Pages

torstai 31. maaliskuuta 2016

Hampurilaisia, ou jees..... Metsästäjän tapaan, nam

Vaikka en myönnä olevani erityisesti mikään pizzan tai hampurilaisten suurkuluttaja, on näitäkin päästävä tekemään silloin tällöin. Sämpylät leivotaan itse ja korvataan se rasvaisempi majoneesi metsäsienikastikkeella.  Pihvit paistetaan jauhelihasta vain pelkkiä mausteita taikinaan. Hiukan salaattia, pekonia ja marinoituja punasipuleita kumppaniksi, siinä se sitten on, aivan paras metsästäjän hampurilainen.





Palatakseni vielä tuohon sienikastikkeeseen, mieheni, joka todellakin siirtää sienisoossit pois lautaseltaan tai jättää ruoan kokonaan syömättä, huomasikin lappaavansa sitä hampurilaisen päälle lisää (huusin hiljaa mielessäni, JEEE VIHDOINKIN!).  Kastike on maustettu uudella tavalla, käyttäen tuoretta basilikaa sekä muskottipähkinää. Mies vannotti pistämään ohjeen varmaan talteen, jos haluaisin hänen vielä sieniä syövän, heh heh hee. Mutta nyt leipomaan…




METSÄSTÄJÄN PAREMPI HAMPURILAINEN





Hampurilaissämpylät 


  • 1 ½ dl maitoa
  • 2 tl kuivahiivaa
  • 1 rkl sokeria
  • 1 kananmuna
  • 1 ½ rkl voita
  • 4 ½ dl vehnäjauhoja
  • 1 tl suolaa
  • 0,5 dl kurpitsansiemeniä
  • 1 kananmunan valkuainen + loraus vettä voiteluun


Lämmitä maito käden lämpöiseksi. Lisää hiiva ja sokeri.

Sekoita kananmuna joukkoon.

Nypi voi pieninä nokareina joukkoon.

Sekoita suola ja vehnäjauhot keskenään. Lisää taikinaan. Sekoita hyvin.

Ota taikina pois kulhosta ja vaivaa taikinaa käsin jauhotetulla pöydällä noin 10 minuuttia.

Kohota taikinaa liinan alla noin 2 tuntia, kunnes taikina on kaksinkertaistunut.

Muotoile 4 sämpylää, kohota niitä leivinpaperin päällä sekä liinan alla vielä 2 tuntia, niin että ne ovat kaksinkertaistuneet.

Voitele sämpylät munanvalkuais-vesi seoksella. Ripottele päälle kurpitsansiemenet.
Paista 200 asteisessa uunissa noin 10-15 minuuttia, kunnes sämpylät ovat kypsiä. Anna jäähtyä.

Paista nyt pekonisiivut uunissa (1 pkt), aseta leivinpaperin päälle, uunista riippuen n 10-15 min. Laita kypsät pekonisiivut talouspaperin päälle, niin turha rasva imeytyy pois.

JAUHELIHAPIHVIT


  • 400 g naudan jauhelihaa
  • 1 dl paahdettua sipulirouhetta
  • suolaa, pippurisekoitusta


Yhdistä aineet kulhossa. Sekoita hyvin. Muotoile 4 pihviä. Paista pannulla tilkassa öljyä n. 3 min/puoli. Paina pihvin keskustaan  pieni kuoppa, niin se ei kipristy paistettaessa.

METSÄSIENIKASTIKE


  • 1 prk metsäsienikuutioita 315/160 g
  • 2 rkl voita
  • 1 rkl vehnäjauhoja
  • 1 dl kuohukermaa
  • suolaa, pippuria
  • ripaus muskottipähkinää, pilkottua tuoretta basilikaa


Mittaa kattilaan voi. Anna sulaa liedellä ja lisää joukkoon vehnäjauho. Sekoita, kypsytä,  mutta älä ruskista.
Lisää kattilaan sienikuutiot ja niiden liemi. Kaada perään kuohukerma. Kiehauta, lisää vettä tarvittaessa Kastitke saa jäädä paksuksi.. Anna kypsyä noin 10 minuuttia. Mausta suolalla, pippurilla, muskottipähkinällä ja pieneksi silputulla basilikalla.

MARINOIDUT PUNASIPULIT


  • 1 ½ rkl öljyä
  • 1 iso punasipuli
  • 1,5 rkl hunajaa
  • ½ dl punaviinietikkaa
  • 1 tl suolaa


Viipaloi punasipuli. Mittaa öljy ja hunaja kattilaan. Lämmitä ja lisää punasipulin viipaleet. Sekoita, älä paista. Lisää etikka ja suola. Anna hautua n. 5 minuuttia. Ota sivuun ja anna jäähtyä liemessään.



Salaatinlehtiä ja tomaattia siivuina.

Kokoa hampurilaiset, salaatinlehdet, tomaatti, burgerpihvi, sienikastike, punasipulia ja pekoniviipaleet. Lisäksi voit paistaa esim. ranskalaisia. HERKUTTELE !



tiistai 29. maaliskuuta 2016

JIPPII... Meillä avattiin grillikausi! Mehevät kanavartaat ja pähkinäinen kookoskastike

Nyt on virallisesti almanakankin mukaan julistettu kevät alkaneeksi. Kellojakin siirrettiin viime viikonloppuna kesäaikaan, tosin minun aamuja se taas vaikeuttaa ainakin elokuulle asti. Pitää varmaan ottaa käyttöön kahden herätyskellon taktiikka.

Vaan positiivisintahan tässä on se valon määrän lisääntyminen ja luonnon uudelleen herääminen. Jippii , nyt on kevät ja kesäkin jo ovella.  Ja mikä parasta,  meillä se tarkoittaa sitä,  että grillikausi alkaa!

Grillaus ja grilliruoat ovat niin parasta. Siinä voi isokin porukka osallistua yhdessä ruoanlaittoon. Tässä tulisikin kiva ohje kanavartaiden tekoon. Tikuttamiseen voi osallistua osa, toisten tehdessä salaatit ja muut tykötarpeet. Voit valmistaa vartaat myös uunissa.







AASIALAISET  KANA-ANANASVARTAAT JA PÄHKINÄINEN KOOKOSKASTIKE (4-6:lle)






Raaka-aineet:

  • 1 kg broilerin rintaleikkeitä
  • 1 tuore ananas
  • 1 prk kookosmaitoa
  • ½ tl maizenaa
  • 4-5 rkl crunchy pähkinävoita
  • n. 12 varrastikkua
  • öljyä grillaukseen



Marinadi

  • 1 dl ananas- tai applesiinimehua
  • 0,5 dl soijaa
  • 0,5 dl tummaa sokeria (tai fariinisokeria)
  • 2 rkl öljyä
  • ½ limen mehu
  • 2 rkl sambal oelak tai srirachakastiketta
  • 1 tl valkosipulijauhetta
  • 1 tl inkiväärijauhoa



Koristeluun:

limenmehua, maapähkinää murskattuna, kevätsipulia tai korianteria





Ohje:

Mittaa marinadin ainekset kattilaan ja lämmitä sitä niin, että sokeri  sulaa. Jätä jäähtymään.
Paloittele broilerinrintafileet (n. 3x3 cm) vartaisiin sopiviksi. Laita palat astiaan.

Jätä  ½ marinadikastikkeesta kattilaan talteen myöhemmin valmistettavaa pähkinäkastiketta varten.
Kaada  toinen puoli marinadista broilerin palojen päälle ja anna marinoitua vähintään tunti (3-4 tuntia paras)

Kuori ja pilko ananas.
Jos käytät bambugrillitikkuja, muista pitää niitä vedessä n. 15 min. ennen tikuttamista.
Tikuta broilerinfile- ja ananaspalat vuorotellen grillitikkuun.
Lämmitä grilli ja muista öljytä  ritilät hyvin. Kääntele vartaita. Paista n. 10 minuuttia keskilämmöllä.

Valmistus uunissa:

Aseta uunin lämpötilaksi n. 200
Laita leivinpaperi uunipellin päälle ja asettele valmiit vartaat pellille niin, että tikut eivät ole aivan kiinni toisissaan.  Paista vartaita reilu 20 minuuttia.

Pähkinäkastike:

Laita sivuun jätetty marinadikastike uudelleen liedelle.
Lisää joukkoon kookosmaito (ei kaikkea vettä).
Sekoita pienessä määrässä nestettä maizena marinadikastikkeeseen. Anna kiehua n. 2 minuuttia.
Lisää pähkinävoi kattilaan. Ota kattila pois liedeltä
Maista ja mausta kastiketta lisäämällä sambal oelak -kastiketta (srirachaa) ja limeä.




Tarjoa vartaita esim raikkaan salaatin ja riisin kera.
Laita kastikkeen kanssa tarjolle maapähkinämurskaa , kevätsipuli ja limen  tai sitruunan paloja

perjantai 25. maaliskuuta 2016



HALUAN TOIVOTTAA SINULLE IHANA
LUKIJANI OIKEIN MUKAVAA
PÄÄSIÄISTÄ !




tiistai 22. maaliskuuta 2016

RAPEAT GLASEERATUT BROILERINPALAT






Voi ihanuutta, meillä oli taas SE ilta, nimittäin kun saa grillattua broileria.  Me ollaan ihan hulluina hurahdettu broilerin siipiin, koipiin ja rintaleikkeisiin. Niitä on siis pakko saada ainakin kerran viikossa. Toisille tuo pakko on pizza tai tortillat ja ymmärrän hyvin.  Sormin ja käsin syötävät ruoat maistuvat vaan niin herkullisilta.



Kauppa reissulla tällä kertaa herätti kiinnostuksen broilerin koipi- ja rintapalat. Aikaisemmin on tullutkin ostettua jo niitä grilliboxeja ja tietty niitä siipiä. Pakkauskokokin oli meille sopiva 1,5 kg. Tuosta riittäisi meille neljälle juuri sopivasti, kylkeen toki piti keittää hiukan nuudeleita sekä vihreää salaattia.




Glaseeraus sopii kuin nenä päähän broilerin paloille. Paahdettuun nahkaan tulee maukas rapea ja tahmea pinta, mitä on sitten kiva imeskellä myös sormista.

Tällä kertaa glaseerauskastike on aasialaissävytteinen, jonka voimakkuutta on helppo säätää chilikastikkeen määrällä.




 GLASEERATUT BROILERIN KOIPI- JA RINTAPALAT



RAAKA-AINEET:

1,5 kg broilerin koipi- ja rintapaloja

glaseerauskastike:

  • 0,5 dl riisiviinietikkaa
  • 0,5 dl ketjap manis soijaa (makea soijakastike)
  • 0,5 dl soijakastiketta
  • 3 rkl juoksevaa hunajaa
  • 3 rkl sambal oelek chilikastiketta
  • 3 valkosipulinkynttä raastettuna
  • 3 rkl tummaa sokeria (voit käyttää myös fariinisokeria)
  • 1 tl inkivääriä raastettuna
  • 1 rkl seesamiöljyä
  • 1 limen mehu


öljyä paistamiseen



OHJE:

  • Aseta uunin lämpötilaksi 200 (kiertoilma 170)
  • Sekoita kaikki glaseerauskastikkeen  mausteet kattilaan ja keitä seosta noin 5-10 minuuttia.
  •  Maista glaseerauskastiketta ja lisää sambal oelek kastiketta, jos haluat vahvemman chilin maun. Ota kastike syrjään.
  • Jos käytät valmiiksi marinoituja paloja, pyyhi tai pese nopeasti viileällä vedellä kaikki marinadi pois. Kuivaa hyvin.
  • Paista broilerinpaloihin pinnat paistinpannulla tilkassa öljyä. Siirrä  broilerinpalat uunivuokaan.  Rintapalat nahkapuoli ylöspäin.
  • Sivele pullasudilla glaseerauskastiketta ohuelti kunkin palan yläpinnalle.
  • Laita broilerinpalat uuniin. Paista niitä uunin alatasolla 30 minuuttia, ota pois uunista.
  • Käännä broilerinpalat ja sivele jokaisen palan yläpintaan glaseerauskastiketta.
  • Paista noin 20-25 minuuttia uunin alatasolla. Ota pois uunista.
  • Käännä uuni grillaustoiminnolle ja asteet noin 240.
  • Käännä broilerinpalat vielä kerran ja katso, että rintapalat ovat nahkapuoli ylöspäin.
  • Sivele nyt glaseerauskastiketta reilusti palojen pinnalle. Nosta uuniritilä ylös, vähintään keskiosaan uunia.
  • Laita broilerinpalat grillivastuksen alle noin 3-6 minuuttia, niin että kastike paahtuu palojen päälle. Varo polttamasta.
  • Laita valmiit glaseeratut broilerinpalat tarjolle. Ota uunivuoasta jäänyt liemi talteen pieneen kannuun ja laita tarjolle.




maanantai 21. maaliskuuta 2016

Meidän pääsiäispöytää juhlistaa täytetty possunfile



Kevät keikkuen tulevi, ainakin tänä vuonna on tuntunut siltä. Aamulla herätessäni lunta satoi jälleen ihan maahan asti. Täytyy vain luottaa vanhaan sanontaan, että uusi lumi on vanhan surma.



Pääsiäinen, tuo kevään ensimmäinen iso juhla lähestyy meitä kuitenkin varmasti. Pääsiäisen juhlapöytä on runsas, mutta kuitenkin paljon vapaampi kuin esimerkiksi jouluna. Monessa perheessä syödään ainakin yhtenä päivänä se parempi pääsiäisen ateria, alku-. ja jälkiruokineen.


POSSUN SISÄFILETTÄ ITALIALAISITTAIN





Omassa perheessäni lammas ei ole päässyt suosioon, vaikka minulle sekin maistuisi.
  
Suosikiksi meillä on noussut täytetty possun sisäfile  italialaisittain eikä se mikään ihme olekaan, sillä tällä ohjeella liha  on takuu varmasti mureaa ja mehevää.




  Aurinkokuivatut tomaatit, mozzarella ja pinaatti tuovat kivan pikantin maun, joka vielä kääritään fileen kanssa ilmakuivatun kinkun sisään.




Ohjeessa olen käyttänyt serranon kinkkua, koska parmankinkkua en löytänyt siihen hätään, mutta kumpikin käy oikein hyvin. Kastikkeen voit valita mielesi mukaan, itse pidän punaviinikastikkeesta.




Raaka-aineet:
600 g possun sisäfilettä
100 g pakastepinaattia
10 kpl aurinkokuivattua tomaattia
1 kpl mozzarella pallo
100 g parmankinkku siivua
suolaa, mustapippuria, muutama timjamin oksa

Ohje:
1.  Puhdista file ja leikkaa se reiluun puoleen väliin asti keskeltä halki.
2.  Avaa filettä ja nuiji se noin 1/2 sentin paksuiseksi, käytä muovipussia lihan päällä, jotta pinta ei rikkoudu.
3.  Mausta file suolalla ja pippurilla.
4.  Täytä fileen keskiosa päästä päähän ensin aurikokuivatuilla tomaateilla, seuraavaksi pinaattilla ja lopuksi mozzarella siivuilla sekä muutamalla timjamin oksalla.
5.  Rullaa file ja verhoa se parmankinkun siivuilla. Sido liha narulla.
6.  Kuumenna paistinpannu, lisää öljy ja paista rullaa joka sivulta n. 2 minuuttia. Siirrä liha uunivuokaan.
7.  Aseta lämpömittari 57 ja laita se poikittain rullan keskelle. Paista lihaa noin 15-20 minuuttia 200 asteessa, kunnes sisälämpö on sopiva.
8.  Anna fileen levätä n. 10 minuuttia folioon käärittynä. Leikkaa lihasta reilun sentin paksuisia siivuja.

Tässä myös herkullinen perunavaihtoehto







lauantai 19. maaliskuuta 2016

Super herkulliset jättikatkaravunpyrstöt ja viherpippuria

Tunnetusti ahmin kaikki ruoka-, luonto ja musiikkiohjelmat televisiosta.  Jotakin niistä aina oppii ja saa itselleen hyvän mielen.  Varsinkin ”Vain elämää” ja ”Voice of Finland” ovat sellaisia ohjelmia, että meillä panostetaan niitä iltoja varten. Hemmotellaan itseämme hyvällä pikku purtavalla. Ei sen tarvitse olla mitään hienoa, kunhan se vaan poikkeaa normi arkiateriasta. Useimmiten tehdään kanansiipiä erilaisin marinadein sekä dippikastikkein tai bruschetta leipiä eri päällisillä.






Eilen rakas puolisoni kuitenkin yllätti tuomalla kotiin jättikatkaravunpyrstöjä.  Voit uskoa kuinka kuola valui suunpielistä jo pelkästä silmäyksestä noita merenherkkuja kohtaan.




Siitä onkin jo aikaa, kun viimeksi näitä tehtiin. Voi, maiskista.




Herkullisin ohje millä näitä jättikatkaravunpyrstöjä meillä on kokattu, saatiin myös televisiosarjasta ”Maustematkalla”.  Ohje on aasialaisvaikutteinen, yhdessä sarjan jaksoista Britti kokki Stevie Parle ja mausteasiantuntija Emma Grazette vierailivat siellä missä mustapippuri kasvaa eli Kamputseassa.

Ohjeessa käytetään poikkeuksellisesti viherpippuria. Tiesitkö muuten, että viher-, musta- ja valkopippuri  poimitaan samasta köynnöksestä, eroa niillä on vain eri kypsyysaste. Viherpippuria saadaan siten, että raaka marja (vihreä ) pakastekuivataan tai säilötään etikkaan. Mustapippuria kerätään myös vihreänä, mutta kuivataan auringossa, jolloin marja tummuu ja rutistuu. Valkopippuria saadaan, kun marjan annetaan kasvaa täysin kypsäksi  (punaiseksi), jonka jälkeen siitä liuotetaan punainen kuori pois
.

Mutta nyt takaisin näihin super, SUPER herkullisiin jättikatkaravunpyrstöihin.







JÄTTIKATKATKARAVUNPYRSTÖJÄ  JA VIHERPIPPURIA




Raaka-aineet:

  • 20 kpl raakoja kuorellisia jättikatkaravunpyrstöjä
  • 2 cm pätkä tuoretta inkivääriä raastettuna
  • 4 valkosipulinkynttä raastettuna
  • 2 -3 rkl viherpippuria
  • 5-6 kpl kaffir-lime-lehtiä (tuoreita löytää etnisistä kaupoista ja niitä voi pakastaa)
  • 2 rkl soijaa
  • 2 rkl osterikastiketta
  • 2 rkl kalakastiketta
  • 2-3 tomaattia pienenä kuutiona
  • 2 limen mehu, tuoretta korianteria tai persiljaa
  • 5 rkl maapähkinäöljyä paistamiseen





OHJE:

Kuumenna wokpannu tai korkealaitainen paistinpannu ja lisää öljy.
Lisää kuumaan öljyyn raastettu inkivääri ja valkosipuli, sekoita, varo polttamasta.
Lisää katkaravunpyrstöt, kaffir-lime-lehdet sekä viherpippurit. Sekoita hyvin.
Kun ravut saavat hiukan väriä, punastuvat, lisää pannuun soija-, osteri- ja kalakastike.
Kypsennä kunnes ravut ovat kauttaaltaan vaaleanpunaisia.
Lopuksi lisää tomaattikuutiot ja silputtu korianteri tai persilja.
Purista päälle limen mehua reilusti.
Tarjoile leivän ja vihreänsalaatin kera.




VINKKI:


Jos tarjoat rapuja alkupalaksi, niin 3-4 kpl riittää per ruokailija.  Meille kahdelle riiti nuo 20 kpl hyvin herkku-iltapalaksi. 

torstai 17. maaliskuuta 2016

Inspiraatiota etsimässä kaupan tarjouksista

Teetkö viikon ruokalistan valmiiksi etukäteen vai menetkö kauppaan etsimään inspiraatiota?



Itse yleensä haen sitä inspiraatiota vasta kaupassa olevien tarjousten perusteella. Kierrän niin liha- kuin kalatiskin ja hahmottelen illan ja seuraavien päivien aterioita.

Broilerin fileet ovat usein tarjouksessa. Niistä saakin nopeasti maukasta ruokaa.



Tänään haluan tarjota sinulle raikasta SIIDERI-PESTOBROILERIA ja mikä parasta, ohjeessa ei ole käytetty kermaa eikä se sitä todellakaan kaipaa.





Reseptiin pääset tästä.


Saaranlautasella toimii yhteistyössä uuden KOHOKOHTA-sivuston kanssa. Kohokohta.com sivuilla keskitytään hyvään mieleen, positiivisuuteen, terveyteen, hyvinvointiin ja siihen hengenravintoon eli meitä ruokabloggaajia ja heidän reseptejään löydät sivustolta useampiakin.

tiistai 15. maaliskuuta 2016

Kuorittuja katkarapuja, tonnikalaa, sydänpastaa ja wasabijugurttikastike. Kevyttä ja raikasta.

Minä koitan ja yritän nyt tosissani syödä iltaisin vähän kevyemmin. Pikku systerin häihinkin on enää kuukausi aikaa ja johonkin juhlamekkoon pitäisi mahtua, voi tätä naisen elämää. Tottahan tiedän senkin, että liikkua pitäisi enemmän, huoh. No, ainakin tarkoitus olisi nyt ryhdistäytyä.




MERELLINEN SYDÄNPASTASALAATTI   (4:lle)


Raaka-aineet salaattiin:

  • 500g kuorellisia katkarapuja (tai 200g kuorittuja)
  • 1 prk vaaleaa tonnikalaa öljyssä (200g/150g)
  • 1 salaattisipuli 
  • 2 hapokasta omenaa
  • 10 cm pätkä tuoretta purjoa
  • 1/2 kurkku
  • 1 paprika (keltainen)
  • 120g sydänmakaroneja (voit käyttää mitä haluat) 
  • tuoretta tilliä silputtuna





Keitä ensin makaronit suolavedessä, mutta jätä purutuntuma (al dente). Jäähdytä.
Kuori (sulatetut) katkaravut
Pilko sipuli, omenat, kurkku ja paprika kuutioiksi.
Viipaloi purjo ohuiksi siivuiksi.
Yhdistä kaikki pilkotut aineet salaattikulhossa.
Lisää joukkoon katkaravut, tonnikala ja tillisilppu.

Raaka-aineet wasabijugurttikastike:

  • 1,5 dl turkkilaista jugurttia
  • 1/2  dl sitruunan mehua
  • 2 tl wasabitahnaa
  • 1 rkl omenaviinietikkaa (ei pakollinen)
  • ripaus sokeria
  • mustapippuria ja suolaa tarvittaessa

Sekoita kastikeaineet keskenään, tarkista suola ja pippuri.
Kaada kastike salaattikulhoon ja sekoita hyvin.



maanantai 14. maaliskuuta 2016

Kyllä peura on ihan parasta!




Meidän perhe on siitä onnekas, että tuttavapiiriimme kuuluu ainakin yksi metsästäjä.  Peuran lihaa saadaan ostaa pakkaseen aina joulun alla. Riistalihana peura on mukavan miedon makuista.
Kiitos vaan siskolle, hänen pakkasensa toimii osan lihojen etäsijoituspaikkana, omassa kun pitää säilyttää muutakin.

 Tässä ohjeessa savupaprika antaa pihveille kivan erilaisen säväyksen. Massassa ei ole käytetty korppujauhoja, joten pihvit ovat kokolihamaisempia.

Jos riistalihaa ei ole saatavilla, voit toki korvata sen naudan paistijauhelihalla.

JAUHELIHAPIHVIT PEURASTA JA PAPRIKA-SIPULIPAISTOS





Raaka-aineet pihveille:

  • 500g peuran jauhelihaa  (naudan jauhelihaa)
  • 1 sipuli silputtuna
  • 3 tl savupaprikajauhetta
  • 1 rkl riistafondia
  • 1 rkl tuoretta rosmariinia silputtuna
  • 1 tl mustapippuria myllystä
  • ½  tl valkopippurijauhetta
  • 1 kananmuna
  •  voita tai öljyä paistamiseen


Raaka-aineet paistokselle:

  • 2-3 kpl suippopaprikaa renkaina
  • 2  isoa sipulia renkaina
  • 1 rkl sweet-chilikastiketta
  • 1 rkl soijaa
  • voita tai öljyä paistamiseen




OHJE PIHVEILLE:

Paista hiukan pannulla sipulisilppua. Anna jäähtyä.
Laita jauheliha kulhoon ja lisää joukkoon kaikki mausteet.
Sekoita massaa hyvin.
Lisää lopuksi paistetut sipulit sekä kananmuna.
Leivo massasta 4 kpl pihvejä.
Lämmitä rasva pannulla kuumaksi, mutta pienennä lämpöä kun lisäät pihvit.
Paina jauhelihapihvin keskustaan pieni kuoppa, näin pihvi pysyy paistuessaan kauniin mallisena.
Paista pihvejä n. 4-5 minuuttia/puoli. 


OHJE PAISTOKSELLE:

Laita rasva pannulle, kuumenna.
Lisää siivutetut sipulirenkaat, kuullota pienellä lämmöllä noin 10 minuuttia.
Lisää joukkoon paprikarenkaat ja jatka hauduttamista vielä noin 5-10 minuuttia.
Lopuksi lisää pannulle sweet-chilikastike sekä soija. Anna hautua vielä hetken.

Paistos on valmis kun se on karamellisoitunut ja pehmeä.



VINKKI:

Näiden pihvien seuraksi sopii mainiosti puikulaperunat herkkusienillä

JUUSTOSILAKAT UUNISSA, nopeasti ja ilman käryä



Kalapäivää on pyritty pitämään 1-2 kertaa viikossa. Meille tuli Järvenpäähän ihan huippu kalakauppa, Järvenpään Kalatalo. Tosin vielä en ole ostanut mitään erikoista kalaa sieltä. 
No tilipäivänä vois kokeilla vaikka tuoretta merianturaa tai mustekalaa.

Kala on kyllä niin hyvää ja pienenä meille hoettiin, että kala kasvattaa järkeä, oiskohan mun pitäny syödä tupla-annos?

Tässä on ensimmäinen silakkaruoka, jolla sain houkuteltua oman perheeni tätä mainiota kalaa maistamaan. Teen usein näitä silakkapihvejä iltapalaksi ihan vaan leivän päällä nauttien.
Nämä silakkapihvit on helppo ja nopea valmistaa. Säilyttävät mehukkuuden ja kuitenkin saavat rapean pinnan uunissa eikä koti käryä kalan rasvasta.

 JUUSTOISET SILAKKAPIHVIT UUNISSA


Raaka-aineet:

½  kg silakkafileitä
100g juustoraastetta                                            
suolaa, valkopippuria, paprikajauhetta, tuoretta tilliä



OHJE:

Aseta uunin lämmöksi 200

Lado puolet fileistä nahkapuoli alaspäin leivinpaperin päälle uunipellille.

Mausta fileet suolalla ja valkopippurilla.

Laita jokaisen fileen päälle tillistä oksa ja päälle juustoraastetta.

Laita seuraavaksi kansi toisesta fileestä nahkapuoli ylöspäin.

Ripottele fileen pintaan paprikajauhetta.

Paista uunin keskiosassa noin 15 minuuttia, jos haluat rapeamman pinnan paista lopuksi grillivastuksen alla muutama minuutti.

Nämä silakkapihvit maistuvat myös kylmänä.



sunnuntai 13. maaliskuuta 2016

ITÄMAINEN WASABIKANASALAATTI ja herkullinen kastike






Mä sitten tykkään noista Lidl:n vaihtuvista ruokateemoista. Silloin on tarjolla herkkuja,  mausteita ja vinkkejä  niin eri Euroopan maista kuin Amerikan mantereelta Aasiaankin. Tarjouslehteä selatessa mulla on kynä kädessä ja ruksailen tuotteita, mitä haluaisin kokeilla.  Viimeksi tuli ostettua mm.  wasabia.  Siitä onkin aikaa jo varmaan muutama vuosi, kun viimeksi olen käyttänyt tätä maustetta omassa keittiössä.
Aasialaisia ruokia tulee tehtyä useinkin, mies kun tykkää mausteisista ruuista. Nyt piti keksiä wasabille käyttöä.  Älä nyt kuitenkaan pelästy, tämä ruoka ei ole väkevä tai voimakas maultaan vaan mantelin kera pehmeän mausteinen.  Kevyttä ja raikasta broilerisalaattia siis.





 



 WASABI KANASALAATTI  JA  HERKULLINEN SALAATTIKASTIKE 



Raaka-aineet broilerille:

  •  500g broilerin ohut fileleikkeitä
  • 1,5 dl mantelijauhoa
  • 1 tl suolaa
  • ½  tl inkiväärijauhetta 
  • 1 rkl sweetchilikastiketta
  • 2 tl wasabitahnaa           
  •  öljyä paistamiseen


Ohje

Nuiji broilerinleikkeitä ohuemmaksi, jos ne ovat kovin paksuja.
Mittaa astiaan mantelijauho, suola ja inkiväärijauho ja sekoita
Mittaa sweetchilikastike ja wasabi pieneen kuppiin ja sivele kunkin fileen yhdelle puolelle pullasudilla
Kääntele fileet manteijauho seoksessa.
Paista jauhotettuja fileitä paistinpannulla miedolla lämmöllä reilu 3 minuuttia/puoli. Jätä odottamaan.

Raaka-aineet salaatille:
                             
  •  salaattisekoitusta (esim miniromaine+minicresta)                        
  •  baby pinaatinlehtiä
  • 1 ps  pakasteherneitä
  • 2 avokadoa
  • 1 suippopaprika
  • 1 mango                           
  •  miniluumutomaatteja          
  •  tuoretta korianteria 

Ohje:

Kuori ja pilko avokadot ja mango.  Puolita tomaatit ja siivuta paprika.
Revi salaatinlehdet ja sekoita ne pinaatin kanssa keskenään.
Yhdistä salaatti tarjoilukulhoon.

Raaka-aineet salaatinkastike:

  • 1 appelsiini puristettu mehuksi (n. 1 dl)
  • ½ dl hyvää öljyä
  • 1 rkl riivsiviinietikkaa
  • 1 kpl valkosipulinkynsi raastettuna
  • 1 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
  • 2 tl wasabitahnaa                          
  •  tuoretta korianteria silputtuna


Ohje:

Yhdistä kaikki aineet ja maista. Halutessa voit lisätä suolaa ja voimakkaamman maun saat lisäämällä wasabia.
Leikkaa jäähtyneet ja paistetut broilerinfileet isoiksi siivuiksi poikittain salaattipedin päälle.

Kostuta salaattikastikkeella, lisää tuoretta korianteria ja halutessa maapähkinärouhetta.