Pages

sunnuntai 30. huhtikuuta 2017

SYÖTÄVÄT MYSLIKUPIT AAMUPALAKSI, VÄLIPALAKSI TAI IHAN MILLOIN VAAN


Sunnuntaiaamut on niitä parhaita, kun ei tarvitse herätä kukonlaulun aikaan, tosin viimeistään 8:lta olen jo telkkarin edessä katsomassa Avaraa Luontoa.

Sen jälkeen kahvinkeitto ja jotain syötävää.

Arkisin syön aamupalan vasta töissä.





Eilen päähäni juolahti syötävä myslikuppi jogurtilla ja siitähän tuli varsin kiva ja maukas herkku.



Noita kuppeja voi leipoa etukäteen ja säilyttää kuivassa paikassa. Säilyvät hyvin muutamia päiviä.

Jokainen voi täyttää kupin haluamallaan tavalla.










Yhteen kuppiin menee noin 1-1,5 dl jogurttia.





Myslikupit sisältävät kauraleseitä, mantelijauhoja sekä maapähkinöitä ja makeutta antaa hunaja.

Onnistuu myös gluteenittomana.



SYÖTÄVÄT MYSLIKUPIT JOGURTILLA (6 kpl)


Raaka-aineet:

  • 4,5 dl kauraleseitä (gluteeniton Myllärin kauralese)
  • 1 dl mantelijauhoja
  • 1 dl kuorittuja maapähkinöitä (suolattomia)
  • 1 dl hunajaa
  • 50 g voita (voi käyttää myös kookosöljyä) sulatettuna


OHJE:

Mittaa kauraleseet ja maapähkinät mixeriin (tehosekoittimeen) ja jauha hienoksi.

Sekoita kulhossa joukkoon mantelijauho, hunaja ja sulatettu voi.

Aseta uunin lämpötilaksi 190 astetta.

Jaa massa kuuteen osaan ja painele tartalettivuokiin, voit käyttää myös muffinipeltiä tai tehdä yhden isomman piirasen.

Paista myslikuppeja noin 10-15 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet hiukan väriä.


Täytä haluamallasi jogurtilla, marjoilla, hedelmillä, pähkinöillä tai siemenillä.


Herkkullisia aamuhetkiä sinulle <3

torstai 27. huhtikuuta 2017

Kevään vihreä nautinto, parsaa kesäkurpitsaveneissä, avokadomoussea ja kuorittuja katkarapuja


Koska olen hulluna vihreään parsaan ja koska nurmikko ei viherrä vieläkään! Piti vihreys laittaa esille ruokapöytään.






Parsasta on tullut väännettyä tänä kuluvana kuukautena ihan kaikkea. Sitä on ollut piiraissa, keitoissa, lisukkeena, grillattuna ja ihan vaan keitettynä.





Parsan värikin on niin houkutteleva, kevään ihana vihreä.

Iltapalaksi tällä kertaa kevyemmin kesäkurpitsan kera.









  Myös vishy piti maustaa vihreillä eli kurkkua ja kiiwiä



Näitä voit tarjota myös alkupalaksi.



VIHREÄÄ PARSAA KESÄKURPITSAVENEISSÄ AVOKADOMOUSSEA JA KUORITTUJA KATKARAPUJA


Raaka-aineet:

  • nippu vihreää parsaa
  • Kesäkurpitsaa
  • 2 avokadoa
  • 1 pussi kuorimattomia katkarapuja (toki voit käyttää valmiiksi kuorittujakin, mutta maku parempi noissa kuorimattomissa)
  • ½ limen mehu
  • 100 g Creme Fraichea
  • suolaa, mustapippuria, cayennepippuria
  • nippu ruohosipulia
  • öljyä



OHJE:

Aseta uunin lämpötilaksi 200.

Pese ja puolita kesäkurpitsat. Kaavi lusikalla kesäkurpitsan sisusta pois (voit käyttää vaikka viher smoothieen).

Laita kesäkurpitsan puolikkaat leivinpaperin päälle uunipellille. Ripauta tilkka öljyä sekä suolaa pinnalle. Paista uunissa noin 15-20 minuuttia.

Kuori sulaneet katkaravut.

Valmista parsat, leikkaa kova pää pois ja kuori kuorimaveitsellä pintaa. Laita isoon kattilaan suolalla maustettuun veteen kiehumaan ja keitä parsoja noin 3 minuuttia, jäähdytä.

Halkaise avokadot, ota lusikalla liha ja laita tehosekoittimeen yhdessä creme fraichen sekä ½ limen mehun ja ½ ruohosipulinipun kanssa. Aja soseeksi. Mausta suolalla, mustapippurilla sekä ripauksella cayennepippuria.

Kokoa annos. Laita kesäkurpitsan puolikas lautaselle.

Lusikoi avokadomoussea päälle ja lisää keitetyt parsat.

lisää lopuksi kuorittuja katkarapuja.

Jos haluat täysin kasvisruokana niin lisää katkarapujen tilalle vaikka silmusalaatin parsakaali versoja.

Nautiskele ja anna silmän levätä tässä ihanassa vihreässä annoksessa.

Oli pakko käydä naapurin puolella kuvaamassa, sillä aidan takana on aina vihreämpää :D






 Toivottavasti se vihreys tulee pian myös luontoon.

tiistai 25. huhtikuuta 2017

SUPER NOPEAT JA HERKULLISET KANAVARTAAT, IHANAA GRILLIKESÄÄ




Voi ei neljän yön päästä on Vappu ja kevään luulisi jo nostavan päätään myös ulkona, mutta mitä vielä. Ajelin töihin tänään aamulla, maa ihan valkoinen ja lisää lunta satoi taivaalta. Onneksi oli vielä kitkarenkaat alla. Voi pikkulintu parat, niitä käy niin sääliksi.

Nyt muutut sää heti keväiseksi!

Yleensä olemme aloittaneet mökkikauden jo maalis-huhtikuun vaihteessa, mutta kovien yöpakkasten vuoksi sinnekään ei ole vielä päästy. Juuri aamulla naureskelin miehelle, että jokohan sitä Juhannuksen tienoilla mökille pääsisi. Eihän se muuten harmita, mutta mieli tekisi jo kovasti grillailemaan, puusaunaan ja pulahtamaan meidän ”mereen” (itse asiassa metsälampi).

Sitä saunaa ja uintia jään vielä kaipaamaan, mutta kotiliesi saa luvan toimia nyt grillinä.



Ostin kaupasta minulle uutta Pesto Arrabbiataa ja ihastuin sen hiukan tuliseen makuun. Valmistuksessa on käytetty aurinkokuivattuja tomaatteja, paprikaa ja chiliä perinteisten basilikan ja valkosipulin lisäksi.


Testailimme pestoa tacojen kanssa viikonloppuna ja nam, melkein parempaa kuin salsa. Kokeilusta varmistuneena tuli mieleeni tehdä tästä myös marinadi broilerin fileepihveille.




Voi hitsit miten helposti sain tehtyä  niin herkullisen marinadin. Mukaan lisäsin Ketjap Manista ja muutaman teelusikallisen ruokosokeria. Mitään muuta ei tarvita. Tämä ohje kyllä kulkee sinne mökille mukana meidän grillikauteen.


PESTO ARRABBIATA JA KETJAP MANIS KANAVARTAAT 4-6:lle


Raaka-aineet:

  • 800 g broilerin ohutleikkeitä
  • 4 rkl Pesto Arrabiataa
  • 5 rkl Ketjap Manis soijakastiketta
  • 2 tl tummaa sokeria (ruokosokeri, muscovado) myös tavallinen käy
  • grillivartaita tai bambutikkuja (jälkimmäisiä kannattaa liottaa vedessä 15 minuuttia)


OHJE:

Sekoita pesto, soijakastike ja sokeri keskenään. Ota noin 1-2 ruokalusikallista sivuun toiseen astiaan myöhempää käyttöä varten.

Repäise broilerin ohutleikkeiden kansi pois ja kaada marinadi fileiden joukkoon (näin säästät itseäsi turhalta tiskiltä).

Anna fileiden marinoitua vähintään ½ tuntia (ei haittaa vaikka yön yli).

Aseta lieden grillivastus 240 asteeseen jos grillaat sisällä.

Laita leivinpaperia työtasolle ja puolita fileet.

Tikuta puolitetut broilerin fileet (puolikas/varras) ja aseta leivinpaperin päälle uunipellille. Yhdestä erästä tulee noin 16 varrasta.

Laita uunipelti grillivastuksen alle, ei kuitenkaan ihan ylös.

Grillaa aluksi 5-7 minuuttia ja ota pelti pois uunista, käännä vartaat ja jatka grillaamista vielä toiset 5-7 minuuttia.

Ota pelti pois uunista ja sivele talteen otettua marinadia vielä hiukan vartaiden päälle.

Tarjoile vartaita salaatin, riisin tai kuskusin kera. Turkkilaista jogurttia nokare vielä päälle, niin kenenkään suu ei pala :).


Jos grillaat ulkona, muista öljytä parila hyvin ja vältä liian kuumaa grilliä ettei marinadi pala.


maanantai 24. huhtikuuta 2017

GLUTEENITON HOKKAIDON LEIPÄ, IHANAN KUOHKEA JA RAPEA




Innostuin pääsiäisenä leipomaan Hokkaidon leipää tavallisista vehnäjauhoista ja siitä tulikin erinomaista. Niin rapeakuorista ja ihanan kuohkeaa.

Ja koska olin juuri ollut tutustumassa Semper:n tuotteisiin, ajattelin testata tuota ohjetta myös gluteenittomana.

Jauhoiksi valitsin Semperin gluteenittomat Tattari&Teff –jauhot.





Näitä jauhoja suositellaan niin leipien, piiraiden, pullien kuin kakkujenkin valmistamiseen. Lisää jauhoista voit lukea täältä.

Leivän paistoin pyöreässä irtopohjakakkuvuoassa (läpimitta 20 cm), mutta yhtä hyvin voit käyttää leipävuokaa.




En muista syöneeni aiemmin näin hyvää gluteenitonta leipää. Leipä nousi upeasti, kuori oli rapeaa ja sisus melkein samanlainen kuin olisin leiponut tavallisilla jauhoilla.




Tämän leivän ohje eroaa ehkä eniten siinä, että ensin herätetään hiiva, jonka jälkeen vasta aletaan alustamaan taikinaa.



GLUTEENITON HOKKAIDON LEIPÄ


Raaka-aineet:

  • 1,5 dl maitoa
  • 1 dl kevytkermaa
  • 1 tl sokeria
  • ½ tl suolaa
  • 1 ps kuivahiivaa (Lidl Belbake 7 g)
  • 2 rkl Tattari&Teff –jauhoja


-------

  • 4,5 dl Tattari&Teff –jauhoja
  • 1 kananmuna
  • 70 g voita kuutioina ja huoneenlämpöisenä


  • tilkka maitoa voiteluun ja pinnalle kesäkurpitsan siemeniä



OHJE:


Kaada maito ja kerma kattilaan. Lisää sekaan sokeri sekä suola.

Lämmitä seos 46-48 asteiseksi ja kaada taikina kulhoon. Sekoita käsin vispaten kuivahiiva  sekä 2 rkl tattari&teff –jauhoja joukkoon ja anna seoksen seistä lämpimässä paikassa noin 10 minuuttia, kunnes se alkaa käymään (poreilla).

Kun leipäpohja on valmis siirrä kulho yleiskoneeseen ja jatka leivän alustusta.

Lisää ensin noin puolet eli  2 dl gluteenittomia jauhoja taikinaan.

Lisää seuraavaksi kananmuna ja jatka vaivaamista.

Lisää loput jauhot eli 2,5 dl  vähitellen ja vaivaa taikinaa kokoajan.

Lisää lopuksi huoneenlämpöiset voi nokareet. Vaivaa niin kauan, että voi on täysin sulanut taikinaan.

Taikinasta jää löysähkö.

Ota kulho ja peitä se liinalla tai tuorekelmulla ja aseta kulho lämpimään ja vedottomaan paikkaan (esim. uuniin).

Kohota leipätaikinaa noin 40 minuuttia.

Ota leivinlauta esille ja ripottele sen päälle hiukan gluteenittomia jauhoja. Käytä jauhoja apuna, koska taikina on löysähköä.

Leivo taikinasta n. 40 cm pitkä pötkö ja jaa se seitsemään osaan.
(jos käytät leipävuokaa, riittää, että jaat pötkön 4 osaan)

Pyöritä palloiksi ja painele pallot suorakaiteen tai munan muotoisiksi.

Taita pidemmät reunat keskelle ja rullaa pituussuunnassa. Katso ohje.

Aseta uunin lämpötilaksi 200 astetta.

Ota vuoka esille ja laita leivinpaperia vuokaan (pohjalle ja reunoille).

Aseta kaulitut ja rullatut leipäpallot vuokaan leivinpaperin päälle.

Voitele leivän pintaa tilkalla maitoa ja ripottele päälle kesäkurpitsan siemeniä.

Laita vuoka uuniin (melko alas) ja paista noin 40-45 minuuttia, kunnes leipä on saanut väriä ja on kypsä.


Nosta leipä leivinpaperista kiinni ottaen vuoasta ja anna hiukan jäähtyä. 



Nautiskele herkullisesta gluteenittomasta leivästä!

lauantai 22. huhtikuuta 2017

Gluteeniton voileipäkakku ja muuta herkullista



Minä sitten rakastan kaikkea uutta ja jännää. Tosin osaan myös jännittää etukäteen aika kovasti. Tilaisuutta edeltävän yön unet jää aina vähällä, koska heräilen murehtimaan etukäteen, mutta samalla minut valtaa pakonomainen tarve astua tuntemattomaan.


 Semperin gluteenittomia smootheja aamu- tai välipalaksi  oma  suosikkini oli vadelma-päärynä-aronia

Reilu kuukausi sitten sain kivan emailin, jossa Semper kutsui minut kokkailemaan gluteenittomasti Hellapoliisin tiloihin ja hänen opastuksellaan. Ja se paikka, tällaisen blonditytön unelma, vaaleanpunaisen ja mustan dramaattinen yhdistelmä niin sisustuksessa, huonekaluissa, jääkaappia tai muita keittiövälineitä unohtamatta (harmi etten tajunnut kuvata niitä).

Päivä alkoi mukavasti tervetulokahveilla ja tutustumalla muihin tilaisuuteen osallistujiin. No olihan siellä tuttuja sitten muitakin eli ihanat ”Tädit tubettaa” Tiia Minäkö Keski-ikäinen ja Maiju Pinkitkorkokengät sekä Marika Ranteitamyöjentaikinassa blogeista.



Yhteensä meitä kutsuttuja oli 10, joista sitten tehtiin viisi ryhmään. Sain parikseni Maijun, jee!

Meidän tehtävä oli valmistaa gluteeniton voileipäkakku.

        kylmä- ja lämminsavulohi voileipäkakku

Essut päällä ja turvakengät jalassa rupesimme innokkaasti hommiin. Ohjeet oli  Hellapoliisin tarkasti miettimät ja raaka-aineet Semperin gluteenittomia tuotteita.

        herkulliset gluteenittomat ranskalaiset 
        kinkku-juustotoastit   

Vastapäisessä keittiössä häärivät Tiia ja Marika kasvislasagnen kimpussa. Voi nam, miten hyvää siitäkin tuli, vaikka tekijät epäilivät etukäteen tuotostaan. Sillä toinen heistä ei pitänyt selleristä ja toinen inhosi sieniä. Lopputulos kuitenkin maistui kaikkien mielestä herkulliselta.

      vasemmalla gluteeniton näkkäripizza, ihan huisin hyvää,  oikealla kasvislasagne, nam






       gluteeniton perunaleivos maistui hyvältä


Olipa mukava erilainen päivä ja niin hauska, täynnä positiivista energiaa.

Jos haluat lukea lisää tai katsoa videon meidän hauskasta päivästä niin tässä linkit siihen Pinkit korkokengät ja Minäkö keski-ikäinen.

Kiitos kutsusta Semper gluteeniton ja Hellapoliisi

Muistoksi kassista löytyi vielä tämä peli. Kuka haluaa tulla pelaamaan tätä kanssani :)