Pages

tiistai 4. joulukuuta 2018

JOULULEIVONTAA, MUHKEA SÄMPYLÄKUUSI





Kaikenlainen leipominen liittyy joulun aikaan vahvasti ja mikäs sen ihanampaa kuin piparien, torttujen ja muiden leivonnaisten tuoksu, joka levittäytyy keittiöstä koko kotiin.


Halusin yllättää ja herättää perheen aamupalalle leipomalla jouluisen sämpyläkuusen. Saahan sitä tällaista vanhaa rouvaakin lapsettaa ja tehdä vähän erilailla asioita joulukuussa, eikö vain J.



Mikään ei estä leipomasta sämpylöistä vaikka tähden muotoista, se on vain omasta mielikuvituksesta kiinni.


Sämpylät ovat briossimaisen kuohkeita sekä pehmeitä ja säilyvät vastaleivotun oloisina pari päivää, mutta pussittaa ne kannattaa vasta seuraavana päivänä leipomisesta (pidä ne liinan alla siihen asti).

Koristeiksi tähän sämpyläkuuseen valitsin focaccialle tyypillisiä kasviksia, kuten oliivia ja paprikaa sekä voiteluun sulatettua voita ja rosmariinin lehtiä ja siemeniksi pistaasipähkinää sekä seesaminsiemeniä.



Jokainen voi tietysti koristella sämpyläkuusen omien mieltymysten mukaan.

Ja tuosta kuusenjalasta sen verran, että kannattaa pyörittää se yhdestä sämpylästä, ettei se näytä "kulkusilta", jos ymmärrät mitä tarkoitan......hah hah haaa



Ja nyt ohjeen pariin...


SÄMPYLÄKUUSI, JOSTA RIITTÄÄ ISOMMALLEKIN PORUKALLE


Raaka-aineet:

  • 5 dl maitoa
  • 1 pkt hiivaa
  • 2 tl suolaa
  • 2 tl sokeria
  • 4 dl Myllärin luomu hurjan viljainen sämpyläjauho
  • 7 dl vehnäjauhoja
  • 100g sulatettua voita taikinaan
  • (50 g sulatettua voita valmiin kuusen voiteluun)
  • 1 kananmunan valkuainen sämpylöiden voiteluun

Koristeluun:
oliiveja, juustotäytettyjä paprikoita, fetajuustoa, rosmariinia, seesaminsiemeniä, pistaasipähkinää tai oman mielen mukaan



OHJE:

Lämmitä maito 37 asteiseksi. Kaada kulhoon.
Murenna hiiva sekä 2 tl suolaa ja sokeria kulhoon, sekoita.

Alusta taikinaa ensin 4 dl myllärin luomu sämpyläjauhoilla.

Sulata 100g voita ja anna jäähtyä.

Lisää vehnäjauhoja 7 dl, desilitra kerrallaan, kokoajan taikinaa vaivaten.

Lisää lopuksi sulatettu voi vähitellen taikinan joukkoon.
Laita liina kulhon päälle ja kulho vedottomaan paikkaan (esim uuniin).

Anna taikinan nousta noin 30-45 minuuttia.

Laita leivontapöydälle hiukan vehnäjauhoja ja jaa taikina kahteen noin 50 cm pitkään pötköön.

Leikkaa kämmenellä noin 5 cm pitkiä paloja (tarvitset kuusta varten vähintään 15 sämpylää ja yhden sämpylän jalaksi) ja pyörittele sämpylöiksi.

Aseta sämpylät leivinpaperin päälle uunipellille kuusen muotoon ja peitä liinalla. Anna nousta vielä noin puoli tuntia.

Aseta uunin lämpötilaksi 220 astetta.

Paina pieni kolo sämpylöihin ja täytä oliiveilla, täytetyillä pikku paprikoilla ja fetajuustolla (ota piparimuoteilla halkaistusta fetajuustosta erilaisia paloja).

Voitele kananmunan valkuaisella ja ripottele päälle seesaminsiemeniä ja pistaasipähkinämurua.

Paista sämpyläkuusta uunin keskitasolla noin 20 minuuttia.

Sulata 50g voita ja voitele sillä sämpyläkuusi. Ripottele päälle muutama rosmariinin lehti.


TUOKSUVAA  JOULUN  ODOTUSTA  SINULLE  <3

12 kommenttia:

  1. En kestä! Näyttää niin mehevältä ja ihanan aromikkaalta! Fantastinen sämpyläkuusi <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi Anni <3, sinä se annat aina niin ihanan kaunista ja mieltä lämmittävää palautetta, KIITOS!

      Poista
  2. Onpa hauska ja herkullinen idea. Minun mies varmaan tykkäisi oliivisämpylöistä. Pitääkin joku päivä yllättää hänet leipomuksilla :)
    Kivaa tiistai-iltaa sinulle Sari <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heissan Outi ihanainen ja kiitos paljon, mut oikeesti joo tää on kiva idea tuoda joko aamu- tai iltapalalle, siitä sitten jokainen voi repiä oman leipänsä.
      Sinulle mukavaa itsenäisyyspäivää <3.

      Poista
  3. Ihana idea! Pitää kokeilla. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heissan Kaura ja kaunis kiitos 😘. Joulua odotellessa on kiva hassutella 😊.

      Poista
  4. Nyt näyttää kyllä liian herkulliselta - vaan mitenkä tuosta raskii sämpylänsä lohkaista pois;)

    VastaaPoista
  5. Hei Arja ja kiitos 😘. Rohkeasti vain murtamaan omaa palaa ja ainakin meillä, innolla jokainen sämpylän tai kaksi söi.
    Hyvää itsenäisyyspäivää 🇫🇮

    VastaaPoista
  6. Hauska idea ja näyttää ihanan menevältä. Ja ehdottomasti: jouluna saa lapsettaa, iästä viis!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Hanna ja kiitos paljon <3. No koska noin lupasit, niin taidan lähteä tästä viikonlopun tonttuiluhommiin :D.

      Poista
  7. Oi, näyttää ihanalta! Tulee vähän focaccia-leipä mieleen tuosta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Nora ja kaunis kiitos <3. Olet oikeassa ainakin tuo sämpyläkuusen koristelu on kuin focacciasta, mutta niillä hain värikkyyttä kuuseen, ihan kuin kuusen pallot.
      Mukavaa torstaita sinulle!

      Poista