Oh hoh, silmät alkoi pyöriä vinhasti ja
aivot raksuttaa päässä. Ai miksi ihmeessä sinä ajattelet? No, pyörähdin
lähikauppaan ostoksille ja siinä niitä oli pari laarillista, nimittäin melkein
ilmaisia tomaatteja.
Ei noin halpoja saa edes itse
kasvattamalla. Ensin on pitänyt siemenet ostaa, esikasvattaa, sitten istuttaa
ja muutaman kerran keväällä peitellä harsoin ja peitoin. Sitten toivoa
pörriäisiä ja aurinkoisia, lämpimiä ilmoja. On siinä kulunut aikaa ja välillä
epätoivokin iskenyt.
No muutaman kuukauden päästä on satoa
saatu, itse kasvatettuja punaisia tai vihreitä tomaatteja melkein
tusina, hah hah haa. No onhan ne hyviä, kun kerran ovat oman maan satoa, vaan
hitsin vaikeita, ainakin minulle, joka ei omista kasvihuonetta.
Ja totta tosiaan, nämä kaupan tomaatit
olivat kotimaisia ja vieläpä erittäin hyvälaatuisia, priimaa. Ei siis niitä espanjalaisia, joita heitellään
”La Tomatina” sodassa kymmentuhatpäisen yleisön joukossa.
Sulo Vilen sisälläni käski niitä
tomaatteja pussittamaan sitten muutaman kilon (kun halvalla saa). Olisin
varmaan hamstrannut enemmänkin, mutta ei meille enää mihinkään mahdu, jääkaapin
hyllyt notkuu hillopurkkeja, pakastin marjoja, sieniä jne. Samoin taitaa olla
sinun kotonasi :).
Tomaatit tosiaan maksoivat vain 0,79
euroa/kilo ja se saikin minut laskemaan tälle koko keitolle hinnan. Raaka-aineiden hinnaksi tuli 3,47 euroa/ 2 litraa valmista keittoa eli vain 0,57
euroa/annos. No hitsit, vetää suuta hymyyn, kiva kun saa herkutella näin
edullisesti. Nimittäin herkkua tästä tuli kuin tulikin, sen takasivat Pirkan chorizo makkara ja Arlan rucola-pesto
tuorejuusto (enkä ole saanut kyseisiltä firmoilta mitään lahjuksia, jos niin
epäilit). Nämä tuotteet vain herättivät mielenkiintoni ja sopivat mitä
parhaiten tekemään tomaattikeitosta täyteläisen.
TÄYTELÄINEN TOMAATTIKEITTO CHORIZOLLA JA RUCOLA-PESTOTUOREJUUSTOLLA (6-8 :LLE)
Raaka-aineet:
- 1 kg tomaatteja 0,79 €
- 1 sipuli 0,15 €
- 2-3 valkosipulinkynttä 0,25 €
- ¼ dl oliiviöljyä 0,40 €
- 1 prk tomaattipyrettä (70 g) 0,29 €
- 1 litra vettä
- 1 kasvis- tai kanaliemikuutio 0,10 €
- 1 kpl Arla rucola-pestotuorejuustoa (150 g) 1,29 €
- 100 g eli puolikas Pirkka chorizomakkarapötkö 1,20 €
- ½ ruukku tuoretta basilikaa silppua 0,75 €
- 1 laakerinlehti
- suolaa ja pippuria, ripaus sokeria mausteet yhteensä 0,20 €
(toivottavasti nuo hinnat eivät hämää
sinua raaka-aineiden määrien kanssa)
OHJE
Keitä n. litra vettä kiehuvaksi.
Pese tomaatit ja tee niihin risti
veitsellä päähän. Laita ne kiehuvaan veteen.
Anna seistä vedessä muutamia minuutteja,
kalttaa eli kuori ne ja paloittele.
Pilko sipuli ja valkosipulinkynnet.
Laita öljy kattilaan ja lisää sipulit.
Anna sipulien pehmetä ja lisää valkosipulit.
Kaada 1 litra vettä kattilaan sekä
paloitellut tomaatit. Anna kiehua n. 10
minuuttia.
Kuori chorizomakkaran kuori (tosi
vaikeeta oli saada kuori pois) ja siivuta makkara.
Lisää keittoon laakerinlehti, liemikuutio
ja tomaattipyre sekä makkarasiivut.
Keitä vielä hiljalleen n. 5 minuuttia.
Lisää keittoon lopuksi tuorejuusto ja
basilikasilppu.
Ota laakerinlehti pois keitosta ja soseuta
keitto sauvasekoittimella samettiseksi.
Mausta suolalla ja pippurilla sekä ripauksella
sokeria (valkopippuri antaa terävyyttä)
Voit jättää chorizomakkaran pois, jos
haluat nauttia keiton kasvisruokana.