Pages

maanantai 26. kesäkuuta 2017

GLUTEENITON VUOHENJUUSTOPIIRAKKA JA KESÄKURPITSA GAZPACHO



Iloisissa merkeissä ja vähän turhankin nopeasti meni keskikesän juhla. Juhannusta odotetaan ainakin meillä koko kevät ja siihen halutaan panostaa.


Porukka on ollut sama jo toistakymmentä vuotta, tosin se on pienentynyt yli puolella lapsien kasvettua.



      tässä viedään vesilasia kottareilla pitkin vaikeaa rataa, voittaja on se jolla on eniten  lasissa jäljellä  

Leikkejä, kisoja ja pelejä pelataan yhdessä. Saunotaan, paljuillaan ja tietysti syödään hyvin.



         Suloinen pikku nallemme Urho <3

Vaikka sää oli taas sateinen ja kylmä, ei se päässyt fiilistä pilaamaan.

Tämä vuonna tervetuloa syötävänä/lounaana tarjosin vuohenjuustopiirakkaa (vaikka itse en ole sen intohimoinen fani, oli tämä vuohenjuusto todella hyvää) ja kesäkurpitsa gazpachoa.


Vaikka tuo kylmä keitto yleensä tarjotaan kuumalla ilmalla, maistui se hyvin lämpimän piirakan kera.

Piirakassa on käytetty Semperin gluteenitonta kuitupitoista jauhoseosta ja voi pojat! siitä tuli ihan paras piirakkapohja, jonka olisi voinut syödä jo sellaisenaan :D. Jos vuohenjuusto tökkii, vaihda ihmeessä se joko feta- tai aurajuustoon.



Molemmissa syötävissä käytetään samoja aineita ja näin ollen se sitoo tarjottavat kivasti yhteen.

GLUTEENITON VUOHENJUUSTOPIIRAKKA JA KESÄKURPITSA GAZPACHO 6:lle


PIIRAKKA

Raaka-aineet:

Pohja:

  • 150 g voita
  • 3 dl Semper kuitupitoinen jauhoseos
  • 3-4 rkl vettä
  • 150 g emmental juustoraastetta


Täyte:

  • 3 kananmunaa
  • 100 g creme fraiche
  • 150 g vuohenjuustoa tai fetajuustoa
  • 100 g Creme Bonjour yrttitarha tuorejuustoa
  • varrellista terttutomaattia
  • yrttejä esim. persilja/basilika/ruohosipuli
  • voiteluun vuokasprayta



OHJE:

Aseta uunin lämpötilaksi 185 astetta.

Mittaa taikinan aineet kulhoon ja sekoita joko yleiskoneella tai käsin. Muotoile taikinasta pallo ja kääri se tuorekelmuun. Laita hetkeksi jääkaappiin.

Pese terttutomaatit ja kuivaa ne.

Riko 3 kananmunaa kulhoon ja sekoita.

Lisää joukkoon 100 g creme fraichea ja yrttitarha tuorejuustoa. Murustele joukkoon 150g vuohen/fetajuustoa.

Silppua tuoretta yrttiä joukkoon ja sekoita.

Ota taikinapallo jääkaapista
.
Voitele piirakkavuoka vuokaspraylla ja painele taikina vuokaan.

Kaada päälle täyte, lisää terttutomaatit ja paista piirakkaa uunissa noin 40 minuuttia uunin alatasolla.

Anna piirakan hetki jäähtyä ennen kuin nostat sen vuoasta. Leikkaa annospaloiksi ja tarjoa kesäkurpitsa gazpachon kera.




KESÄKURPITSA GAZPACHO

Raaka-aineet:

  • 1 kesäkurpitsa n. 350g
  • 100 g Creme Bonjour yrttitarha tuorejuustoa
  • 100 g Creme Fraiche
  • 1 prk kikherneitä (175g)
  • ½ sitruunanmehu
  • ¼ tl cayennepippuria
  • ½-1 tl suolaa
  • 10 mintunlehteä
  • koristeeksi mintunlehti, hyvää öljyä, kikherne



OHJE:

Pese kesäkurpitsa ja leikkaa pieniksi paloiksi.

Mittaa tehosekoittimeen sekä creme fraiche ja tuorejuusto.
Purista sekaan sitruunan mehu.

Lisää kulhoon kesäkurpitsan palat ja aja soseeksi.

Lisää valutetut kikherneet (jätä muutama kokonainen koristeeksi), cayennepippuri ja mintunlehdet ja jatka soseuttamista.

Maista suola.

Laita keitto jääkaappiin kylmään, jos tarjoat heti, murskaa joukkoon muutama jääpala.

Kaada keittoa pieniin kuppeihin, koristele kikherneellä ja mintun lehdellä ja lorauta päälle tilkka hyvää öljyä.


MUKAVIA KESÄJUHLIA!


keskiviikko 21. kesäkuuta 2017

Meneekö hermot perunoita rapsutellessa vai eivätkö kätesi kestä sitä?



Nyt niitä taas saa, nimittäin kotimaisia uusia perunoita.
Mikäs sen parempaa keskikesän herkkua onkaan, kuin keitetyt uudet perunat sillin kera.


Se peseminen ja hankaaminen varsinkin isompaa erää putsatessa vähän harmittaa.



Uudet perunat ovat ainakin tällä hetkellä kovin pieniä, joten sitä pestävää ja rapsittavaa on enemmän kuin tarpeeksi.

Perunoiden pesua helpottamaan sain Kitchen Timelta Nordwik käsinveivattavan perunankuorijan.


Olin kovin ennakkoluuloinen ennen kokeilemista, mutta tämä kätevä peli käänsi kyllä täysin pääni.

Ostin varhaisperunat marketista (en siis edes torilta vasta nostettuja), joten niistä yleensä kuori lähtee vaikeamman kautta pois.


Laitoin neuvotun määrän vettä laitteen sisälle ja kaadoin perunat pussista suoraan pesään. Kansi päälle ja rupesin veivaamaan. Pestävä peruna määrä oli noin puoli kiloa ja jo nopeasti huomasin, että hei tämähän toimii.




Taisin veivata perunoita noin minuutin ja ehkä vähän liiankin kanssa, mutta kuten huomaat näistähän tuli aivan super puhtaita.


Tällä samalla laitteella pesee ja linkoaa myös salaatit, pikkutomaatit ja vaikka viinirypäleet. Itse laite tuntuu jämäkältä, ei mitään heppoista tekoa.


Jos olet kyllästynyt perunoiden pesuun ja hinkkaamiseen tai jos kätesi eivät sitä kestä, niin suosittelen Nordwik perunankuorijan hankkimista, linkki Kitchen Timen sivulle suoraa tässä.


Tämä voisi olla myös kiva kesätuliainen, itse ainakin olisin tyytyväinen.

Hyvää Juhannusta sekä keskikesää kaikille ja herkullisia hetkiä uusien perunoiden kanssa.

Kiitokset Kitchen Timelle kun sain testattavakseni tämän perunankuorijan, laite pakataan ensimmäisten tavaroiden joukkossa mökille mukaan. 


torstai 15. kesäkuuta 2017

Sykähdyttävä päivä Mustilan Arboretumissa, Suomen vanhimmassa ja laajimmassa metsäpuistossa


Vaikka koko armaan tiistai aamupäivän oli tullut vettä taivaalta, välillä niin ettei eteensä nähnyt, lähdimme ajelemaan kohti Elimäkeä. Määränpäämme oli Mustilan Arboretum, metsäpuisto.

Saavuimme kohteeseemme kello neljän aikoihin ja vastassa meitä oli ihastuttava oppaamme Anita.


Kierros aloitettiin Mustilan viinituvassa asiaan kuuluvalla lasillisella Mustan Everstin Kostoa, joka nimestään huolimatta maistui suloiselta (muutama pullo päätyi myös kotiin vietäväksi). Lisää viinitilasta löydät täältä.


      Mustan Everstin Kostoa sekä ruusukvittenilikööriä

Viinitilan nimikkotontut rouva Fingerpori ja herra  Napander (myymälästä löytyy viinien lisäksi hilloja, hyytelöjä, sinappeja ja muita herkkuja)

  tässä viinituvan edessä kasvavaa ruusukvitteniä

Samalla piha-alueella sijaitsee myös Mustilan Taimitarha, jossa luonnollisesti myynnissä mm. alueella kasvatettuja taimia sekä siemeniä. Lisää tietoa täältä.



Vierailimme alueen museossa, jossa on paljon mielenkiintoista luettavaa ja nähtävää.



  kirjeenvaihtoa on käyty ympäri maailmaa

Ja nyt pääkohteeseen eli Mustilan Arboretumiin.

Ensin vastaan tuli atsaleoja upeissa eri värisävyissä.


   äiti ihailemassa mahtavaa  atsaleapensasta



isä atsaleojen keskellä, kuulimme myös, että moni hääpari ja ylioppilas tulee tänne kuvauttamaan itsensä


Alueella kasvaa satoja pensaita ja perennoja, joista alppiruusuja noin viitisenkymmentä eri lajia, osa jopa 100-vuotiaita.








Alueelta löytyy myös lukemattomien kasvien lisäksi toista sataa havupuulajia ja pari sataa lehtipuulajia.




          tässä kookas Douglaskuusi




  harvinainen kolmilehti

Päivä päätettiin kahvilan herkullisten leivonnaisten merkeissä.











Lisää tietoa Mustilan Arboretumista löydät täältä.

Kiitos vieraanvaraisuudesta. Olipa kertakaikkisen upea paikka, jonne on kiva palata uudelleen.

tiistai 13. kesäkuuta 2017

Suklaan ja vaniljan makuinen raparperipiirakka sulaa suuhun!



Näin raparperi sesongin ollessa huipussaan, piti minunkin laittaa ”kauha” kauniiseen käteen.

Vaikka oma raparperipuskani on vielä pieni, niin ainakaan tarpeista ei ole pulaa, sillä niin ihana naapurini kuin oma äitini ovat antaneet minulle vapaat kädet käyttää heidän upeita pensaitaan.



Koska pidän paljon suklaisista leipomuksista, niin oli jo sanomattakin selvää, että myös raparperipiirakasta tulisi vaniljan kera tällainen.

Leivoin piirakan pitkulaiseen irtopohjavuokaan, mutta toki voit tehdä tämän myös pyöreään vuokaan.



Valitsin ohkaisempia varsia piirakkaan enkä kuorinut niitä ollenkaan. Tosin keitin niitä viitisen minuuttia sokeriliemessä, että ne hiukan pehmenivät.

SUKLAA-VANILJA RAPARPERIPIIRAKKA


Raaka-aineet:

Esikäsittely:

  • n. 10 kpl ohuempia raparperin varsia
  • 2 dl vettä
  • 1 dl sokeria


Taikina:

  • 3 dl Sunnuntai kakkuvehnäjauhoja
  • 3 rkl kaakaojauhetta
  • 4 rkl sokeria
  • 150 g huoneenlämpöistä voita
  • 2 rkl kylmää vettä
  • vuokasprayta


Täyte:

  • 1 prk Viola vanilja tuorejuusto (200 g)
  • 2 kananmunaa
  • 2 tl vaniljasokeria


OHJE:

Pese ja pilko raparperin varret halutun mittaisiksi. Laita ne kattilaan ja lisää vettä vain sen verran, että ne juuri peittyvät. Lisää joukkoon sokeri ja keitä n. 3- 5 minuuttia, kaada liemi pois tai ota talteen vaikka mehuna juotavaksi. Jäähdytä varret talouspaperin päällä.

Sekoita kaakaojauhe ja sokeri vehnäjauhoihin.

Laita huoneenlämpöinen voi yleiskoneeseen ja sekoita joukkoon vehnäjauhoseos. Voit toki sekoittaa tämän myös käsin. Lisää lopuksi pari ruokalusikallista kylmää vettä. Laita taikina hetkeksi jääkaappiin kylmään.

Aseta uunin lämpötilaksi 200 astetta.

Riko kananmunat ja sekoita ne yhdessä vaniljasokerin kera tuorejuustoon.

Voitele irtopohjainen piirakkavuoka vuokaspraylla.

Ota taikina jääkaapista ja painele se piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

Kaada päälle tuorejuustoseos ja lisää lopuksi keitetyt raparperin varret.

Laita piirakka uuniin keskitasoa alemmalle hyllylle, muista laittaa alumiini/leivinpaperia ritilälle, jottei rasva valu irtopohjavuoan reunoilta uunin pohjalle.

Paista piirakkaa noin 45 minuuttia kunnes se on kypsä.

Anna jäähtyä kokonaan ennen kuin nostat sen pois vuoasta (mielellään yön yli).




HERKUTTELEMISIIN!