Mun on tehnyt jo pitkän aikaa mieli paistaa perunalettuja. Ne ovat ihan ehdottomasti paras ja herkullisin ruokamuisto lapsuudestani.
Äiti niitä harvemmin teki, mutta kun mumille
(isänäiti) pääsi yökylään, niin sen jo tiesi, mitä tuleman piti. Voi sitä
onnea, kun sai istua pöytään ja mumi paistoi perunalettuja sitä mukaan, kun
lautanen tyhjeni. Voit vain arvata söinkö silloin jo ähkyksi :D.
Mua onnisti vähän aikaa sitten Instagramin puolella, kun Opasuomi järjesti ”minunarkeni –kilpailun”
ja voitin aivan ihanan padan ja pienen
blinipannun. Osuipa voitto muutenkin oikeaan kotiin, sillä multa puuttui juuri
nuo keittiövälineet. BTW, tuolla instagramin puolella on aika ajoin kivoja
kilpailuja, johon kuka vaan voi osallistua, ota ihmeessä osaa, koskaan ei voi
tietää milloin tuuri osuu kohdalle.
Toki näitä lettuja voi paistaa millä tahansa
pannulla ja nopeammin sekin hoituu, jos omistaa lettupannun, multa sellainen
löytyy vain mökillä, avotulella käytettävä versio.
Perunalettuja (ainakin minun lapsuudessa)
tarjotaan yleensä puolukkahillolla, mutta toki niitä voi tarjota hienomminkin
eli blinien tapaan sipulilla, smetanalla,
lohella tai katkaravuilla. Letut voisivat olla aika kiva alkupala myös illanistujaisissa.
Vai mitä sanoisit,
kun tarjoaisit perunalettuja ilmakuivatulla kinkulla, espanjalaisen
vuohenjuuston tai manchegon ja oliivien kera. No vain oma mielikuvituksesi on
rajana J.
Nämä valmistamani perunaletut ovat itsellään
jo melko ruokaisia, sillä taikinasta löytyy paketillinen pekonia unohtamatta
parmesan juustoa. Jos vielä tarjoat vihreää salaattia näiden kanssa, niin 2-3
kpl riittää ihan normi nälkään. Perunoita ei tarvitse keittää, sillä valmis
Lidl:n muussijauhe ajaa sen asian.
PEKONI-PARMESAN PERUNALETUT
Raaka-aineet:
- 2 pkt HK amerikanpekonia (toinen tarjoiluun)
- 1 pussi (125 g) Lidl muussijauhetta
- 3 rkl vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- ½ tl suolaa
- ½ tl valkopippuria jauheena
- 1 ½ dl parmesan juustoa raasteena
- 3 rkl ruohosipulia
- 3 munaa
- 1 prk (200 g) creme fraichea
- 1-1,5 dl maitoa
- paistamiseen voita/margariinia
- lisäksi puolukkahilloa
OHJE:
Paista ensin pekonit rapeaksi uunissa. Aseta
uunin lämpötilaksi 200 astetta. Lado pekonisiivut leivinpaperin päälle uunipellille
ja laita kylmään uuniin. Paista rapeaksi (n. 10 min). Anna jäähtyä ja murenna
melko hienoksi.
Yhdistä kuiva-aineet eli muussijauhe,
vehnäjauhot, leivinjauhe, suola sekä valkopippurijauhe.
Raasta parmesan juusto ja silppua ruohosipuli.
Lisää pekonimuru, juustoraaste ja silputtu
ruohosipuli kuiva-aineiden sekaan.
Riko munien rakenne kulhossa ja sekoita
joukkoon purkki creme fraichea sekä maito.
Sekoita joukkoon loput aineet. Anna hetki
tekeytyä.
Ota taikinasta käsin kunnon pallo nyrkkiin ja
muotoile se noin sentin paksuiseksi pyöreäksi letuksi. Taikinasta tulee 10
lettua.
Lämmitä pannu ja lisää voita/margariinia.
Paista lettuja keskilämmöllä (ei liian kuumalla) reilun minuutin ajan
kummaltakin puolelta.
Parhaimmalta letut maistuvat hiukan
lämpöisinä rapeaksi paistetun pekonin, puolukkahillon ja lasin maitoa kera.
Perunalettu puolukkahillolla, creme fraichella ja pekonilla, voi nam