Pages

torstai 13. lokakuuta 2016

HELPOT, HERKULLISET JA EDULLISET JUHLAT (väh. 8:lle) POSSUNPIHVIT UUNISSA JA PARMESAN LOHKOPERUNAT OSA 1 PÄÄRUOKA




Oletko aikeissasi  kutsua ystäviä tai sukulaisia syömään? Juhlien järjestäminen ja ruokatarjoilu ovat aikaa vievää puuhaa, väärin.

Näillä ohjeilla onnistut loihtimaan helposti ja edullisesti herkulliset tarjottavat, vaikka arki-illan kutsuille.  Emännän tai isännän ei tarvitse raataa keittiössä tuntikausia itseänsä väsyttäen. Valmistelut aloitetaan edellisenä iltana ja seuraavalle päivälle jää vain viimeistelyt ja pöydän kattaminen.

Itselläsi riittää vielä virtaa viihdyttää vieraitakin.








HELPOT, HERKULLISET JA EDULLISET JUHLAT  (väh. 8:lle)


POSSUNPIHVIT UUNISSA JA PARMESAN LOHKOPERUNAT OSA 1 PÄÄRUOKA









Olen tehnyt tällä ohjeella  lähiaikoina paritkin eri juhlat ja menestys on ollut taattu. Possun ulkofileestä tehdyt pihvit hautuvat uunissa ihanan mureiksi ja maustuvat kauttaaltaan.  

Pääruoan pihvit kannattaa valmistaa jo edellisenä iltana, jos ei päivällä aika riitä.





Parmesan lohkoperunat valmistuvat uunissa vajaassa puolessa tunnissa.  Jälkiruoaksi on tarjolla gluteenitonta minttusuklaakakkua, jonka valmistuu sekin alta aikayksikön (ohje täältä).


Raaka-aineet:

150 g possun ulkofilettä/ruokailija
2 rs tuoreita herkkusieniä
1 ps  (350g)  mahdollisimman pieniä salottisipuleja
4-5 valkosipulinkynttä silppuna
öljyä paistamiseen
leivitys:
½ dl vehnäjauhoja
¼ dl korppujauhoja
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
1 tl paprikajauhetta
liemi:
7 dl vettä
2 kpl lihaliemikuutioita
1 rkl tummaa sokeria (esim muscovado)
1 rkl soijaa
tuoretta timjamia
1 rkl rosepippurirouhetta
2 dl kuohukermaa ei välttämätön

OHJE:

Puhdista porsaan ulkofile ja paloittele sopivan kokoiseksi.
Nuiji pihvejä hiukan ohuemmiksi.
Mittaa vehnä- ja korppujauhot kulhoon ja sekoita joukkoon suola, pippuri sekä paprikajauhe.
Leivitä  pihvit ohuelti.
Puhdista herkkusienet talouspaperilla.
Kuori salottisipulit ja leikkaa isoimmat kahtia.
Paista possunpihvejä paistinpannulla 1 minuutti/puoli.
Laita valmiit pihvit uunivuokaan.
Paista kevyesti myös salottisipuleita,  silputtuja valkosipulinkynsiä  ja herkkusieniä.  Siirrä uunivuokaan.
Aseta uuni 200 asteeseen.
Keitä vesi ja liuota lihaliemikuutiot siinä. Lisää joukkoon tummasokeri ja soija. Kaada liemi pihvien päälle uunivuokaan vain niin, että pihvit juuri ja juuri peittyvät.
Lisää noin 8-12 timjamin oksaa uunivuokaan.
Laita vuoka uuniin ja paista noin tunti, vilkaise välillä uuniin ja kääntele kerran pihvejä.  Ota vuoka uunista ja laita foliopaperi päälle, alenna uunin lämpöä 160 asteeseen ja jatka paistamista vielä  noin 30 minuuttia.
Jos teet pihvit valmiiksi edellisenä iltana, jäähdytä vuoka ja laita kylmään odottamaan. 
Lämmitä uuni seuraavana päivänä 200 asteeseen. Kaada kuohukerma (ei välttämätön) uunivuokaan, tarkista nesteen määrä, älä laita liikaa sekä rosepippurirouheet, lämmitä ja koristele vielä tuoreilla timjamin lehdillä.


PARMESAN LOHKOPERUNAT





Ohje on tehty 10 bellarosaperunalle, myös rosamunda käy. Perunat valmistuvat samalla uunissa, kun lämmität seuraavana päivänä pihvejä uunivuuassa.

Raaka-aineet:

1 bellarosa peruna/ruokailija
0,6 dl rypsiöljyä
2 tl paprikajauhetta
1 tl valkosipulijauhetta
1 tl suolaa
½ tl cayennepippuria
1 tl kuivattua timjamia
parmesan juustoa jauheena

OHJE:

Aseta uunin lämpötilaksi 200 astetta.
Pese perunat hyvin ja kuivaa ne.
Lohko perunat ensin puoliksi ja puolikkaat kolmeen osaan.
Kaada öljy isoon kulhoon ja mittaa mausteet sekaan.
Pyörittele lohkoja öljy-mausteseoksessa ja siirrä ne leivinpaperin päälle uunipellille.
Paista lohkoja noin 25-30 minuuttia, ota pois uunista ja ripottele päälle parmesan juusto jauhetta, paista vielä pari minuuttia.




VIHREÄ SALAATTI

Voit käyttää kaupan valmiita salaattisekoituksia tai osta ainakin kahta eri salaattia. Lisäksi  riittää kurkku ja tomaatti.

Maukas salaattikastike:

Hyvää extra neitsy oliiviöljyä 0,4 dl, reilu ½ rkl vaaleaa balsamikastiketta (rajamäen), ½ tl suolaa, ½ tl pippuria,  ½ sokeria ja puolikkaan sitruunan mehu.





Jälkiruoaksi on tarjolla gluteenitonta  MINTTUSUKLAAKAKKUA, joka tarjotaan lasissa. Kakku tehdään kääretorttulevynä ja paistuu uunissa  6 minuutissa. Paista kääretorttulevy ensimmäiseksi, ennen perunoiden ja pihvien lämmittämistä. Voit toki tehdä kakun valmiiksi edellisenä iltana.

Tarkemmat ohjeet jälkiruokaan TÄÄLTÄ.



ps. muista tarkistaa servettitilanne, onneksi jotain löytyi :)

Mukavia ja herkullisia juhlia sinulle ja vieraillesi!

2 kommenttia:

  1. Perunat menee ainakin kokeiluun, ehkä pihvitkin.
    Kiitos ohjeista.

    VastaaPoista
  2. Kiva kuulla Tuija :) ... maistui kyllä vieraille ja kaikki pyysivät reseptiäkin, muutama on jo tehnytkin ja tykkänneet edelleen. Hyvää viikonloppua sinulle :)

    VastaaPoista