Pages

tiistai 30. maaliskuuta 2021

KAALI-BROCCOLIKEITTO, VHH, KETO

 



Viikonlopun jälkeen on taas kiva keventää. Ja vaikka olen pyrkinyt syömään vähähiilihydraattisesti, niin viime viikonlopun isännän synttärit pakottivat myös minut herkuttelemaan. Olihan sitä synttärikakkua pakko päästä maistamaan.




Keitot ovat helppoja ja suhteellisen nopeita valmistaa ja niin on tämäkin kaaleista keitetty soppa.





Raaka-aineita ei ole paljon, riittää kun ostat kaalia, broccolia ja koskenlaskija savuporojuustoa, muut aineet löytyvät varmasti kotoa.





Tästä keitosta riittää vähintään 6-8 hengelle, joten siitä riittää myös seuraavaksi päiväksi.





Ja mikä parasta tämän keiton hiilihydraattinen määrä on erittäin alhainen, alle 5 g/annos.




KAALI-BROCCOLIKEITTO

Näitä tarvitset:

  • 600 g valkokaalia
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 400 g broccolia eli parsakaalia
  • 1,4 l vettä
  • 1,5 tl suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • veitsenkärjellinen muskottipähkinää (ei tarpeellinen)
  • 150 g koskenlaskija savuporojuustoa
  • öljyä/voita


OHJE:

1. Suikaloi valkokaali sekä sipulit. Kaada pannulle öljyä ja nokare voita. Kuullota kaaleja sekä sipuleita reilu 5 minuuttia. Pilko broccoli pieneksi, lisää pannuun ja jatka vielä hetki kuullotusta, älä paista.


2. Kaada kaalipaistos kattilaan ja lisää 1,4 litraa vettä, 1,5 tl suolaa, mustapippuria myllystä sekä veitsenkärjellinen muskottipähkinää. Anna keiton kiehua 20 minuuttia.


3. Soseuta keitto tehosekoittimessa ja lisää 150g savuporojuustoa. Kuumenna keitto uudelleen jos tarpeen.


4. Voit koristella annoksen yrtein, parmesanjuustolastuin, tilkalla hyvää öljyä.


KIVAA PÄÄSIÄISVIIKKOA 🐣💚🐣

 


maanantai 8. maaliskuuta 2021

VILLAKERÄLEIPÄ! PUMPULIN PEHMEÄ TÄYSVILJA LUOMULEIPÄ

 



Sunnuntai on kyllä paras päivä leivontapäiväksi  ja varsinkin sellainen sunnuntai, kun ilma ei sateen vuoksi houkuttele ulkoilemaan.


Selaisin viikko sitten utubea, jotain biisiä etsien, kun silmiini osui erittäin kaunis ja mielenkiintoisen näköinen leivontavideo. Tuo videon leipä lumosi minut täysin kauneudellaan ja erilaisuudellaan. Videon oli julkaissut withapron.com.


Yritin etsiä lisää tietoa sivustosta Apron, The art of living, siinä kuitenkaan onnistumatta, mutta todella paljon sieltä löytyy kaikkia ihania leivontajuttuja. Jos ymmärsin oikein niin tuota sivustoa yllä pitää joku bloggaaja. Jos sinä tiedät enemmän, niin valaiseppa minuakin.



Tämä kyseinen leipä, "Wool Roll Bread" ja mun vapaasti kääntämäni "Villakeräleipä" sai mut herämään sunnuntaina jo kello 8, en edes keittänyt kahvia ensin, niin kova hinku oli leipomaan.


Leipä on melko työläs, sillä sitä nostatetaan 3 kertaan, joten varaa aikaa noin 3 tuntia. Sillä aikaa on hyvä juoda niitä aamukahveja ja nauttia rauhassa kunnon aamupalasta.




Alkuperäisessä ohjeessa käytetään valkoisia jauhoja, mutta halusin korvata ne täysjyväisillä luomujauhoilla. Taikina on toki hiukan raskaampi näillä jauhoilla, joten suosittelen laittamaan reilun teelusikallisen verran kuivahiivaa. 




Voi miten maukas, pehmeä ja kaunis tästä leivästä tulikin. Tämä leipä ei tarvitse päälleen kuin nokareen  sormisuolalla maustettua voita! Ja jos makeanhammasta kolottaa, niin toki voit sipaista nutellaa tai hilloa päälle, sopii siis hyvin nauttia silläkin tavalla.


VILLAKERÄLEIPÄ (Wool roll bread)


  • 80 ml 42 -asteista maitoa
  • reilu 1 tl (3,1g kuivahiivaa) 


  • 300g Myllärin luomu erittäin viljainen sämpyläjauhoja
  • 1 tl suolaa
  • 30g (2,5 rkl) hienoa sokeria
  • 1 kananmuna
  • 1dl kuohu/vispikermaa

  • leivän sisälle mantelilastuja, tilkka maitoa voiteluun

Paisto lämpötila 170 kiertoilma,   n. 17-20 minuuttia 

Vuokakoko 18-20 cm


1. Lämmitä maito 42 asteiseksi ja sekoita kuivahiiva joukkoon. Anna tekeytyä 5 minuuttia.


2. Mittaa leivontakulhoon 300g jauhoja sekä suola ja sokeri. Sekoita.


3. Riko kananmuna kulhoon ja kaada 1 dl kermaa sekaan.


4. Valitse taikinakoukku ja ala sekoittamaan taikinaa. Kun maito-hiivaseos on seissyt tarpeeksi kauan, kaada se taikinakulhoon. Jatka sekoittamista 10-15 minuuttia, ainakin niin kauan, että taikina on nätisti irronnut kulhon reunoista ja kaikki siemenet ovat taikinan sisällä. Pyörittele valmis taikina palloksi ja laita takaisin kulhoon.


5. Laita sitten liinalla peitetty taikina kohoamaan tunniksi. 


6. Ota kohonnut taikina kevyesti jauhotetun leivonta-alustan päälle ja jaa taikina viiteen osaan.


7. Ota yksi leikattu taikinanpala käteen ja kääntele kolmion muotoiset sakarat taikinapallon keskelle ja pyöritä palloksi. Tee näin kaikille viidelle ja jätä kohoamaan alustalle 15 minuutiksi liinalla peitettynä.


8. Voitele kakkuvuoka ja leikkaa leivinpaperista sopivan kokoinen paperi vuuan pohjalle..


9. Ota seuraavaksi yksi taikinapallo leivinpöydälle ja kauli se soikion muotoiseksi, n. 15 cm pitkäksi ja ohueksi. Leikkaa pituussuunnassa ohuita viiltoja veitsellä taikinan puoliväliin asti (jätä toinen puolileikkaamatta). Katso kuvaa alla. Laita seuraaksi leikaamattomaan osaan noin ruokalusikallinen mantelilastuja , käännä hiukan leikaamattoman osan sivuja keskelle ja rullaa taikina keräksi. Laita voideltuun vuokaan. Jatka samoin niin, että kaikki taikinapallot on täytetty, leikattu ja rullattu kakkuvuokaan. Peitä vuoka liinalla ja anna nousta vielä tunti.



10. Lämmitä keirtoilmauuni 170 asteeseen ja voitele leipä tilkalla maitoa. Paista leipää uunin alatasolla noin 17-20 minuuttia.


11. Anna leivän hiukan jäähtyä ennen vuuasta poistamista, nauti yrteillä ja sormisuolalla maustetulla voilla tai sivele päälle nutellaa tai hilloa.

tiistai 9. helmikuuta 2021

HERKULLISET RAPEAT KINKKU-RUCOLAVOHVELIT



Sarjassamme herkullisia ja helppoja aterioita noussee tämä suussa sulava kinkku-rucolavohveli.

Se eroaa tavallisesta suolaisesta vohvelista siten, että kinkku sekä rucola pilkotaan jo taikinan sekaan ennen paistamista.






Nämä vohvelit ovat varsin ruokaisia, joten jo kaksi riittää täyttämään vatsasi.



Kannattaa kuitenkin kiinnittää huomio siihen, että valitsee lihapitoisuudeltaan vähintään 85% leikkeleen, joka on aidosti lihaisa. Myös savun maku parantaa vohveleiden lopputulosta. 

Itse päädyin HK:n Aito Savusauna savukinkkuun, joka on miellyttävän mureaa sekä lihapitoisuudeltaan korkeaa luokkaa (95%) ja siinä maistuu lempeä leppäsavu. Ihastuttiin tähän kokolihaleikkeeseen kummatkin mieheni kanssa oikein todella.



Mielestäni vohveleiden pitää olla rapeita, joten lisäämällä osan kaurahiutaleilla  vehnäjauhojen tilalle, niistä tulee parempia, herkullisen rapeapintaisia.


HERKULLISET RAPEAPINTAISET KINKKU-RUCOLAVOHVELIT


Raaka-aineet:

  • 4 munaa
  • 4 dl maitoa
  • 1,5 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl kaurahiutaleita
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl suolaa
  • 2 rkl öljyä
  • 25 g rucolaa
  • 150 g HK Aito savusauna savukinkku
  • paistamiseen voita/öljyä


OHJE:


1. Riko munat kulhoon, lisää maito ja suola, sekoita. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhojen sekaan ja lisää kulhoon, lisää myös kaurahiutaleet sekä öljy. Anna taikinan vetäytyä noin 20-30 minuuttia.


2. Pilko kinkku ja rucola pieneksi. Sekoita ne ennen paistamista taikinaan.


3. Lämmitä vohvelirauta, käytä tarpeen mukaan voita/öljyä. Ota kauhallinen taikinaa ja paista vohvelit kypsäksi.


Tarjoa vohvelit raastetun parmesaanin ja mieleisesi hillon kera.


Kinkku saatu tuotetestaukseen  @riannocommunication  @HKScan


 

torstai 4. helmikuuta 2021

MEKSIKOLAINEN KANASALAATTI RAPEISTA SISÄFILEISTÄ SEKÄ MEZCLA -KASTIKE


Töistä kiiruhdan äkkiä kotiin, hirveä nälkä kurnii vatsassa, joten mitä nopeammin saan lautaselle ruokaa , sen parempi. Yleensä mulla on juuri tällaisia arki-iltoja, jääkaapista on turha etsiä valmista ruokaa, jos en sitten ole tehnyt valmiiksi useamman päivän ateriaa, harvemmin kuitenkin, koska yleensä edellisillan tähteet päätyvät seuraavan päivän lounaaksi töihin.



Eilen illalla oli kyllä ruuanlaitto just niin mieleen, suht kevyttä, mutta ah niin herkullista, eikä aikaakaan kulunut,  kuin reilu 10 minuuttia.



Ja mitäs me sitten syötiin? 



Valmistin maukasta meksikolaista kanasalaattia Kariniemen kananpojan rapeista sisäfileistä, Ranch - nimeltään. Nämä gluteenittomat kvinoa-maissiruoheella leivitetyt sisäfileet on helppo paistaa rapeaksi pannulla tai uunissa. Yhdestä rasiasta löytyy 10 kpl eli noin 3-4 syöjälle.

Itse paistoin ne öljyssä nopeasti 5 minuutissa kypsiksi. Ihanan rapeita, just sopivia salaatin kera nautittavaksi. Toki voit käyttää myös naturel broilerin sisäfileitä ilman panerointia, onnistuu hyvin myös niistä.


Salaatin kruunasi Via tuoremaustetahna uutuus, MEZLA MEXICALI, nam! Lisäsin maustetahnaa majoneesin joukkoon ja JES! -salaatista tuli täydellistä. Saat sitä mausteisemman kastikkeen, mitä enemmän käytät valmis maustetahnaa. Oma versioni varsin kohtuullinen, ei siis tulinen.



Näitä tuoremaustetahnoja löytyy useita erilaisia (käy kurkkaa täältä) ja kooltaan ne ovat sopivia (riittävät 1-2 käyttökertaan), joten jääkaappiin ei jää lojumaan puolityhjiä maustepurkkeja. Sen lisäksi, että ne sopivat maustamaan erilaisia kastikkeita, niitä voi käyttää sekä marinaadeissa että grillauskastikkeissa. Kätevää vai mitä?


Herkullinen meksikolainen kanasalaatti tarvitsi enää  salaatinlehtiä, miniluumutomaatteja sekä mini mozzarellapalloja.  Se valmistui alta aikayksikön ja ilman turhia krumeluureja. Suosittelen todellakin kokeilemaan  :).











MEKSIKOLAINEN KANASALAATTI 


1 pkt kananpojan sisäfileepihvi (400g) esim ranch tai naturel
2-3 rkl Via Mezcla Mexicali Paste
1 lehtisalaattia
4-5 rkl majoneesia
1 rasia kirsikkatomaatteja
mini mozzarellapalloja  

öljyä paistamiseen

(korianteria, limeä)


OHJE:

1. Sekoita ensin muutama ruokalusikallinen  valmis maustetahnaa majoneesin joukkoon, niin että mausteet ehtivät maustua.


2. Kaada öly pannulle, kuumenna ja paista sisäfileitä noin 2-3 minuuttia ja käännä ja paista vielä toiselta puolelta noin pari minuuttia. Ota fileet talouspaperin päälle odottamaan.


3. Revi salaatti tarjoiluastiaan, pese ja leikkaa tomaatit joukkoon, kaada mini mozzarellapalloista neste pois ja lisää salaattiin. Lisää lopuksi kanafileet sekä maustettu majoneesi. Pinnalle voit lisätä korianteria sekä muutaman limelohkon.


HYVÄÄ RUOKAHALUA KAIKILLE KIIREISILLE KOKEILLE 😋


Kiitos mahdollisuudesta tuotetestaukseen HKScan, Kariniemen, Via sekä Riannocommunications.





keskiviikko 27. tammikuuta 2021

MAROKKOLAINEN KASVISPYÖRYKKÄPATA, HK:n VIHREÄT JAUHIS




Kuten moni muukin on näin vuoden alussa valmis aloittamaan terveellisemmän elämän, niin sitähän mekin ollaan mieheni kanssa mietitty ja osittain jo toteutettu. Innostettu toisiamme liikkumaan ja pyritty syömään kevyemmin eli kasvisten osuutta ruokavaliossa on tietoisesti lisätty.



Tuoreimman Suomi syö -tutkimuksen mukaan joka kolmas aikoo lisätä kasvisten käyttöä, noin joka neljäs haluaa syödä enemmän kalaa ja 15% tutkimukseen vastaaajista on ilmoittanut halunsa lisätä erilaisten kasviproteiinituotteiden käyttöä.



HKScan on tuonut markkinoille täysin uusia kasviproteiinituotteita, kuten  HK Vihreät Jauhis, HK Vihreät Kasvisburgerpihvit, HK Vihreät Kasvispullat ja HK Vihreät Kasvisnuggetit. Osa tuotteista on paistamista tai lämmitystä vaille valmiita ja tuota Vihreät Jauhista voi käyttää jauhelihan tapaan valmistamalla siitä  niitä tuttuja kotona tehtyjä jauheliharuokia, kuten bolognesekastiketta, kaalilaatikkoa, lihamakaronilaatikkoa tai vaikka lasagnea. Nämä tuotteet ovat myös 100% vegaanisia.



           Nämä pullat ovat vielä paistamista vailla, mutta huomaa kuinka                           kauniin pyöreitä näistä saa  :).


Sain tuota Vihreät Jauhis proteiinivalmistetta kokeiltavaksi ja yllätyin erittäin positiivisesti, kuinka maukasta siitä saikaan maustamalla.




Juuri tuohon maustamiseen kannattaakin panostaa, sillä oikeanlainen maustaminen takaa herkullisen lopputuloksen. Muutamalla niksillä saat siitä jauhelihan tapaan koko perheen suosikin. Kun paistat jauhista, lorauta pannulle aina tilkka öljyä ja mausta valmistettavan ruuan makumaailman mukaisesti, suolaa ei kuitenkaan tarvitse lisätä, sillä sitä löytyy jo tuotteesta. Todella helppo vinkki on lisätä pieni tilkka sienifondia, joka tuo ruokaan luontaista umamin makua, kertoo kokki Timo Torkka.


Hyvää on myös se, että paistohävikkiä ei tule lainkaan (siitä ei irtoa nestettä paistettaessa), joten pienempi määrä Jauhista riittää, 270g pakkaus vastaa suunnilleen normaalia 400g jauhelihapakkausta.

Ja sitten tuohon reseptiin, joka tuli tuotteiden mukana. Marokkolainen keittiö on syntynyt afrikkalaisista, arabialaisista ja eurooppalaisista vaikutteista ja sen ainutlaatuista  sekoitusta luonnehtivat hienovaraiset tuoksut sekä herkät mutta vahvat maut. Tämän kaiken tulet maistamaan seuraavassa ohjeessa:






MAROKKOLAINEN KASVISPYÖRYKKÄPATA

Ainekset

 

(4-6 annosta)

  • 2 pkt HK Vihreät Jauhis 270 g
  • ½ ruukkua lehtipersiljaa silputtuna
  • 20 mintunlehteä silputtuna
  • 2 tl Ras el Hanout -mausteseosta
  • 2 tl kanelia
  • 2 tl jauhettua korianterinsiementä
  • ½ tl rouhittua mustapippuria

Kasvipata:

  • 1 sipuli
  • 1 punainen paprika
  • 4 valkosipulin kynttä
  • 1 prk tomaattimurskaa
  • ½ dl kuivattua aprikoosia
  • kourallinen Kalamata-oliiveja
  • 3 rkl harissaa
  • 2 tl jauhettua korianteria
  • suolaa

Lisäksi:

  • 1,5 dl bulguria
  • kikherneitä paahdettuna
  • turkkilaista jogurttia
  • raastettua appelsiinin kuorta


OHJE:

 

Sekoita kasvispyöryköiden raaka-aineet huolellisesti ”lihapulla”massaksi. Pyörittele massasta pieniä pyöryköitä ja paista rypsiöljyssä kauniin värisiksi. Laita sivuun.


Kuutioi sipuli ja paprika. Hienonna valkosipuli ja kuivattu aprikoosi. Kuullota sipulia, paprikaa, valkosipulia ja aprikooseja oliiviöljyssä, kunnes kasvikset alkavat hieman pehmenemään. Lisää mukaan harissa ja jauhettu korianteri. Jatka hetki freesaamista.


Lisää joukkoon tomaattimurska ja oliivit. Anna kuplotella kannen alla 15 minuuttia välillä sekoitellen. Mausta suolalla ja rouhitulla mustapippurilla. Sekoita joukkoon kasvispyörykät.


Huuhtele ja valuta kikherneet ja paahda 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.


Mittaa kattilaan 3 desilitraa vettä sekä 1 tl suolaa ja kiehauta ne. Ota kattila pois liedeltä ja sekoita veteen bulgur. Laita kansi päälle ja anna kypsyä kymmenen minuuttia.


Tarjoa kasvispyörykkäpata bulgurin ja paahdettujen kikherneiden kera. Viimeistele annos jogurtilla ja raastetulla appelsiininkuorella.


Lisäsin hiukan maustemääriä omaan makuuni sopivaksi, mutta muuten resepti on mitä mainioin ja maistuvin, suosittelen!


Kiitos paljon HKScanFinland sekä Rianno Communications tuotetestauksen mahdollisuudesta.


Ai niin, kokeilinhan minä paistosta pinaattivohveleiden päälle ja olihan niin suunmukaista tämäkin, (Y).

Paistokseen lisäsin jauhiksen ohella, sipulia, valkosipulia, punajuurta, puolukoita sekä hiukan soijaa ja cayennepippuria. Paistoin ensin sipulia ja jauhista ja sitten lisäsin loput aineet, haudutin noin 10 minuuttia.

HUOM! Pinaattivohveleista tulee huomattavasti rapeampia, kun lisäät osan vehnäjauhoista kaurahiutaleilla.




tiistai 19. tammikuuta 2021

APPELSIINIKANAA JA PAISTETTUA NUUDELIA, bonuksena aurinkosmoothie




Lauantaina pistäydyttiin ihan virallisestikin  "maailman parhaaksi kaupaksi" valitussa Järvenpään Citimarketissa. Itse asiassa käydään siellä vähintään kerran viikossa, sillä valikoimat ovat laajat ja tuotteet laadukkaita ja ollaanhan me jäkeläisiä.

Uusi Pirkka -lehti oli ilmestynyt (sitähän ei enää jaeta kotiin), joten nappasin sen telineestä mukaan, mutta tiesitkös tätä, että lehti ilman plussakorttia maksaa 4,90! Parasta siis vilauttaa sitä bonuskorttia. En ehkä välittäisi koko lehdestä, mutta erillinen ruokavihkonen lehden sisällä on vaan niin inspiroiva, että sitä ei voi sivuuttaa.



Tällä kertaa huomioni kiinnittyi ennen kaikkea ruokalehden alusta löytyvään APPELSIINIKANA -reseptiin. Yleensä tulee tehtyä vain sitruunakanaa, joten kiva kokeilla jotain uutta.



Tarvittavat raaka-aineet tuohon reseptiin löytyvät yleensä jokaisen kodista ja resepti vaikutti muutenkin helpohkolta. Oiva ruoka siis arki-Iltanakin toteuttaa.

Olin jättänyt lehden auki kyseisin ohjeen kohdalta ja pyysin miestäni esivalmistelemaan aterian (leikkaa broilerinfileet, purista mehu, kaiva esiin tarvittavat mausteet jne.). Tulen illalla vasta kello 19 aikoihin kotiin, joten nopeuttaahan se ruuanvalmistusta, kun jäljellä on enää paistaminen.



No mun rakas mieheni ei paljon ole ruokaa valmistanut, eikä varsinkaan ohjeista,  joten hän oli sitten hiukan oikaissut kurvia suoriksi, heh heh. Eipä haitannut, ei yhtään, lopputuloksena lautasella oli kuitenkin maukasta syötävää ja ateriasta tuli meidän versio.





APPELSIINIKANAA JA PAISTETTUA NUUDELIA 4:lle


Raaka-aineet:

  • 4 pussia nuudelia (noin 400g) keitettynä ilman mausteita
  • 400 g broilerin ohutleikkeitä
  • 1 kananmuna
  • 2 dl pankojauhoja
  • 1/2 tl  suolaa, pippuria, chilijauhetta
  • 1/2 dl öljyä paistamiseen


Kastike:

  • 3 appelsiinin mehu puristettuna n. 1,5 dl
  • 1 appelsiinin kuori raastettuna
  • 2 rkl soijakastiketta
  • 2 rkl sweetchilikastiketta
  • 1 rkl omenaviinietikkaa
  • 1 rkl fariinisokeria
  • 2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
  • 1 tl chilijauhetta
  • 1 rkl maissitärkkelystä
  • 2 rkl vettä


päälle tuoretta persiljaa sekä pähkinöitä


OHJE:

1. Kuutioi fileet pieniksi. Riko kananmuna ja vatkaa rakenne rikki pienen vesitilkan kera.


2. Sekoita pankojauhojen joukkoon 1/2 tl suolaa, pippuria sekä chilijauhetta. Kasta leikatut broilerinpalat ensin kananmunaan ja sen jälkeen pankojauhoseokseen. Lisää 1/2 dl öljyä pannulle ja paista jauhotetut broilerinpalat kuumalla pannulla kypsiksi (noin 5 min). Siirrä lautaselle odottamaan.


3. Laita wokki/isolle pannulle tilkkanen öljyä, kuumenna ja lisää valutetut keitetyt nuudelit, anna paistua noin 5 minuuttia.


4. Sekoita kastikeen ainekset keskenään, kuumenna pienessä kattilassa kunnes kastike saostuu. Lisää noodelien joukkoon paistetut broilerinpalat sekä kastike, sekoita hyvin ja anna hetki lämmetä. Silppua päälle persiljaa ja musrkattuja pähkinöitä.


BONUKSENA AURINKOSMOOTHIE 




2 porkkanaa, 1 appelsiini, 2 1/2 dl mantelimaitoa, 1,5 dl maitorahkaa, 4 rkl runsaskuituisia kaurhiutaleita, 1 tl kurkkumaa