Pages

maanantai 22. tammikuuta 2018

Pinaatti-broilerpyörykät kookosmaidossa, sopii myös gluteenittomaan ruokavalioon


Niin monen olen kuullut sanovan, että broilerin jauheliha on vaikea maustaa niin, että se maistuisi hyvältä.  Ja tottahan se on ainakin minun mielestä, että ei sitä voi maustaa yks yhteen tavallisen jauhelihan tavoin.



Broilerin jauhelihaa ei mielestäni tarvitse maustaa niin paljon ja tarvittavan suolan määrä on pienempi kuin normaali sika-nauta vastaavan.


Viime viikolla ostin kaksi pakettia broilerin jauhelihaa ja vieläpä varsin edulliseen hintaan, sillä sain 800 g  viidellä eurolla.  Hyvä hinta-laatusuhde, koska rasvaa yhdessä paketissa on alle neljä prosenttia ja lihapitoisuus 100 prosenttia.



Tällä kertaa valmistin pyörykät ilman minkäänlaista paistamista, ei tullut käryä huusholliin eikä turhia rasvoja ruokaan, mitä nyt tietty kookosmaidon rasva, jossa broilerin pullat keitettiin. Pyöryköihin ei tarvita myöskään korppujauhoja tai leipää sidosaineeksi.

Pyörykät valmistuivat samalla kun pasta kiehui kattilassa. Pastaksi valitsin Lidl:ssä myytävän gluteenittoman Fusilli pastan,  jota suosittelen myös sinulle edullisen hinnan ja maistuvuuden vuoksi, jos gluteeniton on sinun valintasi.





PINAATTI-ROILERPYÖRYKÄT KOOKOSMAIDOSSA 


Raaka-aineet pyöryköille:

  • 800 g broilerin jauhelihaa
  • 100 g pakaste pinaattia (voit toki käyttää tuorettakin)
  • 1 sipuli
  • 2 tl mangocurrya (SantaMaria)
  • ½  tl suolaa (osa suolasta tulee tuosta mangocurrysta)
  • 1 tl valkosipulijauhetta
  • ¼-1/2 tl chilijauhetta
  • 1-2 kananmunaa (jos kananmuna on kovin iso, niin yksi riittää)


 Kastike sekä pyöryköiden keitinliemi:

  • 2 tlk kookosmaitoa (800 ml)
  • 1 fond du chef chicken kana kuutio
  • 2 tl mangocurry jauhetta (SantaMaria)
  • persiljaa tai korianteria


OHJE:

Ota pinaatti sulamaan. Purista nyrkissä ylimääräinen neste, voit taputella vielä talouspaperilla  ja leikkaa sitten veitsellä pieneksi.

Silppua sipuli kuutioiksi.

Laita broilerin jauheliha kulhoon, lisää kuivamausteet ja sekoita hyvin.

Sekoita pienitty pinaatti sekä silputtu sipuli massaan ja lopuksi kananmunat.

Leivo pyörykät öljytyin/vedellä kastetuin käsin, määrästä tulee reilu 20 pyörykkää.

Kaada kookosmaito tölkit (käytä toisesta tölkistä vain se kiinteä valkoinen osa) korkealaitaiseen pannuun tai kattilaan.

Anna kiehahtaa ja lisää kanafondi sekä 2 tl mangocurrya.

Laita pastat (n.100g/syöjä) kiehumaan omaan kattilaan ja keitä paketin ohjeen mukaan.

Lisää noin puolet pyöryköistä kastikkeeseen ja anna kiehua noin pari minuuttia ja käännä pullat.

Kun pullat ovat valmiit siirrä ne pannun toiseen laitaan ja lisää hiljalleen loput pullat ja keitä kypsiksi n. 2 minuuttia/puoli.

Silppua päälle persiljaa tai korianteria.


Nauti pastan kera!


sunnuntai 21. tammikuuta 2018

Köyhät ritarit vohveliraudalla


Ihan parasta ovat ne aamut, kun ei ole kiirettä mihinkään ja voit rauhassa nauttia aamupalasta. Minulla nuo aamut ovat yleensä sunnuntaisin.

Tällaisia aamuja on myös kiva hiukan juhlistaa erilaisella aamupalalla.
Mikä sen parempaa kuin köyhät ritarit, joita voi nauttia joko suolaisilla tai makeilla lisukkeilla.


Tiesitkö, että köyhät ritarit valmistuvat helposti myös vohveliraudalla ja näin valmistaen ne eivät tarvitse rasvaa paistamiseen.  Aika hienoa, vai mitä?



Ritareihin voit käyttää paahtoleipää tai pullapitkoa ja ne valmistuvat yhtä hyvin myös gluteenittomina.

Itse valmistin tällä kertaa köyhät ritarit pullapitkosta ja lisukkeeksi valitsin marjoja pakkasesta.

KÖYHÄT RITARIT VOHVELIRAUDALLA


Raaka-aineet:

Pullapitko/vaalea paahtoleipä  (gluteeniton)
maitoa
kananmunaa
marjoja, hedelmiä, hilloa, tomusokeria, jäätelöä, kermavaahtoa (suolaisille kinkkua, kananmunaa, pekonia, juustoa)

OHJE:

Leikkaa pullapitkosta siivuja.

Kuumenna vohvelirauta.

Kaada maitoa toiselle lautaselle ja riko kananmuna toiselle, riko rakenne.

Kasta siivut ensin maitoon ja sitten kananmunaan.

Laita kastetut siivut vohvelirautaan ja paista kullan ruskeiksi.

Tarjoa haluamillasi lisukkeilla.





HERKULLISTA SUNNUNTAIPÄIVÄÄ!

perjantai 19. tammikuuta 2018

Viikonloppu, pelkkä sana saa jo niin hyvälle tuulelle


Miten sitä voikin iloita niin paljon perjantaista ja vaikka yleensä olen vielä lauantainakin töissä kuusi tuntia, ei se muuta tuota onnea miksikään.

Perjantaina alkaa viikonloppu! Miten ihanaa ei ennalta määrättyä pakkoa tehdä mitään, ei kukon laulun aikaa sängystä nousemista.


Pelkkä sana viikonloppu saa jo niin hyvälle tuulelle ja mielen positiiviseksi.


Jännää on kuitenkin se, että kun ei ole pakko nousta, niin nousen kuitenkin melkein yhtä aikaisin aamulla kuin arkisinkin. Erona on tietty se, että nyt vain puuhaillaan rennosti yökkärissä ja nautin aamusta rauhassa aamupalan ja kahvin kera.


Saatan katsoa luonto-ohjelmaa ja muutaman kokkiohjelman sohvalla pötköttäen. Ja jos ilma on kaunis, niin pikku kävelylenkki piristää päivää kummasti.


Päivällä voi piipahtaa kylään ja tehdä pikkuaskareita kotona, kuten pyykinpesua  tai kaappien siivousta, hah hah haa. Mä olen muuten ihan hirvee sotkemaan kaappeja, hyvä jos pari viikkoa on tavarat järjestyksessä.

Viikonloppuisin tulee myös saunottua, joskus jopa pariinkin kertaan. Onhan se paljon mukavampaa käydä lämpöisessä saunassa, kuin kylmässä suihkussa pelkästään.


Ja juu sen jälkeen saa iltapalaa. Olen hurahtanut tällä hetkellä Lidl:n valmiiseen tuore lehtitaikinaan ja onhan se kätevää. Jääkaapista nostat taikinan pellille, täytät haluamillasi täytteillä, paistat 15 minuuttia ja avot! nopeaa ja hyvää iltapalaa vaivattomasti tarjolla.





Miten sinä vietät viikonloppusi? Siitä olisi kiva kuulla lisää J.

keskiviikko 17. tammikuuta 2018

Kotona tehtyä juustokakkujäätelöä ilman jäätelökonetta


Kuivakaappeja siivotessa tuli hyllyllä vastaan tölkki kondensoitua maitoa. Mitä varten se oli jäänyt käyttämättä, enpä muista, mutta ainakin jäätelöä siitä olen aiemmin tehnyt.


Kondensoidusta maidosta saa tosiaan itsetehtyä jäätelöä varsin helposti, vaikka et omistaisi edes sitä jäätelökonetta.


Normaalisti käyttäisin kermaa, mutta halusin kokeilla miten se onnistuisi Philadelphia juuston kanssa. Halusin lyödä kaksi kärpästä yhdellä iskulla eli herkullista juustokakkua ja kotona tehtyä jäätelöä.

Vadelmia ja mustikoita (joko tuoreena tai pakkasesta) raikastamaan tätä jälkkäriä sekä minun lempi keksejä antamaan purutuntua.






Näin syntyi herkullinen

JUUSTOKAKKUJÄÄTELÖ VADELMILLA, MUSTIKOILLA JA OREOKEKSEILLÄ



Raaka-aineet:

125 g vadelmia
125 g mustikoita
½ dl sokeria
½ vettä

200 g Philadelphia juustoa
1 tölkki kondensoituamaitoa (397 g) itse käytin Rainbow tuotetta
1 sitruunan kuori ja mehu

8 kpl oreokeksejä
20g  voita
8 kpl kertakäyttömukeja  (2 dl)



OHJE:

Mittaa vesi ja sokeri kattilaan ja lisää marjat. Keitä niin, että sokeri sulaa ja riko vadelmien rakenne, jäähdytä hetki.
Lusikoi mukien pohjaan marjaseosta (n. 3-4 rkl/muki) ja laita mukit pakkaseen 30 minuutiksi.

Pese sitruuna hyvin, raasta kuori ja purista mehu.
Kaada kondensoitumaito ja Philadelpia juusto kulhoon ja vatkaa vaahdoksi. Lisää vaahtoon sitruunan kuori ja mehu. Lusikoi vaahtoa jäähtyneen marjaseoksen päälle (n 1 dl/kuppi) ja laita mukit takaisin pakastimeen noin tunniksi.

Murskaa oreokeksit mixerilä tai käsin ja lisää joukkoon huoneen lämpöinen voi. Kauli keksiseos ohueksi kahden leivinpaperin välissä ja ota muotilla tai lasilla  8 sopivan kokoista keksiä ja laita ne päällimmäiseksi mukeihin.
Anna juustokakkujäätelöiden pakastua vähintään 6 tuntia.

Jäätelöt irtoavat mukeista, kun valutat hiukan lämmintä vettä päälle tai aina voit leikata mukin auki.

Voit koristella juustokakkujäätelöt tomusokerilla ja laita tarjolle extra hilloa sekä tuoreita marjoja.


HERKUTTELEMISIIN!

Olen kiitollinen kaikenlaisesta palautteesta ja kommenteista.

sunnuntai 14. tammikuuta 2018

Broilerin koipinuijat appelsiinilla ja rosmariinilla maustetussa smetanassa


Mikäs se mukavampi yllätys kuin huomata kaupassa, että lempi broilerin palat ovat tarjouksessa ja tällä kertaa vielä varsinaisen edulliseen hintaan. Saakohan mitään muuta lihaa 2,5 euron kilohintaa? Siis ilman sitä punaista tarraa.





Koipinuijat ja koipireidet ovat muutenkin kiva ruoka, sillä silloin saa syödä sormin. Minussa elää ilmeisesti vielä pieni luolamies J.




Näin appelsiini aikaan niitä tulee käytettyä myös ruoanlaitossa. Broileri ja sitrushedelmät muodostavatkin hyvän makuparin. Siihen kun lisätään vielä rosmariinia ja smetanaa, niin a vot! ruuasta ei voi tulla muuta kuin herkullista.



 APPELSIINI-ROSMARIINI NUIJAT  SMETANASSA



Raaka-aineet:

  • reilu kilo broilerin koipinuijia
  • suolaa, mangocurrya, garam masalaa
  • 2 appelsiinia
  • 1 iso sipuli
  • 2 valkosipuoinkynttä
  • 2,5- 3 dl vettä
  • 1 kanafondikuutio
  • 2 dl smetanaa
  • 2-3 oksaa rosmariinia
  • öljyä/voita paistamiseen


Ohje:

Ota broilerin koipinuijat huoneenlämpöön ja mausta niitä suolalla, mangocurrylla ja garam masalalla.

Kuori ja pilko sipuli sekä kynnet.

Pese hyvin appelsiinit . Leikkaa toisesta appelsiinista kuorta lastuina ja lopuksi purista siitä mehu. Viipaloi toinen appelsiini .

Aseta uunin lämpötilaksi 180 astetta.

Lämmitä vesi ja liuota siihen kanafondikuutio  ja lisää joukkoon  appelsiinin mehu sekä smetana.

Laita öljyä paistinpannulle ja paista koipinuijia noin 2 minuuttia/puoli, siirrä uunivuokaan.

Kuullota sipulit pannulla ja lisää vuokaan.

Laita appelsiinit kuoret sekä viipaleet vuokaan ja kaada liemi päälle.

Lisää lopuksi rosmariinin oksia.

Laita vuoka uuniin noin 45 min – 60 min. Sekoita välillä, laita folio päälle tarvittaessa.


Nauti koipinuijat esimerkiksi salaatilla, kuskusilla tai riisillä.  MUISTA PATONKI TAI MUU VAALEA LEIPÄ, sillä liemi on herkullista dipattavaa.



tiistai 2. tammikuuta 2018

VHH PARSAKAALIKEITTO BROILERIN JAUHELIHALLA



Heissan ja oikein Hyvää Uutta Vuotta 2018 sinulle ihana lukijani <3.

Mitenkä sinun vuotesi vaihtui? Tuliko tehtyä paljon lupauksia?

Itse lupasin taas aloittaa vuoden kevyemmin tai ainakin lisätä vihanneksia ruokavalioon.


Helpon ja niin arkeen sopivan nopean sekä maukkaan keiton keität parsakaalista ja broilerin jauhelihasta.


Ihan kevyimmästä päästä ei tämä oma keitto ollut, sillä kaapista löytyi vielä joulun jälkeen kuohukermaa, jota soppaan lisäsin, mutta toki voit sen kevyempään versioon vaihtaa tai vaikka jättää kokonaan pois.

KARPPAAJAN PARSAKAALIKEITTO BROILERIN JAUHELIHALLA


Raaka-aineet:

  • n. 700 g parsakaalia
  • 1 l vettä
  • 2 kanafondia
  • 1 sipuli silputtuna
  • 400 g broilerin jauhelihaa
  • 2-3 rkl öljyä paistamiseen
  • ½ tl cayennepippuria
  • ½-1 tl valkosipulijauhetta
  • 2 dl kermaa
  • 100 g ruohosipuli tuorejuustoa


OHJE:

Pilko parsakaali pienemmäksi ja laita kattilaan.

Mittaa joukkoon vesi ja lisää kanafondit.

Keitä noin 8 minuuttia.

Sillä välin…

Lisää öljy paistinpannulle paista jauheliha ja sipulisilppu kypsäksi ja lisää kattilaan.

Keitä vielä noin 5 minuuttia ja lisää lopuksi kerma ja tuorejuusto. Kuumenna kiehuvaksi ja mausta keitto cayennepippurilla ja valkosipulijauheella.