Pages

maanantai 16. huhtikuuta 2018

PEKONI-PARMESAN PERUNALETUT



Mun on tehnyt jo pitkän aikaa mieli paistaa perunalettuja. Ne ovat ihan ehdottomasti paras ja herkullisin  ruokamuisto lapsuudestani.



Äiti niitä harvemmin teki, mutta kun mumille (isänäiti) pääsi yökylään, niin sen jo tiesi, mitä tuleman piti. Voi sitä onnea, kun sai istua pöytään ja mumi paistoi perunalettuja sitä mukaan, kun lautanen tyhjeni. Voit vain arvata söinkö silloin jo ähkyksi  :D.



Mua onnisti  vähän aikaa sitten Instagramin puolella,  kun Opasuomi järjesti ”minunarkeni –kilpailun” ja voitin aivan ihanan padan ja  pienen blinipannun. Osuipa voitto muutenkin oikeaan kotiin, sillä multa puuttui juuri nuo keittiövälineet. BTW, tuolla instagramin puolella on aika ajoin kivoja kilpailuja, johon kuka vaan voi osallistua, ota ihmeessä osaa, koskaan ei voi tietää milloin tuuri osuu kohdalle.


Toki näitä lettuja voi paistaa millä tahansa pannulla ja nopeammin sekin hoituu, jos omistaa lettupannun, multa sellainen löytyy vain mökillä, avotulella käytettävä versio.



Perunalettuja (ainakin minun lapsuudessa) tarjotaan yleensä puolukkahillolla, mutta toki niitä voi tarjota hienomminkin eli blinien tapaan sipulilla,  smetanalla, lohella tai katkaravuilla. Letut voisivat olla aika kiva alkupala myös illanistujaisissa.

Vai mitä sanoisit, kun tarjoaisit perunalettuja ilmakuivatulla kinkulla, espanjalaisen vuohenjuuston tai manchegon ja oliivien kera. No vain oma mielikuvituksesi on rajana J.

Nämä valmistamani perunaletut ovat itsellään jo melko ruokaisia, sillä taikinasta löytyy paketillinen pekonia unohtamatta parmesan juustoa. Jos vielä tarjoat vihreää salaattia näiden kanssa, niin 2-3 kpl riittää ihan normi nälkään. Perunoita ei tarvitse keittää, sillä valmis Lidl:n muussijauhe ajaa sen asian.

PEKONI-PARMESAN PERUNALETUT


Raaka-aineet:

  • 2 pkt HK amerikanpekonia (toinen tarjoiluun)
  • 1 pussi  (125 g) Lidl muussijauhetta
  • 3 rkl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • ½ tl suolaa
  • ½ tl valkopippuria jauheena
  • 1 ½ dl parmesan juustoa raasteena
  • 3 rkl ruohosipulia
  • 3 munaa
  • 1 prk (200 g) creme fraichea
  • 1-1,5 dl maitoa 
  • paistamiseen voita/margariinia
  • lisäksi puolukkahilloa 





OHJE:

Paista ensin pekonit rapeaksi uunissa. Aseta uunin lämpötilaksi 200 astetta. Lado pekonisiivut leivinpaperin päälle uunipellille ja laita kylmään uuniin. Paista rapeaksi (n. 10 min). Anna jäähtyä ja murenna melko hienoksi.

Yhdistä kuiva-aineet eli muussijauhe, vehnäjauhot, leivinjauhe, suola sekä valkopippurijauhe.

Raasta parmesan juusto ja silppua ruohosipuli.

Lisää pekonimuru, juustoraaste ja silputtu ruohosipuli kuiva-aineiden sekaan.

Riko munien rakenne kulhossa ja sekoita joukkoon purkki creme fraichea sekä  maito.

Sekoita joukkoon loput aineet. Anna hetki tekeytyä.

Ota taikinasta käsin kunnon pallo nyrkkiin ja muotoile se noin sentin paksuiseksi pyöreäksi letuksi. Taikinasta tulee 10 lettua.
Lämmitä pannu ja lisää voita/margariinia. Paista lettuja keskilämmöllä (ei liian kuumalla) reilun minuutin ajan kummaltakin puolelta.

Parhaimmalta letut maistuvat hiukan lämpöisinä rapeaksi paistetun pekonin, puolukkahillon ja lasin maitoa kera.


             
                     Perunalettu puolukkahillolla, creme fraichella ja pekonilla, voi nam

lauantai 14. huhtikuuta 2018

Tämän kevään raikkain hedelmä-kanasalaatti



Voi mahtavuutta, eletään huhtikuun puoli väliä ja kevät on ollut hiukan myöhässä, mutta nyt meitä hellitään oikein olan takaa. Meteorologit lupasivat peräti 20 asteeseen nousevaa päivä lämpötilaa!


Niinpä suunnitelmissa on lähteä ulos kävelemään ja puuhastelemaan pihamaalla. Tiedä vaikka innostuisi haravoimaan.



Sen jälkeen maistuu varmasti tämä  kevään raikkain ja herkullisin hedelmäinen kanasalaatti.


Hedelminä käytin tummia pieniä ja kivettömiä viinirypäleitä sekä hunajamelonia. Lisäksi rapeata jääsalaattia, kotimaista kurkkua ja mozzarellapalloja. Lisäsimpä vielä päälle hiukan parmesan juustolastuja, mutta sen voi hyvin jättää pois.


Syödessä huomasin kaipaavani vielä jotain rouskuvaa ja vaikka kuvissa niitä et näekään, niin lisääppä vielä joko siemeniä tai pähkinöitä salaattiin. Se antaa juuri sen viimeistellyn makuelämyksen.


Kastikkeeksi sopii mainiosti yksinkertainen jogurttikastike, joka tehdään joko turkkilaisesta tai kreikkalaisesta jogurtista.

 HERKULLINEN JA RAIKAS HEDELMÄ-KANASALAATTI


Raaka-aineet:

  • 400 g broilerin fileepihviä
  • 3 rkl öljyä paistamiseen
  • 3 tl curry madras maustesekoitusta (ainakin Santa Marialta löytyy)
  • 2 tl mango currya (esim. Santa Maria)
  • ½ tl suolaa
  • 2 kpl jääsalaattia tai muut rapeaa salaattia
  • 1 pieni hunajameloni
  • 1 pieni kurkku
  • 200 g pieniä kivettömiä viinirypäleitä
  • 1-2 pakettia mozzarellapalloja sekä halutessasi parmesan juustoa lastuina
  • esim. kurpitsansiemeniä tai pistaasipähkinää


JOGURTTIKASTIKE

  • 1 ½ dl turkkilaista jogurttia
  • 10 oksaa ruohosipulia
  • ½ sitruunan mehu
  • ¼ tl sokeria
  • ¼ tl suolaa


OHJE:

Leikkaa broilerin fileepihvit annospaloiksi.

Mittaa öljy pannulle ja paista broilerin paloja muutama minuutti.
Pienennä lämpöä ja lisää mausteet (curry madras, mango curry ja suola) pannulle. Anna broilerin palojen  paistua vielä noin 5 minuuttia, kunnes kana on kypsää.

Tee seuraavaksi jogurttikastike .

Mittaa jogurtti astiaan, purista sekaan ½ sitruunan mehu. Lisää sokeri ja suola ja leikkaa ruohosipulin varret silpuksi. Sekoita, maista ja laita kylmään tekeytymään.

Huuhtele ja revi salaatti tarjoiluastiaan.

Leikkaa meloni puoliksi ja poista siemenet. Koverra lusikalla reiluja paloja ja lisää salaatinlehtien päälle astiaan.

Huuhtele kurkku, tee haarukalla pituussuunnassa viiltoja kurkun pintaan. Leikkaa kurkku siivuiksi ja lisää salaatin sekaan.

Pese rypäleet kuumalla vedellä hyvin ja lisää salaattiin.

Sekoita salaattipohja ja lisää lopuksi mozzarellapallot sekä paistetut ja jäähtyneet broilerin fileepalat. Rapeutta lisäämään vielä pähkinöitä tai vaikka kurpitsansiemeniä ja koko komeus on valmis.

IHANAA AURINKOISTA VIIKONLOPPUA!

perjantai 6. huhtikuuta 2018

Kotona tehdyt cheddar- juustokeksit (vehnä- ja ruisjauhoilla)



Mitä tuumaisit omatekemistä juustokekseistä viikonlopun herkutteluun.

Nämä valmistuvat todella helposti ja nopeasti.

Keksit ovat oikein maistuvia sellaisenaan ja tokihan niiden päälle voi laittaa hedelmiä, vihanneksia, kalaa, kanaa tai vaikka jotain toista juustoa eli ihan mitä mieleesi juolahtaa.



    Tässä päällä kylmäsavulohta yrttituorejuustolla.

Keksit olen leiponut niin vehnä- kuin ruisjauhoja käyttäen, siitä tuo hiukan tummempi väri.




Juustona käytin kotimaista Jukolan Juuston Aito cheddar juustoa, mutta toki mikä vaan cheddar juusto kelpaa. Tuo kotimainen maistui omassa suussa melko suolaiselta, joten sen vuoksi ole tarkkana suolan määrästä, kun lisäät sitä taikinaan J.



CHEDDAR - JUUSTOKEKSIT


Raaka-aineet:

  • 2 ½ dl vehnäjauhoja
  • ¾  dl ruisjauhoja
  • 1 ½ tl leivinjauhetta
  • ¼ tl suolaa
  • 55 g cheddar juustoraastetta
  • 100 g sulatettua voita
  • 1 dl kylmää vettä
  • päälle voit valita unikon- tai kuminansiemeniä sekä kuivattua rosmariinia tai seesaminsiemeniä ja paprika- tai chilijauhetta tai vaikka pähkinöitä muruina ja mitä vaan yrttejä (oman mieliteon mukaan) .

           
OHJE:

Sulata 100 g voita ja sekoita siihen 1 dl kylmää vettä.

Sekoita vehnä- ja ruisjauhot keskenään ja lisää leivinjauhe ja suola joukkoon.

Raasta cheddar juusto.

Sekoita jauhoseos ja juustoraaste voi-vesi seokseen.

Aseta uunin lämpötilaksi 200 astetta.

Laita taikina siksi aikaan jääkaappiin.

Kauli taikina kahden leivinpaperin välissä uunipellin kokoiseksi ohueksi levyksi. Poista päällimmäinen paperi.

Leikkaa levy mieleiseksi ruuduiksi tai paloiksi veitsellä tai taikinapyörällä.
Pistele taikinaa haarukalla ja ripottele pintaan valitsemiasi siemeniä, yrttejä mausteita.

Paista levyä uunin keskitasolla noin 12-15 minuuttia, kunnes keksit näyttävät kullanruskeilta.

Anna keksien jäähtyä uunipellillä ja irrottele sen jälkeen saumojen kohdalta.




Herkuttelemisiin <3