Pages

keskiviikko 31. elokuuta 2016

Mitä saa n 50 sentillä, no esim. lautasellisen täyteläistä tomaattikeittoa





Oh hoh, silmät alkoi pyöriä vinhasti ja aivot raksuttaa päässä. Ai miksi ihmeessä sinä ajattelet? No, pyörähdin lähikauppaan ostoksille ja siinä niitä oli pari laarillista, nimittäin melkein ilmaisia tomaatteja.





Ei noin halpoja saa edes itse kasvattamalla. Ensin on pitänyt siemenet ostaa, esikasvattaa, sitten istuttaa ja muutaman kerran keväällä peitellä harsoin ja peitoin. Sitten toivoa pörriäisiä ja aurinkoisia, lämpimiä ilmoja. On siinä kulunut aikaa ja välillä epätoivokin iskenyt.





No muutaman kuukauden päästä on satoa saatu,  itse kasvatettuja  punaisia tai vihreitä tomaatteja melkein tusina, hah hah haa. No onhan ne hyviä, kun kerran ovat oman maan satoa, vaan hitsin vaikeita, ainakin minulle, joka ei  omista kasvihuonetta.




Ja totta tosiaan, nämä kaupan tomaatit olivat kotimaisia ja vieläpä erittäin hyvälaatuisia, priimaa.  Ei siis niitä espanjalaisia, joita heitellään ”La Tomatina” sodassa kymmentuhatpäisen yleisön joukossa.





Sulo Vilen sisälläni käski niitä tomaatteja pussittamaan sitten muutaman kilon (kun halvalla saa). Olisin varmaan hamstrannut enemmänkin, mutta ei meille enää mihinkään mahdu, jääkaapin hyllyt notkuu hillopurkkeja, pakastin marjoja, sieniä jne. Samoin taitaa olla sinun kotonasi :).






Tomaatit tosiaan maksoivat vain 0,79 euroa/kilo ja se saikin minut laskemaan tälle koko keitolle hinnan.  Raaka-aineiden hinnaksi tuli  3,47 euroa/ 2 litraa valmista keittoa eli vain 0,57 euroa/annos. No hitsit, vetää suuta hymyyn, kiva kun saa herkutella näin edullisesti. Nimittäin herkkua tästä tuli kuin tulikin, sen takasivat  Pirkan chorizo makkara ja Arlan rucola-pesto tuorejuusto (enkä ole saanut kyseisiltä firmoilta mitään lahjuksia, jos niin epäilit). Nämä tuotteet vain herättivät mielenkiintoni ja sopivat mitä parhaiten tekemään tomaattikeitosta täyteläisen.





TÄYTELÄINEN TOMAATTIKEITTO CHORIZOLLA JA RUCOLA-PESTOTUOREJUUSTOLLA  (6-8 :LLE)


Raaka-aineet:


  • 1 kg tomaatteja        0,79 €
  • 1 sipuli       0,15 €
  • 2-3 valkosipulinkynttä       0,25 €
  • ¼ dl oliiviöljyä  0,40 €
  • 1 prk tomaattipyrettä (70 g)  0,29 €
  • 1 litra vettä
  • 1 kasvis- tai kanaliemikuutio  0,10 €
  • 1  kpl Arla rucola-pestotuorejuustoa (150 g)  1,29 €
  • 100 g eli puolikas Pirkka chorizomakkarapötkö    1,20 €
  • ½ ruukku tuoretta basilikaa silppua  0,75 €
  • 1 laakerinlehti
  • suolaa ja pippuria, ripaus sokeria     mausteet yhteensä 0,20 €

(toivottavasti nuo hinnat eivät hämää sinua raaka-aineiden määrien kanssa)

OHJE


Keitä n. litra vettä kiehuvaksi.

Pese tomaatit ja tee niihin risti veitsellä päähän. Laita ne kiehuvaan veteen.

Anna seistä vedessä muutamia minuutteja, kalttaa eli kuori ne ja paloittele.

Pilko sipuli ja valkosipulinkynnet.

Laita öljy kattilaan ja lisää sipulit. Anna sipulien pehmetä ja lisää valkosipulit.

Kaada 1 litra vettä kattilaan sekä paloitellut tomaatit.  Anna kiehua n. 10 minuuttia.

Kuori chorizomakkaran kuori (tosi vaikeeta oli saada kuori pois) ja siivuta makkara.

Lisää keittoon laakerinlehti, liemikuutio ja tomaattipyre sekä makkarasiivut.

Keitä vielä hiljalleen n. 5 minuuttia.

Lisää keittoon lopuksi tuorejuusto ja basilikasilppu.

Ota laakerinlehti pois keitosta ja soseuta keitto sauvasekoittimella  samettiseksi.
Mausta suolalla ja pippurilla sekä ripauksella sokeria (valkopippuri antaa terävyyttä)

Voit jättää chorizomakkaran pois, jos haluat nauttia keiton kasvisruokana.




tiistai 30. elokuuta 2016

GALETTE, Ihana suolainen piiras kesäkurpitsasta





Viimeisiä kesäkurpitsoja keräiltiin puutarhasta viikonloppuna.





Syksy saapuu ja sen huomaa varsinkin mökin puista, lehdet ovat kellastuneet ja lauantain myrsky oli niitä puista ravistanut melkoisesti.





Näistä kesäkurpitsoista piti saada oikein herkullinen piiras ja mikä olisikaan parempaa kuin suolainen galette.





Galette on ranskalainen piiras, jonka voi täyttää makealla tai suolaisella täytteellä. Piiras leivotaan leivinpaperille ja muotoillaan vapaasti (yleensä pyöreään muotoon). Galette on koostumukseltaan ihanan rapea.





Näin hävikkiviikon kunniaksi, meillä täytteen muut raaka-aineet valittiin jääkapista löytyvien aineiden mukaan. Saatiin puoliksi käytetyt tuorejuustot ja juustoraasteet hyötykäyttöön.





Osan galetten vehnäjauhoista korvasin durumilla, mielestäni antaa enemmän makua piirakoille ja pizzoille.





Suolaisuutta lisäsin vielä pekonilla, mutta ei piirakka häpeä yhtään, vaikka sen jättäisi pois.





Tämä kesäkurpitsagalette sai ihan jätti suosion perheessämme ja viimeiset oman maan kesäkurpitsat arvoisensa tehtävän.






GALETTE KESÄKURPITSASTA (4:LLE)



POHJA:

  • 1 dl durumvehnäjauhoja
  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 100 g voita
  • ½ dl kermaviiliä
  • 2 tl sitruunan mehua
  • 1 tl pizzamaustetta/yrttisekoitus
  • 1/4 tl suolaa
  • ½ dl kylmää vettä


TÄYTE:

2 pientä kesäkurpitsaa (n.450 g)
suolaa


  • 100 g tuorejuustoa (philadelphia)
  • 100 g fetajuustoa (apetina)
  • 1, 5 dl parmesan juustoraastetta
  • 2 tl persiljaa tai rakuunaa tai timjamia (voit valita yrtin maun mukaan tai käyttää samaa pizzamaustetta kuin pohjassa)
  • 1 tl mustapippuria
  • ½ dl pähkinärouhetta (maapähkinöitä, cashew tai manteleita)
  • oliiviöljyä voitelemiseen
  • koristeluun rapeita pekonin siivuja


OHJE


Sekoita durum- ja tavalliset venhäjauhot keskenään kulhossa.

Paloittele voi ja nypi se vehnäjauhojen kanssa.

Sekoita kermaviilin joukkoon suola, pizzamauste ja sitruunan mehu ja lisää taikinaan.

Lisää lopuksi kylmä vesi ja sekoita käsin nopeasti.

Laita taikina tuorekelmussa tai pussissa jääkaappiin vähintään ½ tunniksi.

Aseta uunin lämpötilaksi 125 astetta.

Viipaloi kesäkurpitsat erittäin ohuiksi siivuiksi ja lado ne leivinpaperin päälle uunipellille. Ripottele päälle hiukan suolaa ja laita pelti uuniin.

Anna kesäkurpitsasiivujen kuivahtaa uunissa n. 15 minuuttia.

Ota pois uunista ja anna jäähtyä. Jos siivut tuntuvat vielä kovin kosteilta, painele niitä talouspaperilla, jotta liika kosteus häviää.

Sekoita parmesanjuustoraaste ja murennettu fetajuusto tuorejuuston sekaan.

Lisää juustotäytteen sekaan yrttimauste ja mustapippuri.

Murskaa pähkinät muruiksi.

Ota taikina jääkaapista ja kauli siitä vehnäjauhojen avulla pyöreähkö ja ohut pohja (n. 30 cm).

Aseta uunin lämpötilaksi 200-220 astetta.

Jos käytät pekonisiivuja paista ne nyt uunissa rapeiksi ja laita talouspaperin päälle niin, että liika rasva imeytyy pois.

Siirrä pohja kaulimen avulla leivinpaperin päälle uunipellille.

Levitä pohjalle juustotäyte sekä puolet pähkinärouheesta.

Lado kesäkurpitsan siivut juustotäytteen päälle ja lopuksi loput pähkinärouheesta.

Nostele täytteetomät pohjan reunat taittelemalla.

Voitele reunat oliiviöljyllä, voit halutessa ripotella sitä myös kesäkurpitsojen päälle.

Paista galettea uunin keskitasolla noin puoli tuntia, kunnes se on kypsä.

Murskaa rapeita pekonisiivuja valmiin piiraan päälle ja tarjoa vihreän salaatin kera.

PS. Enää puuttuu muutama tykkäys facebookin Saaranlautasella sivuilta, kun 200 raja on rikki on luvassa arvonta, joten käyppä tökkäämässä ja kerro muillekin halukkaille :)






keskiviikko 24. elokuuta 2016

Bataatti-kesäkurpitsalaatikko, maistuva lisuke tai kasvisruoka sinällään





Bataatti on mukava vaihtoehto perunalle ja varsinkin soseisiin ja laatikoihin sen makeahko maku sopii mainiosti.





Näin kesäkurpitsa aikana halusin yhdistää nämä kaksi kasvista ja kokeilu olikin varsin mieluisa.





Vaikka kesäkurpitsa on melko vetinen, niin lisäämällä juustoraastetta soseeseen laatikosta tuli juuri sopivan kiinteä.


Tämä laatikko on maistuva lisuke niin lihalle kuin kalalle ja mikään ei estä nautittamasta sitä ihan sellaisenaan kasvisruokana.







BATAATTI-KESÄKURPITSALAATIKKO


Raaka-aineet:

  • 600 g bataattia
  • 300 g kesäkurpitsaa
  • 1 kanaliemikuutio
  • 1 tl kurkkumaa
  • ½ tl inkivääriä
  • 3 dl juustoraastetta
  • suolaa ja pippuria maun mukaan
  • n. 6 dl vettä


OHJE:

Kuori ja paloittele bataatti/bataatit.

Pese ja paloittele kesäkurpitsa.

Laita kasvikset kattilaan ja lisää vesi (kasvisten ei tarvitse peittyä veden alle) sekä kanaliemikuutio.

Keitä kypsäksi (n. 15 minuuttia)

Kaada liemi pois (voit ottaa sen talteen esim. kasvissosekeittoa varten)

Aseta uunin lämpötilaksi 200 astetta kiertoilmauuni tai 220 tavallinen.

Soseuta kasvikset ja lisää kurkkuma sekä inkiväärijauhe.

Mausta suolalla ja pippurilla.

Sekoita joukkoon juustoraaste ja kaada seos uunivuokaan.

Paista laatikkoa n. 30 minuuttia.

Meillä syötiin bataatti-kesäkurpitsalatikkoa yhdessä Afrikkalaisten suya-possuvartaiden kanssa. Pääset tutustumaan näihin vartaisiin täältä.



SUYA POSSUNVARTAAT SUOMALAISITTAIN, ihanan pähkinäiset ja maukkaat






Tulipa taas sunnuntaina katseltua kokkiohjelmia televisiosta. Niistä saa kyllä kivoja ja mielenkiintoisia ideoita omaankin ruokapöytään.





Jamie Oliveri yhdessä rap-artisti Tinie Tempah:in kanssa kokkailivat Länsi-Afrikkalaista (Nigeria) Suya Beef Kebabia, niin sanottua nigerialaista katuruokaa.





Vesi kielellä katselin poikien puuhia keittiössä, vaikka olin itse juuri syönyt.





Alkuperäinen Suya Beef Kebab tehdään joko lampaasta tai naudanlihasta ja nautitaan punakaalisalaatin kera.





Ruokaa maustavat pähkinät ja erilaiset pippurit, mutta ruoka ei suinkaan ole tulista tai liian voimakkaan makuista.





No tämä ruoka jäi pyörimään mieleeni ja siitähän oli sitten tehtävä oma suomalainen versioni.





Tämä ruoka valmistuu kätevästi ja nopeasti myös uunissa eli et tarvitse grilliä.



SUYA POSSUN VARTAAT (4:lle)


Raaka-aineet:

  • 800 g possun sisäfilettä


Suya mausteseos:

  • 2,5 dl suolattuja maapähkinöitä
  • 1 tl mustapippuria
  • 1 ½ tl paahdettua paprikajauhetta
  • 1 tl valkopippurijauhoa
  • 1 tl inkiväärijauhoa
  • 1 tl valkosipulijauhetta
  • 1 tl sipulijauhetta
  • ½ tl chilijauhetta
  • 1 kanaliemikuutio


Öljyä paistamiseen, foliopaperia, varrastikkuja tai bambutikkuja


OHJE:


Putsaa possun sisäfileestä kalvot ja leikkaa file/fileet n. 2 cm leveiksi pihveiksi.

Nuiji pihvejä nyrkillä hiukan. Laita lautaselle odottamaan.

Paahda suolapähkinöitä kuivalla pannulla muutama minuutti ja laita ne sitten mixeriin.

Jauha pähkinöitä hetki ja mittaa sitten kaikki kuivamausteet sekä kanaliemikuutio mixeriin ja jatka jauhamista, älä kuitenkaan jauha liikaa, seoksen täytyy olla melko karkeaa.

Kieritä nyt pihvejä mausteseoksessa, niin että ne peittyvät kokonaan. Anna maustua vähintään ½ tuntia. Lihaa ei tarvitse laittaa jääkaappiin, vaan voit jättää sen huoneen lämpöön.

Jos käytät bambutikkuja laita ne nyt veteen likoamaan.

Aseta uunin lämpötilaksi 210 kiertoilma tai tavallinen 230.

Laita foliopaperi uunipellille ja öljyä sen pinta.

Tikuta possun pihvit vartaisiin pihvin kyljestä (kannattaa käyttää kahta tikkua vierekkäin, silloin on helpompi kääntää vartaita)
Ripottele pinnalle vielä hiukan Suya-mausteseosta sekä hiukan öljyä.

Paista vartaita uunin keskitasolla ensin 10 minuuttia. Ota pelti pois uunista ja käännä vartaita.

Jatka paistamista vielä noin 7 minuuttia, jonka jälkeen käännä grillivastus päälle ja lisää asteita 250, grillaa noin 3 minuuttia kunnes vartaat saavat hiukan väriä.

Tarjoa vartaita salaatin kera ja vaikka bataatti-kesäkurpitsalaatikon kanssa (ohje laatikolle)




Salaatti:


Punakaali suikaleita,punasipulia, vihreää rapeaa salaatti, tomaattia, kurkkua, viinirypäleitä, hyvää öljyä ja sitruunan mehua.



Ps. Tiesithän, että voit seurata minua myös facebookissa ja instagramissa nimimerkillä: saaranlautasella, olisi kiva nähdä sinut myös siellä vierailijana :)

tiistai 16. elokuuta 2016

Herkulliset gluteenittomat kesäkurpitsatortillat, vaivattomasti uunissa






Sitä tuli taas käytyä kasvimaalla kuopsuttamassa ja iloinen yllätys odottikin. Kesäkurpitsapenkistä löytyi taas syötävän kokoisia yksilöitä, yksi vihreä ja yksi keltainen.





Mietintämyssy päähän ja sitten muistinkin tehneeni viime vuonna kesäkurpitsoista tacoja tai oikeastaan tortilloja ne olivat. Nimittäin eihän näistä tule niin kovakuorisia, vaikka hiukan rapeita ovatkin.





Viime vuonna tein ne korppujauhoihin, mutta nyt halusin niistä gluteenittomia, joten käytin mantelijauhoa eli kokonaisista manteleista jauhettua jauhoa.





Tytärkin sanoi eilen pitävänsä näistä kovasti, vaikka ei yleensä ole kesäkurpitsan ystävä.






Kesäkurpitsatortillat valmistuvat nopeasti ja täytteenä voit käyttää lihaa, kanaa, kalaa tai vaikka pelkkiä kasviksia (soijarouhe voisi olla myös kiva).






HERKULLISET GLUTEENITTOMAT KESÄKURPITSATORTILLAT (6 KPL)


Raaka-aineet:

  • 400 g kesäkurpitsaa
  • 1 ½ dl mantelijauhoa
  • 3 dl juustoraastetta
  • 1 kananmuna
  • 2 dl (baby)pinaattia
  • 1 dl tuoretta basilikaa silppuna
  • ripaus suolaa ja pippuria


Ohje:


Pese ja raasta kesäkurpitsa. Laita raaste lävikköön ja painele liika neste pois. Jos raaste tuntuu vielä kovin kostealta, laita se kahden pyyhkeen väliin ja taputtele kuivaksi.

Laita raaste kulhoon, lisää mantelijauho, juustoraaste, mausteet ja kananmuna. Sekoita hyvin.

Pieni hiukan pinaatin lehtiä ja silppua basilika ja lisää ne massaan.

Aseta uunin lämpötilaksi 180 kiertoilma ja 200 normaali.

Laita leivinpaperi uunipellille ja ota desimitallinen massaa, noin 4 mahtuu yhdelle pellille.

Laita toinen leivinpaperi kesäkurpitsakekojen päälle ja paina keot letuiksi.

 Ota paperi pois ja paista tortilloja noin 15-20 minuuttia uunin keskitasolla, niin että ne saavat hiukan väriä.

Jos paistat kahta peltiä yhtä aikaan, vaihda 10 minuutin kohdalla peltien paikkaa.

Anna tortillojen jäähtyä muutama minuutti ennen kuin poistat ne leivinpaperilta.

Täytä tortillat haluamallasi täytteellä esimerkiksi salaatinlehtien, tomaattien, kurkun, paprikan ja vaikka avokadon ja sipulirenkaiden kera. Halutessa voit laittaa myös esim rae- tai fetajuustoa.

Kastikkeena voit käyttää kermaviiliä, smetanaa, guacamolea tai vaikka salsaa.

Meillä oli eilen chilillä maustettua jauhelihaa (mies tykkää voimakkaista ruuista) ja vihanneksia ja kaapista löytyi vielä leivonnasta yli jääneitä vuohenjuustopaloja, kylläpä maistui niin hyvältä.


Ps. tiesitkö, että saaranlautasella on myös facebook sivut, käyhän tykkäämässä ja liittymässä, meinasin kohta laittaa jonkinlaisen arvonnan sivuilleni :)