Pages

tiistai 29. elokuuta 2017

RUIS FRITTIMUIKUT JA CREME FRAICHE DIPPI



Pyyhälsin kauppaan tapani mukaan pää tyhjänä ja vailla minkäänlaista ideaa illan ateriaksi. Vaikka lohta tuli syötyä useampaan kertaan viime viikolla, niin kuitenkin  jalat veivät  kalatiskille ensimmäiseksi.



En voinut vastustaa, kun tarjolla oli niin sopivan kokoisia ja hintaisia muikkuja, niitä lähti sitten kilo kaupasta mukaan.



Mielessä siinsi ne markkinoiden frittimuikut, mutta nyt on pakko kehaista, että näiden muikkujen perään itkisi nuo torimyyjätkin, sen verran herkullisia näistä tuli, jopa oma mies, joka ei niin muikuista ennen ole välittänyt, söi ihan överit ja valitteli täpötäyttä vatsaansa loppuillan :D.





RUIS FRITTIMUIKUT JA CREME FRAICHE DIPPI 4-6:lle


Raaka-aineet:

  • 1kg perkaamattomia muikkuja
  • 6 dl öljyä
  • sitruunaa


Frittitaikina:

  • ¾ dl ruisjauhoja
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 1,5 tl leivinjauhetta
  • 1 tl suolaa
  • ¼ tl valkopippuria
  • 2,2 dl vishyä (itse tein soda streamerillä)


Dippikastike:
  • ½ prk creme fraichea (100g)
  • 2 rkl tilliä silputtuna
  • 2-3 rkl sitruunamehua
  • suolaa, valkopippuria maun mukaan


OHJE:

Valmista ensin dippikastike sekoittamalla kaikki aineet yhteen ja laita se odottamaan jääkaappiin.

Perkaa päät ja sisälmykset pois, huuhtele kevyesti ja kuivaa kalat.

Sekoita friteeraustaikinan jauhot, leivinjauhe ja mausteet. Lisää lopuksi vishy.

Kaada öljy wokkipannuun tai korkealaitaiseen pannuun. Kuumenna öljy.

Kun öljy on tarpeeksi kuuma (kala alkaa heti kiehumaan öljyn pinnalla), ota muikkua hännästä kiinni ja kasta se friteeraustaikinaan ja laita sitten öljyyn kiehumaan. Omalle pannulle mahtui noin 6 kerrallaan, älä laita liian paljon kerrallaan pannulle.

Laita talouspaperia lautaselle ja nosta reikäkauhalla valmiit frittimuikut sen päälle (ylimääräinen öljy valuu pois).

Jatka friteeraamista niin kauan, kunnes kaikki kalat on paistettu.


Laita frittimuikut tarjolle dippikastikkeen, sormisuolan ja sitruunaviipaleen kera.


Toivottelen sinulle hyvää ruokahalua herkullisten frittimuikkujen kera!

perjantai 25. elokuuta 2017

Helppo ja nopea tomaattinen lohipasta




Kun tytär tulee vanhaan kotiinsa syömään, niin silloin tarjotaan kalaa, koska sitä hän harvoin kokkailee itse (avopuoliso ei pidä kalasta).

Kysyn kuitenkin etukäteen mitä hän haluaisi ja vastaukseksi saan yleensä – lohta.


No mikäs siinä kyllä lohi ja kirjolohi maistuu myös meille.



Tällä kertaa tarjosin lohipastaa. Se on nopea valmistaa, sillä kastike valmistuu pastan kiehuessa. Oikeastaan ihan kiva ruoka tehdä pitkän työpäivänkin jälkeen.



TOMAATTINEN LOHIPASTA 6:lle


Raaka-aineet:
  • 700-800g kirjolohifileetä (pieni kirjolohi)
  • 2-3 kpl salottisipulia
  • 1-2 valkosipulinkynttä
  • 3-4 rkl voita
  • 350g tomaattimurskaa
  • 1 tl suolaa
  • 150g Arla rucola-pesto tuorejuustoa
  • 2 dl kuohukermaa
  • 150g pakasteherneitä
  • pippuria
  • ½ limen mehu
  • persiljaa
  • valitsemaasi pastaa (n. 70-80g/ruokailija, fusillipastan muoto sitoo hyvin kastiketta)



OHJE:

Ota pakasteherneet pöydälle sulamaan.

Laita valitsemasi pasta vesi kiehumaan ja keitä ohjeen mukaan.

Nypi kalafileestä ruodot ja leikkaa kirjolohifileestä kunnollisen kokoisia paloja (3x4 cm).

Kuori ja silppua salottisipulit sekä valkosipulinkynnet.

Laita voi paistinpannulle ja kuullota sipuleita hetken aikaa siinä.

Kaada sekaan tomaattimurska ja lisää suola. Anna hautua muutaman minuutin ajan ja lisää joukkoon seuraavaksi tuorejuusto sekoita ja kaada joukkoon nyt myös kuohukerma.

Kun kastike alkaa kiehua uudelleen lisää joukkoon pakasteherneet ja kalanpalat.

Anna kiehahtaa hetki, mausta pippurilla ja purista limen mehu joukkoon.

Viimeistele kastike hienonnetulla persiljalla.



Salaatiksi valmistin tällä kertaa eräänlaisen antipastosalaatin. Siihen pilkoin mukaan juustoa, pepperonimakkaraa, salottisipulin, tomaatin, säilöttyä paprikaa, kaprismarjoja, pinaatinlehtiä,  persiljaa ja maustamiseen käytin Rajamäen valmista sitruuna balsamikastiketta. Näitä salaatteja voi tehdä sen mukaan mitä kaapeista löytyy, kivan erilaisia vaihteeksi vihreälle salaatille.

HYVÄÄ SYKSYÄ SINULLE!



tiistai 15. elokuuta 2017

POSSUN SISÄFILE VARTAAT HOI SIN KASTIKKEELLA




Olin hamstrannut liikaa ruokaa viime viikonlopuksi mökille ja sieltä palautui kotiin possun sisäfilettä. No eipähän tarvinnut käydä kaupassa tai liiemmin miettiä mitä illalla söisimme.

En tiedä onko sinulle tuttu tuo valmis Hoi Sin kastike, kiinalaisessa keittiössä suosittu maustekastike, joka on koostumukseltaan paksuhkoa, ruskeaa ja makeaa.

                 kuva lainattu googlesta

Sitä voi käyttää niin lihan, kanan ja jopa äyriäisten marinointiin ja grillaukseen. Se soveltuu hyvin helppoon ja nopeaan ruoan valmistukseen.



Lisukkeeksi vielä eiliseltä jääneitä keitettyjä perunoita, jotka uppopaistoin öljyssä, ei ehkä ihan terveellisemmästä päästä, mutta ah niin herkullisia, sisältä pehmeitä ja pinnalta rapsakoita.




Tapani mukaan lisäsin valmiiseen maustekastikkeeseen vähän vielä kärkeä lisää eli valkosipulia, tuoretta inkivääriä, sweet chili kastiketta ja seesaminsiemeniä.


Ja koska coleslaw salaattia löytyi enää tippa jääkaapista, jatkoin sitä kukkakaalin kukinnoilla, tuoreella kurkulla ja porkkanalastuilla.

Ja niin helposti oli huisin herkullinen ateria valmis.



Vartaat grillasin uunissa, koska ulkogrilli on mökillä, mutta hyvin onnistui tälläkin tapaa.






POSSUN SISÄFILE VARTAAT HOI SIN KASTIKKEELLA  4:LLE


Raaka-aineet:

  • n. 700 g possun sisäfilettä
  • 1,3 dl Spice Up Hoi Sin kastiketta
  • 3-4 valkosipulinkynttä
  • 2-3 rkl seesaminsiemeniä
  • ½ dl sweet chili kastiketta
  • 1 tl tuoretta inkivääriä


OHJE:

Puhdista possun sisäfilee ja leikkaa kahteen osaan keskeltä. Leikkaa vielä puolikkaat 5-6 osaan pitkittäin, niin että saat niistä ohuita ”nauhoja” varrastikkuihin pujotettavaksi. Jos käytät puisia bambutikkuja, muista liottaa niitä vedessä vähintään 15 minuuttia.

Mittaa Hoi Sin- ja sweet chilikastike marinadiastiaan.
Lisää joukkoon murskatut/raastetut valkosipulinkynnet, seesaminsiemenet sekä 1 tl raastettua inkivääriä.

Laita leikatut possun ”nauhat” marinadiin vähintään 30 minuutiksi.

Aseta uuni 220 asteeseen grillausasentoon.

Pujota sitten jokainen ”nauha” omaan varrastikkuun ja laita leivinpaperin päälle uunipellille.

Grillaa vartaita ensin noin 6-8 minuuttia, ota pois uunista, käännä ympäri ja jatka grillausta vielä noin 5 minuuttia.

Jos haluat tehdä samanlaisia perunoita, niin keitä perunat ensin kypsiksi ja anna jäähtyä (käytä mielellään edellisenä päivänä keitettyjä). Paina perunoita leikkuulautaa vasten niin, että se hiukan murskaantuu (leikkaa isot perunat kahteen osaan). Kaada korkealaitaiseen pannuun noin 8 dl öljyä ja kuumenna se. Lisää perunat öljyyn ja kääntele niitä niin, että ne saavat väriä pintaan joka puolelta. Nosta reikäkauhalla talouspaperin päälle ja mausta paprikajauholla sekä suolalla. Samassa öljyssä paistoin vielä punasipulia, jonka olin leikannut neljään osaan ja siivut paiston nopeasti yksitellen.

Mukavia grillailu hetkiä ja aurinkoista elokuun jatkoa sinulle!




Tiesithän, että blogini löytyy niin facebookista, instagramista kuin pinterestistäkin, tervetuloa tutustumaan sinne.

Olen myös erittäin ilahtunut jos saan viestiä sinulta <3.

perjantai 11. elokuuta 2017

Parhaita paloja Ahdin valtakunnasta, Fisken på disken


Voi sitä iloa ja riemua, joka tuli sähköpostin muodossa heinäkuun lopulla. Sain kutsun (vieläpä avecina) saapua maistelemaan ravintola Fisken på diskenin anteja. Ihan sanomatta selvää oli, että kauaa ei tarvinnut vastausta miettiä ja seuralaiseksi lähtisi oma puoliso, jonka kanssa tänä kesänä olemme aivan liian vähän yhteisiä herkuttelu- hetkiä viettäneet.



Fisken på diskenistä olin lukenut aiemmin lehdestä, kun viime vuonna Kampin ostarille oltiin suunnittelemassa ravintola korttelia. Toki heidän Instagram kuvia olen kuolannut jo useamman kuukauden tänä keväänä.

Ravintola on siis varsin nuori ja vasta joulukuussa 2016 aloittanut toimintansa kolmannen polven ravintoloitsija Niklas Roihan vetämänä merenherkkuja tarjoavana ravintolana.


Kello oli 19.00 tiistai-iltana, kun saavuimme paikalle. Mukavan ja rennon ystävällisesti meidät otettiin vastaan niin tarjoilijana työskentelevän Sarin kuin Niklaksenkin puolesta.



Heti pöytään ohjauksen ja kuulumisien vaihdon jälkeen oli käsissämme kuohuvaiset sekä tarjolla ravintolan omaa vaaleaa ja tummaa leipää yrttivoilla ja purjotuhkalla ryyditettynä. Siinä niitä nauttiessa tuli silmäiltyä tarkemmin myös ravintolaa sisältä. 



Tunnelmaa oli pyritty luomaan samanlaiseksi kuin Euroopan isoissa kauppahalleissa tai toreilla, sillä kyseisellä ravintolalla ei ole kiinteitä seiniä, ainoastaan paneeliverhot rajasivat ravintolasalia. Sisustus vähäeleistä, mutta tarkkaan harkittua. Kalusteet  vaaleaa puuta, eri kokoisia pöytiä, unohtamatta tämän hetken trendikkäitä baaripöytiä, mukava ja skandinaavinen sisustus sinivalkoisin pellavaisin ruokaliinoin. 



  
Liikoja ei meille tulevasta menuusta etukäteen kerrottu, joten sanomattakin oli selvää, että pieni paniikki iski, kun ensimmäiseksi saimme nenämme alle osterit. Annoksen kaunis ja herkullinen ulkomuoto herätti kyllä uteliaisuuden ja niin ohjeistetun (kolmepuraisua) neuvon ohjaamina ne päätyivät nopeasti suihimme.

  

Ensimmäistä kertaa mieheni näitä meren kuningas simpukoita maistoi, mutta heti kommenttina oli positiivinen wau! Näitä pitää saada lisää!


Syömämme osterit (Fine de Claire) olivat isoja vinegretellä, piimällä, yrttiöljyllä ja hunajan kukilla maustettuja. Ihanan sitruunaisen raikkaita, sipulin kera höystettyjä ja super hyviä. Voisin syödä näitä joka herkuttelupäivä.


Seuraavaksi tarjolla oli Rautalammilta pyydystettyä siikaa.


Annoksesta löytyi kuivaheinässä savustettua siikaa, samettista sekä ilmavan kevyttä hollandaisekastiketta, raparperia, suolaheinää ja mantelicrumblea.


Siika suli suuhun. Upea ja hienostunut savun maku, jonka vaatimaton ulkonäkö ei kertonut kaikkea. Tämä annos oli yksi illan huipennuksista.

Seuraavaksi tarjolle tuli härkä tartar, johon myös Niklaksen isä on antanut panoksensa keräämillään kuusenkerkillä. Tämä hennosti maustettu annos, raastetun kananmunan keltuaisen ja lehtikaalin kera sekä ohessa tarjottu espanjalainen roseviini oli yllätys kalaravintolassa (mutta ei huono todellakaan), ainoa vaan, että kuvaa kyseisestä annoksesta ei löytynyt kuitenkaan kännykästä tai kamerasta, pahoittelut siitä.


Ja jälleen kalan pariin. Fish & chips annos, tällä kertaa seistä valmistettuna. Miten voikin saada tästä annoksesta näin juhlavan ulkonäöltään ja herkullisen maultaan.



Vatsa oli jo melkoisen täynnä, kun isäntämme saapui itävaltalaisen Weszeli viinin kera kertoen pääruuan saapuvan pöytään seuraavaksi. Hetken katsoimme mieheni kanssa epäuskoisesti toisiamme, sillä vyötä jo kiristi melkoisesti, mutta kuultuamme mitä tuleman piti ja lupauksen nokkakärryillä hissiin saattamisesta saatuamme, olimme jo innoissamme vastaanottamaan kaikkia aisteja hivelevän savustetun nieriän.






Annoksessa löytyy savustettua nieriää, rapeaksi paahdetulla nahalla sekä kukkakaalia ja fenkoli voikastiketta. Niin herkullinen, kaunis ja maukas annos.



Voi mitä ruoka iloittelua oli iltamme ollut. Isot ablodit keittiömestari Joona Lehdolle, ruokien isälle ja häntä avustaneelle Sallalle. 


Illan päättivät vielä keittiön tervehdys, kirsikka sorbetti alkoholittoman kuohuviinin kera (ihanaa suussa poksahtelevaa ja pirskahtelevaa jälkkäriä) sekä varsinainen jälkiruoka, valkosuklaavanukas, jonka koivu jäädyke, granita toi muiston juhannussaunasta ja suomalaisesta metsästä. Olimme ihan seitsemännessä taivaassa!




Aika oli kulunut huomaamatta sekä keittiö pikku hiljaa sulkeutumassa ja me päästä pyörällä siitä, miten ruoasta oli voitu valmistaa, jotain niin maukasta ja upeaa.

Niin paljon ylistäviä adjektiiveja en tähän hätään löydä, mitä haluaisin, mutta sen ainakin tiedän, että olen päässyt ruokailemaan SUOMEN PARHAASSA KALARAVINTOLASSA!

Kaunis kiitos Niklas ja Fisken på disken sekä heleats aivan mahtavasta maistelumenusta ruokineen ja viineineen. Mitä parhainta jatkoa tulevaisuuteen!

Tänne on päästävä pian uudelleen. 

Tässä linkki ravintolan omille sivuille.