Pages

tiistai 17. syyskuuta 2019

Kyllä pannaristakin saa juhlavan ja hienostuneen, LOHI-FENKOLIPANNUKAKKU



Valmistin meille viime viikolla aivan mahtavaa suolaista pannaria. Ensin piti kylläkin tehdä pizzaa, mutta laiskuus yllätti (aika usein nykyään, hmmm).


Oikeastaan päällinen vaati kyllä saman työn, mutta pannaritaikinan teko on kuitenkin nopeampi kuin pizzan, eikä vaadi nostatusta.


Olen jo pidemmän ajan lisännyt fenkolia melko moneen ruokaan (sopii todella hyvin kalojen, äyriäisten ja simpukoiden kanssa, unohtamatta salaatteja ja keittoja), yksinkertaisesti koska sen anismainen ja raikastava maku hivelee makunystyröitä.

  melkoisen paljolta näyttää tuote täyte, mutta yhtään en kyllä    karsisi! Pannari on vasta menossa uuniin.         

Itse pannaritaikina eroaa perinteisesti siten, että osa maidosta korvataan (Deliciest) smetanalla ja kyllä sen huomasi maussa!


Tästä lohi-fenkolipannarista tuli  mielestäni niin juhlava ja herkullinen, jotta sitä voisi tarjota illanistujaisissa vieraille tai sitten vaikka brunssipöydässä, koska se maistuu yhtä hyvälle kylmänäkin.


Raitajuurta ei kyllä taida löytyä vuoden ympäri, joten kun se on loppu kaupoista, niin korvaisin sen varmaankin aurinkokuivatulla tomaatilla. Punajuurta en käyttäisi, koska se värjäisi koko pannukakun punaiseksi.


Suosittelen ehdottomasti sinua kokeilemaan tätä hienostunutta lohi-fenkolipannukakkua, uskon että yllätyt positiivisesti.


LOHI-FENKOLIPANNUKAKKU (uunipelti 60 cm)

Taikina:

  • 350g deliciest smetanaa (eli koko purkki)
  • 3 dl maitoa
  • 3-3,5 dl vehnäjauhoja
  • 4 munaa
  • 1 tl suolaa
  • noin 75g voita pellille



PÄÄLLE:

  • 1 iso fenkoli
  • 1 punasipuli
  • 2 raitajuurta (voit korvata kourallisella aurinkokuivatettuja tomaatteja)
  • voita nokare paistamiseen
  • 400g savulohta paloiteltuna
  • 1 limen mehu ja kuori
  • 2-3 tl kapriksia
  • ripaus suolaa ja pippuria myllystä
  • 100g siivutettua parmesan/pecorinojuustoa
  • tilliä




OHJE:

1. Valmista ensin pannaritaikina. Sekoita smetana ja maito, lisää jauhot pienissä erissä sekoittaen, lopuksi riko munat yksitellen joukkoon ja lisää suola.

2. Kuori punasipuli ja silppua se. Pese fenkoli ja siivuta siitä ohuita siivuja. Kuori raitajuuret ja leikkaa mahdollisimman ohuita siivuja.

3. Laita voita nokare pannulle ja lisää sipulisilppu, fenkoli- ja raitajuurisiivut. Vältä ruskistamasta, anna hautua noin 15 minuuttia. Vihanneksiin saa jäädä purutuntumaa (al dente). lisää lopuksi limen raastettu kuori ja puristettu mehu paistokseen. Mausta suolalla ja pippurilla.

4. Paloittele savulohi ja poista mahdolliset ruodot.

5. Laita voi (75g) nokareina korkealaitaiselle uunipellille ja pelti uuniin. Anna voin ruskistua. Ota pelti uunista kaada taikina uunipellille. Paista pannaria noin 15-20 minuuttia 200 asteessa kiertoilmauunissa tai 220 tavallisella lämmöllä.

6. Ota pannari uunista (kun se on kupruilla ja hiukan ruskettunut)ja lisää fenkolipaistos, savulohipalat sekä juustosiivut päälle ja jatka paistamista vielä noin 5-10 minuuttia kunnes juusto on kauniisti sulanut.

7. Ripottele hiukan jäähtyneen pannarin päälle tilliä.

HYVÄÄ RUOKAHALUA!

perjantai 13. syyskuuta 2019

ISOÄIDIN PARHAAT RESEPTIT, KIRJA-ARVOSTELU


Kukapa meistä ei muistelisi rakkaudella omia isoäitejään, heidän lämpöisiä sekä turvallisia sylejä ja niitä heidän laittamia, muistoissa edelleen tuoksuvia herkullisia ruokia.

           ”mummot ovat kasvattajia, neuvojia,                               opettajia ja rakkauden osoittajia”

Itselläni tulvahti ainakin hymy huulille ja toisaalta taas kyynelkin silmään selatessani tätä syksyn uutuus keittokirjaa, Isoäidin parhaat reseptit.

                 Hunajaleipä, joka sopii mainiosti myös                           voileipäkakkujen valmistukseen.

Teoksesta löytyy paljon omankin lapsuuden ajan reseptejä, joista joihinkin niistä liittyy erityisen iloisia ja onnellisia muistoja.


         peltipiirakka

Sain tämän Sari Spåran uutuus keittokirjan arvosteltavaksi noin pari viikkoa sitten ja arvaa vaan montaako reseptiä olen jo kokeillut ja montako on suunnitteilla? No vastaukseksi saat, että tämän teoksen (paksun sellaisen/470 sivua) kaikki reseptit on todennäköisesti pakko pikku hiljaa leipoa ja kokata läpi.

 puolukkaleivokset, näitä olen tehnyt jo viime vuonna, aah!       niin herkullisia

Ensimmäisenä ruokana, joka on sadonkorjuun takia hyvin ajankohtainen, valmistin punajuuri-jauhelihakastiketta ja voi veljet meidän perhe oikeasti rakastui siihen niin, että sitähän laitettiin samalla viikolla vielä uudestaan. Kirjoitan tuonne loppuun ohjeen siitä sinullekin.

       oma kuva, punajuuri-jauhelihakastikkeesta

Ison urakan on Sari todella tehnyt kootessaan isoäitiensä sekä tätiensä rakkaita reseptejä tähän ainutlaatuiseen keittokirjaan.

      ranskalaiset marengit, näitä on ensi töiksi kokeiltava

Varmasti se on ollut kova ponnistus, mutta todettakoon, että usean keittokirjan kirjoittaneena (oisko jo peräti 9), hänellä on vankka kokemus takana ja niin upea ote tämänkin kirjan osalta.

           tiikerikakku, näitä ihania kuivakakkujen reseptejä               löytyy kirjasta useita

Sarin mukaan kirjaan päätyneet reseptit sisältävät monta tarinaa, joita hän on lapsena kuullut mummojen suista samalla, kun he ovat hänelle ruokiaan valmistaneet.

        kuorutettua kuhaa valkoviinikastikkeessa, tätä ensi              pyhänä kiitos!

Kirjan reseptit on kirjoitettu selkeästi ja helposti noudatettaviksi. Ja mikä ihaninta, jokaisen reseptin vieressä on kuva, josta vähintään selviää lopputulos.

         ruishapanleipää, myös hapanjuuren ohje löytyy

Mä rakastan visuaalisuutta ja siitä saa totisesti nauttia tätä kirjaa selatessa.Vaikka kuvat ovatkin astioineen tätä päivää, on kirjailija saanut niihin aidon ja perinteistä ruokaa tuovan tunnelman, arvostan!

             Hannatädin kakut

Kirja tarjoaa reseptejä pääruuista lisukkeisiin, leivistä leivonnaisiin, puuroista säilömiseen ja bonuksena perinteisen joulun ajan herkkujen valmistamiseen. Myös mehujen ja muutaman drinksunkin ohje löytyy resepteistä.

    sekametelisoppa, yksi parhaimmista kiisseleistä mitä tiedän

Muistatko koska olet laittanut silakkalaatikkoa tai tarvitseko apua lohen savustukseen? Tiedätkö mitä tulee Markkaskan kanapataan vai pitäisikö valmistaa kanaviillokkia? Mitä on tirripaisti vai haaveiletko leipovasi itse lanttu- tai muikkukukon? Näihin kaikkiin löydät reseptin kirjan sivuilta.

   pumpernikkelit ja muuten aika monen makeisen ohje on         myös taltioitu kirjaan 

Halusin esitellä kirjaan sinulle, sen kauniiden kuvien muodossa, joten olen sijoitellut niitä sinne tänne (kirjan sivuilla ne kuitenkin vasta pääsevät oikeuksiinsa).

       Tiedätkö mitä nämä ovat? No syrnikkejä, eräänlaisia             lettusia.

Ja jos minulta kysyttäisiin, niin suosittelisin tätä kirjaa ainakin kaikille niille, joiden mummujen herkut elävät muistoissa. Tässä jos missä, olisi oiva joululahjaidea niin tyttärille kuin omille pojillekin. Näitä perinneruokia tulee vaalia keittiössä!

            jouluinen rusinakakku

Kiitos tästä kauniista ja tunnelmallisesta kirjasta, sen aidoista ja rehellisesti ruokaa kunnioittavista resepteistä.

Tämän kirjan uskon tuovan hyvää mieltä sekä lämpimiä muistoja moneen keittiöön.

Ja lopuksi vielä se luvattu resepti kirjasta:

         oma kuva

PUNAJUURI-JAUHELIHAKASTIKE


  • 3 suurta punajuurta
  • 1 suuri sipuli
  • 400 g naudan jauhelihaa
  • 25 g voita
  • 3 dl vettä
  • 1 lihaliemikuutio
  • 1/2 tl valkopippuria (taisin itse laittaa 1 tl, tykkään valkopippurista)
  • 1/2 tl meiramia
  • 150 g smetanaa


1. Kuori ja raasta punajuuret ja sipuli karkeaksi raasteeksi.

2. Kuumenna voi korkeareunaisessa suuressa kasarissa. lisää raasteet joukkoon ja kuumenna hetken aikaa samalla sekoitellen.

3. Lisää joukkoon jauheliha ja jatka paistamista vielä muutama minuutti samalla sekoitellen.

4. lisää kasariin vesi, lihaliemikuutio ja mausteet. Peitä kannella ja anna ruoan hautua kypsäksi miedolla lämmöllä noin 1/2 tuntia.

5. Sekoita smetana kastikkeeseen ja tarjoa lisukkeineen.

Itse lisäsin vielä 100 g aurajuustoa raastettuna joukkoon ja juu, kieli meni todellakin mukana.

Kirjan voit tilata esim. täältä

*kirja saatu arvosteltavaksi

maanantai 2. syyskuuta 2019

MEHEVÄT BROILERIN KOIPI-REISIPALAT GRILLISSÄ



Olipa upea tämä elokuun viimeinen viikonloppu eikä vähiten säiden suhteen. Lämmintä riitti ja saatiin viimein ne venyneet maalaushommat mökillä tehtyä.


Ikkunakarmit sekä terassiaidat saivat uuden värin pintaan.


Iso kiitos siitä kuuluu myös siskolleni, homma hoitui käden käänteessä, kun oli enemmän käsipareja työtä tekemässä.


Saunan jälkeen grillasin sitten meille ahkerille maukkaat broilerinpihvit.


Pihvit ovat broilerin koipi-reisiä pienellä muutaman sentin luulla, mutta yhtä hyvin voit käyttää täysin luuttomia paistileikkeitä.


Nämä pihvit säilyttävät mehevyyden grillatessa paremmin kuin rintaleikkeet ja kestävät rasvaisuutensa vuoksi paremmin myös kuumuutta ja sitä paitsi ne ovat puolet halvempia kuin rintaleikkeet.


Laitoin pihvit marinadiin jo edellisenä iltana, mutta muutaman tunnin marinointi riittää hyvin.

GRILLATUT BROILERIN  KOIPI-REIDET


Marinadi:

  • 0,5 dl öljyä
  • 2 rkl savupaprikajauhetta
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 2 tl suolaa
  • ripaus cayennepippuria
  • 1 dl persiljaa
  • noin 1 kg maustamattomia broilerin koipi-reisiä/paistileikkeitä
  • öljyä paistamiseen


OHJE:

Mittaa öljy astiaan lisää kuivamausteet, silppua valkosipulit sekä persilja ja sekoita marinadi.

Lisää broilerinpalat, kääntele marinadissa ja anna maustua vähintään 2 tuntia (mielellään yön yli).

Lämmitä grilli, öljyä grillimatto/parila ja ala grillaamaan broilerinpaloja pienellä lämmöllä (150-200 astetta).Varaa aikaa grillaamiseen ja vaikka lasi viiniä sen oheen.

Kääntele paloja usein, lisää marinadia päälle ja jatka grillaamista noin 20-30 minuuttia, kunnes broilerin palat ovat kypsiä.

Tarjoa riisin ja salaatin kera.

Suosittelen hankkimaan grillimaton, niin kätevä alusta grillaamiseen ja helpottaa loppusiivouksessa.



Grillasin ohessa herkkusienivartaita, jotka olin marinoinut balsamicolla, soijalla, öljyllä, valkosipulilla, ja persiljalla.