Pages

keskiviikko 30. marraskuuta 2016

JÄISENÄ PAISTETTU JOULUKINKKU JA PÄHKINÄVOI KUORRUTUS




Joko mielessäsi on joulun juhlapöydän tarjottavat ja meinaatko kokeilla harjoituskinkkua ennen joulua?

Olin kuulemassa jäänmurtaja Urholla HKScan Finland Oy:n mediatilaisuudessa joulun 2016 perinteisistä sekä uusista trendeistä.


   HKScan Joulu 2016 mediatilaisuus jäänmurtaja Urholla
   Photo: Roni Lehti


              Photo: Roni Lehti  HKScan joulu 2016


Erikoisinta tarjottavaa tilaisuudessa edusti jäisenä paistettu joulukinkku. Luit aivan oikein. Meitä kuluttajia on opetettu jo monet kymmenet vuodet sulattamaan päiväkausia jäistä kinkkua jääkaapissa, mutta nyt voimme unohtaa tuon tradition. Mielestäni erittäin hyvä asia, sillä kinkku ei valtaa enää suurta tilaa pienestä jääkaapista.

HKScan Finlandin mukaan kinkku on edelleen yleisin ja suosituin joulupöydän tarjottava. Sitä on tarjolla valtaosassa (92%) kotitalouksista. Kuluttajista suurin osa paistaa kinkkunsa itse, mutta sen paistaminen aiheuttaa kuitenkin eniten päänvaivaa.


             Photo: Roni Lehti HKScan joulu 2016


HKScan:n tuotekehittelykokki Sami Lamminaho ja ruokasisällöntuottaja Tero Honkaniemi ottivat rohkeasti possua saparosta kiinni ja lähtivät kehittämään ja yksinkertaistamaan joulunkinkun valmistamista eli maailman helpoimman tavan paistaa joulukinkku.

Suuria eroja ei löytynyt edes paistohävikin suhteen, jäinen kinkku 33 % ja sula kinkku 29 %.

Jäisenä paistettavan kinkun paistolämpötila on perinteistä matalampi eli 90-100 asteinen. Näin ollen paistoaika pitenee perinteiseen verrattuna melkein tuplalla, mutta merkittävästi kalliimmaksi se ei tule perinteiseen verrattuna.




JÄISENÄ PAISTETTU JOULUKINKKU JA PÄHKINÄVOI KUORRUTUS(ohje HK:n rypsiporsas potkalliselle kinkulle)


  1.  Ota jäisen kinkun suojamuovi pois ja laita kinkku  paistopussiin. Tee paistopussin kulmaan pieni reikä.
  2.  Laita kinkku uunipellille 90-100 asteiseen uuniin. Tarkista uunin lämpötila vielä lihalämpömittarilla.
  3.  Kun kinkku on riittävästi sulanut, työnnä kinkkuun  lihalämpömittari.
  4.  Kokonaispaistoaika on noin kaksinkertainen verrattuna perinteiseen kinkun paistamiseen, eli noin 2 tuntia/kilo
  5.  Kinkku on valmis, kun paistomittari näyttää 75-90 astetta.


Tuolla tilaisuudessa meillä maistatettiin sokkona niin perinteisesti kuin jäisenäkin paistettua kinkkua ja tosiasiassa on todettava, ettei eroja ulkonäöllisesti, rakenteellisesti tai edes maussa ollut.

Niinpä rohkenin myös kotona kokeilla oman pikkukinkun jäisenä paistamista. Samalla vietimme pikkujoulua hollannista tulleiden kummipoikiemme kanssa.

Tarjolla oli kinkun lisäksi perinteiset rosollit, sienisalaatit, joulukalat sekä laatikot. Maistelimme myös HK Bistron uutuuslaatikoita, kuten punajuuri-vuohenjuustopaistosta, punakaalipaistosta ja omaa suosikkiani bataatti-inkivääripaistosta.


   Photo: Roni Lehti HK Bistro paistokset






Lopuksi vielä  HK Scan Finland Oy:n ohje kinkun kuorrutukseen pähkinävoilla, joka maistui tosi hyvältä.


Pähkinäkuorrute:

  • 100 g pisttasipähkinöitä
  • 100 g mascadamiapähkinöitä
  • 50 g parmesanjuustoa
  • 100 g maapähkinävoita
  • 1 ruukku lehtipersiljaa
  • 2 rkl vaahterasiirappia
  • 1 kananmuna
  • 1 tl suola

  1. Paahda pähkinöitä 160 asteisessa uunissa 8-12 minuuttia.
  2. Rouhi paahdetut pähkinät hienoksi. lisää parmesan ja hienonnettu lehtipersilja ja sekoita.
Mittaa toiseen astiaan pähkinävoi, siirappi, kananmuna ja suola. Sekoita tasaiseksi ja lisää joukkoon pähkinät juuri ennen kinkun kuorrutusta. Levitä seos käsin kinkun päälle ja paahda 200 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia, kunnes väri on kauniin ruskea.





sunnuntai 27. marraskuuta 2016

Kanaa purjolla ja paprikalla kookosmaidossa, ihana tulinen herkkuruoka





Tänään on ihan pakko saada tulista ruokaa. Minulle tulee välillä oikein himo chiliin. No eihän siinä muu auta kuin ottaa kasarit esiin ja alkaa keitellä intialaista herkkuruokaani.

Reseptin olen ottanut Shehzad Husain ”Helppoa ja hyvää Intiasta” –kirjasta. Vaikka rakastankin chiliä, on tässä valmistamassani annoksessa puolitettu chilin määrää ja lisätty pehmeyttä antamaan kookosmaitoa ja purjon kaveriksi punaista paprikaa.







Ateria on tietynlainen curry ja valmistuu varsin nopeasti ja helposti samalla kun riisi kiehuu. Haluaisin lähettää sinulle myös sen huumaavan tuoksun, mikä tästä ruoasta välittyy.

Ensimmäinen lusikallinen voi tuntua tuliselta suussa, mutta kun jatkat syömistä niin himo vain kasvaa. On ihan pakko viedä kasari pois pöydästä, muuten vatsa halkeaisi.

 



KANAA PURJOLLA JA PAPRIKALLA KOOKOSMAIDOSSA


Raaka-aineet:

  • 500 g broilerin sisäfilettä
  • 2-3 laakerinlehteä
  • 50 g voita
  • 2 rkl öljyä
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 tl inkivääriä raastettuna
  • 1 tl garam masala jauhetta
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl kurkkumaa
  • 1 tl chilijauhetta
  • ½ tl sokeria
  • 1 rkl tomaattipyrettä
  • 1 rkl vettä
  • 1 punainen paprika
  • 1 purjo
  • 1 tlk kookosmaitoa
  • 1 vihreä chilipalko

OHJE:

Pilko kanafileet sekä  pesty purjo ja paprika sopiviksi suupaloiksi.

Yhdistä kulhossa raastettu valkosipuli, inkivääri, garam masala, kurkkuma, chilijauhe, sokeri, suola, tomaattipyre ja rkl vettä tahnaksi.

Kuumenna voi ja öljy kasarissa. Lisää joukkoon laakerinlehdet.
Ota kasari hetkeksi pois liedeltä ja sekoita joukkoon maustetahna.
Laita kasari takaisin liedelle ja paista maustetahnaa noin 30 sekuntia.

Lisää paloitellut kanan palat, alenna lieden lämpöä ja sekoita 2 minuuttia, niin että mausteet ovat verhonneet kanan palojen pinnan.

Lisää nyt joukkoon purjon ja paprikan palat ja jatka paistamista vielä noin 7 minuuttia.

Viipaloi vihreä chili.

Kaada kasariin kookosmaito sekä viipaloidut chilisiivut.

Kuumenna kiehuvaksi ja poreilla noin 2-3 minuuttia.

Ota pois laakerinlehdet.


Ruoka on nyt valmis tarjottavaksi ja nautittavaksi riisin kera.


perjantai 25. marraskuuta 2016

Kampelarullat kevätsipuleilla ja sitruunainen voikastike






Olipa kiva yllätys, nimittäin se, että kampelafileet olivat tarjouksessa kalatiskillä. Silakoita ja lohta syötiin viime viikolla. Kivaa vaihtelua kalapäivän viettoon.


Kampela on siitäkin mainio kala, että se sopii mainiosti niin ruotokammoisille kuin lapsille. Muistankin, kuinka oma tytär pienenä halusi usein juuri kampelafilettä.


Tässä reseptissä ei paistella pannulla mitään, vaan ruoka valmistuu nopeasti uunissa ilman käryjä.







Kastikkeeksi sitruunaista voisulaa, johon hapokkuutta antaa lisää hillosipulit. Ihanasti hillosipulien etikkaisuus pehmeni ja tasaantui. Ne oikeastaan maistuivat makeilta, melkein kuin salottisipuleilta.

Kampelafileitä kannattaa varata normaali nälkään 2-3/ruokailija. Lisukkeeksi meillä tarjottiin parsakaalisalaattia, mutta toki ruokaisamman ateriasta saat, kun keität lisäksi perunoita.





Salaatti sisältää keitettyä parsakaalia, pinaatinlehtia, friseesalaatti, tomaattia ja keitettyjä kanamunia. Oliiviöljyä, sitruunan mehua, suolaa, sokeria, kokojyväsinappia.



KAMPELARULLAT KEVÄTSIPULILLA JA SITRUUNAINEN VOIKASTIKE


Raaka-aineet:
  • 2-3 kampelafilettä/ruokailija
  • suolaa, sitruunapippuria
  • tuoretta tilliä
  • ruohosipuli tuorejuustoa
  • kevätsipulia (yhdestä nipusta riittää 8:lle fileelle)


Voikastike 4:lle:
  • 60 g voita
  • ½ sitruunan mehua
  • 4 rkl hillosipuleja (n. 20-25 kpl)
  • tilliä


OHJE:

Aseta kiertoilmauunin lämpötilaksi 200 astetta.

Lado kampelafileet leivinpaperinpäälle tummempi puoli ylöspäin.
Mausta fileitä suolalla ja sitruunapippurilla (varo ylimaustamasta kampelafile on ohut ja mieto eli ei tarvitse paljoa mausteita)

Lisää tuoretta tilliä fileille sekä 1,5 tl ruohosipuli tuorejuustoa/kampelafile.

Huuhtele kevätsipulit ja leikkaa tyviosan juuret pois. Laita nippu leikkuupöydälle ja leikkaa se kahteen osaan (tasaa vihreät varret saman pituisiksi).

Valikoi sekä valkoista, että vihreää vartta noin 3-4 kpl/kalafile ja rullaa nyt kampelat.

Sido valmiit kampelarullat cocktailtikulla kiinni ja laita ne voideltuun uunivuokaan.

Valmista voikastike.

Sulata voi kattilassa, purista joukkoon ½ sitruunan mehu, lisää joukkoon hillosipulit (pieni etikkaliemi ei tee pahaa) ja revi tillistä oksia kastikkeeseen.

Kaada sulanut voikastike kampelarullien päälle ja laita vuoka uuniin.

Paista kalarullia noin 10 minuuttia kiertoilmalla (tavallinen uuni 220).

Annostele lautaselle ja lusikoi päälle voikastiketta.





Hyvää ruokahalua J

keskiviikko 23. marraskuuta 2016

PAAHDETTU PERSIMON JA PIPARKAKKURAHKAA





Persimonit ovat saapuneet hedelmä tiskeille. Tämä maukas hedelmä muistuttaa maultaan ehkä eniten luumua. Sopii mianiosti niin ruoanlaittoon, leivontaan, smootheihin kuin jälkiruokiin. Tulipa viime vuonna tehtyä siitä hilloakin.

Persimonin kerrotaan sisältävän varsin paljon A-vitamiinia ja se on hyvä kuidun lähde.

Ulkolaisilla sivuilla surffatessa näin persimonia myös paahdettavan. Tästä innostuneena oli myös minun pakko laittaa oma lusikka soppaan.







Näin joulun alla halusin yhdistää piparit reseptiin ja niin syntyi tämä uunissa paahdettu jälkiruoka.



PAAHDETTU PERSIMON JA PIPARKAKKURAHKA 6:lle


Raaka-aineet:

  • 3 kpl persimoneja
  • 200 g piparkakkurahkaa (Arla)
  • 100 g turkkilaista jogurttia
  • vaahterasiirappia/tavallista siirappia
  • sitruunan lohko
  • piparkakkumurua (4-6 piparkakkua)
  • voita vuoan voitelemiseen


OHJE:

Aseta uunin lämpötilaksi 220 astetta.

Pese hyvin persimonit ja poista kanta.
Halkaise persimonit.

Rasvaa uunivuoka ja aseta persimonin puolikkaat siihen leikkauspinta ylöspäin.

Kaada siirappia persimonien päälle ja paista niitä uunin keskiosassa noin 20-30 minuuttia.

Ota uunista ja lusikoi vuokaan valunut siirappi persimonien päälle ja käännä uuni grillaus asentoon. Ota hiukan väriä hedelmille.

Sekoita piparkakkurahka ja turkkilainen jogurtti, purista joukkoon myös sitruunan lohko.

Pieni piparkakut pussissa muruiksi.

Annostele piparkakkurahkaseos annoslautaselle. Aseta päälle persimonin puolikas. Lusikoi vielä päälle rahkaseosta ja koriste annos piparkakkumuruilla.


Jos kaipaat jälkiruoan vielä makeampana, niin laita vaahterasiirappia tarjolle pöytään.

VHH/KETO, Paimenen piiras kukkakaalilla, vähähiilihydraattinen versio suositusta ateriasta





Englantilainen paimenen piiras (Shepherd`s pie) on tällä hetkellä erittäin suosittu ruoka. Siitä on tarjolla monenlaisia reseptejä.

Itse innostuin aiemmin kokeilemaan sitä härkiksestä (ohje täältä) ja se sai perheeltä erittäin innostuneen vastaanoton.

Paimenen piiras muistuttaa paljon meidän perinteistä jauhelihaperunasosevuokaa. Suurin ero tulee kuitenkin siitä, kun englantilaiset laittavat perunamuhennoksen kanneksi lihapaistoksen päälle.






Tällä kertaa halusin korvata perunat kukkakaalilla. Jauheliha maustettiin currylla ja tomaatit korvattiin paprikalla.
Voi nam ja maiskis tulipa hyvää. Tällä tavalla tehtynä paimen piiras sopii mainiosti myös vähähiilihydraattista ruokavaliota noudattavalle.




PAIMENEN PIIRAS  (Shepherd`s pie) KUKKAKAALILLA (6:lle)

Raaka-aineet:

Muhennos:

  • 1 kg kukkakaalia
  • vettä keittämiseen
  • 1 dl kermaa
  • 200 g juustoraastetta
  • suolaa, valkopippuria


Paistos:

  • 600 g jauhelihaa
  • 1 sipuli
  • 1 iso paprika
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2-3 tl curryjauhetta
  • ½ dl vettä
  • 2 lihaliemi fondia tai suolaa tarpeen mukaan
  • 1 dl kermaa
  • voita vuokien voiteluun


OHJE:

Paloittele kukkakaali pienemmäksi ja laita kattilaan. Lisää vettä niin, että se juuri ja juuri peittyy.

Keitä kypsäksi (noin 10 min.) varo kuitenkin ylikeittämästä.

Kaada vesi pois ja soseuta kukkakaali sauvasekoittimella. Lisää kerma ja juustoraaste, mausta suolalla ja valkopippurilla.

Aseta uunin lämpötilaksi 220 ja voitele uunivuoat/uunivuoka.

Kuumenna kukkakaalin kiehuessa paistinpannu kuumaksi. Paista ensin jauheliha melko kypsäksi.

Kuori ja pilko sipulit sekä valkosipulinkynnet. Pilko myös paprika kuuutioiksi.

Lisää pilkotut sipulit sekä paprikakuutiot jauhelihan sekaan.

Mittaa curryjauhe paistokseen. Sekoittele ja paista muutama minuutti.

Lisää paistokseen ½ dl vettä ja 1 dl kermaa sekä lihaliemikuutiot.

Jatka paistamista, kunnes lihaliemikuutiot ovat sulaneet paistoksen joukkoon.

Kaada jauhelihapaistos voideltuihin pikku vuokiin/vuokaan.

Annostele kukkakaalimuhennos päälle. Tee lusikalla aaltokuviota muhennoksen päälle. Halutessasi voit vielä raastaa parmesan juustoa muhennoksen päälle.

Paista kukkakaali paimen piiraita noin 20-30 minuuttia, kunnes pinta on saanut hiukan väriä.


Tarjoa ruoka vihreän salaatin ja puolukoiden kera.

perjantai 18. marraskuuta 2016

PIKKELÖITY PUNAKAALI-KANASALAATTI




Jaahas, vihanneslaatikosta pilkistää punakaalin puolikas. Sehän pitää käyttää hyväksi ennen kuin se nahistuu. Paljoa muuta ei jääkaapista sitten löydykään, no puolikas paketti versoja. Niillä ei vielä ravita ruumiillista työtä tekevää miestä, ei vaikka tarkoitus onkin kevyempää iltaruokaa laittaa.





Nopea pyrähdys kauppaan, nyt mentäisiin sieltä missä aita on matalin eli lihatiskille ja yksi grillattu broileri, kiitos.

No eihän siinä mitään pahaa ole, jos välillä oikaisee. Helposti ja nopeasti ruokapöytään, tosin noissa valmiiksi grillatuissa tipusissa on ihan liian vähän makua mielestäni.





Maku ratkaistaan pikkelöimällä punakaalia. Se antaa salaatille kivan ja raikkaan aromin. Punakaalin pitää kuitenkin marinoitua vähintään 1,5 tuntia, joten jos on kiire, sen voi laittaa jo aamusta maustumaan. Tämä kaali säilyy hyvin jääkaapissa viikon, joten voit huoletta tehdä isomman satsin kerrallaan.

Eikä muuten haittaa,  kun kerrotaan punakaalin syömisen vähentävän vatsan alueelle kertyneen rasvan määrää J


PIKKELÖITY PUNAKAALI-KANASALAATTI


Raaka-aineet:

  • ½ punakaali (noin 500-600g)
  • 1-1,2 dl mustaherukkaetikkaa (voit käyttää myös muuta maustettua etikkaa)
  • 1 dl  muscovadosokeria
  • 1 dl vettä
  • 1 grillattu broileri
  • 1 pkt herkkusieniä
  • tilkka öljyä tai voita paistamiseen
  • suolaa
  • versoja tai yrttejä (ei välttämätöntä)


Kastike:

  • 0,3 dl hyvää oliiviöljyä
  • ½ sitruunan mehu
  • ripaus sokeria, suolaa, pippuria


OHJE:

Suikaloi punakaali mahdollisimman ohuiksi siivuiksi (käytä esim mandoliinia)

Mittaa kattilaan etikka, sokeri ja vesi. Keitä kiehuvaksi ja ota pois liedeltä. Lisää kaalin suikaleet liemeen ja anna marinoitua.

Puhdista grillattu broileri nahasta ja luista. Paloittele liha sopiviksi annospaloiksi.

Puhdista herkkusienet talouspaperilla ja leikkaa ne puoliksi.

Lämmitä öljy/voi pannulla ja paista hetki sieniä siinä. Ripottele suolaa sienille.

Valmista salaattikastike sekoittamalla öljy ja sitruunan mehu. Ripottele ensin hiukan sokeria ja pippuria. Mausta suolalla.

Kokoa salaatti.

Valuta liika neste punakaali siivuista lävikössä.
Asettele siivut salaattikulhon pohjalle.

Laita päälle kanan palat.

Lisää vielä paistetut herkkusienet ja jos käytät yrttejä tai versoja.


Kaada lopuksi salaatinkastike.

Nautinnollista ja kevyempää ruokahalua!



Hei kutsun sinut mielelläni kaveriksi Facebookiin ja Instagramiin Saaranlautasella sivuille <3.

torstai 17. marraskuuta 2016

HERKULLINEN PEURAN CARPACCIO PUNAKAALIPEDILLÄ




Peura on niin parasta, ihan super hyper hyvää, äläkä nyt hermostu, en minä halua leveillä tai muuta sellaista, se on vaan 100 % totta.

Näin loppuvuodesta meillä on ollut mahdollisuus ostaa tätä herkkua suoraan metsästäjältä. Koko ruho on siis kyseessä. Onneksi se tulee valmiiksi paloiteltuna ja vakuumiin pakattuna. Ja mikä parasta, paketin päällä lukee kyseisen ruhon osan nimi, paino ja pakkaus päivämäärä, siis äärimmäisen hyvää palvelua. Ei taitaisi minusta tai miehestäni nimittäin teurastajaksi olla.

Riistalihana peuraan on helppo tutustua, sillä se on mielestäni melko miedon makuista. Maustamiseen ei oikeastaan tarvita kuin suolaa ja pippuria. Yksi hyvä plussa on myös peuran vähärasvaisuus, sopii mainiosti vaikka laihdutuskuurilaiselle.






Peura taitaa olla meidän perheen ainoa punainen liha ja varsin ekologinen sellainen.

Edellisvuodelta oli jäänyt peuran sisäpaistia pakkaseen ja koska tuo sisäpaisti on vähintään yhtä mureaa kuin fileet, en siitä raaskinut mitään pataa tehdä. Joten tästä palasta tuli oikein herrojen herkkua. Sitäpä juuri ja varsin helposti.




Sulatin paistin, paistoin nopeasti (vain pinnan) ja sitten hieroin mausteet pintaan, paisti tiukkaan kääröön ja vähintään 3 tunniksi takaisin pakkaseen, sillä kohmeisesta lihasta on helpompi saada leikattua ohuen ohuita siivuja.



HERKULLINEN PEURAN CARPACCIO PUNAKAALIPEDILLÄ


Raaka-aineet peuralle:

  • n. 400 g peuran sisäpaistia
  • 2 rkl öljyä paistamiseen
  • suolaa sekä mustapippuria myllystä
  • 2-3 tl Maille Wholegrain sinappia


OHJE PAISTILLE:

Kuivaa paistin pinta talouspaperilla.
Lämmitä öljy kuumaksi.
Paista paistin pintaa nopeasti joka sivulta (älä anna kypsyä).

Laita lepäämään leikkuulaudalle ja anna jäähtyä.

Kun paisti on jäähtynyt hiero suolaa (reilusti) ja pippuria myllystä pintaan sekä sinappia ympäriä paistia.

Kääri paisti tiukkaan pakettiin (joko folioon tai tuorekelmuun) ja laita paisti kohmettumaan pakastimeen vähintään 3 tunniksi.
Leikkaa paistista ohuita siivuja.

PUNAKAALIPETI

Raaka-aineet:

  • 300 g punakaalia
  • 0,6 dl mustaherukkaetikkaa
  • 0,5 dl vettä
  • 40 g muscovadosokeria

OHJE:

Suikaloi kaali mahdollisimman ohuiksi siivuiksi.

Kaada kattilaan etikka, vesi ja sokeri.
Lämmitä kiehuvaksi, ota pois liedeltä ja sekoita kaalit nesteeseen.

Anna kaalien maustua liemessä vähintään 1,5 tuntia, sekoita välillä. Valuta siivilän läpi neste pois.

KEITETYT HERKKUSIENET (noin 10 kpl)

Laita kattilaan noin 5-6 dl vahvaa kasvislientä. Kuumenna kiehuvaksi, lisää kokonaiset herkkusienet, alenna hiukan lämpöä ja keitä noin 4-5 minuuttia. Nosta herkkusienet paperin päälle.

AURAJUUSTOSMETANA

3 rkl smetanaa, 1 ½  rkl majoneesia ja 50 g aurajuustoa. Soseuta sauvalla tai mixerillä kastikkeeksi.

Lisäksi tarvitset vielä parmesan juustolastuja koristeluun.

CARPACCION KOKOAMINEN

Levitä ohuelti lautaselle marinoitunut punakaali.
Nosta päälle leikatut peuran sisäpaisti siivut.
Laita reunoille keitetyt herkkusienet.
Annostele lusikalla pieniä kastiketippoja herkkusienien viereen.
Laita lopuksi parmesanlastuja.

Pinnalle vielä hyvää öljyä ja tilkka balsamicoa niin oi, oi, herkuttelu voi alkaa!


Tarjoa hyvän juoman kera ja nautiskele!