Pages

keskiviikko 8. elokuuta 2018

KESÄKURPITSANUUDELIT JA JAUHELIHAKASTIKE, TAVALLISTA PAREMPI ARKIRUOKA




Kesäkurpitsa talkoot jatkuu ja mikä ettei, sillä varsin edullisesti tätä kasvista saa nyt kaupasta (alle 80 senttiä kilo) ja moni korjaa tällä hetkellä omaa satoa talteen.


Hommasin viime vuonna kasvisten spiraalileikkurin ja se osoittautuikin päteväksi välineeksi. Kesäkurpitsa jos mikä on juuri se kasvis, mistä on helppo raastaa nuudeleita. Toki nuudelit voi tehdä veitsellä leikaten (ensin ohut leikkaus juustohöylällä pituussuuntaan ja sitten veitsellä nauhoiksi), mutta tämä leikkuri nopeuttaa työtä. Noita leikkureita löytyy edullisimmin tavarataloista.




Ihan pelkkää kasvisruokaa tästä ei tullut, meillä halutaan proteiinia mukaan. Joten pakkasesta otin peuran jauhelihaa sulamaan (voit korvata tämän joko hyvällä naudan jauhelihalla tai broilerin jauhelihalla). Loput tarvikkeet löytyvät melko varmasti keittiöstä kuin keittiöstä.





Ja nyt reseptin pariin J

KESÄKURPITSANUUDELEITA JAUHELIHASOOSSILLA

Raaka-aineet:

  • 2 isoa kesäkurpitsaa n. 800g
  • n. ½ kiloa jauhelihaa (peura, hirvi, nauta, broileri)
  • 1 sipuli
  • 3 valkosipulinkynttä
  • ½ punainen paprika
  • 1 tlk tomaattimurskaa
  • ½ tl sambal oelak kastiketta tai pieni chilipalko tai 1/3 tl chilijauhetta
  • 1 liha/kanaliemi fondi kuutio
  • 3-4 rkl öljyä paistamiseen
  • 1,5 dl cheddar juustoa raastettuna
  • suolaa, pippuria, persiljaa silppuna
  • ei tarpeellinen, mutta pieni pala aurajuustoa maistuu aina


OHJE:

Pese ja käsittele kesäkurpitsat joko leikkurilla tai juustohöylää ja veistä apuna käyttäen. Kun nuudelit ovat leikattu, niin laita ne puhtaan pyyheliinan päälle ja ripottele päälle hiukan suolaa. Jätä odottamaan.

Leikkaa sipuli ja valkosipulinkynnet silpuksi.

Leikkaa 1/2 paprika kuutioiksi.

Mittaa paistin pannulle 3 rkl öljyä ja kuullota sipuli ja valkosipulinkynsiä hetki (älä ruskista). Lisää jauheliha pannulle ja ruskista se kypsäksi.

Lisää seuraavaksi liha/kana fondi kuutio, sambal oelak-kastike tai chilijauhe, paprikakuutiot sekä tomaattimurska. Hauduta noin 15-20 minuuttia, liemi keittyy hiukan kasaan ja maut tiivistyy.

Maista soossia, ripottele pippuria ja suolaa tarpeen mukaan. Laita kastike sivuun odottamaan.

Puristele pyyheliinalla olevia nuudeleita, näin saat ylimääräisen nesteen pois.

Mittaa paistinpannulle 1 rkl öljyä ja lisää kesäkurpitsanuudelit pannulle, paista muutama minuutti koko ajan sekoittaen, vähennä lämpö keskilämmölle ja kaada kastike päälle.

Ripottele päälle cheddar juustoraaste ja laita kansi pannun päälle. Hauduta pari minuuttia kunnes juustoraaste on sulanut. Ripottele päälle vielä persiljaa ja tarjoile esim. patongin kanssa.



Muita herkkuja kesäkurpitsasta:

Täältä löydät  14 muuta reseptiä KESÄKURPITSASTA 

Pakko jakaa vielä tämä kesäkurpitsavohveli resepti, sillä sitä on kysytty niin paljon :).






KESÄKURPITSA-PINAATTIVOHVELIT 6-8 kpl

Raaka-aineet:

  • 350 g kesäkurpitsaa
  • ½ tl suolaa
  • 1 pieni sipuli silputtuna
  • (1/2 porkkana raasteena)
  • 2-3 kourallista tuoretta pinaattia silppuna
  • 2 kananmunaa
  • 100 g mozzarella juustoraastetta
  • 75 g parmesan juustoraastetta
  • ripaus mustapippuria
  • vuokasprayta tai juoksevaa margariinia

OHJE:

Raasta kesäkurpitsa, laita kulhoon ja lisää suola. Sekoita ja anna seistä noin 20 minuuttia.

Levitä puhdas keittiöliina työpöydälle ja ota kulhosta kouralla kesäkurpitsaraastetta, purista kädessä jo nestettä pois ja laita pyyhkeen päälle. Jatka kunnes kaikki raaste on liinan päällä. Kiedo pyyhe kiinni ja purista nyt loput nesteet. Laita kuivattu raaste kuivaan kulhoon.

Lisää joukkoon silputtu sipuli, silputut pinaatinlehdet, porkkanaraaste ja ripaus mustapippuria, sekoita.

Lisää sekä mozzarella että parmesan juustoraasteet, sekoita.

Riko lopuksi joukkoon kananmunat, sekoita hyvin.

Kuumenna vohvelirauta. Laita raudalle vuokasprayta tai juoksevaa margariinia

Ota kauhallinen kesäkurpitsamassaa ja laita vohveliraudalle. Paista noin  2-4 minuuttia kunnes kesäkurpitsavohveli on paistunut rapeaksi.


Voit paistaa esim. jauhelihaa, pekonia, broilerinsuikaleita, kalaa, tai vaikka härkistä näiden vohvelien kanssa tarjottavaksi tai nauttia niitä ihan sellaisenaan vaikka jogurtilla tai hillolla.

perjantai 3. elokuuta 2018

SIIDERI-SINISIMPUKAT, SIMPUKKARESEPTIEN TOP 1




Heipati Heit vaan kaikille!

Oli jo varmaan korkea aika palata ruotuun ja tulla teitä rakkaat lukijat moikkaamaan. Vitsit mimmoisesta kesästä olemme koko Suomessa päässeet nauttimaan, lämpö on hellinyt kuin etelässä konsanaan. Miltäs se on sinusta tuntunut?

No tänä kesänä on pitänyt piilotella auringonsäteiltä, mutta onneksi on nuo päivänvarjot, aurinkorasvat ja uv-vaatteet keksitty, että ei kuitenkaan sisällä ole tarvinnut kuin työn puitteissa olla. Varsinaista kesälomaa en ole viettänyt, mutta onneksi pidemmistä viikonlopuista on mökillä nautittu. Mitä sinun kesääsi on kuulunut?



Tänä kesänä ruokaa on tehty jos on jaksettu ja etupäässä grillailuhommiksi se on mennyt. Melko kevyesti silloinkin ja kala on maistunut parhaiten.



Viimeiset kaksi viikkoa olen pyörinyt kuin kissa pistoksissa, melkein yöuniin on simpukat hiipineet, heh hee. Vihdoin eilen niitä kuitenkin löytyi kalatiskiltä, voi onnenpäivää! Ihmettelen muuten suuresti miten harva ravintola noita on listoilleen ottanut.



Simpukat ovat edullisia ja varsin nopeasti niistä valmistaa herkullisen ruuan. Niistä saa kunnon proteiini pläjäyksen samalla. Usein leipä riittää oheen eikä muuta kaipaa.


          nuo vihreät "heinät" ei ole tilliä vaan fenkolin lehtiä

Tällä kertaa simpukat saivat ranskalaisen siiderin (tätä kyseistä sidukkaa löytyy muuten puoleen hintaan tuolta Järvenpään Saiturinpörssistä), fenkolin ja limen kaverikseen. Ensi kuulemalta voi vähän kuulostaa oudolta tuo makeahko siideri, mutta eikö mitä, voisitpa heti maistaa tätä makunautintoa! Nämä kiilasivat ensi lusikallisesta mun simpukkareseptien huipulle. Vieläkin tätä resepti teille kirjoittaessani, kuola valuu.



 SIIDERI-SINISIMPUKAT KAHDELLE


Raaka-aineet:

  • 1 pussi sinisimpukoita (noin kilo)
  • 1 pieni fenkoli (noin 150g)
  • 2 uutta sipulia varsineen tai yksi keltasipuli
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 50 g voita
  • 2 ½ dl Louis Raison rouge delice tai vastaavaa
  • 2 dl kuohukermaa
  • reilu ½ tl suolaa
  • 1 limen kuori raastettuna sekä mehu
  • ½ punttia persiljaa silputtuna


OHJE:

Huuhtele ensin simpukat kylmän veden alla ja poista parta, jos sellainen löytyy. Heitä rikkinäiset pois.

Huuhtele fenkoli ja siivuta se ohuiksi suikaleiksi.

Pilko sipulit varsineen ja silppua myös valkosipulinkynnet.

Laita korkea laitaiseen pannuun tai kattilaan voi sulamaan. Kuullota ensin noin 4 minuuttia fenkolisiivuja sekä sipuleita, älä ruskista.

Kaada seuraavaksi siideri joukkoon ja anna kiehahtaa noin minuutti. Lisää sitten suola sekä kerma ja kuumenna. Kun liemi alkaa poreilla, lisää simpukat ja keitä niitä pari minuuttia, kunnes kuoret avautuvat.

Lopuksi raasta limen kuori ja purista mehu joukkoon persiljasilpun kera, sekoita.

Tarjoile valkosipulileivän kera.




Kaikki meni ja ähky tuli....mut kyllä ne olivat ihan parasta pitkään aikaan.