Pages

perjantai 20. lokakuuta 2017

Syksyn pikawienerit valmistetaan päärynästä


Pikawienerleivät ovat emännän helppo sekä nopea tarjottava ja onnistuu myös lapsilta.

Ne valmistuvat runsaassa 10 minuutissa eikä raaka-aineita tarvita huikeaa määrää.

Nyt päärynäsesongin aikaan, niistä saa herkullisen ja kauniin wienerin niin arkiseen kuin juhlavampaakin herkutteluun.



Tarvitset vain päärynöitä (pieniä), valmiita lehtitaikinalevyjä, mantelia ja vaahterasiirappia.


Nämä wienerleivät maistuvat hyviltä ihan pelkiltään tai sitten voit tarjota niitä esimerkiksi jäätelön kera.



PIKAISET PÄÄRYNÄWIENERLEIVÄT


Raaka-aineet:

  • 10 pakaste lehtitaikinalevyä
  • 5 päärynää
  • n. 20 kokonaista mantelia (kuorimattomia)
  • vaahterasiirappia
  • (jäätelöä)



OHJE:

Ota lehtitaikinalevyt sulamaan n 15 minuuttia aiemmin.

Aseta uunin lämpötilaksi 220 astetta.

Kuori päärynä, halkaise ne pituussuunnassa kahtia ja poista siemenkota.

Leikkaa levyt kahteen osaan ja aseta jokaisen päälle päärynänpuolikas vinottain.

Laita mantelit pussiin ja naputa esim. lihanuijalla murusiksi (myös pullolla onnistuu) ja jaa mantelimurut wienereiden päälle.

Paista wienereitä noin 10 minuuttia uunin keskiosassa.


Kun tarjoat päärynäwienerleipiä, kaada vaahterasiirappia noin teelusikallinen jokaisen päälle. 

MUKAVAA VIIKONLOPPUA JA SYÖKÄÄ HYVIN!


tiistai 17. lokakuuta 2017

Vaihtelua vihannessosekeitolle, pehmeän täyteläinen kukkakaali-päärynäkeitto


Ollaan me kans pariskunta, hah hah haa. Jos en minä päätä kevyemmästä syötävästä, niin se on talon isäntä, joka julistaa sitä vieraillekin, kuinka pitää alkaa syödä kevyemmin ja enemmän vihanneksia.

Tapani mukaan kysyn aamulla, mikä maistuisi, no vastaus on melkein aina sama, kinkkukiusausta tai lihaperunasosevuokaa, HÄH!

Missä ne suuret puheet ja päätökset kasvisten lisäämisestä?


Viime viikonlopun paljukuvat mielessäni, pidin pääni ja marssin kaupan heviosastolle. Tarkoitus oli ostaa myskikurpitsaa, mutta eipä löytynyt valikoimista,  joten nappasin sitten kukkakaalin mukaan. Eikös se ole melkein sama J.


Arki-iltaisin keitot ovat mukavan nopeita ja pienitöisiä, mutta perus kasvissosekeitot tulee jo korvista ulos. Niinpä lähdin hiukan fiilistelemään tässä keitossa päärynöiden kanssa (niiden sesonki on parhaillaan).

Ihana sekä pehmeän täyteläinen tästä keitosta sitten tulikin ja mielellään se isäntäkin sitä suuhunsa lusikoi.  Oltiin tyytyväisiä kummatkin,  vaikka vielä olisi vähän petrattavaa, nimittäin tuo juuston syönti pitäisi puolittaa.


KUKKAKAALI-PÄÄRYNÄSOSEKEITTO


Raaka-aineet:

  • noin kilo kukkakaalia
  • 2 päärynää
  • 1-2 valkosipulia
  • 6 dl vettä
  • 1 kasvisliemikuutio
  • 2.5 dl kaurakermaa
  • ½-1 tl suolaa
  • ½ tl inkivääriä jauheena
  • ½ tl kurkumaa
  • 1 rkl kuivattua ruohosipulia
  • 100 g aurajuustoa
  • pippuria myllystä maun mukaan

Halutessasi keittoannoksen päälle:
  • pekan- tai saksanpähkinöitä rouheena 
  • 2 päärynää kuivattuina siivuina 


OHJE:

Pilko kukkakaali pienemmäksi kattilaan.

Lisää vesi ja kasvisliemikuutio.

Lisää inkivääri,  kurkuma ja silputut valkosipulinkynnet.

Keitä noin 8 minuuttia.

Kuori, poista siemenkota ja pilko päärynät. Lisää keittoon ja keitä vielä noin 5 minuuttia.

Soseuta keitto tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella.

Laita keitto takaisin liedelle ja sekoita joukkoon kaurakerma, aurajuusto muruina sekä ruohosipuli. Anna kiehua hiljalleen niin kauan, että juusto sulaa.

Maista ja lisää sopiva määrä suolaa ja pippuria myllystä.

Annokseen voit lisätä pekan- tai saksanpähkinärouhetta.

Jos haluat koristella keiton kuivatuilla päärynäsiivuilla tee seuraavasti:

Aseta kiertoilmauunin lämpötilaksi 150-160 astetta.

Siivuta mandoliinilla pestyt päärynät (älä kuori) ohuiksi lastuiksi ja aseta ne leivinpaperin päälle uunipellille. Paista uunissa noin 5 minuuttia. Ota pois uunista ja laita talouspaperin päälle odottamaan. Muista kurkata uuniin, sillä ohuet siivut palavat herkästi.



perjantai 13. lokakuuta 2017

Sydämentykytyksiä, onnea ja hemmottelua




Ai mitä mulle kuuluu?  No ihan parasta!!!

Minusta tuli nimittäin mamma tyttären tyttärelle noin 2 viikkoa sitten. Miksi haluan olla mamma, no siksi, että haluaisin olla tälle pienokaiselle yhtä rakas ja tärkeä kuin oma äidin äitini oli minulle.


Voi hyvänen aika miten mä odotin ja jännitin vaarin kanssa tietoa sairaalasta.  Kaikki meni kyllä omaan synnytykseen verrattuna kuin oppikirjasta ja ehkä paremminkin. Vajaan 6 tunnin jälkeen saimme kuulla pikku prinsessan syntymästä.

Olisin heti halunnut rynnätä sairaalaan halaamaan tuota pientä ihmettä ja omaa tytärtäni. Sydän meinasi pakahtua onnesta.


Voi hyvänen aika miten pieni hän onkaan ja ensin hiukan pelotti ottaa syliin, tosin oma tytär oli melkein puolet pienempi syntyessään (1860g).

Nähdään pikku ”Sannin” kanssa ( tää on siis mun antama nimi pikkuiselle, koska oikea nimi on meille salaisuus ristiäisiin saakka)  2-3 päivän välein ja kokoajan on pientä ikävä. Ensiviikolla äidin ja isän ollessa leffassa, saadaan vaarin kanssa nauttia murusesta ihan keskenämme <3.


No keittiössä olen puuhaillut nyt vähemmän tai siis miten sen nyt ottaa. Olen osittain hoitanut kahta taloutta eikä siinä ole kerennyt kuvaamaan tai uutta kehittämään,  ruoat ovat olleet ihan perus lihapullaa yms.


Eilen illalla kuitenkin päätin hemmotella vaaria :D ja laitoin lämpimiä mozzarellaleipiä  marmeladilla ja keitin tämän syksyn ensimmäiset glögit aroniamehusta.


LÄMPIMÄT MOZZARELLALEIVÄT


Raaka-aineet:
  • 1 patonki
  • voita/margariinia
  • 100 g mozzarella juustoraastetta
  • 2 palloa mozzarellaa
  • suolaa ja pippuria
  • timjamin oksia
  • marmeladia (käytin itse tehtyä luumu-aroniaa)


OHJE

Leikkaa patonki vinottain siivuksi ja voitele margariinilla ohuelti.

Ripottele päälle mozzarella juustoraastetta .

Leikkaa mozzarellapalloista noin ½ cm paksut viipaleet  ja laita ne raasteen päälle.

Mausta pienellä suolalla ja pippurilla.

Päälle vielä timjamin oksia ja paista 220 asteisessa uunissa noin 5 minuuttia, kunnes juustot ovat sulaneet.

Laita tarjoilulautaselle sekä päälle haluamaasi marmeladia.

Aroniamehun lämmitin ja lisäsin valmista glögimaustetta, kanelitankoja sekä tähtianista sekaan.


MUKAVAA VIIKONLOPPUA TOIVOTELLAAN YHDESSÄ!