Pages

maanantai 9. joulukuuta 2019

IHAN PARHAAT COCTAILPALAT GLÖGIN KAVERIKSI




Näin joulun alla tulee keiteltyä glögiä melko usein ja aina ei sen kanssa tee mieli pipareita tai joulutorttuja, vaan välillä on kiva tarjota jotain pientä suolaista.

Nämä superhelpot, mutta herkulliset ja kivannäköiset torttutaikinalevyistä tehdyt cocktailpalat ovat juuri omiaan tarjoilulautaselle.


Parhaimpia ne ovat samana päivänä leivottuina.

Muottina voit käyttää oikeastaan mitä itse haluat, kunhan vaan huomioit, että oliiville saa painettua riittävän kolon sormella, johon se upotetaan ja että se myös pysyy paikoillaan paistettaessa. Itse käytin kahta erikokoista tähtimuottia sekä pientä kuusimuottia.


Käytin näissä suolapaloissa erivärisiä oliiveja, pekonisilppua, parmesan ja aurajuustoa sekä unikon- ja seesaminsiemeniä.
Toki voit tehdä vain yhtä sorttia, mutta kauniimman näköisen saat tarjoilulautasesta, kun valmistat erimuotoisia sekä erimakuisia suupaloja.


Leivoin nämä cocktailpalat yhdestä Lidlistä ostetusta torttutaikina levypaketista ja siitä tulee yksi iso pellillinen valmiita suupaloja.

Hukkataikinan voit käyttää ihan vain leikkaamalla suikaleita taikinasta ja kierittämällä ne. Voitele suikaleet kananmunan valkuaisella ja mausta ennen kierittämistä pippurilla, paprikajauheella tai vaikka suolalla/siemenillä.




JOULUISET COKTAILPALAT


  • 1 pkt torttutaikinalevyjä
  • kivettömiä vihreitä/mustia oliiveja
  • rapeaksi paistettua pekonia
  • parmesan/aurajuustoa
  • 1 kananmunan valkuainen voiteluun
  • unikon/seesaminsiemeniä
  • erilaisia piparimuotteja



OHJE:

1.Ota torttutaikinalevyt sulamaan paketin ohjeen mukaan.
Aseta uuni pakkauksessa ohjattuun lämpöön (225).
Laita leivinpaperia uunipellille.

2.Ota taikinalevyistä haluamasi muotoisia torttuja ja asettele ne leivinpaperin päälle. Yritä ottaa mahdollisimman tarkkaan, ettei ylimääräistä taikinaa jää turhan paljon.

3.Paina etusormella/pikkurillillä (riippuen torttupalojen koosta) kolo ja laita puolikkaat oliivit niihin. Jos oliivi on ontto, niin voit laittaan sen sisään aurajuustoa (ks. pieni tähtitorttu mustalla oliivilla).

4.Murusta käsin tai veitsellä rapeaksi paistettu pekoni ihan pieneksi muruksi ja raasta parmesan juustoa hienoksi raasteeksi.

5.Erottele kananmunan valkuainen keltuaisesta ja riko sen rakennetta hiukan haarukalla, lisää ihan pieni tilkka vettä. Voitele oliivitäytetyt suupalat sekä ne, jotka maustat pekonilla ja juustolla. Tämän jälkeen lisää juustoraaste ja pekonimuru halutuille tortuille ja lisää samalla unikon/seesaminsiemeniä tähtitortuille.

6.Paista uunin keskitasolla noin 15 minuuttia (uunista riippuen), kunnes ne ovat kauniin värisiä.

IHANAA JOULUNALUSAIKAA SINULLE!

tiistai 3. joulukuuta 2019

KEVYESTI GRATINOIDUT TURSKAN SELKÄFILEET JUUSTOKASTIKKEESSA


*kaupallinen yhteistyö Switzerland Cheese Marketing Nordics


Minulla oli ilo päästä testaamaan sveitsiläistä Le Gruyère AOP –juustoa bloggareille järjestettävässä juustohaaste reseptikilpailussa, jonka järjestivät Anna.fi, kotiliesi, Switzerland Cheese Marketing Nordics ja Otavamedia.



Itselleni tämä juusto on melko harvinainen herkku ja olenkin vain kerran aikaisemmin käyttänyt kyseistä juustoa muutama vuosi sitten, kun innostuin tekemään juustoisia röstiperunoita, btw niitä kannattaa ehdottomasti kokeilla ja varsinkin tällä juustolla.

Tosin fondueta olen syönyt kerran vuodessa, joten uskonpa, että myös niissä on maistunut tämä vähintään 6 kk kypsytetty hieno arominen juusto.



Juusto on saanut nimensä Sveitsin Freiburgin kantonissa sijaitsevasta La Gruyere – nimiseltä alueelta. Tätä kyseistä juustoa on valmistettu samalla perinteisellä menetelmällä jo vuodesta 1115 lähtien ja se on saanut (AOP) alkuperänimitys laatumerkinnän vuonna 2001.

Varsin paljon tarvitaan pastöroimatonta lehmänmaitoa, peräti 400l, yhden 35 kiloisen juustokiekon tekoon, eikä sen valmistamiseen saa käyttää mitään lisäaineita, iso plussa siitä!


Tämän ostamani juustopalan maku oli ihan omanlaisensa, tuoksu melko hentoinen ja maku aavistuksen pähkinäinen sekä kevyt ei lainkaan tunkkainen eikä myöskään liian suolainen. Ja vaikka juusto oli melko tiivistä, niin kuitenkin siivu kielen päällä suli hyvin. Maistelimme juustoa myös tuoreiden viikunoiden ja suippopaprikoiden kera ja ai että, makunautinto oli taattu. Minusta taisi tulla tämän juuston fani.



Vaikka juusto on kovaa, niin erittäin hyvin se tosiaan sopii sellaisiin ruokiin, missä se saa sulaa ja juuri tämän vuoksi sain idean kokeilla Le Gruyèrestä tehtyä juustokastiketta turskan selkäfileiden kera.



Olisin erittäin iloinen, jos sinäkin osallistuisit äänestykseen tästä linkistä https://anna.fi/kilpailut/koukuttavat-herkut-juustosta-aanesta-suosikkisi-ja-voita-lahjakortti


KEVYESTI GRATINOIDUT TURSKAN SELKÄFILEET JUUSTOKASTIKKEELLA 4-6:lle


Raaka-aineet:

  • 500g turskan selkäfileetä
  • 1 pkt prosciutto kinkkua
  • 10 cm pala purjoa
  • 1 sipuli
  • 1 rkl vehnäjauhoja
  • 1 dl valkoviiniä
  • 4 dl kuohukermaa
  • 2 dl le gruyère AOP juustoa raasteena sekä 1 dl gratinointiin
  • 1 sitruunan raastettu kuori ja ½ sitruunan mehu
  • 2 rkl kaprismarjoja
  • 70 g tuoretta pinaattia
  • 1 dl persiljasilppua
  • suolaa ja pippuria
  • voita
  • ruusukaaleja



OHJE

1. Puhdista ja keitä ruusukaalit, jätä ”al denteksi”.

2. Leikkaa turskan selkäfileet annospaloiksi, mausta suolalla sekä pippurilla ja kääri ne prosciutto kinkun sisään.

3. Viipaloi purjo ja silppua sipuli sekä persilja. Raasta juustoa 2+1 desiä.

4. Laita voita pannulle ja paista kalan paloja noin 1,5 minuuttia per puoli, jonka jälkeen siirrä ne uunivuokaan. Lisää vuokaan myös ruusukaalit.

5. Puhdista pannu,jos tarpeen, muuten lisää voita pannulle ja paista kevyesti purjoviipaleita sekä sipulisilppua, älä ruskista. Kun sipulit ovat pehmenneet, lisää 1 rkl vehnäjauhoja pannulle. Anna jauhojen turvota samalla koko ajan sekoittaen.

6. Lisää seuraavaksi 1 dl valkoviiniä ja anna kiehahtaa. Kaada seuraavaksi 4 dl kuohukermaa pikku hiljaa pannulle, kun kastike alkaa poreilla, lisää 2 dl juustoraastetta.

7. Anna kastikkeen kiehahtaa ja mausta sitä samalla suolalla ja valkopippurilla. Raasta joukkoon sitruunan kuorta ja purista joukkoon ½ sitruunan mehu. Lisää kastikkeen joukkoon 2 rkl kaprismarjoja, pinaattia ja persiljasilppu. Sekoita ja kaada kastike kalojen ja ruusukaalien päälle.

8. Ripottele pinnalle vielä 1 dl le gruyère juustoraastetta ja paista 200 asteisessa uunissa 10 minuuttia.

Lisukkeeksi voit tarjota vihreää salaattia ja keitettyjä perunoita.


*kaupallinen yhteistyö Switzerland Cheese Marketing Nordics