Pages

torstai 28. huhtikuuta 2016

VALKOINEN PIZZA alkoikin vihertää, smetanaa ja tuoreita yrttejä




Heissan, pidettäisiinkö tänään pizzapäivä.



Pizzoja löytyy joka lähtöön, vain mielikuvitus taitaa olla rajana.



 Kauhean usein ei pizzoja tule tehtyä, johtuu varmaan siitä, kun en ole mikään varsinainen leivän syöjä.



Miestäni haluan kuitenkin välillä helliä, pizzat kun ovat hänen herkkuansa

Viimeaikoina on pizzapohjissa näkynyt myös erilaisia kastikkeita. Perinteisten tomaattikastike pizzojen rinnalle on tullut ns. valkoisia pizzoja ja tätä soveltaen, halusin myös itse kokeilla  jotain uutta.




VIHERPIZZA, YRTTI-SMETANAKASTIKKEELLA 



Raaka-aineet:

pohjaan:

25 g hiivaa
2 dl kädenlämpöistä vettä
1 tl pizzamaustetta
½ tl suolaa
ripaus sokeria
4 ½ dl durumvehnäjauhoja
3 rkl oliiviöljyä

kastike:

150 g smetanaa
tuoretta basilikaa ja persilijaa (1/2 ruukkua kumpaakin)
1 ½ kuivattua rakuunaa
ripaus suolaa ja pippuria
2-3 kevätsipulia
2-3 valkosipulinkynttä

pinnalle:

150 g Greve  Allerum juustoa
 n. 200-300 g keitettyä parsakaalia ja parsaa (voit jättää toisen pois)
miniluumutomaatteja
pepperonisiivuja (Saarioinen pienet pepperonimakkara siivut 150 g paketti)










OHJE:

Sulata hiiva kädenlämpöiseen veteen.

Lisää suola, sokeri ja pizzamauste.

Lisää durum vehnäjauhot desi kerrallaan ja sekoita.
Vaivaa taikinaa käsin ja lisää lopuksi öljy.

Anna taikinan nousta lämpimässä, liinan alle peitettynä n. 40 minuuttia.

Tee pizzakastike.

Mittaa smetana astiaan.
Silppua tuoreyrtit sekä kevätsipuli ja lisää ne astiaan.
Raasta valkosipulinkynnet joukkoon.
Lisää kuivattu rakuuna (voit käyttää myös tuoretta)
Mausta ripauksella suolaa ja pippuria.

Kun taikina on noussut. Tee siitä pötkö ja leikkaa joko 5 pientä pullaa tai 2 suurempaa. Laita pizzatpallot leivinpaperin päälle uunipellille ja liinan alle. Anna nousta vielä sen aikaa kunnes uuni on valmis.

Aseta uunin lämpötilaksi 220.

Puolita n. 15-20 miniluumutomaattia.

Raasta juusto.

Leivo pizzapullat ohuiksi pohjiksi  ja laita takaisin leivinpaperin päälle.

Lusikoi yrtti-smetana kastike pizzojen päälle.

Ripottele juusto päälle.

Lisää parsat, tomaatin puolikkaat sekä pepperonimakkarat.

Paista pizzoja uunin alatasolla noin 15 minuuttia.

Paista yksi pelti kerrallaan, vaikka käyttäisit kiertoilmauunia.

Vinkki:

Ennen tarjoilua voit lorauttaa päälle vielä hyvää oliiviöljyä tai vihreää pestoa.



keskiviikko 27. huhtikuuta 2016

PAISTETTUA KUHAA, ghee-kananmunakastike, tuoretta parsaa ja parmesanperunat





Kalapäivää suositellaan pidettävän ainakin kerran viikossa. No sitä sitten noudatettiin tänään ja aamulla heti kurvasin tutun kalatiskin ääreen. Kauppias esitteli hyvän kokoista merikuhaa, joka oli sinä aamuna tiskille esille laitettu. Siitä sitten valitsin kaksi hienoa yksilöä ja fileointikin kuului samaan hintaan. Tällä kertaa pyysin fileet täysin nahattomiksi.



Kuha on erinomainen vaalealihainen ja vähä ruotoinen kala. Näistäkään fileistä ei löytynyt yhtään ruotoa.



Kuha on varsin miedon, mutta maukkaan makuista, joten mielestäni suola ja pippuri riittävät tälle kalalle varsin hyvin. 

PAISTETTUA KUHAA,  KIRKASTETTU VOI-KANANMUNAKASTIKE, TUORETTA PARSAA (4:lle)


Raaka-aineet:

  • 4 kpl nahatonta kuhafilettä (väh. 800 g)
  • 0,7 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl suolaa
  • ripaus musta- tai valkopippuria
  • raastettua sitruunan kuorta
  • nokare voita sekä öljyä kalan paistamiseen
Lisäksi:
  • 12 kpl keitettyä parsaa
  • 3 kovaksi keitettyä kananmunaa
  • 3 kevätsipulia
  • ½ dl tillisilppua
  • ½ sitruunan mehu
  • suolaa ja pippuria maun mukaan voikastikkeeseen

Ghee eli kirkastettu voi:
250 g voita

OHJE:

Aloita ruoanlaitto voin kirkastamisella.

Laita voi pieninä paloina kattilaan, lämmitä ja anna sulaa. Kuori vaahto pois ja kaada kirkas voi toiseen kattilaan. Ota pohjalle jäänyt sakka talteen, voit käyttää sitä myöhemmin esimerkiksi leipomiseen.

Kuori ja pilko  keitetyt kananmunat, lisää ne gheen joukkoon.

Lisää tillisilppu sekä sitruunan mehu. Lämmitä ja mausta suolalla ja pippurilla. Jätä liedelle alimmalle lämmölle.

Puhdista ja keitä parsat suolavedessä n. 3 minuuttia. Kaada vesi, mutta jätät parsat kattilaan kannen alle.

Lisää vehnäjauhojen joukkoon suola, pippuri ja sitruunankuori.

Paneroi kuhafileet kevyesti.

Laita pannulle nokare voita ja öljyä, paista fileitä n. 2 minuuttia/puoli.

Meillä oli vielä lisäksi uunissa tehtyjä parmesanperunoita, (ilman timjamia) joiden ohjeen löydät täältä.


Kokoa annos ja leikkaa lohko sitruunaa tai limeä jokaiselle ruokailijalle.



maanantai 25. huhtikuuta 2016

BOBOTIE, Etelä-Afrikkalainen hedelmäisen mausteinen jauhelihavuoka




Katselin tuossa päivänä eräänä vanhaa reseptivihkoani. Sieltähän se sitten ponnahti verkkokalvoilleni, Etelä-Afrikkalainen Bobotie. Hedelmäinen ja mausteinen jauhelihavuoka, joka oli päässyt unohtumaan.



Bobotien uskotaan syntyneen Hollannin siirtomaakauden aikana, jolloin tämä naudan- tai lampaanjauhelihasta  tehty ruoka on saanut vaikutteita myös indonesiasta.  Kuivatut hedelmät, kuten rusinat ja aprikoosit kuuluvat osana tätä herkkua. Ateriaa täydentää sille tehty huntu muna-maitoseoksesta.



ETELÄ-AFRIKKALAINEN JAUHELIHAVUOKA (6:lle)



Raaka-aineet:

  • 800 g naudan jauhelihaa
  • 2 isohkoa sipulia
  • 2 valkosipulinkynttä raastettuna
  • 1 tl inkivääriä raastettuna


Kuivamausteet:

  • 1 rkl currya
  • 1 tl garam masalaa
  • ½ tl chilijauhetta
  • 2 tl kurkkumaa
  • 1 tl korianteria
  • 1 tl juustokuminaa
  • 1 tl suolaa


Nestemäiset mausteet:
  • ½ sitruunan mehu
  • 3 rkl mangochutney kastiketta
  • 2 rkl tomaattipyrettä

Lisäksi:

  • ½  dl rusinoita
  • ½ dl mantelilastuja
  • 2 siivuja vaaleaa leipää
  • 4 dl maitoa
  • 4 kananmunaa
  • 6 kpl laakerinlehtiä
  • 2-3 rkl öljyä



OHJE:

Yhdistä omiin kippoihin kuivamausteet sekä nestemäiset mausteet.

Laita leivänpalat tilkkaan maitoa vettymään.

Kuumenna öljy pannulla.

Pilko sipulit ja kuullota niitä niin, että ne pehmenevät.

Lisää joukkoon raastetut valkosipulinkynnet sekä inkivääri.

Lisää pannulle kuivamausteet. Anna mausteiden lämmetä.

Lisää jauheliha joukkoon pieninä erinä ja paista kypsäksi.

Lisää pannulle nestemäiset mausteet sekä vettyneet leivänpalat.

Lisää paistokseen myös rusinat ja mantelilastut.

Aseta uunin lämpötilaksi 180.

Anna paistoksen hautua liedellä sen aikaa kunnes uuni on tarpeeksi lämmin.

Riko kananmunat kulhoon ja sekoita. Lisää maito.

Laita jauhelihapaistos uunivuokaan. Paina lastalla tiiviimmäksi.

Kaada päälle muna-maito.

Ripottele päälle muutamia mantelinlastuja sekä laakerinlehdet.

Paista Bobotie jauhelihavuokaa n. 40 minuuttia.

Tarjoa ruoka kurkkumalla värjätyllä riisillä.

Tämä ruoka niinkuin moni muukin laatikkoruoka, paranee uudelleen lämmitettäessa.






lauantai 23. huhtikuuta 2016

SUKLAA-CHILIMARINOITUJA KANANSIIPIÄ, kielen mennessään vievä naposteluherkku





Toiset viettävät pizzaperjantaita, meillä vietetään chicken wings iltaa. Olen ihan heikkona kanansiipiin, niitä täytyy saada vähintään kerran viikossa. Se on meidän perheen hemmotteluruoka numero uno.  Ihanaa sormin syötävää herkkua.





Kanansiipien marinointia vaihdellaan ja tällä kertaa halusin kokeilla jo aiemmin possun ribseille tekemääni suklaa-chili marinadia.





Tämä marinadi antaa siiville kivan makean ja samalla tulisen maun.  Eikä oikeastaan kaipaa mitään dippikastiketta lisäksi.  Tosin totutun tavan mukaan sitä kuitenkin löytyi tältäkin aterialta ja se sekoitettiin tällä kertaa helposti majoneesista, turkkilaisesta jugurtista ja Estrellan blue cheese dippijauheesta.

SUKLAA-CHILIMARINOITUJA KANANSIIPIÄ JA NUIJAPALOJA


Raaka-aineet:

  • reilu 1,5 kg kanansiipiä (no paketeissa on yleensä myös nuijapaloja)


Marinaadiin:

  • 1 dl vettä
  • 3 rkl tummaa sokeria
  • 4-5 kpl valkosipulinkynsiä pilkottuna
  • 3 rkl srirachaa (myös sambal oelak-kastike käy)
  • 2 rkl puna- tai omenaviinietikkaa
  • 80-100 g tummaa suklaata
  • 1 rkl öljyä


Dippikastike:

  • 4 rkl majoneesia
  • 5 rkl turkkilaista jugurttia
  • Estrellan blue cheese dipmix jauhoa maun mukaan



OHJE:

Mittaa katillaan kaikki marinadi aineet paitsi suklaa ja öljy.

Keitä kastiketta n. 5 minuuttia.

Ota pois liedeltä ja sulata suklaa pieninä paloina joukkoon. Lisää myös öljy.

Laita kanansiivet pussiin tai astiaan ja kaada puolet marinadikastikkeesta päälle. Ota loput talteen.

Anna siipien marinoitua vähintään 2 tuntia (itse tein marinadin aamulla, siivet marinoituivat jääkaapissa koko päivän).

Ota siivet vähintään puolta tuntia ennen paistoa huoneen lämpöön.

Aseta uunin lämpötilaksi 180 astetta.

Laita siivet leivinpaperinpäälle uunipellille nahkapuoli ylöspäin.

Paista siipiä n. 30 minuuttia. Ota pelti pois uunista. Sivele loput marinadista siiville.

Alenna uunin lämpötilaksi 160 ja jatka paistamista vielä n. 20 minuuttia.

Laita grillitoiminto päälle, nosta lämpöä ja aseta pelti ylemmäs. Paista siiville ihana rapea kuori (n. 2 - 4 min.)

Tee dippi tekeytymään jääkaappiin siipien paiston aikana.

Nautitaan rakkaudella kylmän juotavan kera.





perjantai 22. huhtikuuta 2016

JANSSONINKIUSAUKSEN UUDET VAATTEET, kiva tarjottava myös illanistujaisiin




Tässä vanha klassikko vähän uudemmissa ”vaatteissa”.  Ihana ruoka juuri silloin, kun mieli halajaa suolaista ja maukasta. 


Muistan tämän herkun erityisesti opiskeluajoilta. Hyvinkään Rantasipin yökerhossa bailattiin joka perjantai ja lauantai (joskus jopa keskiviikkoisin). Voi niitä opiskeluaikoja. Viikonloput tehtiin ensin päivät töitä ja yöt juhlittiin. No rankka juhliminen vaati myös hyvät eväät. Puolen yön jälkeen tilattiin annokset Janssoninkiusausta pöytään. Muistan kuinka hyvää se oli, mutta myös suolaista (ehkäpä tarkoituksella).


Nyt ei kunto riittäisi enää tuohon eikä oikein ole halujakaan, aikansa kutakin. Ruoka muisto on kuitenkin piirtynyt takaraivoon ja rakkaudella se siellä pysyykin.


Janssonin kiusaus on siis oiva ruoka myös illanistujaisiin. Sen voit valmistaa etukäteen pieniin annoskippoihin ja lämmittää tarjolle juuri sopivana hetkenä.


JANSSONINKIUSAUKSEN UUDET VAATTEET (6:lle)


Raaka-aineet:

  • 1 kg perunoita
  • 2 keltasipulia
  • 6-8  kevätsipulia
  • 1 luomu sitruunan kuori raastettuna
  • 2 prk janssonin fileitä
  • 1 ½ tl suolaa
  • 1 ½ tl mustapippuria rouheena
  • 3 dl kuohukermaa

Koristeeksi:

  • 6 kokonaista isoa kaprismarjaa
  • jätä 3 janssonin filettä sivuun koristelua varten
  • sitruunan siivuja






OHJE:


Aseta uunin lämpötilaksi 200 astetta.

Kuori ja leikkaa perunat suikaleiksi. Laita kulhoon.

Silppua keltasipulit ja kuullota niitä hetki pannulla. Lisää kulhoon.

Pilko kevätsipulit sekä janssonin fileet (jätä 3 filettä sivuun myöhempää käyttöä varten).

Lisää ne sekä purkkien liemet kulhoon.

Lisää sitruunan raastettu kuori sekä kuivamausteet.

Sekoita hyvin ja jaa annoskippoihin.

Paista vuokia ensin 20 minuuttia 200 asteessa.

Alenna uunin lämpötilaa 170 ja jatka paistamista vielä 20 minuuttia.

Puolita sivuun jätetyt janssonin fileet pitkittäin.

Ota vuoat pois uunista, lisää jokaiseen kippoon ½ file  ympyränä. Paista vuokia vielä n 5-10 minuuttia.

Lisää ennen tarjoilua kaprismarjat ja sitruunan siivut.


Jos valmistat ruoan etukäteen ja lämmität uudelleen,  peitä annoskipot foliolla etteivät ne kuiva liikaa.


torstai 21. huhtikuuta 2016

Kauniin punaista MARJA-ARONIA SIMAA, juomatta jäänyt mehutiiviste meni tuunaukseen







Sima kuuluu ehdottomasti vapun perinteisiin. Eikä ihme, sillä sehän on ihanan raikas ja poreileva janojuoma.

 Yhden simasatsin jälkeen valmistusta voi jatkaa vaikka läpi kesän. Perinteisen sitrussiman seuraksi on tullut vaikka ja mitä. Juurikin luin Sweet food o`mine blogin inkivääri-chili simasta, jota on myös ehdottomasti kokeiltava. 

Jääkaapissa on nököttänyt kaksi litran pulloa syksyllä keitettyä marja-aronian mehutiivistettä. Siitähän se ajatus sitten lähti.




Tästä simasta tuli upean väristä ja makukin on ihanan aromaattinen.

 Voisikohan tätä leikkisästi kutsua terveyssimaksi, marja-aroniastahan löytyy runsaasti c-vitamiineja.





MARJA-ARONIA SIMA

Raaka-aineet:

5 l vettä
1/2 l  marja-aronian mehutiivistettä (sokeroitua)
1 1/2 sitruunaa
5 dl sokeria (voit korvata osan fariinisokerilla, jos haluat syvemmän värin)
nokare tuore hiivaa

OHJE:

Pese sitruunat hyvin. Kuori keltainen osa talteen ja leikkaa valkoinen osa pois, siivuta sitruunan liha. Laita päällyskuori ja siivut sankoon.

Keitä puolet vedestä kiehuvaksi.
Mittaa sokeri ja mehutiiviste sankoon.
Kaada kiehuva vesi päälle.

Laita loput vedet kylmänä sankoon.
Odota että vesi on huoneen lämpöistä (väh. alle 30 asteista, itse käytin mittaria)

Sekoita hiiva ensin pieneen määrään nestettä ja lisää se sitten sankoon.

Peitä sanko harsolla ja anna käydä vuorokauden.

Laita puhtaisiin pulloihin 1 tl sokeria ja rusinoita.
Pullota sima. Jätä sankon pohjan sakka käyttämättä.

Siirrä pullot kylmään odottamaan noin 2-3 vuorokautta.

Sima on valmis kun rusinat nousevat pintaan.

Tarjoa sima kylmänä tai jäillä.





HERKULLISET SUKLAATUULIHATUT JA VANILJAINEN KERMA MANSIKKA TÄYTE





Tuulihattuja, nam. Nämä pienet leivonnaiset ovat siitä kivoja, että niitä voit vapaasti täyttää niin makeilla kuin suolaisillakin täytteillä.



Minä meinasin tällä kertaa korvata vapun makeat leivonnaiset näillä suklaisilla tuulihatuilla, joissa täytteenä on tuoreista mansikoista survottua hilloa sekä vaniljainen tuorejuustokerma.



Tuulihatut valmistuvat helposti ja nopeasti. Täyttää ne kannattaa juuri ennen tarjoilua.




SUKLAATUULIHATTUJA  JA  VANILJA-MANSIKKA TÄYTE



Raaka-aineet:

  • 2 dl vettä
  • 100 g voita
  • 1 ½ dl vehnäjauhoja
  • ½ dl kaakaojauhetta
  • 3 munaa


Täyte:

  • 2 dl vispikermaa
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 100 g vaniljatuorejuustoa
  • 30 g suklaata raastettuna


Hilloke ja koristelu:

tuoreita mansikoita, sokeria, tomusokeria (sitruunamelissaa, orvokkeja)

OHJE:

Aseta uunin lämpötilaksi 200 astetta.
Kiehauta vesi kattilassa. Lisää voi paloina ja odota, että se sulaa.
Yhdistä kaakaojauho vehnäjauhoihin.
Lisää jauhot kattilaan ja sekoita voimakkaasti puukauhalla, niin että massasta muodostuu pallomainen taikina.
Ota kattila liedeltä ja anna jäähtyä 5 minuuttia.

Siirrä taikina pallo taikinakulhoon ja sekoita voimaakkaasti vatkaimella 1 muna kerrallaan taikinaa.
Siirrä taikina nyt pursotuspussiin ja pursota leivinpaperin päälle ruusukkeita (itse sain 14 kpl).
Paista tuulihattuja n. 15 minuuttia (älä avaa luukkua kesken paiston, etteivät ne lässähdä). Voit pirskottaa muutaman tipan vettä leivinpaperille, se auttaa tuulihattuja kohoamaan.
Anna jäähtyä.

Tee täyte. Vispaa kerma yhdessä vaniljasokerin kera.
Sekoita tuorejuusto kerman kanssa ja lisää raastettua suklaata sekaan.
Pilko 3-5 mansikkaa kupissa ja laita sekaan 2-3 rkl sokeria. Survo vielä haarukalla niin, että siitä tulee hillomaista.

Leikkaa tuulihatuista yläosa pois. Laita mansikkahilloketta pohjalle ja rkl tuorejuustokermaa päälle.
Leikkaa vielä mansikasta lohkoja tuulihatuille ja laita kansi päälle.

Ripottele tomusokeria päälle. Koristele sitruunamelissalla ja orvokin kukilla.