINEN KANAKASTIKE 4:lle



Raaka-aineet:

  • 400 g broilerin rintafilettä
  • 1 sipuli
  • 3 valkosipulinkynttä
  • 1 chilipalko
  • 1 punainen paprika
  • 1 dl makeuttamatonta maapähkinälevitettä
  • 1 tl suolaa
  • 2 dl kermaa (itse käytin kuohukermaa)
  • 1 dl vettä
  • 1 tl paprikajauhetta
  • ½ limen mehu
  • tuoretta korianteria
  • öljyä paistamiseen


OHJE:


Suikaloi broilerin fileet.
Pilko sipuli pieneksi sekä paprika paloiksi.
Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet.
Viipaloi chili, poista siemenet jos et halua voimakasta makua.
Laita öljy kuumenemaan ja paista broilerin suikaleita hetki.
Lisää joukkoon paloitellut sipuli, paprika, chili valkosipulinkynnet, jatka paistamista.
Kaada pannulle kanan joukkoon maapähkinälevite ja kerma, anna saostua.
Lisää suola, paprikajauhe sekä vettä tarpeen mukaan.
Purista limen mehua ja maista suola.
Lisää tuoretta korianteria.

Tarjoa esimerkiksi keitetyn pinaattipastan kera.


keskiviikko 19. lokakuuta 2016

SYYSILLAN VASTUSTAMATON SUKLAAPOMMI






No en minä usein suklaata himoitse  (ennemminkin olen salmiakin suurkuluttaja), mutta kun pimeä vuodenaika on päällä, sitä jotenkin haluaisi käpristyä torkkupeiton alle ja syödä jotain pehmeää ja makeaa. Sellaista joka hivelee kielen päätä.


 Tuntuuko sinusta samalta?




Aika jännästi tuo valo vaikuttaa kaikkeen tekemiseen.




Yksi hyvä puoli tässä pimeydessä on. Kotona on hyvä syy alkaa polttamaan kynttilöitä. Ne luovat niin kaunista ja lämpöistä valoa ympärilleen.  Tai sitten vaikka katsella tulen palavan takassa.





Kiva istahtaa sohvan nurkkaan, kuunnella musiikkia tai katsoa jotain romanttista hömppää telkkarista. Olla vaan ja nauttia rauhassa. Unohtamatta  sitä hyvää naposteltavaa.                          

Eli oikeastaan aika monta kivaa asiaa liittyy tähänkin vuodenaikaan.

Pitää vain olla tarkkana, ettei sohva ja makeat liian usein houkuttele.  Tää huomautus oli mulle itselleni !





Eilen kaupassa hakiessani maapähkinävoita, oli tuo Nutellapurkki vieressä.  No ”joku” sen ostoskoriin heitti, varmaan se, jolla oli jo kielen päällä kosteutta. Mutta voi pojat! Nyt tuli makean himo taltutettua, oikein suklaaöverit :).


 PS.  Sua anteeksi, taas mun jälkkäri on lasissa.



 SYYSILLAN VASTUSTAMATON SUKLAAPOMMI 4:lle


Raaka-aineet:

  • 150 g suklaakeksejä (esim. rainbow cookies)
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 3 rkl tuorejuustoa
  • 3 rkl nutellaa (suklaalevitettä)
  • tummaa suklaata muutama pala


OHJE:

Murskaa keksit joko muovipussissa kaulinta hyväksi käyttäen tai mikserillä.
Vispaa kerma ja vaniljasokeri.
Jaa kermavaahto kahteen eri astiaan.
Lisää toiseen kulhoon sekä tuorejuusto että nutella (saa olla reiluja lusikallisia), sekoita hyvin.
Jaa puolet keksimurskasta annoslaseihin.
Pursoita tai lusikoi kerma-tuorejuusto-nutella seos laseihin.
Lusikoi loput keksimurskasta päälle.
Pursoita päällimmäiseksi kermavaahto ja koriste suklaa rouheella.
Suklaarouhetta saa helposti kuorimaveistä käyttäen.
Laita jälkiruoka-astiat kylmään odottamaan.


Nautinnollista suklaahetkiä sinulle!



tiistai 18. lokakuuta 2016

BELGIALAINEN VESISOTKU, WATERZOOI, NIIN MAUKAS JA TÄYTELÄINEN





Waterzooi eli vapaasti käännettynä VESISOTKU, on perinteinen belgialainen kalasoppa. Se on peräisin pohjoisesta Belgiasta, Gentistä, flaamin kieliseltä alueelta. Siskoni tuon nimen käänsi ja se on mielestäni niin hauska :).





Keitto sisältää tuoretta vaaleaa kalaa, runsaasti vihanneksia, kermaa ja hienompana versiona myös äyriäisiä. Sopan suurustamiseen käytetään kananmunan keltuaisia. Tänä päivänä keittoa näkee usein tehtävän myös kana fileistä.







Aitoa belgialaista versiota sain maistaa meidän siskosten yhteisellä viikonloppumatkalla Brysselissä.





Oi oi, siitäkin on jo kauan aikaa, mutta rakkaita ja hauskoja muistoja on tuostakin matkasta yllin kyllin.





Manneken Pis, Grand Place:n aukio tuli nähtyä ja kutsuttiinhan meidät yökerhosta jatkoille suurlähetystöönkin (ei kuitenkaan suomen) Enpä ole sen jälkeen diplomaattiautossa ollutkaan  :D.





Meidän kolmen matkat ovat kyllä olleet vauhtia ja tapahtumia täynnä. Toivottavasti päästään pian taas matkaan.





Belgia oli varsinainen makujen paratiisi, suosittelen tutustumaan vaikka vain ruokamatkailu kohteena. Söin varmaan elämäni ensimmäistä kertaa niin paljon mereneläviä, että olisin voinut uida kotiin. 





Tuolla matkalla törmäsin myös tähän vesisotkuun. Ihana keitto lounaalla vain kaloilla ja myöhemmin päivällisellä se sisälsi simpukoita, mustekalaa ja hummeria.





Herkullista ja maukasta keittoa olisi tässä minunkin versiossa tarjolla. Raaka-aineina käytin Benellan ruodotonta kirjolohta, kuhafilettä ja sinisimpukoita. Voit toki jättää simpukat pois, mutta lisää silloin kalojen määrää.


BELGIALAINEN VESISOTKU, TÄYTELÄINEN KALAKEITTO 4:LLE


Raaka-aineet:

  • 3 kiinteää perunaa (reilu 300g)
  • ½ purjoa
  • 1 pieni fenkoli
  • 1 iso porkkana
  • 3 salottisipulia
  • 3 varsisellerin vartta
  • 4-5 rkl voita
  • 2 kalaliemikuutiota
  • 1 l vettä
  • 250 g lohifilettä (benella on täysin ruodoton ja hyvin puhdistettu)
  • 250 g kuhafilettä
  • 1 ps sinisimpukoita
  • 1 dl valkoviiniä
  • 1/3 tl sahramia
  • 2 ½ dl kermaa
  • 3 munan keltuaista
  • 1 tl valkopippuria
  • 1-2 tl suolaa
  • sitruunan lohkoja
  • tuoretta tilliä, säästä myös varsisellerin lehdet keiton koristeluun



OHJE:

Pese hyvin sinisimpukat ja poista parta.
Kuori ja pese vihannekset.
Kuutioi perunat, suikaloi muut kasvikset ja pilko sipulit pieniksi.
Paloittele kalafileet sopiviksi annospaloiksi.
Mittaa sahrami valkoviinin joukkoon lasiin.
Sekoita keltuaiset kerman sekaan.
Laita kattila liedelle ja lisää voi.
Lisää kaikki kasvikset ja kuullota niitä kattilassa n. 10 minuuttia, varo ruskistamasta, sekoita vähän väliä ja pienennä tarvittaessa lieden lämpöä.
Keitä vesi kuumaksi ja lisää kalaliemikuutiot toisessa kattilassa.
Lisää valmis kalaliemi vihannesten joukkoon sekä valkoviini-sahrami ja valkopippuri, maista suola.
Anna kiehua niin että perunat ovat melkein kypsiä.
Lisää simpukat ja keitä muutamia minuutteja, kunnes ne avautuvat.
Ota kattila liedeltä ja siirrä reikäkauhalla simpukat ja vihannekset toiseen astiaan, jätä liemi kattilaan.
Kuumenna liemi ja sekoita joukkoon kerma-keltuaisseos voimakkaasti vispaten.
Lisää kalanpalat, anna kiehua muutama minuutti ja lisää sitten simpukat ja kasvikset takaisin kattilaan.
Koristele tillillä ja varsisellerin lehdillä.
Purista sitruunan mehua.
Keittoa tarjotaan yleensä vaalean leivän kera.

Toivotan sinulle erittäin hyvää ruokahalua !