*yhteistyössä Entis
Syötiin miehen ja siskon kanssa eilen kyllä melkoista
gourmeeta, että harvoin arkisin sellaista suuhun laitetaan. Toki ruuanlaittoon piti panostaa astetta tai
jopa kahta enemmän, mutta lopputulos todellakin palkitsi kaiken vaivannäön.
Raaka-aineet aterialla olivat suurimmaksi osaksi ihan
peruskauraa, mutta yllätyksen virkaa ruoassa toimitti erittäin proteiinipitoiset
(maksimissaan peräti 70%) lihan korvikkeet eli Sirkkikset.
Olin erittäin iloinen, kun kuuden nuoren perustama turkulainen
hyönteisalan yritys, Entis (Entomophagy Solution Oy), tarjosi minulle kokeiltavaksi näitä tuottamiaan jauhelihan korvikkeita.
Ensipuraisu kylmää grillimaustettua sirkkistä ei kyllä herättänyt
minkäänlaista intoa tai himoa tuotetta kohtaan, tosin eihän se jauhelihakaan
miltään maistu ennen kuin se on maustettu ja valmistettu. Onneksi grillimauste
ei kuitenkaan maistunut, pikemminkin suuhun tuli jauhomainen ja oikeastaan melko
mitäänsanomaton maku.
Mutta sitten pienen tuumailun jälkeen sain oivan ajatuksen, mitä tästä
kasvisproteiinia ja sirkkajauhoa sisältävästä tuotteesta kokkaisin.
Pitkän aikaa oli täytetyt endiivit olleet mielessä
(olihan edellisten syömisestä mennyt jo tovi) ja Sirkkikset toimivat tässä
vallan mainiosti, lisäksi vielä muita kasviksia, niin monipuolinen, terveellinen
ja oikeasti tosi herkullinen ateriakokonaisuus oli valmistumassa.
Aterian ytimenä ja kokonaisuuden sitovana makuna toimi sitruuna. Ensin keittelin
porkkanat al denteksi, jonka jälkeen paahdoin ne vielä uunissa. Pohjaksi
valmistin sitruuna-voivaahdon, endiivit keitin mausteliemessä ja nekin vielä
paahdettiin pannulla. Sirkat paistoin voi-öljyseoksessa ja mausteeksi ne saivat
niin sitruunamehua kuin sitruunapippuria ja toki ripauksen suolaa. Punasipulin
lehdet pikkelöin nopesti ja parsat kiehautin pienellä suolalla maustetussa
vedessä. Pikantin maun antoi vielä uunissa paahdetut valkosipulinkynnet, joista
valmistin smetanan kanssa tahnan.
Sitruuna sopi vallan mainiosti Sirkkoihin ja antoi raikkaan sekä
täyteläisen maun, hassua, mutta näin pienellä maustamisella tämä tuote nousi
uusiin sfääreihin. Ja voisin jopa
väittää, että moni ei arvaisi edes syövänsä sirkkoja.
Sirkat tulevat varmasti olemaan tulevaisuuden ruokaa,
sillä niiden kasvatus tuottaa paljon vähemmän kasvihuonepäästöjä ja kuluttaa
paljon vähemmän vettä kuin lihantuotanto.
Näitä grillimaustettuja sirkkoja löydät parhaiten Prismoista
ja yhdestä paketista riittää useampaan annokseen.
Muihin Etniksen tuotteisiin voit tutustua täällä ja
samalla lukea enemmän myös yrityksestä.
Myös paljon reseptejä miten käyttää sirkkiksiä löydät googlettamalla.
SITRUUNASIRKKIKSET JA PAAHDETUT ENDIIVIT
- 4 Endiiviä (salaattisikuri)
- 1 pkt grillimaustettuja sirkkiksiä
- 1 punasipuli
- 2 porkkanaa
- 1 valkosipuli
- 3-4 rkl smetanaa
- voita
- 2 sitruunaa
- hunajaa
- 1 dl kuohukermaa
- 1 fond du chef kanafondi/vegetable
SITRUUNA-VOIVAAHTO
- 100g voita
- 1,2 dl vettä
- 1 fond du chef kanafondi
- 1 sitruunan kuori ja mehu
- 1,5 dl kuohukermaa
- suolaa tarvittaessa
Sulata voi kattilassa ja anna sen hetki hautua. Kuumenna
vesi mikrossa ja liuota kanafondi siihen, sekoita voin sekaan. Raasta sitruunan
kuori ja purista sitruunan mehu (ensin puolikas)kastikkeeseen. Lisää kerma ja
mausta tarvittessa tilkalla suolaa. Kiehauta ja ota syrjään. Ennen tarjoilua
kuumenna kastike pikaisesti uudelleen ja vaahdota se sauvasekoittimella.
ENDIIVIT
- 4 endiiviä
- 1,5 l vettä
- 1 rkl hunajaa
- 50g voita
- 2-3 rkl sitruunamehua
Mittaa vesi kattilaan, lisää hunaja, voi ja sitruunamehu.
Kun vesi kiehuu lisää puolitetut endiivit joukkoon ja keitä
noin 4-5 minuuttia. Nosta reikäkauhalla paperin päälle kuivumaan. Paahda
endiivejä ennen tarjoilua tilkassa voita sisäpuolelta.
PAAHDETTU VALKOSIPULI-SMETANA
- 1 Valkosipuli
- 3-4 rkl smetanaa
- öljyä, suolaa
Aseta uunin lämpötilaksi 180 astetta. Kuori
valkosipulinkynnet, laita pieneen uunivuokaan ja pirskota hiukan öljyä päälle.
Paahda kynsiä noin 8-10 minuuttia, jäähdytä ja soseuta mikserillä. Lisää smetana
ja mausta tilkalla suolaa. Laita kylmään odottamaan.
SITRUUNASIRKKIKSET
- 1 pkt grillimaustettuja sirkkiksiä
- voita ja öljyä
- noin puolikkaan sitruunan mehu
- suolaa ja sitruunapippuria
Lisää pannulle nokare voita sekä pari rkl öljyä. Kun pannu
on kuuma lisää sirkkikset ja paahda niitä hetki, kunnes pinta on rapea. Purista
sitruunan mehua ja mausta suolalla ja pippurilla.
PIKKELÖITY PUNASIPULI
- Punasipuli
- 2 rkl punaviinietikkaa
- 4 rkl sokeria
- 6 rkl vettä
Kuori sipuli ja leikkaa ensin puoliksi ja puolikkaat vielä
puoliksi, irrota lehdet toisistaan. Kiehauta etikka, sokeri ja vesi ja lisää
sipulin lehdet, anna jäähtyä ja laita kylmään odottamaan.
Keitä porkkanat nippa nappa kypsiksi ja paahda ne
pikaisesti grillivastuksen alla, pirskota ennen sitä hiukan öljyä pintaan.
Keitä parsoja muutama minuutti.
Kokoa annos
Laita sitruuna-voivaahto ensin lautaselle, nosta endiivin
puolikas tai kaksi lautaselle kastikkeen päälle. Annostele sirkkiset
endiiveille. Lisää pikkelöidyt sipulit ja laita nokare valkosipuli-smetanaa
muutamalle lehdelle. Asettele porkkanat ja parsat lautaselle.
HYVÄÄ RUOKAHALUA, TOIVOTTAVASTI MYÖS SINÄ KOKEILET SIRKKOJA!