Anteeksi, jos taas urputan säästä, mutta kun ulkona on
niin kylmä! Miten ihmeessä tuun toimeen talvella? Pakkasta ei tosin ole, mutta
tuuli käy ihan luihin ja ytimiin. Voittaisinpa lotossa niin pakenisin oitis
lämpöön. Miten on sun laita, pärjäätkö kun kylmä iskee?
Syksy sinänsä on ollut kaunis. Metsä varsinkin tuoksuu
hyvälle, erilaiselle kuin kesällä. Siskon kanssa löydettiin sunnuntaina kivasti
vielä suppilovahveroita, tosin ne olivat kuin pieniä rautakankia, pakkasen
panemia.
No koska ulkona on kylmä ja hyvin varhain pimeää, niin
silloin pitää hemmotella itseään kynttilän valolla ja lämpimällä glögillä.
Maistoimme Blossan alkoholitonta glögiä. Lämmittäessä
sitä kattilasta nouseva tuoksu oli turhan
voimakas, mutta onneksi se vaimeni. Glögi itsessään oli melko hyvää, ei makeaa
eikä liian maustettua, mutta loraus tuoretta appelsiinin mehua puristettuna joukkoon,
teki siitä oikein maukasta, ainakin meidän mielestä.
Filotaikinasta leivoin suolaista iltapalaa, täytteitä
tein kolmea erilaista.
Täytteiden pohja on kaikissa sama eli tuorejuuston ja
parmesan/mozzarellajuuston sekä smetanan yhdistelmä, yhteen laitoin
katkarapuja, toiseen pekonia ja kolmanteen suppiksia.
Filomuffineita on kiva ja helppo tehdä, kunhan muistaa
ottaa taikinan tarpeeksi ajoissa sulamaan (esim. aamulla) ja nämä rapeat piiraat maistuvat erityisesti
juuri glögin kera.
FILOMUFFINIT ELI RAPEAT PIIRAAT KOLMELLA ERI TÄYTTEELLÄ 12
kpl
- 50 g voita sulatettuna
TÄYTEPOHJA:
- 200 g tuorejuustoa (maustamatonta tai maustettua)
- 2 dl parmesanjuustoa raastettuna
- 2 dl mozzarellajuustoa raastettuna
- ripaus pippuria myllystä
Sekoita täytepohjan aineet keskenään ja jaa kolmeen osaan
siinä tapauksessa, että haluat tehdä näitä kaikkia eri makuisia. Jos kuitenkin
teet vain yhtä tai kahta eri makuista, muista lisätä pohjatäytteeseen tulevia raaka-aineiden
(rapujen, pekonin, suppilovahveroiden) määriä.
RAPUTÄYTE
- Reilu 1 dl sulatettuja katkarapuja
- tilliä
- 1.5-2 tl sitruunatiivistettä
- 1 tl tomaattisosetta tuubista
- ripaus suolaa
Sekoita kaikki yhteen osaan pohjatäytettä.
PEKONITÄYTE
- 4 valmiiksi paistettua pekonisiivua silputtuna
- rose/viherpippuria
Sekoitetaan yhteen osaan pohjatäytettä.
SUPPPILOVAHVEROTÄYTE (myös muu sieni käy)
- 1 dl valmiiksi paistettuja suppilovahveroita silputtuna
- kuivattua timjamia
- Jos sienet ovat suolattomia, niin lisää ripaus suolaa.
Sekoitetaan yhteen osaan pohjatäytettä.
Aseta uunin lämpötilaksi 200 astetta.
Avaa sulatettu filotaikinarulla varovasti ja ota ensimmäinen
arkki leivontapöydälle. Voitele kevyesti voisulalla sutia käytäen, reunat kannattaa voidella tarkemmin. Lisää seuraava arkki päälle ja voitele samoin.
Jatka kunnes arkkeja on 5 päällekäin.
Peitä jäljelle jääneet arkit kostean pyyhkeen sisään.
Leikkaa veitsellä ensin arkkipinon keskeltä pystysuuntaan
ja sitten vielä puolikkaat puoliksi. Seuraavaksi leikkaa vaakasuoraan niin,
että arkkipinoja muodostuu 12 kpl (vaakasuoraan arkit kolmeen osaan).
Voitele muffinipelti (vuokaspray on helpoin) ja painele
filotaikinasta leikatut arkkipinot reikiin.
Kun kaikki muffinipellin kupit on peitetty filotaikina-arkeilla,
niin lusikoi täytteet pohjiin (reilu ruokalusikallinen jokaiseen).
Paista filomuffineja noin 20 minuuttia.
Anna hetki jäähtyä ja laita tarjolle.
Lopuista arkeista voit tehdä vaikka ”näkkäreitä”.
Laita arkki kerrallaan päällekkäin, muista voidella aina
välissä.
Leikkaa haluamasi kokoisiksi ”suiruiksi” ja laita
leivinpaperin päälle uunipellille, paista noin 10 minuuttia. Voit ripotella päälle vaikka unikonsiemeniä tai kuivayrttejä.