Valmistin meille viime viikolla aivan mahtavaa suolaista
pannaria. Ensin piti kylläkin tehdä pizzaa, mutta laiskuus yllätti (aika usein
nykyään, hmmm).
Oikeastaan päällinen vaati kyllä saman työn, mutta
pannaritaikinan teko on kuitenkin nopeampi kuin pizzan, eikä vaadi nostatusta.
Olen jo pidemmän ajan lisännyt fenkolia melko moneen
ruokaan (sopii todella hyvin kalojen, äyriäisten ja simpukoiden kanssa,
unohtamatta salaatteja ja keittoja), yksinkertaisesti koska sen anismainen ja
raikastava maku hivelee makunystyröitä.
melkoisen paljolta näyttää tuote täyte, mutta yhtään en kyllä karsisi! Pannari on vasta menossa uuniin.
Itse pannaritaikina eroaa perinteisesti siten, että osa
maidosta korvataan (Deliciest) smetanalla ja kyllä sen huomasi maussa!
Tästä lohi-fenkolipannarista tuli mielestäni niin juhlava ja herkullinen, jotta
sitä voisi tarjota illanistujaisissa vieraille tai sitten vaikka
brunssipöydässä, koska se maistuu yhtä hyvälle kylmänäkin.
Raitajuurta ei kyllä taida löytyä vuoden ympäri, joten
kun se on loppu kaupoista, niin korvaisin sen varmaankin aurinkokuivatulla
tomaatilla. Punajuurta en käyttäisi, koska se värjäisi koko pannukakun
punaiseksi.
Suosittelen ehdottomasti sinua kokeilemaan tätä hienostunutta
lohi-fenkolipannukakkua, uskon että yllätyt positiivisesti.
LOHI-FENKOLIPANNUKAKKU (uunipelti 60 cm)
Taikina:
- 350g deliciest smetanaa (eli koko purkki)
- 3 dl maitoa
- 3-3,5 dl vehnäjauhoja
- 4 munaa
- 1 tl suolaa
- noin 75g voita pellille
PÄÄLLE:
- 1 iso fenkoli
- 1 punasipuli
- 2 raitajuurta (voit korvata kourallisella aurinkokuivatettuja tomaatteja)
- voita nokare paistamiseen
- 400g savulohta paloiteltuna
- 1 limen mehu ja kuori
- 2-3 tl kapriksia
- ripaus suolaa ja pippuria myllystä
- 100g siivutettua parmesan/pecorinojuustoa
- tilliä
OHJE:
1. Valmista ensin pannaritaikina. Sekoita smetana ja maito,
lisää jauhot pienissä erissä sekoittaen, lopuksi riko munat yksitellen joukkoon
ja lisää suola.
2. Kuori punasipuli ja silppua se. Pese fenkoli ja siivuta siitä
ohuita siivuja. Kuori raitajuuret ja leikkaa mahdollisimman ohuita siivuja.
3. Laita voita nokare pannulle ja lisää sipulisilppu,
fenkoli- ja raitajuurisiivut. Vältä ruskistamasta, anna hautua noin 15
minuuttia. Vihanneksiin saa jäädä purutuntumaa (al dente). lisää lopuksi limen
raastettu kuori ja puristettu mehu paistokseen. Mausta suolalla ja pippurilla.
4. Paloittele savulohi ja poista mahdolliset ruodot.
5. Laita voi (75g) nokareina korkealaitaiselle uunipellille ja
pelti uuniin. Anna voin ruskistua. Ota pelti uunista kaada taikina
uunipellille. Paista pannaria noin 15-20 minuuttia 200 asteessa kiertoilmauunissa
tai 220 tavallisella lämmöllä.
6. Ota pannari uunista (kun se on kupruilla ja hiukan
ruskettunut)ja lisää fenkolipaistos, savulohipalat sekä juustosiivut päälle ja jatka paistamista
vielä noin 5-10 minuuttia kunnes juusto on kauniisti sulanut.
7. Ripottele hiukan jäähtyneen pannarin päälle tilliä.
HYVÄÄ RUOKAHALUA!