Pages

torstai 21. joulukuuta 2017

Rapeat Parmesan juustosilakat


Heissan sinä kiireinen joulunvalmistelija. Tulin pikaisesti kertomaan sinulle näistä herkullisista parmesanilla maustetuista silakkapihveistä, niiden perään kun niin moni kyseli.


Näitä syödään meillä melko usein iltapalaksi, ihan vain  ruisleivän päällä. Toki voihan tuohon viereen pyöräyttää vaikka pottumuussia, jos isompi nälkä pääsee yllättämään.



Mitään käryä näistä ei tule, sillä paistaminen tapahtuu uunissa. Valmistus muutenkin vie vain hetken, kun ihanaiset juustoiset silakkapihvit jo maistuvat suussa.


PARMESAN SILAKAT 4-6:lle


Raaka-aineet:

  • noin kilo silakkafileitä
  • Parmesan juustoa
  • Gouda juustoa (tai muuta kermaista juustoa)
  • tilliä tuoreena tai kuivattuna
  • suolaa, pippuria, paprikajauhetta ja mangocurrya (tämän viimeisen voit korvata ihan vain currylla)


OHJE:

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Laita leivinpaperi uunipellille ja lado puolet silakkafileistä nahkapuoli alaspäin.

Mausta fileitä ripauksella suolaa, valkopippuria ja tilliä.

Raasta parmesan juustoa fileiden päälle ja leikkaa juustoveitsellä kunnon siivut goudaa fileille.

Laita loput silakkafileet kanneksi ja mausta paprikajauheella, mangocurrylla ja raasta vielä lopuksi parmesania päälle.

Paista uunissa 15-20 minuuttia, kunnes fileet näyttävät paistuneilta, juusto kunnolla sulaneelta ja pinta rapealta.



Jos et vielä ole kokeillut Vaasan ohut herkku ruisleipäsiä, niin nyt viimeistään kehotan maistamaan.





HALUAN TOIVOTTAA SINULLE MYÖS MITÄ PARHAINTA JOULUA!

maanantai 4. joulukuuta 2017

Toscanalainen kanakeitto tekee arjestakin juhlaa


Näin pimeään ja kylmään vuodenaikaan kaipaa koko kehoa lämmittäviä aterioita. Keitot ainakin meidän perheessä ovat silloin omiaan.

Muistelin erästä italialaista keittoa viime talvelta ja sitä hiukan muokkaamalla syntyi tämä Toscanalainen kanakeitto.




Aitoon Toscanalaiseen keittoon tulee tulisia raakamakkaroita, mutta korvasin ne broilerin jauhelihalla eikä muuten keitto yhtään kalvennut siihen aitoon verrattuna.




Pehmeyttä ja syvyyttä keittoon tuovat pekoni ja kerma. Lehtikaalista soppa saa ihanan vihreyden ja aavistus chiliä ja cayennepippuria tuovat sen lämmön.






Tämä on oikeastaan melko juhlava keitto, joka varmasti ihastuttaisi myös ruokavieraat.




TOSCANALAINEN KANAKEITTO


Raaka-aineet:

  • 400 g broilerin jauhelihaa
  • 1 pkt pekonia
  • 6 perunaa (n.800g)
  • 1 sipuli
  • 2-3 valkosipulinkynttä
  • 1 l lehtikaalia (n.200g)
  • 9 dl vettä
  • 2 kanafondia
  • 1 pieni chilipalko
  • (1/4 tl cayennepippuria jauheena ei pakollinen)
  • ½ tl pippuria
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 3 rkl öljyä paistamiseen
  • 4 dl kuohukermaa/ruokakermaa
  • 1 dl parmesan juustoraastetta


OHJE:

Kuori perunat ja viipaloi ne esim. mandoliinilla n. 3 mm paksuiksi viipaleiksi.

Silppua sipuli sekä valkosipulinkynnet ja siivuta chilipalko.

Huuhtele ja kuivaa lehtikaalit. Poista paksu lehtiruoti ja revi lehdet paloiksi.

Ota pekoniviipaleet pois paketista ja leikkaa viiteen osaan. Irroita palat toisistaan.

Laita paistinpannu liedelle, lämmitä pannu (lisää pekonipalat kylmälle pannulle) ja paista pekonit rapeiksi. Kaada valmiit kattilaan.

Paista pekonin rasvassa sipulisilppu, valkosipulinkynnet ja chiliviipaleet muutaman minuutin ajan, niin että ne hiukan pehmenevät (älä ruskista) ja kaada kattilaan.

Lisää pannulle 3 rkl öljyä ja paista broilerin jauheliha. Mausta  jauhelihaa ¼  tl suolaa ja ½ tl pippuria sekä 1 tl paprikajauhetta (1/4 tl cayennepippuria ei pakollinen). Kaada kattilaan.

Lisää perunaviipaleet kattilaan.

Lämmitä 9 dl vettä ja liuota 2 kanafondia. Kaada kattilaan.

Keitä keittoa ensin noin 5 minuuttia.

Lisää lehtikaalisilppu ja keitä keittoa vielä n. 10 minuuttia kunnes perunat ja lehtikaalit ovat kypsyneet.

Lisää lopuksi 4 dl kuohukermaa/ruokakermaa ja kiehauta.

Kun keitto on valmis, ripauta pinnalle parmesan juustoraastetta ja laita loput erillisessä astiassa tarjolle.




BUON APPETITO!!!

perjantai 17. marraskuuta 2017

Meren hedelmien himoon, AASIALAISET CURRY SIMPUKAT


Minulla on pyörinyt mielessä  ja maistunut kielen päällä nuo meren elävät koko viikon. Ja ihmekkö tuo, kun sairaslomalla on tullut katsottua jos jonkinlaista kokkiohjelmaa.


Kokkiohjelmien parasta aatelia on mielestäni Australian MasterChef. Ihan uskomattomia taidonnäytteitä kilpailijat siellä työstävät ja kokkaavat. Ja ne raaka-aineet ihan mielettömiä. Kuola vaan valuu ja pitää pitää huoli, ettei jääkaapin ovi ole yhtenään auki :).



Kerroin jo alkuviikosta miehelleni mielihalustani ja olipa sattuma, kun Lidl:n tarjouskirjeessä oli valmiiksi pestyjä sinisimpukoita tarjolla.




Pakkauskoko oli sopiva 1,5 kiloa ja hinta sopiva, mutta joo…. valmiiksi pestyjä? En ole kuuna päivänä noin hiekkaisia sinisimpukoita käsitellyt, joten veitsi kauniiseen käteen ja pesemään ja puhdistamaan simpukat.



Aasialaisen keittiön ystävänä päädyin tällä kertaa valmistamaan simpukat curryyn. Oi, oi, oi! Pakko hehkuttaa, näistä simpukoista tuli ihan taivaallisia, nam.


AASIALAISET CURRY SIMPUKAT


Raaka-aineet:

  • 1,5 kg sinisimpukoita
  • 1  pieni sipuli (n. 1 dl sipulia silputtuna)
  • 2 tomaattia (n. 1 dl tomaattia silputtuna, ilman siemeniä)
  • 3 varsisellerin vartta
  • 2 tl valkosipulitahnaa (3-4 valkosipulinkynttä)
  • 1 tl inkivääritahnaa (n. 1,5 cm pala raastettuna)
  • 4 tl red curry pastea
  • 1 prk kookosmaitoa  (400ml)
  • 1 pkt GO-Tan kookoskermaa (50g) tai 1 prk tavallista kookosmaitoa vain valkoinen osa ilman kookosvettä
  • 2-3 rkl kalakastiketta
  • 2-3 limeä
  • thaibasilikaa
  • 4 rkl (seesami) öljyä



OHJE:

Pese ja huuhtele simpukat kylmän veden (juoksevan) alla sekä poista ”parta”.

Leikkaa tomaatit neljään osaan, poista siemenet ja silppua tomaatin lihat kuutioiksi.

Silppua sipuli ja varsisellerit.

Silppua valkosipulinkynnet sekä inkivääri, jos et käytä valmiita tahnoja.

Mittaa öljy korkeareunaiseen pannuun ja kuumenna.

Lisää sipuli- ja varsisellerisilppu sekä valkosipuli ja inkivääri. Hauduta 1-2 minuuttia.

Lisää silputut tomaatit (jätä noin 2 rkl sivuun) sekä 4 tl red curry pastea. 
Sekoita ja jatka hauduttamista vielä pari minuuttia.

Kaada joukkoon kookosmaito sekä kerma, anna kiehua muutama minuutti.

Mausta liemi 2-3 rkl kalakastiketta ja purista 2 limen mehu. Maista currya.

Lisää lopuksi sinisimpukat, laita kansi päälle ja keitä noin 3-5 minuuttia välillä sekoittaen.

Silppua valmiiden simpukoiden päälle Thai basilikaa, lisää sivussa olleet tomaatinkuutiot ja leikkaa limestä lohkoja. Aseta curry tarjolle tuoreen patongin tai vaalean leivän kera, lientä on kiva dipata leivän kanssa.


Herkuttele hyvässä seurassa <3 . Lasillinen valkoviiniä sopii mainiosti ruokajuomaksi. Tämä satsi riitti mainiosti kolmelle.


torstai 9. marraskuuta 2017

Mitähän se isä tuumaisi pekonisista Hasselbackan perunoista?




Oletko jo tehnyt suosittuja Hasselbackan perunoita?

Nämä perunat maistuvat niin juhla-aterialla lihan tai kalan kera lisukkeena kuin ihan sellaisenaan omana ruokanaan (niin kuin me mieheni kanssa ne nautimme).


Tässä ohjeessa Hasselbackan perunat saivat pekonia, paahdettua sipulirouhetta sekä parmesan juustoraastetta hunnukseen ja raikkaan kastikkeen creme fraichesta ja Provencen yrttitahnasta.

Mausteina perunoissa käytin Santa Marian uutta valkosipulitahnaa (niin helppoa käyttää),  suolaa ja tuoretta timjamia.




PEKONISET HASSELBACKAN PERUNAT


Raaka-aineet:

  • 6-8 perunaa (normikokoista)
  • 50 g voita
  • 1 tl Santa Maria Garlic paste (valkoispulitahna)
  • 1 pkt pekonia
  • tuoretta timjamia
  • 2 rkl paahdettua sipulirouhetta
  • 2 rkl parmesan juustoraastetta



OHJE:

Aseta kiertoilmauuni 200 asteeseen (norm. 220)
Pese ja kuivaa perunat hyvin. Leikkaa perunoiden pohja (pieni ja ohut siivu riittää) ensin tasaiseksi. Leikkaa seuraavaksi perunat viipaleiksi, varo kuitenkin ettet leikkaa pohjaan asti. Hyvä apukeino on käyttää puukauhaa apuna (aseta peruna sopivan kokoiseen puukauhaan ja leikkaa viillot perunaan.

Ota pekonisiivut paketista ja leikkaa ”nippu” neljään osaan.

Ota uunivuoka esille, täytä perunat pekonisiivuilla (noin joka toiseen väliin) ja laita valmiit pekoni-perunat vuokaan.
Lisää myös timjamin oksia perunoiden väleihin.

Sulata voi ja sekoita joukkoon 1 tl valkosipulitahnaa ja suolaa.

Voitele perunat pullasudilla  (jätä noin 2-3 rkl maustettua voisulaa syrjään) ja laita vuoka uuniin noin 30-35 minuuttia.

Sekoita paahdettu sipulirouhe ja parmesan juustoraaste keskenään.

Ota perunat uunista ja ripottele päälle sipuli-parmesan seos.
Alenna uunin lämpötilaa 180 ja jatka paistamista vielä noin 10 minuuttia, kunnes perunat ovat täysin kypsyneet.

Lusikoi lopuksi perunoiden päälle sivussa ollut maustettu voisula ja laita perunat tarjolle.

CREME FRAICHE KASTIKE

  • 150 G crème fraichea
  • 1 tl Santa Marian Herbes de Provence yrttitahnaa



Sekoita keskenään ja lusikoi Hasselbackan perunoiden päälle. 


maanantai 6. marraskuuta 2017

CROISSANT KIERRE BROILERILLA



Saunan jälkeen maistuu yleensä  pieni  suolainen purtava.  Joskus se on kiuaslenkkiä, lämpöisiä juustoleipiä tai ihan vain voileipää ja teetä.


Olin ostanut tarjouksesta 3 pakettia broilerin fileesuikaleita, joista yhdestä päätin kokeilla vähän erilaista saunan jälkeistä purtavaa.




Broilerin fileesuikaleiden lisäksi tarvitaan 2 purkkia valmista croissant taikinaa, sipulia, paprikaa, pinaattia ja juustoraastetta sekä mausteita.


CROISSANT KIERRE BROILERILLA



Raaka-aineet:
  • 350 g broilerin fileesuikaleita tai minuuttileikeitä suikaloituna
  • ½-1 sipuli
  • ½-1 paprika
  • 2-3 valkosipulinkynttä
  • 1 chilipalko
  • 50 g babypinaattia
  • 1 tl suolaa, pippuria, kurkumaa ja  paprikajauhetta
  • 100 g mozzarella juustoraastetta
  • 80 g Aito cheddar juustoa (tavallinen/valkosipuli/chili)
  • 2 prk Danerolles croissant tuoretaikinaa
  • öljyä paistamiseen



OHJE:

Pilko sipuli, paprika ja chilipalko  kuutioiksi.  Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet.

Aseta uunin lämpötilaksi 200 astetta.

Lisää muutama rkl öljyä paistinpannulle.

Lisää pienitty chili ja valkosipuli pannulle ja kuullota niitä hetki.

Lisää broilerin fileesuikaleet, sipuli ja paprikakuutiot  ja anna paistua kypsiksi.

Mausta fileet 1 tl suolaa, pippuria, kurkumaa ja paprikajauhetta.
Sekoita ja lisää mausteita tarvittaessa.

Ota pannu pois liedeltä ja sekoita joukkoon babypinaatit sekä 100 g mozzarellajuustoa.

Avaa croissant paketit ja irrota kolmiot toisistaan (yhteensä 12 kpl).
Laita leivinpaperi uunipellille ja lado taikinakolmiot lomittain sakarat ulospäin.
Lisää täyte taikinan päälle (kts. kuvasta) ja murustele Aito cheddaria päälle.

Käännä sakarat yksitellen kierteen keskustan suuntaan ja taikinan alle.

Voit halutessa ripotella kierteen päälle juustoa tai kuminan siemeniä (kastele tuolloin hiukan taikinan pintaa vedellä).

Paista croissant kierrettä n. 15-20  minuuttia kunnes se on kypsä.

Voit nauttia kierrettä sellaisenaan tai dipin kera myös valmis salsakastike käy.


Itse tein avokadosta, turkkilaisesta jogurtista ja sitruunan mehusta dipin,  jota maustoin tilkalla suolaa ja sokeria.



perjantai 20. lokakuuta 2017

Syksyn pikawienerit valmistetaan päärynästä


Pikawienerleivät ovat emännän helppo sekä nopea tarjottava ja onnistuu myös lapsilta.

Ne valmistuvat runsaassa 10 minuutissa eikä raaka-aineita tarvita huikeaa määrää.

Nyt päärynäsesongin aikaan, niistä saa herkullisen ja kauniin wienerin niin arkiseen kuin juhlavampaakin herkutteluun.



Tarvitset vain päärynöitä (pieniä), valmiita lehtitaikinalevyjä, mantelia ja vaahterasiirappia.


Nämä wienerleivät maistuvat hyviltä ihan pelkiltään tai sitten voit tarjota niitä esimerkiksi jäätelön kera.



PIKAISET PÄÄRYNÄWIENERLEIVÄT


Raaka-aineet:

  • 10 pakaste lehtitaikinalevyä
  • 5 päärynää
  • n. 20 kokonaista mantelia (kuorimattomia)
  • vaahterasiirappia
  • (jäätelöä)



OHJE:

Ota lehtitaikinalevyt sulamaan n 15 minuuttia aiemmin.

Aseta uunin lämpötilaksi 220 astetta.

Kuori päärynä, halkaise ne pituussuunnassa kahtia ja poista siemenkota.

Leikkaa levyt kahteen osaan ja aseta jokaisen päälle päärynänpuolikas vinottain.

Laita mantelit pussiin ja naputa esim. lihanuijalla murusiksi (myös pullolla onnistuu) ja jaa mantelimurut wienereiden päälle.

Paista wienereitä noin 10 minuuttia uunin keskiosassa.


Kun tarjoat päärynäwienerleipiä, kaada vaahterasiirappia noin teelusikallinen jokaisen päälle. 

MUKAVAA VIIKONLOPPUA JA SYÖKÄÄ HYVIN!


tiistai 17. lokakuuta 2017

Vaihtelua vihannessosekeitolle, pehmeän täyteläinen kukkakaali-päärynäkeitto


Ollaan me kans pariskunta, hah hah haa. Jos en minä päätä kevyemmästä syötävästä, niin se on talon isäntä, joka julistaa sitä vieraillekin, kuinka pitää alkaa syödä kevyemmin ja enemmän vihanneksia.

Tapani mukaan kysyn aamulla, mikä maistuisi, no vastaus on melkein aina sama, kinkkukiusausta tai lihaperunasosevuokaa, HÄH!

Missä ne suuret puheet ja päätökset kasvisten lisäämisestä?


Viime viikonlopun paljukuvat mielessäni, pidin pääni ja marssin kaupan heviosastolle. Tarkoitus oli ostaa myskikurpitsaa, mutta eipä löytynyt valikoimista,  joten nappasin sitten kukkakaalin mukaan. Eikös se ole melkein sama J.


Arki-iltaisin keitot ovat mukavan nopeita ja pienitöisiä, mutta perus kasvissosekeitot tulee jo korvista ulos. Niinpä lähdin hiukan fiilistelemään tässä keitossa päärynöiden kanssa (niiden sesonki on parhaillaan).

Ihana sekä pehmeän täyteläinen tästä keitosta sitten tulikin ja mielellään se isäntäkin sitä suuhunsa lusikoi.  Oltiin tyytyväisiä kummatkin,  vaikka vielä olisi vähän petrattavaa, nimittäin tuo juuston syönti pitäisi puolittaa.


KUKKAKAALI-PÄÄRYNÄSOSEKEITTO


Raaka-aineet:

  • noin kilo kukkakaalia
  • 2 päärynää
  • 1-2 valkosipulia
  • 6 dl vettä
  • 1 kasvisliemikuutio
  • 2.5 dl kaurakermaa
  • ½-1 tl suolaa
  • ½ tl inkivääriä jauheena
  • ½ tl kurkumaa
  • 1 rkl kuivattua ruohosipulia
  • 100 g aurajuustoa
  • pippuria myllystä maun mukaan

Halutessasi keittoannoksen päälle:
  • pekan- tai saksanpähkinöitä rouheena 
  • 2 päärynää kuivattuina siivuina 


OHJE:

Pilko kukkakaali pienemmäksi kattilaan.

Lisää vesi ja kasvisliemikuutio.

Lisää inkivääri,  kurkuma ja silputut valkosipulinkynnet.

Keitä noin 8 minuuttia.

Kuori, poista siemenkota ja pilko päärynät. Lisää keittoon ja keitä vielä noin 5 minuuttia.

Soseuta keitto tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella.

Laita keitto takaisin liedelle ja sekoita joukkoon kaurakerma, aurajuusto muruina sekä ruohosipuli. Anna kiehua hiljalleen niin kauan, että juusto sulaa.

Maista ja lisää sopiva määrä suolaa ja pippuria myllystä.

Annokseen voit lisätä pekan- tai saksanpähkinärouhetta.

Jos haluat koristella keiton kuivatuilla päärynäsiivuilla tee seuraavasti:

Aseta kiertoilmauunin lämpötilaksi 150-160 astetta.

Siivuta mandoliinilla pestyt päärynät (älä kuori) ohuiksi lastuiksi ja aseta ne leivinpaperin päälle uunipellille. Paista uunissa noin 5 minuuttia. Ota pois uunista ja laita talouspaperin päälle odottamaan. Muista kurkata uuniin, sillä ohuet siivut palavat herkästi.