Pages

perjantai 28. syyskuuta 2018

LUUMUKIISSELI TUOREISTA LUUMUISTA




Nyt saa luumuja kaupasta vähän yli euron kilo. Luumuista saa vaikka mitä herkkuja, mutta nyt päätin tehdä tuore luumuista kiisseliä.


Yleensähän tuota kiisseliä tulee keitettyä kuivatuista luumuista ja viimeistään joulun tienoilla.


Luumujen on todettu vilkastuttavan aineenvaihduntaa sekä vahvistavan vastustuskykyä.  Juuri näitä olin kaivannut.



Kiisselin maustoin perinteisen kanelin ohella myös tähtianiksella ja juu, kiisselistä tuli super hyvää J. Tästä ohjeesta riittää isommallekin porukalle.


LUUMUKIISSELI TUOREISTA LUUMUISTA




Raaka-aineet:

  • 1 kg tuoreita luumuja
  • 1 l vettä
  • 1,5 dl sokeria
  • ½ tl kanelia
  • 1 tähtianis
  • 1 tl sitruunamehutiivistettä


Suurustamiseen:

  • 1 dl vettä
  • 4 rkl perunajauhoja
  • pinnalle sokeria


OHJE:

Pese ja halkaise luumut. Poista kivet ja lohkoa puolikkaat.

Laita lohkot kattilaan. Mittaa vesi ja lisää sokeri, kaneli sekä tähtianis.

Keitä 20 minuuttia.

Kaada keitto siivilän läpi ja laita pelkkä mehu takaisin kattilaan, lisää 1 tl sitruunamehutiivistettä. Lämmitä luumumehua.

Sekoita 4 rkl perunajauhoja 1 dl vettä ja lisää se koko ajan sekoittaen kuumaan keittoon. Kiisseli on valmis, kun se alkaa poreilla.

Kaada luumut siivilästä tarjoiluastiaan ja päälle valmis kiisseli kattilasta.

Sirottele pinnalle hiukan sokeria, ettei kiisselin pintaan tule kalvoa.

Halutessa voit vispata kermaa kiisselin päälle.

MUKAVAA SYKSYN JATKOA!

perjantai 21. syyskuuta 2018

SUKLAINEN LUUMU KAHVIKAKKU



Heissan sinulle rakas lukijani, tätä kirjoittaessani istun kahvilla työpaikalla ja odotan hartaasti  kello viittä, että pääsisin lähtemään mökille.


Viikonloppu siis edessä. Säiden puolesta ei mikään paras mahdollinen ilma, sillä ulkona sataa ja lämpömittari näyttää vain reilua kymmentä astetta. Mutta ei tuo haittaa, lähinnä pukeutumiskysymyshän se on.


Kesätavarat mökin pihalta ja terassilta pitäisi kantaa varastoon. Tuskin enää montaa kertaa tulee siellä käytyä, ehkä perinteiset paljubileet pitää kuitenkin kavereille vielä järjestää J.


Aamulla heräsin jo ajoissa ennen seitsemää ja leivoin mukaan viemisiksi tämän suklaisen luumu kahvikakun.


Alunperin sen piti kyllä olla päärynöistä, mutta kaupan päärynät olivat niin kovia, joten ne vaihtuivat lennosta luumuihin.


Valmistamiseen menee korkeintaan 15 minuuttia (teko ja koristelu) ja paistamiseen 25-30 minuuttia. Helppoa ja nopeaa vai mitä!



Kakku ei ole makea, joten tuo sokerikuorrutus on enemmän kuin paikallaan tässä herkussa. Toki voit korvata sen yksinkertaisesti pelkällä tomusokerilla.

Jos haluat tehdä kakun päärynöistä niin vaihda kaakaojauho 1 tl kanelia ja ripottele 2 rkl mantelirouhetta kuorrutuksen päälle.


SUKLAINEN LUUMU KAHVIKAKKU

Raaka-aineet:

  • 2 dl vehnäjauhoja (voit hyvin käyttää         gluteenittomiakin)
  • 2 dl mantelijauhoja
  • 1 dl tomusokeria
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 2 rkl kaakaota
  • 100g huoneenlämpöistä voita
  • 2 munaa
  • 3 luumua
  • vuokasprayta voiteluun


Koristelu:
  • 2 dl tomusokeria
  • 1-2 rkl vettä


OHJE:

Aseta uunin lämpötila 180 asteeseen.
Voitele 18-20 cm kakkuvuoka vuokasprayllä. Itse käytin irtopohjavuokaa, silloin kannattaa laittaa foliopaperia vuoan alle paistovaiheessa.

Pese luumut hyvin, leikkaa halki ja poista kivi. Leikkaa puolikkaat pieniksi lohkoiksi.

Mittaa kulhoon jauhot (vehnä- ja manteli), tomusokeri, leivinjauhe, vaniljasokeri sekä kaakaojauhe. Sekoita hyvin keskenään.

Lisää pehmeä voi nokareina joukkoon.

Kun taikina on hyvin sekoitettu, lisää kananmunat yksitellen taikinaan. Nostele taikina kaapimella kakkuvuokaan ja asettele luumut taikinan päälle.

Paista kakkua noin 25-30 minuuttia (kokeile tikulla).

Anna kakun jäähtyä ja ota pois vuoasta.

Mittaa astiaan 2 dl tomusokeria ja lisää joukkoon ensin 1 rkl vettä ja sekoita, lisää tarvittaessa vettä ½ rkl kerrallaan kunnes seos on hyvän kiinteää. Jos vettä tulee liikaa, niin lisää siinä tapauksessa tomusokeria.

Valuta kuorrutusta esim. lusikalla kakun päälle.


MAUKASTA VIIKONLOPPUA SINULLE!


Tässä vielä ilman uunia valmistetut  luumuleivokset.



keskiviikko 19. syyskuuta 2018

Spagettikurpitsa sieni-pekonikastikkeella, vähähiilihydraattinen ateria


Joko olet tutustunut spagettikurpitsaan?

Itselleni tämä oli vasta toinen kerta, edellisellä kerralla tein siitä keittoa, mutta nyt halusin jotain muuta ja koska haluan välillä syödä vähähiilihydraattista ruokaa, niin tämä ruoka on kuin nakutettu siihen.


Spagettikurpitsoja on erivärisiä vaihdellen vaalean keltaisesta oranssiin ja jopa vihreitä raidallisia löytyy.

Spagettikurpitsan nimi tulee siitä, kun keität tai kypsennät sitä uunissa, niin sen malto muuttuu spagettimaiseksi.



Mun oli tarkoitus tehdä tähän ruokaan kastike pekonista ja suppilovahveroista, mutta eihän niitä metsästä nyt tietenkään tähän hätään löytynyt. Siskon kanssa tosiaan kierrettiin useampi metsä eilen iltapäivällä, onneksi saaliiksi tuli kuitenkin 5 litraa salaattisieniä, etupäässä karvalaukkuja ja kangassieniä. Herkkusienet saivat nyt kelvata, mutta sinä voit käyttää mitä sieniä haluat (kantarelleja, suppilovahveroita, lampaankääpää yms. ja toki niitä suolasieniäkin voi tässä hyödyntää).

Tämä on nopea ruoka valmistaa, kun ei oteta huomioon sitä, että kurpitsoja pitää paahtaa uunissa ensin noin 35 minuuttia, tosin sillä aikaa voi tehdä jotain ihan muuta :).



SPAGETTIKURPITSAA SIENI-PEKONIKASTIKKEESSA


Raaka-aineet:


  • 1 spagettikurpitsa
  • öljyä
  • 1 pkt pekonia (helpoin on ostaa valmiiksi pilkottua)
  • 1 sipuli 
  • 200 g herkkusieniä tai vastaava määrä valmiiksi paistettuja sieniä
  • 70 g tuoretta pinaattia
  • 1 dl kermaa (ei välttämätön)
  • 2 dl parmesanjuustoa raastettuna
  • suolaa, pippuria


OHJE:

Aseta kiertoilmauunin lämpötilaksi 200 (tavallinen uuni 220).

Leikkaa kurpitsan päät pois ja aseta se leikkuulaudalle pystyyn. Itse huomasin, että paras tapa halkaista tämä "kivikova" kurpitsa, on laittaa terävä veitsi keskelle kurpitsan yläpäätä ja naputella lihanuijalla veistä, jolloin se uppoutuu kurpitsaan ja samalla halkaisee sen kahtia.

Kun kurpitsa on kahtia, niin laita ne leivinpaperin päälle uunipellille ja ripauta hiukan öljyä pintaan. Itse laitoin puolikkaat sisäpuoli ylöspäin pellille ja sitten paahdoin niitä 35 minuuttia. Kurpitsan puolikkaat ovat kypsiä, kun pinta on pehmeä.

Silppua sipuli, raasta parmesanjuusto ja puhdista herkkusienet tällä välin.

Laita pannu levylle ja pekonin palat heti jo kylmälle pannulle. Paista niitä niin kauan kunnes ne ovat saaneet hiukan väriä, lisää sitten herkkusienet ja sipulisilppu. Lisää tarvittaessa öljyä pannulle. Jatka paistamista niin kauan kunnes sieni-pekonipaistos on valmis.

Lisää lopuksi tuore pinaatti pannulle, älä pelästy pinaatin määrää, paistuessaan määrä pienenee 1/4 osaan. Paista pinaatteja korkeintaan puoli minuuttia ja kaada lopuksi kerma joukkoon. Mausta kastiketta suolalla ja pippurilla (halutessa voit myös lisätä tuoreita yrttejä joukkoon). Jätä pannu nyt odottamaan seuraavaa työvaihetta.

Anna paahdettujen kurpitsan puolikkaiden jäähtyä vähintään 5 minuuttia. Kun ne ovat jäähtyneet sen verran, että voit käsitellä niitä, vedä haarukalla pitkiä vetoja puolikkaasta, kuin spagettia konsanaan.

Lämmitä nyt toinen pannu ja lisää tilkka öljyä. Kuumenna "spagetit" ja sekoita joukkoon aavistus suolaa ja kaada kastike päälle.Viimeistele ruoka parmesan juustoraasteella.

Hyvää ruokahalua!


Jos kiinnostaa niin täältä löydät myös täytetyn kurpitsan ohjeen.



keskiviikko 12. syyskuuta 2018

TAMARINDIKANAA RIISILLÄ, VALMISTA ITSE HERKULLISTA AASIALAISTA RUOKAA





Meillä on aina tykätty kiinalaisesta ruuasta, siitä hapan-imelästä mausta. Tämä ruoka sopii mainiosti myös perheen pienimmille, sillä vaikka tässä on käytetty hieman chiliä, ei se kuitenkaan maistu polttavalta.


Ostin jo kesällä Tamarinditahnaa etnisestä kaupasta, mutta olin unohtanut koko maustekastikkeen olemassa olon. Onneksi se putkahti esiin jauhopusseja siirrellessäni. Etniseen kauppaan sinun ei tarvitse rynnätä, sillä tätä saat myös hyvin varustetuista marketeista, ainakin Spice Up:lla löytyy kyseistä ja Tamarindpastea varmasti löytyy myös muiden valmistajien valikoimista.



Tamarinditahna valmistetaan tamarindipuun palkojen sisällä olevasta tahmeasta hedelmästä. Sen tuoksu on mieto, hieman hapanimelä ja maku hapan, mutta hedelmäinen. Tamarindi on tärkeä mauste mm. Aasialaisessa keittiössä.



Tämän tekemäni aterian koostumus on ihanan tahmea ja makean hapan käyttämäni hunajan sekä sitruunan ansiosta. 

Se maistuu keitetyn riisin kanssa NIIN HYVÄLTÄ, että kieli meinaa mennä mukana :).

 

TAMARINDIKANAA RIISILLÄ 4:lle


Raaka-aineet:
  • 400 g broilerin ohutleikkeitä
  • 1 dl maissitärkkelystä/tapiokatärkkelystä
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl kurkumaa
  • muutama pyöräytys mustapippuria
  • öljyä uppopaistoon sekä kastikkeen valmistamiseen


Kastike:

  • 1 sipuli varsineen
  • 1 valkosipulinkynsi tai 1 tl valkosipulijauhetta
  • 5 rkl tamarinditahnaa
  • 1,5 dl vettä
  • 3 rkl soijakastiketta
  • 2 ½ rkl hunajaa tai vastaava määrä fariinisokeria
  • 1 rkl sitruunamehutiivistettä
  • ½ punainen chilipalko
  • persiljaa, sipulinvarret viipaleina


OHJE:

Leikkaa broilerinleikkeet neljään osaan.

Sekoita maissitärkkelyksen sekaan suola, kurkuma sekä mustapippuri. Pyörittele leikatut broilerinpalat siinä.

Kaada pannulle tai kattilaan sen verran öljyä, että sitä on noin 2-3 senttiä pohjalla. Kuumenna öljy ja uppopaista broilerinpalat siinä, paista noin 2-3 minuuttia, käännä ja jatka paistamista vielä saman verran.

Nosta paistetut broilerinpalat paperin päälle odottamaan.

Laita tällä välin riisi kiehumaan.

Silppua sipuli sekä valkosipulinkynsi. Viipaloi myös sipulinvarsi omaan astiaan. Viipaloi ½ chilipalko.

Mittaa noin 2-3 rkl öljyä pannulle ja kuullota muutama minuutti sipuleja sekä chiliä siinä, älä ruskista.

Lusikoi seuraavaksi pannulle 5 rkl tamarinditahnaa,  3 rkl soijakastiketta sekä 2 ½ rkl hunajaa, sekoita hyvin ja lisää joukkoon 1,5 dl vettä sekä 1 rkl sitruunamehutiivistettä. Anna kastikkeen kiehua kasaan, noin puoleen alkuperäisestä määrästä.

Kun kastike on valmis, lisää paistetut broilerinpalat joukkoon ja pyörittele niitä kastikkeessa, anna lämmetä.

Koristele persiljalla sekä sipulin varsilla ja halutessa chiliviipaleilla.





HYVÄÄ RUOKAHALUA SINULLE  JA KIITOS KOMMENTEISTA NIIN BLOGIN KUIN INSTAN PUOLELLA <3.