Pages

tiistai 30. lokakuuta 2018

SUOLAISET MUFFINIT FILOTAIKINASTA, KOLME ERI TÄYTETTÄ



Anteeksi, jos taas urputan säästä, mutta kun ulkona on niin kylmä! Miten ihmeessä tuun toimeen talvella? Pakkasta ei tosin ole, mutta tuuli käy ihan luihin ja ytimiin. Voittaisinpa lotossa niin pakenisin oitis lämpöön. Miten on sun laita, pärjäätkö kun kylmä iskee?

Syksy sinänsä on ollut kaunis. Metsä varsinkin tuoksuu hyvälle, erilaiselle kuin kesällä. Siskon kanssa löydettiin sunnuntaina kivasti vielä suppilovahveroita, tosin ne olivat kuin pieniä rautakankia, pakkasen panemia.


No koska ulkona on kylmä ja hyvin varhain pimeää, niin silloin pitää hemmotella itseään kynttilän valolla ja lämpimällä glögillä.


Maistoimme Blossan alkoholitonta glögiä. Lämmittäessä sitä kattilasta nouseva tuoksu oli turhan voimakas, mutta onneksi se vaimeni. Glögi itsessään oli melko hyvää, ei makeaa eikä liian maustettua, mutta loraus tuoretta appelsiinin mehua puristettuna joukkoon, teki siitä oikein maukasta, ainakin meidän mielestä.


Filotaikinasta leivoin suolaista iltapalaa, täytteitä tein kolmea erilaista. 


Täytteiden pohja on kaikissa sama eli tuorejuuston ja parmesan/mozzarellajuuston sekä smetanan yhdistelmä, yhteen laitoin katkarapuja, toiseen pekonia ja kolmanteen suppiksia.


Filomuffineita on kiva ja helppo tehdä, kunhan muistaa ottaa taikinan tarpeeksi ajoissa sulamaan (esim. aamulla)  ja nämä rapeat piiraat maistuvat erityisesti juuri glögin kera.



 FILOMUFFINIT ELI RAPEAT PIIRAAT KOLMELLA ERI TÄYTTEELLÄ 12 kpl

  •  1 pkt filotaikinaa, josta käytetään 5 arkkia
  • 50 g voita sulatettuna





TÄYTEPOHJA:

  • 200 g tuorejuustoa (maustamatonta tai maustettua)
  • 2 dl parmesanjuustoa raastettuna
  • 2 dl mozzarellajuustoa raastettuna
  • ripaus pippuria myllystä


Sekoita täytepohjan aineet keskenään ja jaa kolmeen osaan siinä tapauksessa, että haluat tehdä näitä kaikkia eri makuisia. Jos kuitenkin teet vain yhtä tai kahta eri makuista, muista lisätä pohjatäytteeseen tulevia raaka-aineiden (rapujen, pekonin, suppilovahveroiden) määriä.


RAPUTÄYTE

  • Reilu 1 dl sulatettuja katkarapuja
  • tilliä
  • 1.5-2 tl sitruunatiivistettä
  • 1 tl tomaattisosetta tuubista
  • ripaus suolaa

Sekoita kaikki yhteen osaan pohjatäytettä.

PEKONITÄYTE

  • 4 valmiiksi paistettua pekonisiivua silputtuna
  • rose/viherpippuria


Sekoitetaan yhteen osaan pohjatäytettä.

SUPPPILOVAHVEROTÄYTE (myös muu sieni käy)

  • 1 dl valmiiksi paistettuja suppilovahveroita silputtuna
  • kuivattua timjamia
  • Jos sienet ovat suolattomia, niin lisää ripaus suolaa.


Sekoitetaan yhteen osaan pohjatäytettä.



Aseta uunin lämpötilaksi 200 astetta.

Avaa sulatettu filotaikinarulla varovasti ja ota ensimmäinen arkki leivontapöydälle. Voitele kevyesti voisulalla sutia käytäen, reunat kannattaa voidella tarkemmin. Lisää seuraava arkki päälle ja voitele samoin. Jatka kunnes arkkeja on 5 päällekäin.

Peitä jäljelle jääneet arkit kostean pyyhkeen sisään.

Leikkaa veitsellä ensin arkkipinon keskeltä pystysuuntaan ja sitten vielä puolikkaat puoliksi. Seuraavaksi leikkaa vaakasuoraan niin, että arkkipinoja muodostuu 12 kpl (vaakasuoraan arkit kolmeen osaan).

Voitele muffinipelti (vuokaspray on helpoin) ja painele filotaikinasta leikatut arkkipinot reikiin.

Kun kaikki muffinipellin kupit on peitetty filotaikina-arkeilla, niin lusikoi täytteet pohjiin (reilu ruokalusikallinen jokaiseen).

Paista filomuffineja noin 20 minuuttia.

Anna hetki jäähtyä ja laita tarjolle.

Lopuista arkeista voit tehdä vaikka ”näkkäreitä”.

Laita arkki kerrallaan päällekkäin, muista voidella aina välissä.
Leikkaa haluamasi kokoisiksi ”suiruiksi” ja laita leivinpaperin päälle uunipellille, paista noin 10 minuuttia. Voit ripotella päälle vaikka unikonsiemeniä tai kuivayrttejä.

torstai 25. lokakuuta 2018

LIHAPULLAT MASSAMAN CURRY SEKÄ KOKEILUSSA KUPPISÄMPYLÄT





Jaa..a, lokakuun loppua jo elellään ja viime päivinä sen on saanut tuta säänkin puolesta. Pakkasöitä on ollut ja maa huurussa aamuisin. Eilen illalla mies vaihtoi onneksi kitkat auton alle, ettei tarvitse sitten niissä ensimmäisissä pyryissä liukastella.


Jännä juttu kun ilma viilenee, niin koko ruokavalio muuttuu. Silloin ainakin meillä kaivataan vahvempia makuja.
Kaikenlaiset curryt edustavat juuri tällaisia ruokia.


Tällä kertaa valmistin Massaman currya, jonka kerrotaan olevan thaimaalaista alkuperää, tosin wikipediasta lukiessani, sen alkuperä on muslimeilta peräisin. No niin tai näin, tämä ruoka ei jätä kylmäksi.

Yleensä Massaman curry valmistetaan lampaan- tai broilerin lihasta, mutta koska olin ostanut erittäin hyvää jauhelihaa kaupasta (rasvaa vain 5 %), päätin kokata lihapulla currya.


Massaman curry tahnan ostin kaupasta valmiina aikaa säästääkseni, mutta googlettamalla  löydät muutamia ohjeita sen valmistamiseen.

Tähän curryyn kuuluu myös peruna, mutta nyt maistui suussa paremmalta bataatti ja koska kauppareissulla olin ostanut niin hyvän näköisiä keltajuuria, niin saivat nekin pulahtaa saman curryyn.


Olen hiukan karsinut tuota raaka-aine listaa, sillä niitä kaikkia ei kaapista tällä kertaa löytynyt, joten ihan autenttinen maku ei ehkä mielestäsi ole, mutta kuitenkin tosi herkullinen ja täyteläinen.


Ja kokeilussa myös Lidl:stä ostamani valmis täysjyvätaikina sämpylöille. Nämä menevät ehdottomasti jatkoon, sillä ne maistuivat todella hyviltä ja helpoilta valmistaa.
Ja nyt viimein ohjeeseen…

MASSAMAN CURRY LIHAPULLAT


Lihapullat:

800 g hyvää naudan jauhelihaa
1 sipuli pilkottuna
2 valkosipulinkynttä murskattuna
1 ½- 2 tl suolaa (voi kuulostaa paljolta, mutta curryyn ei muuta           suolaa lisätä)
¼ - ½ tl chilijauhetta riippuen miten voimakkaan maun haluat
1 tl juustokuminaa
2 tl kuivattua korianteria

OHJE:

Aseta kiertoilmauunin lämpötilaksi 180 astetta.

Laita jauheliha kulhoon ja silppua sipuli sekä valkosipulinkynnet joukkoon.

Mittaa kulhoon mausteet eli 2 tl suolaa, ½ tl chilijauhetta, 1 tl juustokuminaa ja 2 tl kuivattua korianteria. Sekoita huolellisesti ja leivo pullat leivinpaperin päälle uunipellille.

Pullat pysyvät erittäin hyvin koossa ilman turhia kananmunia tai korppujauhoja.

Paista lihapullia noin 10 minuuttia. Jätä sivuun odottamaan.

JA NÄIN JÄLKIKÄTEEN TAJUAN, ETTÄ OLISIHAN NUO PULLAT KYPSYNEET TUOLLA MASSAMAN CURRYSSAKIN, EI NIITÄ OLISI TARVINNUT UUNISSA PAISTAA, JOTEN KUN LISÄÄT BATAATIT YMS. KASTIKKEESEEN, NIIN LISÄÄ PULLIA PIENISSÄ ERIN, NOIN 5-6 PULLAA KERRALLAAN JA ANNA KYPSYÄ, NOSTA REUNOILLE JA JATKA NÄIN KUNNES KAIKKI PULLAT OVAT CURRYKASTIKKEESSA. USKON, ETTÄ NÄIN NE SAAVAT ENEMMÄN MAKUAKIN :).

MASSAMAN CURRY KASTIKE

Raaka-aineet:

  • 1 rkl öljyä
  • 6 tl Spice up Massaman curry tahnaa
  • 3 rkl soijakastiketta
  • 2 rkl fariinisokeria
  • ¼ tl kanelia
  • 2 tlk kookosmaitoa
  • 2 valkosipulinkynttä
  • ½ bataatti
  • 3 keltajuurta
  • ½- 1 limen mehu
  • kourallinen korianteria (silputtuna) sekä maapähkinöitä (murskattuna)


OHJE:

Puolita bataatti ja kuori se (tai koko bataatti, jos et käytä muuta juuresta). Tee samoin keltajuurille. Pilko juurekset suuhun sopiviksi paloiksi. Siivuta valkosipulinkynnet.

Lisää wokkiin tai muuhun korkealaitaiseen pannuun 1 rkl öljyä ja mittaa sekaan 6 tl massaman tahnaa, 3 rkl soijakastiketta sekä 2 rkl fariinisokeria. Paahda hetki mausteita ja lisää joukkoon paloitellut juurekset.

Käännä liettä pienemmällä ja paahda juureksia muutama minuutti.

Sekoita seuraavaksi joukkoon valkosipulin siivut sekä 1 /2 tl kanelia.

Lopuksi kaada kookosmaidot pannuun ja anna kastikkeen keittyä kokoon noin 20 minuuttia.

Keitä tällä välin riisi (basmatiriisi sopii hyvin tähän ruokaan).

Kokeile haarukalla juuresten kypsyys, keltajuuret saavat jäädä purutuntumaltaan rapsakoiksi.

Lisää lopuksi lihapullat curryn joukkoon, anna niiden lämmetä kastikkeessa, purista sekaan limen mehu ja koristele curry korianteri ja maapähkinä silpulla.

ขอให้เจริญอาหาร  eli Hyvää Ruohalua!





TÄYSJYVÄSÄMPYLÄT DANEROLLES PETITS PAINS 6 kpl
  • 1 multigrain valmistaikina
  • voiteluun vuokasprayta tai voita
  • 1 kananmuna voiteluun
  • seesaminsiemeniä tai muita siemeniä


Tuo valmistaikina löytyy samasta paikasta kaupan hyllyltä kuin croissanttaikinat.

Lämmitä uuni 180-200 asteeseen (eli nämä voit paistaa heti lihapullien jälkeen)

Voitele 6 pientä uunivuokaa.

Leikkaa ristiviillot taikinapulliin ja asettele paistovuokiin, voitele kananmunalla ja ripottele päälle siemeniä.

Paista uunin keskitasolla ritilän päällä ohjeen mukaan 12-15 minuuttia.

perjantai 19. lokakuuta 2018

Porkkanakeitto, kuin ruska lautasella




Voi miten onkaan luonto hemmotellut meitä tänä syksynä kauniilla loistollaan. Ei ole tarvinnut pohjoiseen matkustaa, sillä ruskan eri väreistä on saanut täällä etelässäkin nauttia.

Koska kaiken valoisan ajan olen ollut töissä, niin olen ihaillut FB kaverini Mairen kuvia hänen seinältään, niistä on nähnyt päivittäin lehtien värien muuttumisen, upeat maisemat on  hänellä muutenkin tehdä päiväkävelyitään.


                  lainattu Mairen luvalla

Mutta tosiaan voihan sen ruskan tuoda sisälle vaikka ruoan muodossa. Maukkaita porkkanoita saa nyt pilkkahintaan, alle euron kilo ja niistä keittää niin suun mukaisen keiton.




Eikä voi vähätellä tuota Koskenlaskijan ruoka cheddarin vaikutusta keittoon, siitä tuli varsin täyteläinen. Tämä keitto sopii hyvin myös lokakuun –lihaton teemaan.





JUUSTOINEN PORKKANAKEITTO


Raaka-aineet:

  • 800 g porkkanoita (toki voi käyttää koko kilon)
  • 15 cm pala purjoa (noin puolikas purjoa)
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1,2 l vettä
  • 2 vihannes liemikuutiota
  • ¼ tl cayennepippuria (tai veitsen kärjellinen)
  • 1 prk ruoka koskenlaskija cheddar 250g
  • iso nokare voita


OHJE:

Kuori porkkanat ja viipaloi ne melko ohuiksi siivuiksi.

Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet.

Huuhtele purjo ja viipaloi ohuiksi siivuiksi.

Laita voi kattilaan ja anna sulaa.

Lisää seuraavaksi kattilaan porkkana- ja purjosiivut sekä valkosipulimurska.

Hauduta hetki samalla sekoittaen.

Kaada sitten 1,2 dl vettä kattilaan ja lisää samalla liemikuutiot.

Anna keiton kiehua noin 15-20 minuuttia kunnes vihannekset ovat pehmenneet.

Soseuta keitto ja laita kattila takaisin liedelle.

Kaada joukkoon koskenlaskija cheddar ja lisää tilkka cayennepippuria. Sekoita ja maista.

Päälle voit ripotella purjotuhkaa (sitä valmistat purjon lehdistä uunissa grillaamalla ne melkein mustiksi) tai pähkinöitä sekä yrttejä.


HYVÄÄ RUOKAHALUA!



Näin kauniisti kuivuivat äidiltä saamaani syyshortensian oksat, niistä on iloa koko talvikauden.

tiistai 16. lokakuuta 2018

SUUSSA SULAVAA SERRANON KANAA




Tässä on tullut viime aikoina herkuteltua oikein olan takaa, milloin toisten tekemänä ja milloin kotona. No ruoka taitaa olla se paras ilahduttaja, kun ikää tulee enemmän. Toki se mamman mussukka, juuri yksi vuotta täyttänyt tyttärentytär, on parasta mitä elämä tällä hetkellä tarjoilee.

Viime sunnuntaina harjoittelimme istumaan pianon edessä ja kokeiltiin minkälaisia ääniä saadaan aikaan. Eikö ole hienot otteet hänellä <3.


Samaisen sunnuntain aamuna katsoin Australian Master Chefiä ja siitähän tämä ajatus Serranon kanaan lähti. Kokelaista Aldo valmisti broilerinrintaa Prosciutto Involtinia ja tuo annos näytti niin herkulliselta.



Järvenpää Citymarketissa oli tarjouksessa jyväbroilerin nahattomia reisipaloja ja mikäs sen parempaa kananlihaa olisi tähän ruokaan. Reisipaloista saa erityisen mehukkaita ja mureita, väittäisin niiden olevan parasta osaa kanasta. Ja mikä parasta, kilohinta on myös edullinen.



Montaa raaka-ainetta tähän ruokaan ei tarvita ja valmistus on helpohko. Sillä välin kun ateria kypsyy uunissa voi keittää vaikka riisin valmiiksi. Mulla sattui olemaan kanttarellejä ja suppilovahveroita, joista syntyi maukas sienirisotto aterian lisukkeeksi.


SERRANON KANAA YRTTIJUUSTOLLA 4-5 henkilölle


Raaka-aineet:

  • 1 kg nahattomia reisipaloja
  • 115 g Philadelphia yrttijuustoa
  • 1 rkl kuivattua rakuunaa
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 2 pkt Serrano-kinkkua
  • 1 kokonainen valkosipuli puolitettuna
  • ½ sitruuna viipaleina (noin 8 siivua)
  • 2 ½ dl vettä
  • 1 kanaliemikuutio fond du chef
  • öljyä/voita paistamiseen


OHJE:

Ota reisipalat huoneenlämpöön ja poista ylimääräiset rasvat, jos niitä on. Leikkaa pieni viilto reisiluun alle juustoa varten.

Kaada yrttijuusto kulhoon ja sekoita 1 rkl kuivattua rakuunaa sekä 1 rkl sitruunamehua joukkoon.

Jaa juustotäyte reisipaloihin, noin ruokalusikallinen jokaiseen.

Pyöritä täytetty reisipala rullalle ja kiedo Serranon kinkun siivu ympärille, varmista vielä hammastikulla. Jatka niin, että kaikki kananpalat on kääritty (itsellä jäi kinkkua yli, sen voi syödä vaikka aamiaisella munakkaan kera).

Aseta kiertoilmauunin lämpötilaksi 180.

Laita kunnon nokare voita sekä muutama ruokalusikallinen öljyä pannulle.

Paista kananpaloja noin 2 minuuttia/puoli ja laita ne uunivuokaan.

Leikkaa valkosipuli puoliksi, ota hiukan myös niille väriä ja laita vuokaan.

Keitä 2 ½ dl vettä ja liuota 1 kana fond du chef siihen. Kaada liemi vuokaan (parasta on lämmittää vesi samassa paistinpannussa, saat kaiken maun talteen).

Leikkaa sitruunasta siivuja ja asettele ne myös vuokaan.

Anna ruoan hautua noin 40 minuuttia uunin alaosassa.

Muista ottaa hammastikut pois ennen tarjoilua.

Ripottele päälle vielä persiljaa.

HYVÄÄ RUOKAHALUA!



keskiviikko 3. lokakuuta 2018

Mukava synttäripäivä ja huikein ravintolaelämys pitkään aikaan




Otettiin pieni varaslähtö miehen kanssa mitä tulee mun synttäreihin. No koska hän on vuorotyöläinen (vieläpä 3-vuorotyötä tekevä) niin juhlia ja muitakin menemisiä pitää rukata aikatauluun sopiviksi.

Mulle paras synttärilahja on tietty hyvä ruoka ja vieläpä niin, että joku toinen sen valmistaa.

Päivän aloitimme leffalla ”Mamma Mia 2” ja aivan nappiin se valinta menikin. Rakastan Abban musiikkia, muutama karaokelevy on hankittu kotiin ja sitähän elokuvassa riitti. Vaikka tarina sinänsä on melko etukäteen arvattavissa, niin pakko myöntää, että nauroin ja itkin vuoronperään, mutta samoin kävi vieressä istuville katsojillekin.



Pienet aperitiivit nautimme Ravintola Teerenpelissä ennen illan huipennusta.

Ja mikä huipennus se olikaan, olin niin ruokataivaassa! Pöydän olimme varanneet etukäteen, mikä osoittautuikin viisaaksi valinnaksi.

Ensin kuitenkin pyydän anteeksi kuvien laatua, sillä mukana ei ollut kuin kännykkä (en arvannut, että nämä oli kuitenkin pakko saada taltioitua) eikä ravintolan hillitty valaistus mahdollistanut tarkempia kuvia.

Mutta, mutta asiaaan….

Ovella meidät otettiin vastaan sydämellisesti ja ilahtuneena, tosin kaiken keskustelun hoidimme englanniksi, mutta hei, ei se ainakaan meitä häirinnyt, päinvastoin, ihan kuin olisimme olleet ulkomailla.

Etukäteen olimme jo kotona sopineet, että chef`s menu olisi valintamme, mutta kuinka monta 4,5 vai 6. Päädyimme viiteen annokseen ja hyvä niin, sillä poistuessamme, mieheni pyysi nokkakärrykuljetusta.

Menu alkoi Silakkaa ”Boguerones” annoksella.
Herkullinen espanjalaistyylisesti marinoitu silakkafile, tapenade kastikkeella ja tomaateilla.




Oheen tietysti tarkasti mietityt viinit, jotka tässä ravintolassa saa myös puolikkaina kaatoina,  tätä seikkaa arvostan suuresti.

Seuraavaksi pöytään saapui tattirisotto pikkelöytyjen kantarellien kera. Annosta koristi upea liekki, joka oli tehty riisikakusta. Tässä kohtaa menuta, olimme jo niin hurjaa vauhtia vaipumassa nirvanaan.




Kolmas annos oli täydellinen huipennus. Hiillostettua siikaa, tryffelimunakasta ja mantelimaitoa. Mä en vaan voi käsittää miten kokki saa loihdittua siiasta jotain niin käsittämättömän herkullista! Olimme siis "ruokataivaassa".  Mukana tarjoiltu viini oli aivan nappi valinta.




Mutta ei se ruokailu vielä siihen päättynyt, vaan nyt saimme eteemme Paistettu kampasimpukkaa ja turskaa porkkanapyreen ja kasvisten kera. Vilkaisimme toisiamme ja huomasin onnellisen ilmeen seuralaiseni kasvoilla. Elämä voi joskus olla niin herkullista.




Pienen tauon jälkeen oli vielä jälkiruoan vuoro ja sitä meille edusti Mustikkapulla sitruunaruohojäätelön kera. Aivan täydellinen lopetus päivälliselle,  joka oli valmistettu suureksi osaksi suomalaisista raaka-aineista, upea kokonaisuus.



Jos pisteitä kysytään minulta, niin Fisken På Disken on 10+ ravintola, paras kalaravintola Suomessa, jos tätä et usko niin käy itse kokeilemassa. Heillä on myös varsin kohtuuhintaiset lounaat. Jos kiinnostuit, niin täältä pääset kurkkaamaan ravintolan sivuja.

Iso kiitos meiltä molemmilta ja takuu varmasti palaamme pian, hmmm..... meiltähän on vielä testaamatta heidän loistava "The Lohikeitto".