Kerkesinpä tällä viikolla puuhastella jotain keittiössäkin
normi aterioiden lisäksi. Kiirettä on pitänyt, sillä firma muutettiin uuteen
osoitteeseen ja vielä jatkuvat ne jokapäiväiset käynnit sädehoitoklinikalla.
Onneksi enää ensi viikko ja sitten olen saanut kaiken hoidon. Toivottavasti
tämä vihulainen on tajunnut häipyä minusta eikä takaisin tartte tulla!
Helteet ovat jatkuneet, jee! Ja sen vuoksi on kaikkea ihanaa tarjolla näin aikaisin luonnosta ja puutarhasta kerättäväksi.
Viikko sitten kiinnostuin Lumo lifestyle –blogin syreenisiirappi
ohjeesta ja tottahan sitä piti kokeilla. Meidän pihalla kasvaa valkoinen
syreeni ja naapurilla sininen vai olisiko hailakka liila, no joka tapauksessa
niitä keräsin ja keittelin siirappia :D. Lopputulos oli kyllä kuitenkin ehkä ennemminkin
hyytelöä, sillä ohjeesta poiketen käytin hillosokeria sen säilyvyyden vuoksi.
Mutta juu kuitenkin ihana ja hienostunut siirappi/hyytelö siitä tuli, ensi
vuonna täytyy tehdä enemmän.
Tuulin ohjeeseen pääset tästä.
Oman tein seuraavilla määrillä:
5 dl syreenin kukkia
3 dl hillosokeria
2,5 dl vettä
½ sitruunan mehu
Huuhtele kukat hyvin. Mittaa kattilaan kaikki aineet.
Kiehauta ja hauduta miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Siivilöi ja purkita
puhtaisiin purkkeihin. Mausta tällä esimerkiksi jälkiruokia, viiliä, jogurttia,
puuroa ja vaikka jädeä.
Ja koska mökille päästään tänä viikonloppuna niin pitihän sinnekin
jotain herkkua leipoa. Meidän ihana naapuri on antanut vapaat kädet hänen
kasvattamien raparperin hyödyntämiseen, tottahan sen jälkiruuan pitää
silloin raparperia sisältää.
Olen jo kauan halunnut kokeilla noita fudge
(kermakaramelli) herkkuja ja siitä sain kimmokkeen tähän kakkuun. Kakun
tekoon menee korkeintaan 15 minuuttia, joten ihanan vaivaton se on.
Melkoisen makea suklaakakku tästä tuli, oikea
suklaahiiren herkkukakku, joten jo pieni pala riittää tyydyttämään makeanhimon.
SUKLAINEN FUDGEKAKKU RAPARPERILLA JA VADELMILLA
Raaka-aineet:
Pohja:
150 g Bastogne keksejä (14 kpl)
75 g sulatettua voita
Täyte:
200 g tummaa suklaata
100 g valkosuklaata
1 prk kondensoitua maitoa
2-3 raparperin vartta (ohuita varsia)
¼ dl vettä
1/2 dl sokeria raparperien keitin veteen
tuoreita vadelmia
Koristeluun:
pähkinöitä tai manteleita (itse käytin suolattuja
manteleita, antoivat kivan kontrastin makealle)
OHJE:
Käytä 18 cm läpimitan irtopohjavuokaa ja leikkaa
leivinpaperista sopiva pala pohjalle. Voit toki käyttää myös 20 cm vuokaa,
kakusta tulee vain silloin matalampi.
Murskaa keksit ja sulata voi, yhdistä keskenään ja painele
vuoan pohjalle ja reunoille. Laita jääkaappiin odottamaan.
Leikkaa kaksi raparperin vartta tosi ohuiksi siivuiksi ja
kolmannesta tee noin 3 cm pitkiä (nämä tulevat kakun pinnalle). Laita
raparperit kattilaan, mittaa vesi ja sokeri ja keitä noin 3-4 minuuttia. Ota
pidemmät palat talteen lautaselle ja laita loput valumaan siivilään.
Paloittele suklaat kulhoon ja sulata niitä
mikroaaltouunissa noin 20 sekunnin jaksoissa aina välissä sekoittaen.
Kun
suklaa on kokonaan sulanut, kaada joukkoon raparperit siivilästä sekä purkki
kondensoitua maitoa. Sekoita hyvin.
Ota irtopohjavuoka jääkapista ja kaada täyte. Koristele
kakun pinta vadelmilla ja lautasella olevilla raparperin paloilla. Laita kakku
kylmään. Jos tarjoat kakkua hetimiten, niin noin pari tuntia riittää pakkasessa.
Kun laitat kakun tarjolle, murskaa vielä manteleita tai
pähkinöitä päälle.
Vaikka töitä tehtii kovasti mökillä, niin kerettiin me herkutellakin, kuvissa grillattua hummeria, voi nam!