Pages

perjantai 17. marraskuuta 2017

Meren hedelmien himoon, AASIALAISET CURRY SIMPUKAT


Minulla on pyörinyt mielessä  ja maistunut kielen päällä nuo meren elävät koko viikon. Ja ihmekkö tuo, kun sairaslomalla on tullut katsottua jos jonkinlaista kokkiohjelmaa.


Kokkiohjelmien parasta aatelia on mielestäni Australian MasterChef. Ihan uskomattomia taidonnäytteitä kilpailijat siellä työstävät ja kokkaavat. Ja ne raaka-aineet ihan mielettömiä. Kuola vaan valuu ja pitää pitää huoli, ettei jääkaapin ovi ole yhtenään auki :).



Kerroin jo alkuviikosta miehelleni mielihalustani ja olipa sattuma, kun Lidl:n tarjouskirjeessä oli valmiiksi pestyjä sinisimpukoita tarjolla.




Pakkauskoko oli sopiva 1,5 kiloa ja hinta sopiva, mutta joo…. valmiiksi pestyjä? En ole kuuna päivänä noin hiekkaisia sinisimpukoita käsitellyt, joten veitsi kauniiseen käteen ja pesemään ja puhdistamaan simpukat.



Aasialaisen keittiön ystävänä päädyin tällä kertaa valmistamaan simpukat curryyn. Oi, oi, oi! Pakko hehkuttaa, näistä simpukoista tuli ihan taivaallisia, nam.


AASIALAISET CURRY SIMPUKAT


Raaka-aineet:

  • 1,5 kg sinisimpukoita
  • 1  pieni sipuli (n. 1 dl sipulia silputtuna)
  • 2 tomaattia (n. 1 dl tomaattia silputtuna, ilman siemeniä)
  • 3 varsisellerin vartta
  • 2 tl valkosipulitahnaa (3-4 valkosipulinkynttä)
  • 1 tl inkivääritahnaa (n. 1,5 cm pala raastettuna)
  • 4 tl red curry pastea
  • 1 prk kookosmaitoa  (400ml)
  • 1 pkt GO-Tan kookoskermaa (50g) tai 1 prk tavallista kookosmaitoa vain valkoinen osa ilman kookosvettä
  • 2-3 rkl kalakastiketta
  • 2-3 limeä
  • thaibasilikaa
  • 4 rkl (seesami) öljyä



OHJE:

Pese ja huuhtele simpukat kylmän veden (juoksevan) alla sekä poista ”parta”.

Leikkaa tomaatit neljään osaan, poista siemenet ja silppua tomaatin lihat kuutioiksi.

Silppua sipuli ja varsisellerit.

Silppua valkosipulinkynnet sekä inkivääri, jos et käytä valmiita tahnoja.

Mittaa öljy korkeareunaiseen pannuun ja kuumenna.

Lisää sipuli- ja varsisellerisilppu sekä valkosipuli ja inkivääri. Hauduta 1-2 minuuttia.

Lisää silputut tomaatit (jätä noin 2 rkl sivuun) sekä 4 tl red curry pastea. 
Sekoita ja jatka hauduttamista vielä pari minuuttia.

Kaada joukkoon kookosmaito sekä kerma, anna kiehua muutama minuutti.

Mausta liemi 2-3 rkl kalakastiketta ja purista 2 limen mehu. Maista currya.

Lisää lopuksi sinisimpukat, laita kansi päälle ja keitä noin 3-5 minuuttia välillä sekoittaen.

Silppua valmiiden simpukoiden päälle Thai basilikaa, lisää sivussa olleet tomaatinkuutiot ja leikkaa limestä lohkoja. Aseta curry tarjolle tuoreen patongin tai vaalean leivän kera, lientä on kiva dipata leivän kanssa.


Herkuttele hyvässä seurassa <3 . Lasillinen valkoviiniä sopii mainiosti ruokajuomaksi. Tämä satsi riitti mainiosti kolmelle.


torstai 9. marraskuuta 2017

Mitähän se isä tuumaisi pekonisista Hasselbackan perunoista?




Oletko jo tehnyt suosittuja Hasselbackan perunoita?

Nämä perunat maistuvat niin juhla-aterialla lihan tai kalan kera lisukkeena kuin ihan sellaisenaan omana ruokanaan (niin kuin me mieheni kanssa ne nautimme).


Tässä ohjeessa Hasselbackan perunat saivat pekonia, paahdettua sipulirouhetta sekä parmesan juustoraastetta hunnukseen ja raikkaan kastikkeen creme fraichesta ja Provencen yrttitahnasta.

Mausteina perunoissa käytin Santa Marian uutta valkosipulitahnaa (niin helppoa käyttää),  suolaa ja tuoretta timjamia.




PEKONISET HASSELBACKAN PERUNAT


Raaka-aineet:

  • 6-8 perunaa (normikokoista)
  • 50 g voita
  • 1 tl Santa Maria Garlic paste (valkoispulitahna)
  • 1 pkt pekonia
  • tuoretta timjamia
  • 2 rkl paahdettua sipulirouhetta
  • 2 rkl parmesan juustoraastetta



OHJE:

Aseta kiertoilmauuni 200 asteeseen (norm. 220)
Pese ja kuivaa perunat hyvin. Leikkaa perunoiden pohja (pieni ja ohut siivu riittää) ensin tasaiseksi. Leikkaa seuraavaksi perunat viipaleiksi, varo kuitenkin ettet leikkaa pohjaan asti. Hyvä apukeino on käyttää puukauhaa apuna (aseta peruna sopivan kokoiseen puukauhaan ja leikkaa viillot perunaan.

Ota pekonisiivut paketista ja leikkaa ”nippu” neljään osaan.

Ota uunivuoka esille, täytä perunat pekonisiivuilla (noin joka toiseen väliin) ja laita valmiit pekoni-perunat vuokaan.
Lisää myös timjamin oksia perunoiden väleihin.

Sulata voi ja sekoita joukkoon 1 tl valkosipulitahnaa ja suolaa.

Voitele perunat pullasudilla  (jätä noin 2-3 rkl maustettua voisulaa syrjään) ja laita vuoka uuniin noin 30-35 minuuttia.

Sekoita paahdettu sipulirouhe ja parmesan juustoraaste keskenään.

Ota perunat uunista ja ripottele päälle sipuli-parmesan seos.
Alenna uunin lämpötilaa 180 ja jatka paistamista vielä noin 10 minuuttia, kunnes perunat ovat täysin kypsyneet.

Lusikoi lopuksi perunoiden päälle sivussa ollut maustettu voisula ja laita perunat tarjolle.

CREME FRAICHE KASTIKE

  • 150 G crème fraichea
  • 1 tl Santa Marian Herbes de Provence yrttitahnaa



Sekoita keskenään ja lusikoi Hasselbackan perunoiden päälle. 


maanantai 6. marraskuuta 2017

CROISSANT KIERRE BROILERILLA



Saunan jälkeen maistuu yleensä  pieni  suolainen purtava.  Joskus se on kiuaslenkkiä, lämpöisiä juustoleipiä tai ihan vain voileipää ja teetä.


Olin ostanut tarjouksesta 3 pakettia broilerin fileesuikaleita, joista yhdestä päätin kokeilla vähän erilaista saunan jälkeistä purtavaa.




Broilerin fileesuikaleiden lisäksi tarvitaan 2 purkkia valmista croissant taikinaa, sipulia, paprikaa, pinaattia ja juustoraastetta sekä mausteita.


CROISSANT KIERRE BROILERILLA



Raaka-aineet:
  • 350 g broilerin fileesuikaleita tai minuuttileikeitä suikaloituna
  • ½-1 sipuli
  • ½-1 paprika
  • 2-3 valkosipulinkynttä
  • 1 chilipalko
  • 50 g babypinaattia
  • 1 tl suolaa, pippuria, kurkumaa ja  paprikajauhetta
  • 100 g mozzarella juustoraastetta
  • 80 g Aito cheddar juustoa (tavallinen/valkosipuli/chili)
  • 2 prk Danerolles croissant tuoretaikinaa
  • öljyä paistamiseen



OHJE:

Pilko sipuli, paprika ja chilipalko  kuutioiksi.  Kuori ja murskaa valkosipulinkynnet.

Aseta uunin lämpötilaksi 200 astetta.

Lisää muutama rkl öljyä paistinpannulle.

Lisää pienitty chili ja valkosipuli pannulle ja kuullota niitä hetki.

Lisää broilerin fileesuikaleet, sipuli ja paprikakuutiot  ja anna paistua kypsiksi.

Mausta fileet 1 tl suolaa, pippuria, kurkumaa ja paprikajauhetta.
Sekoita ja lisää mausteita tarvittaessa.

Ota pannu pois liedeltä ja sekoita joukkoon babypinaatit sekä 100 g mozzarellajuustoa.

Avaa croissant paketit ja irrota kolmiot toisistaan (yhteensä 12 kpl).
Laita leivinpaperi uunipellille ja lado taikinakolmiot lomittain sakarat ulospäin.
Lisää täyte taikinan päälle (kts. kuvasta) ja murustele Aito cheddaria päälle.

Käännä sakarat yksitellen kierteen keskustan suuntaan ja taikinan alle.

Voit halutessa ripotella kierteen päälle juustoa tai kuminan siemeniä (kastele tuolloin hiukan taikinan pintaa vedellä).

Paista croissant kierrettä n. 15-20  minuuttia kunnes se on kypsä.

Voit nauttia kierrettä sellaisenaan tai dipin kera myös valmis salsakastike käy.


Itse tein avokadosta, turkkilaisesta jogurtista ja sitruunan mehusta dipin,  jota maustoin tilkalla suolaa ja sokeria.