Pages

perjantai 18. syyskuuta 2020

SYKSYN PARAS KANASALAATTI, VÄHÄHIILIHYDRAATTINEN

 


Terveiset syksyisestä keittiöstä.


Vaikka en olekaan mikään syysihminen, niin uusi sato puista, pensaista, pelloilta kuin metsästäkin saa mielen iloiseksi.


Miten sinun syksysi on käynnistynyt, oletko marjastanut, sienestänyt tai kerännyt satoa palstaltasi?



Tykkään värikkäistä ruuista ja raaka-aineita on nyt yllin kyllin kaupoissakin tarjolla. 


Eilen illalla valmistin ihan mahdottoman herkullisen ja värikkään kanasalaatin, jota miehenikin ylisti ihan parhaaksi kanasalaatiksi.



Tässä salaatissa värit kyllä hivelevät silmiä!



Käytin salaatissa broilerin minuuttileikkeitä ja paneroin ne mantelijauhoilla, jauhoseokseen laitoin kuitua lisätäkseni myös teelusikallisen psylliumia sekä pari ruokalusikallista seesaminsiemeniä. Voi miten mehukkaita ja mureita niistä tulikaan, ne sulivat suuhun. Raikkautta leikkeet saivat sitruunasta.



Tämä salaatti sopii hyvin vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattaville, eikä mikään estä tarjoamasta näitä leikkeitä vaikka keitetyn kukka- tai parsakaalin kera.





SYKSYN PARAS KANASALAATTI 

RAAKA-AINEET

  • 6 -8 kpl broilerin minuuttipihvejä
  • 1,5 dl mantelijauhoja
  • 1 tl psylliumia
  • 2 rkl seesaminsiemeniä
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl curry madras jauhetta
  • 1 tl valkosipulijauhetta
  • kourallinen persiljasilppua
  • 1 kananmuna
  • 1 sitruunan mehu
  • 3 dl vettä
  • 1 kanafondi
  • öljyä/voita
  • Salaatin pohja: friseesalaattia, miniluumutomaatteja, suippopaprikaa
  • 1 halloumjuusto, 3-4 tummaa luumua, muutama viikuna

OHJE

1.   Aseta kiertoilmauuni 180 asteeseen.

2.   Sekoita kulhossa mantelijauho, psyllium, seesaminsiemet, suola, curry madras, valkosipulijauhe sekä persiljasilppu.

3.    Riko muna ja sekoita haarulla rakenne rikki.

4.   Kasta broilerinpihvit ensin kananmunassa ja kieritä sen jälkeen    jauhoseoksessa.

5.   Laita pannulle öljyä tai voita (itse käytän niiden sekoitusta) ja paista pihvejä noin 2 minuuttia per puoli, laita paistetut leikkeet uunivuokaan. Jatka kunnes kaikki on paistettu. Jätä pannu hetkeksi sivuun. 

6.   Kuumenna 3 dl vettä ja sekoita joukkoon kanafondi sekä yhden sitruunan mehu, kaada neste leikkeiden päälle. Laita vuoka uuniin noin 20 minuutiksi,  laita foliota vuoan päälle, etteivät leikkeet tummu liikaa. 

7.   Tee sillä välin salaatin pohja. Revi vihreää salaattia, pilko miniluumutomaatteja sekä suippopaprikaa.

8.   Viipaloi halloumjuusto ja pese sekä halkaise luumut, poista kivet.

9.   Paista samalla pannulla (ei siis tarvitse pestä välillä) halloum viipaleet ja luumut kauniin värisiksi. Laita lautaselle odottamaan. Halloum juuston voit paistamisen jälkeen leikata pienemmiksi paloiksi.

Ota broilerileikkeet uunista, anna hetki jäähtyä ja siivuta ne, asettele salaattipohjan päälle, leikkaa viikunat lohkoiksi. Lisää myös paistetut halloumin palat sekä luumun puolikkaat. Ota lusikalla uunivuoasta lientä ja lisää sitä salaatin päälle.


Kaunista ja aurinkoista syksyä sinulle!

keskiviikko 2. syyskuuta 2020

Mehevät lampaankääpä-kanapullat, vhh/keto




Onpa ollut mahtava syksy ainakin sienien osalta. En muista minä vuonna olen saanut kerättyä näin paljon sieniä pakkaseen kuin tänä vuonna. Varmaankin se sateinen heinäkuu ja elokuun lämpö auttoivat asiaa.

Oletko sinä saanut sienisaalista?


Lampaankääpää on ollut mökin metsissä ihan silmän kantamattomiin. Onko tämä sieni sinulle tuttu? Tässä linkki googlen wikipediasivulle.


Mielestäni lampaankääpä on oikein hyvä ruokasieni, joka ei edes kutistu pannulla paistettaessa niin kuin esim. kanttarellit tai suppilovahverot, joita saa kerätä monta kiloa muutamaa pakastuspussia varten. Se on myös maultaan mieto sieni, joka kypsyessään muuttaa väriään mukavan keltaiseksi.

Lampaankäävät käyvät hyvin kastikkeisiin, keittoihin ja ihan sellaisina, vaikka pihveiksi paistaen  (täältä ohje lampaankääpä hampurilaispihveille).

                            anteeksi hätäisesti napatusta kuvasta, tässä pullat uuniin menossa

Eilen kokeilin raastaa tätä herkullista sientä ja lopputulos oli mitä mainioin. Sieniraasten paistoin sipulin kera ja lisäsin sen broilerin jauhelihan joukkoon yhdessä mausteiden kanssa ja paistoin kanapullat uunissa. Tulipa niistä meheviä!


Jos olet aikaisemmin saanut kuivia kanapullia, niin kokeilepa tätä ohjetta ja mehevät pullat ovat taattu!

Tämä ohje sopii niin VHH- kuin KETOdieettiä noudattaville.


MEHEVÄT  LAMPAANKÄÄPÄ-KANAPULLAT


Raaka-aineet:

  • noin 170g lampaankääpää raastettuna
  • 1 sipuli
  • nokare voita
  • 400g broilerin jauhelihaa
  • 1 kananmuna
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1 tl curry madrasjauhetta
  • 1 rkl rakuunaa/persiljaa



OHJE:

Raasta puhdistetut sienet ja pilko sipuli pieneksi.

Lisää nokare voita pannulle ja paista sieni-sipuliseos, anna jäähtyä.

Sekoita suola, paprikajauhe, curry madrasjauhe sekä jäähtynyt sieni-sipuliseos jauhelihan joukkoon ja lisää lopuksi yrtit sekä kananmuna.

Aseta uunin lämpötilaksi 200 astetta.

Laita leivinpaperi uunipellille ja ota kahdella lusikalla sopivan kokoisia pullia taikinasta pellille (taikina on melko löysää).

Paista pullia uunissa noin 15-20 minuuttia.