Pages

torstai 10. marraskuuta 2016

Kinuskinen päärynäpiirakka, ohje sekä gluteenittomilla että tavallisilla jauhoilla




Auttoihan se nalkutus, hah hah haaa. Meillä on nyt ensimmäiset ”jouluvalot” puussa. Olin pyytänyt niitä jo lokakuun alusta asti, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Olisin kai itsekin voinut yrittää niitä asentaa, tosin minun pituus on just ja just metri viisikymmentä hattu päässä, joten edes tikapuilla ei korkealle päästäisi.

Niin kauniisti loistaa valot nyt pimeällä ja valkoinen lumi vielä heijastaa niitä. Joko sinä olet laittanut ulkovalot?








Asentajalle piti sitten jotain palkkioksi keksiä ja koska mieheni on melko perso makealle, niin päärynäpiirakka oli varmasti mieluisa palkkio.

Tein piirakan Sunnuntai gluteeniton jauhoseoksesta, mutta voit toki tehdä tämän piirakan myös tavallisilla vehnäjauhoilla ja uskonpa, että mittasuhteet ovat melko tarkkaan samat.

Harvoin saa kaupasta täysin kypsyneitä päärynöitä, mutta sekään ei haittaa, koska reseptissä keitetään päärynät pehmeiksi ennen leivontaa.

Taikina on koostumukseltaan hyvin samanlainen kuin lusikkaleipien eli melko helposti hajoavaa, jos mahdollista käytä irtopohjaista piirakkavuokaa, niin saat piirakan helposti pois vuoasta tai tarjoa muuten se suoraan vuoasta.








KINUSKINEN PÄÄRYNÄPIIRAKKA


Raaka-aineet:

taikina:

  • 200 g voita
  • 4,5 – 5  dl sunnuntai gluteeniton jauhoseos/vehnäjauhoja
  • 2 rkl sokeria
  • 2 rkl kylmää vettä


täyte:

  • 5 päärynää
  • 1 prk valion maustettua rahkaa päärynä-kinuski
  • 1 rkl tapiokatärkkelystä/maizzenaa

keittoliemi:

  • 2 dl vettä
  • 3 rkl vaahterasiirappia
  • ¼ tl kanelia

Vuoan voiteluun vuokasprayta ja piirakan koristeluun tomusokeria

OHJE:

Valmista ensin piirakkataikina.

Ota voi lämpenemään
.
Mittaa sokeri sekä jauhot ja yhdistä ne.
Sekoita vatkaimella voi ja jauho-sokeriseos.
Lisää lopuksi kylmä vesi ja pyöritä taikinasta kaksi palloa.

Laita pallot tuorekelmuun ja jääkaappiin n. 30 minuutiksi.

Kuori päärynät, poista siemenkota ja halkaise ne.

Lisää vesi, vaahterasiirappi sekä kaneli kattilaan ja lopuksi puolitetut päärynät.
Keitä päärynöitä 10 minuuttia kunnes ne pehmenevät.

Aseta uunin lämpötilaksi 180 astetta.

Ota päärynät pois liemestä ja valuta niitä talouspaperin päällä.

Voitele piirakkavuoka vuokaspraylla.

Muotoile toinen palloista piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

Laita taikinan päälle tapiokaa/maizzenaa ruokalusikallinen ja kääntele vuokaa, niin että se tasoittuu koko pohjalle.

Lisää seuraavaksi kuivat päärynän puolikkaat ja rahka päärynöiden päälle.

Laita jauhoseosta leivonta pöydälle ja kaulimeen ja kauli nyt toinen pallo piirakan kokoiseksi (tästä tulee kansi).

Itse otin pienellä tähtimuotilla tähtiä kannesta irti noin kymmenkunta ja lopun siirsin varovasti piirakan päälle.

Varo taikina on todella hajoavaa, mutta se ei haittaa lopputulosta ja isommat reiät voi piilottaa tähtien alle.

Paista piirakkaa noin 45 minuuttia uunin keskiosassa.

Anna jäähtyä rauhassa, parasta yön yli.

Ripottele päälle tomusokeria.




Blogistani löytyy myös muita gluteenittomia reseptejä.

2 kommenttia:

  1. Meillä kun jokunen vuosi sitten Kätevä isäntä asensi pihakuuseen valoja niin oli niin jännittävää se kilometrin pitkillä tikkailla kiikkuminen, että tämän piti ottaa konjakki puolittaiseen sydänpysähdykseen. Päärynäpiirakka on niin must! Ihanan kuuloinen ohje <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hui, toivottavasti jätti valot kuuseen myös kesäksi, ettei heti tarvinnu kiipee uudelleen, tosin pikku konjakki silloin tällöin on vain terveellistä :D ja kiitos ihanainen Tinsku <3

      Poista