Pages

keskiviikko 27. tammikuuta 2021

MAROKKOLAINEN KASVISPYÖRYKKÄPATA, HK:n VIHREÄT JAUHIS




Kuten moni muukin on näin vuoden alussa valmis aloittamaan terveellisemmän elämän, niin sitähän mekin ollaan mieheni kanssa mietitty ja osittain jo toteutettu. Innostettu toisiamme liikkumaan ja pyritty syömään kevyemmin eli kasvisten osuutta ruokavaliossa on tietoisesti lisätty.



Tuoreimman Suomi syö -tutkimuksen mukaan joka kolmas aikoo lisätä kasvisten käyttöä, noin joka neljäs haluaa syödä enemmän kalaa ja 15% tutkimukseen vastaaajista on ilmoittanut halunsa lisätä erilaisten kasviproteiinituotteiden käyttöä.



HKScan on tuonut markkinoille täysin uusia kasviproteiinituotteita, kuten  HK Vihreät Jauhis, HK Vihreät Kasvisburgerpihvit, HK Vihreät Kasvispullat ja HK Vihreät Kasvisnuggetit. Osa tuotteista on paistamista tai lämmitystä vaille valmiita ja tuota Vihreät Jauhista voi käyttää jauhelihan tapaan valmistamalla siitä  niitä tuttuja kotona tehtyjä jauheliharuokia, kuten bolognesekastiketta, kaalilaatikkoa, lihamakaronilaatikkoa tai vaikka lasagnea. Nämä tuotteet ovat myös 100% vegaanisia.



           Nämä pullat ovat vielä paistamista vailla, mutta huomaa kuinka                           kauniin pyöreitä näistä saa  :).


Sain tuota Vihreät Jauhis proteiinivalmistetta kokeiltavaksi ja yllätyin erittäin positiivisesti, kuinka maukasta siitä saikaan maustamalla.




Juuri tuohon maustamiseen kannattaakin panostaa, sillä oikeanlainen maustaminen takaa herkullisen lopputuloksen. Muutamalla niksillä saat siitä jauhelihan tapaan koko perheen suosikin. Kun paistat jauhista, lorauta pannulle aina tilkka öljyä ja mausta valmistettavan ruuan makumaailman mukaisesti, suolaa ei kuitenkaan tarvitse lisätä, sillä sitä löytyy jo tuotteesta. Todella helppo vinkki on lisätä pieni tilkka sienifondia, joka tuo ruokaan luontaista umamin makua, kertoo kokki Timo Torkka.


Hyvää on myös se, että paistohävikkiä ei tule lainkaan (siitä ei irtoa nestettä paistettaessa), joten pienempi määrä Jauhista riittää, 270g pakkaus vastaa suunnilleen normaalia 400g jauhelihapakkausta.

Ja sitten tuohon reseptiin, joka tuli tuotteiden mukana. Marokkolainen keittiö on syntynyt afrikkalaisista, arabialaisista ja eurooppalaisista vaikutteista ja sen ainutlaatuista  sekoitusta luonnehtivat hienovaraiset tuoksut sekä herkät mutta vahvat maut. Tämän kaiken tulet maistamaan seuraavassa ohjeessa:






MAROKKOLAINEN KASVISPYÖRYKKÄPATA

Ainekset

 

(4-6 annosta)

  • 2 pkt HK Vihreät Jauhis 270 g
  • ½ ruukkua lehtipersiljaa silputtuna
  • 20 mintunlehteä silputtuna
  • 2 tl Ras el Hanout -mausteseosta
  • 2 tl kanelia
  • 2 tl jauhettua korianterinsiementä
  • ½ tl rouhittua mustapippuria

Kasvipata:

  • 1 sipuli
  • 1 punainen paprika
  • 4 valkosipulin kynttä
  • 1 prk tomaattimurskaa
  • ½ dl kuivattua aprikoosia
  • kourallinen Kalamata-oliiveja
  • 3 rkl harissaa
  • 2 tl jauhettua korianteria
  • suolaa

Lisäksi:

  • 1,5 dl bulguria
  • kikherneitä paahdettuna
  • turkkilaista jogurttia
  • raastettua appelsiinin kuorta


OHJE:

 

Sekoita kasvispyöryköiden raaka-aineet huolellisesti ”lihapulla”massaksi. Pyörittele massasta pieniä pyöryköitä ja paista rypsiöljyssä kauniin värisiksi. Laita sivuun.


Kuutioi sipuli ja paprika. Hienonna valkosipuli ja kuivattu aprikoosi. Kuullota sipulia, paprikaa, valkosipulia ja aprikooseja oliiviöljyssä, kunnes kasvikset alkavat hieman pehmenemään. Lisää mukaan harissa ja jauhettu korianteri. Jatka hetki freesaamista.


Lisää joukkoon tomaattimurska ja oliivit. Anna kuplotella kannen alla 15 minuuttia välillä sekoitellen. Mausta suolalla ja rouhitulla mustapippurilla. Sekoita joukkoon kasvispyörykät.


Huuhtele ja valuta kikherneet ja paahda 225-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.


Mittaa kattilaan 3 desilitraa vettä sekä 1 tl suolaa ja kiehauta ne. Ota kattila pois liedeltä ja sekoita veteen bulgur. Laita kansi päälle ja anna kypsyä kymmenen minuuttia.


Tarjoa kasvispyörykkäpata bulgurin ja paahdettujen kikherneiden kera. Viimeistele annos jogurtilla ja raastetulla appelsiininkuorella.


Lisäsin hiukan maustemääriä omaan makuuni sopivaksi, mutta muuten resepti on mitä mainioin ja maistuvin, suosittelen!


Kiitos paljon HKScanFinland sekä Rianno Communications tuotetestauksen mahdollisuudesta.


Ai niin, kokeilinhan minä paistosta pinaattivohveleiden päälle ja olihan niin suunmukaista tämäkin, (Y).

Paistokseen lisäsin jauhiksen ohella, sipulia, valkosipulia, punajuurta, puolukoita sekä hiukan soijaa ja cayennepippuria. Paistoin ensin sipulia ja jauhista ja sitten lisäsin loput aineet, haudutin noin 10 minuuttia.

HUOM! Pinaattivohveleista tulee huomattavasti rapeampia, kun lisäät osan vehnäjauhoista kaurahiutaleilla.




tiistai 19. tammikuuta 2021

APPELSIINIKANAA JA PAISTETTUA NUUDELIA, bonuksena aurinkosmoothie




Lauantaina pistäydyttiin ihan virallisestikin  "maailman parhaaksi kaupaksi" valitussa Järvenpään Citimarketissa. Itse asiassa käydään siellä vähintään kerran viikossa, sillä valikoimat ovat laajat ja tuotteet laadukkaita ja ollaanhan me jäkeläisiä.

Uusi Pirkka -lehti oli ilmestynyt (sitähän ei enää jaeta kotiin), joten nappasin sen telineestä mukaan, mutta tiesitkös tätä, että lehti ilman plussakorttia maksaa 4,90! Parasta siis vilauttaa sitä bonuskorttia. En ehkä välittäisi koko lehdestä, mutta erillinen ruokavihkonen lehden sisällä on vaan niin inspiroiva, että sitä ei voi sivuuttaa.



Tällä kertaa huomioni kiinnittyi ennen kaikkea ruokalehden alusta löytyvään APPELSIINIKANA -reseptiin. Yleensä tulee tehtyä vain sitruunakanaa, joten kiva kokeilla jotain uutta.



Tarvittavat raaka-aineet tuohon reseptiin löytyvät yleensä jokaisen kodista ja resepti vaikutti muutenkin helpohkolta. Oiva ruoka siis arki-Iltanakin toteuttaa.

Olin jättänyt lehden auki kyseisin ohjeen kohdalta ja pyysin miestäni esivalmistelemaan aterian (leikkaa broilerinfileet, purista mehu, kaiva esiin tarvittavat mausteet jne.). Tulen illalla vasta kello 19 aikoihin kotiin, joten nopeuttaahan se ruuanvalmistusta, kun jäljellä on enää paistaminen.



No mun rakas mieheni ei paljon ole ruokaa valmistanut, eikä varsinkaan ohjeista,  joten hän oli sitten hiukan oikaissut kurvia suoriksi, heh heh. Eipä haitannut, ei yhtään, lopputuloksena lautasella oli kuitenkin maukasta syötävää ja ateriasta tuli meidän versio.





APPELSIINIKANAA JA PAISTETTUA NUUDELIA 4:lle


Raaka-aineet:

  • 4 pussia nuudelia (noin 400g) keitettynä ilman mausteita
  • 400 g broilerin ohutleikkeitä
  • 1 kananmuna
  • 2 dl pankojauhoja
  • 1/2 tl  suolaa, pippuria, chilijauhetta
  • 1/2 dl öljyä paistamiseen


Kastike:

  • 3 appelsiinin mehu puristettuna n. 1,5 dl
  • 1 appelsiinin kuori raastettuna
  • 2 rkl soijakastiketta
  • 2 rkl sweetchilikastiketta
  • 1 rkl omenaviinietikkaa
  • 1 rkl fariinisokeria
  • 2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
  • 1 tl chilijauhetta
  • 1 rkl maissitärkkelystä
  • 2 rkl vettä


päälle tuoretta persiljaa sekä pähkinöitä


OHJE:

1. Kuutioi fileet pieniksi. Riko kananmuna ja vatkaa rakenne rikki pienen vesitilkan kera.


2. Sekoita pankojauhojen joukkoon 1/2 tl suolaa, pippuria sekä chilijauhetta. Kasta leikatut broilerinpalat ensin kananmunaan ja sen jälkeen pankojauhoseokseen. Lisää 1/2 dl öljyä pannulle ja paista jauhotetut broilerinpalat kuumalla pannulla kypsiksi (noin 5 min). Siirrä lautaselle odottamaan.


3. Laita wokki/isolle pannulle tilkkanen öljyä, kuumenna ja lisää valutetut keitetyt nuudelit, anna paistua noin 5 minuuttia.


4. Sekoita kastikeen ainekset keskenään, kuumenna pienessä kattilassa kunnes kastike saostuu. Lisää noodelien joukkoon paistetut broilerinpalat sekä kastike, sekoita hyvin ja anna hetki lämmetä. Silppua päälle persiljaa ja musrkattuja pähkinöitä.


BONUKSENA AURINKOSMOOTHIE 




2 porkkanaa, 1 appelsiini, 2 1/2 dl mantelimaitoa, 1,5 dl maitorahkaa, 4 rkl runsaskuituisia kaurhiutaleita, 1 tl kurkkumaa