Valmistatko juhlapäiväksi ateriat pitkän kaavan mukaan?
Tarjoatko alku-, pää- ja jälkiruoan?
Onhan se hieno tapa korostaa niiden
juhlapäivien viettoa, kun aikaa on kaikilla ja päähuomion saa ruokailu.
Herkullisen alkuruuan taiot vaikka lohikeitosta, kunhan teet
siitä hiukan juhlavamman ja erilaisen arjesta poiketen.
Alkukeitto on muutenkin helppo ja kiva tarjottava, vaikka
ruokailijoita olisi enemmän, ei kokki joudu hääräämään ylettömästi keittiössä.
Yleensä keittoa tarjotaan noin 1,5-2 dl/annos. Sen on
tarkoitus herätellä lisää ruokahalua.
Valitsin tähän alle kaksi erilaista kalakeittoa, joissa
kummassakaan ei ole käytetty perunaa. Keitot ovat ihanan samettisia sekä
pehmeitä ja sopivat näin hyvin juhla-aterialle. Kummastakin keitosta löytyy hienostunut maku.
1 EHDOTUS
JUUSTOINEN SELLERI-FENKOLI LOHIKEITTO (6-8:lle alkukeittona)
Raaka-aineet:
- 400 g selleriä (iso selleri)
- 300 g fenkolia
- 1 iso sipuli
- 8 dl vettä
- 1 kalaliemikuutio
- 2 laakarinlehteä
- 10-12 viherpippuria
- 2 dl kuohukermaa
- 150 g piparjuuri tuorejuustoa
- 700-800 g lohifilettä
- tilliä, limeä
OHJE:
Kuori selleri ja paloittele noin 1-1,5 cm kuutioiksi.
Huuhtele fenkoli ja siivuta ohuiksi siivuiksi.
Pilko sipuli pieneksi.
Lisää kasvikset kattilaan ja kaada päälle 8 dl vettä.
Lisää kalaliemikuutio, laakerinlehdet ja viherpippurit.
Keitä noin 15-20 minuuttia, kunnes sellerikuutiot ovat
kypsyneet.
Leikkaa tällä välin lohifilee melko isoiksi paloiksi.
Ota kattila sivuun ja poista laakerinlehdet.
Lisää kattilaan 2 dl kuohukermaa ja piparjuuri tuorejuusto.
Laita kattila takaisin liedelle ja kuumenna.
Kun keitto alkaa kiehua, käännä liesi nollille ja lisää lohipalat.
Älä enää anna kiehua, ettei kala murene pieniksi paloiksi.
Leikkaa tuoreesta tillistä noin 1-2 kourallista silppua
keiton sekaan.
Maista suola ja purista noin ½ limen mehua joukkoon.
Tarjoa paahdetun tumman leivän kera.
2 EHDOTUS
SAMETTINEN SAVULOHIKEITTO (6-8:lle alkukeitoksi)
Raaka-aineet:
- 600-700 g savulohta
- 2 kpl sipulia silputtuna
- ½ purjoa ohuina siivuina
- 2 kpl valkosipulinkynttä murskattuna
- 50g voita
- ½ tl fenkolinsiemeniä riko huhmareessa
- 1dl valkoviiniä
- 1 kpl laakerinlehti
- 1 prk tomaattipyrettä (70g)
- 7 dl vettä
- 2 rkl kalafondia tai 1 kalaliemikuutio
- 4 dl kuohukermaa
- 1 kpl sitruunankuorta raastettuna ja mehu
- ¼ tl valkopippurijauhetta
- tuoretta tilliä
OHJE:
Putsaa savulohi (ruodot sekä lohen alapuolella oleva tumma
osa pois) jätä lohi isoiksi paloiksi.
Sulata voi kattilassa ja lisää sipulisilppu, purjorenkaat ja
murskatut valkosipulinkynnet.
Kuullota sipuleita pienellä lämmöllä muutama minuutti niin,
että ne pehmenevät.
Lisää kattilaan valkoviini, laakerinlehti, murskatut fenkolinsiemenet
ja tomaattipyre. Anna kiehahtaa hetki.
Kaada vesi ja kalafondi kattilaan ja keitä noin 10 minuuttia.
Lisää keittoon kuohukerma ja savulohen palat. Anna keiton
kiehahtaa. Älä keitä enää.
Purista keittoon sitruunan mehu ja raastettu kuori. Mausta
valkopippurilla.
Maista suola (savulohet ovat eri suolaisia, lisää jos keitto
vaatii sitä)
Koristele tuoreella tillillä ja nauti esim.
saaristolaisleivän kera.
IHANAA YHDESSÄOLOA JA HERKULLISIA HETKIÄ SINULLE, PERHEELLESI JA YSTÄVILLESI!
Ja toki näitä keittoja voi nauttia myös arkena lisäämällä annoskokoa.
Nam! Tolkuttoman herkullisia noi molemmat.
VastaaPoistaVoi kiitos ihanainen <3 ja kiitos tuhannesti kun huomasit sen kahteen kertaan vahingossa tulleen nestemäärän, välillä sitä tulee niin sokeaksi omalle tekstilleen. Ihanaa Pääsiäisviikkoa teille <3
Poista