Pages

torstai 24. toukokuuta 2018

Kesän villein salaatti muuntautui kakuksi, KANA-KUSKUS KAKKU




Huh hellettä! Ei vaiskaan, ilmahan on kuin morsiain. Niin kaunista ja lämmintä. Harvoin saa toukokuussa, ainakaan Suomessa,  nauttia näin hyvistä ilmoista.

Mutta kun on lämmintä, niin kovin raskas ruoka ei silloin maistu.


Kuskussalaattia alkoi tehdä mieli, sehän on kesäruokaa parhaimmillaan. Kuskus on karkeaksi jauhetusta viljasta tehty ruuan lisuke ja valmistettu durumvehnästä.


Ihan perinteistä salaattia ei tästä minun versiosta tullut, sillä päätin kokeilla, miten kuskus taittuisi kakuksi ja mielessä siinsi jo kesän tulevat kekkerit.





Melko kivan näköinen tästä salaattikakusta tuli, vai mitä sinä tuumit. Ja mikä parasta, toteutus on erittäin helppo ja koristelun voi jokainen päättää itse. Ja huom. kakku pysyy hyvin koossa myös leikkaamisen jälkeen.


KANA-KUSKUS KAKKU, JUHLAPÖYDÄN ERIKOINEN SALAATTI


Raaka-aineet:

  • 250 g broilerin fileesuikaleita (naturel)
  • ½ kesäkurpitsa
  • 1 sipuli
  • 1 paprika
  • 1 rkl Curry Madras jauhetta tai jos kaihdat chilin makua niin vaihda Mango curry jauheeseen (Santa Maria)
  • 1 tl valkosipulijauhetta (ei pakollinen)
  • 2-3 rkl öljyä tai juoksevaa margariinia


Kuskusin keittäminen:

  • 4 dl kuskusia (itse käytin Lidl:n)
  • 4-4,5 dl vettä (riippuen paketissa löytyvästä ohjeesta)
  • 1 kanaliemi fondi (knorr fond du chef chicken)
  • 2 tl  curry madras jauhetta tai curry mango jauhetta


Koristeluun ja lisukkeeksi

Kastikkeen voit valmistaa oheen crème fraichesta ja maustaa sen vihreällä pestolla (itse tein näin) tai soseuttaa vaikka avokadon ranskankerman joukkoon. Kastike antaa mehevyyttä kakulle.

Koristeluun limeä, sitruunaa, yrttejä ja eläviä kukkia.


OHJE:

Pese ja kuutioi kesäkurpitsa, paprika ja sipuli.

Kaada öljy/margariini paistinpannulle ja paista broilerin fileesuikaleita reilu 5 minuuttia.

Lisää joukkoon kuutioidut vihannekset ja jatka paistamista vielä toinen 5 minuuttia.

Sekoita joukkoon 1 rkl Curry Madras jauhetta sekä 1 tl valkosipulijauhetta. Ota pannu hetkeksi sivuun.

Mittaa vesi kattilaan ja lisää kanafondi kuutio sekä 2 tl curry madras jauhetta. Keitä kiehuvaksi. Ota kattila liedeltä ja mittaa kuskus ryynit kattilaan. Anna turvota muutaman minuutin.

Kun kuskus on turvonnut, kaada se paistinpannulle broilerin ja vihanneksien sekaan ja paista vielä hetki niitä yhdessä (näin saat ylimääräisen nesteen pois).

Ota esille irtopohjakakkuvuoka, läpimitta 18, laita se tarjoiluastian päälle ilman pohjaa ja ala täyttämään vuokaa. Lusikoi ”kakkurenkaaseen” täytettä vähän kerrallaan ja tiivistä sitä joka täytön yhteydessä joko lusikalla tai lastalla.

Kun täyte on tiivistetty ja laitettu kokonaan vuokaan, ota kakkuvuoka pois. Tee kastike ja koristele kakku mieleiseksi.

Jos tarjoat kuskus kakkua vasta seuraavana päivänä, anna sen olla vuoassa siihen asti ja säilytä jääkaapissa.

HERKULLISIA HETKIÄ NIIN ARKEEN KUIN JUHLAANKIN :)




keskiviikko 16. toukokuuta 2018

KOKONAISENA PAAHDETTUA SITRUUNA-PESTO BROILERIA 4-6:lle




Heissan pitkästä aikaan J. Mitäpä sinulle kuuluu?

Kevät meni vauhdilla (muutamassa viikossa) ja kesä tuli tilalle. Aivan uskomatonta, että toukokuun puolessa välissä olemme saaneet nauttia lähes 30 asteen helteistä. Ihanaa, ei lämpö luita riko.

Kulunut reilu puoli vuotta on ollut melkoisen raskas taival. Takana on onneksi sytostaattihoidot, joista viimeiset kolme kyllä nujersi niin henkisesti kuin fyysisesti. Nyt parhaillaan käyn sädehoidoissa ja uupumus painaa yhä. Onneksi kesäkuun puoleen väliin kaiken tämän pitäisi olla ohi ja toivottavasti se elämänmyönteinen ja iloinen minä sieltä vielä löytyy.



Mutta juu asiaan, tämä resepti on pakko jakaa myös teille, niin herkullista ruokaa meillä syötiin eilen. Iltapäivällä pistäydyin Lidl:ssä ja voi pojat miten isoja grillibroilereita oli kylmäaltaaseen laitettu, VAU! Voisin väittää niiden olleen melkein ankan tai kalkkunan kokoisia. No sellainenhan piti ehdottomasti saada.



Nämä kokonaiset broilerit oli maustettu Barbeque maustesekoituksella (ei liian savuinen eikä mikään nestemäinen). Kotona pyyhin paperilla pintamausteet pois. Tungin sormet nahan ja lihan väliin ja hieroin vihreää pestoa broilerin pintaan kauttaaltaan sekä viipaloin sitruunasta viipaleita ja lisäsin ne myös nahan alle. Muutama kuutio vielä voita ja yrttejä ja sitten vain broisku uuniin puoleksitoista tunniksi ja AVOT!

Miten mehukkaalta ja taivaalliselta  se itse paahdettu broileri maistuikaan. Ei tällaista herkkua saa valmiina kaupasta.




KOKONAISENA PAAHDETTUA SITRUUNA-PESTO BROILERIA 4-6:lle


Raaka-aineet:

  • Kokonainen broileri (oma painoi 1800g)
  • 80-100 g vihreää pestoa
  • 1 sitruuna (mielellään luomu)
  • 50 g voita
  • yrttejä muutama oksa (esim. rakuuna, basilika, salvia, timjami)



OHJE:

Aseta uunin lämpötilaksi 180 astetta.

Pyyhi broilerista pintamausteet paperilla pois.

Irrota broilerin nahkaa varovasti irti lihasta ja levitä sormin pestoa lihan päälle kauttaaltaan.

Pese sitruuna ja viipaloi se. Laita viipaleet broilerin nahan ja lihan väliin.

Kuutioi voi ja levitä se sekä valitsemasi yrtit (mulla sattui olemaan salviaa) myös nahan alle.

Laita broileri uuninkestävälle vuoalle tai pannulle.
Laita pannu uunin alaosaan ja anna broilerin paahtua 1,5 tuntia (kannattaa käydä vilkaisemassa välillä ja alentaa uunin lämpötilaa, jos pinta tummuu liikaa).

Kun broileri on valmis, anna sen hetki levähtää.

Tarjoa tätä herkullista kokonaista broileria salaatin, riisin tai vaikka sitruunaisen kuskusin kera.



HYVÄÄ RUOKAHALUA ja AURINKOISIA PÄIVIÄ SINULLE!!!